30-12-06

Nummer 709

Beatles met Here there and everywhere - 1966

Succesvolste band aller tijden. De Beatles behoeven geen introductie.

Beatles Beatle-mania
Men neme vier brave jongens met identieke kapsels en nette pakken met stropdassen aan. Hoe ze het doen, doen ze het, maar de boys brengen binnen de kortste keren een massahysterie teweeg zoals tot dan toe niet is voorgekomen. Deze 'Beatle-mania' is het startsein voor een decennium waarin de maatschappij ook verandert. De jongeren nemen niet alles zomaar vanzelfsprekend aan, en zetten zich af tegen het gezag. Ze creëren hun eigen wereld met vooral veel vredestekens (en drugs...). Maar er wordt vooral veel muziek gemaakt. The Beatles zijn in die tijd een grote invloed op het openbare leven. Maar ach... “We waren gewoon vier kerels uit Liverpool die toevallig heel, heel erg groot werden. Da’s alles”, aldus Lennon. 

The Beatles
Een van de belangrijkste data van de muziekgeschiedenis is 5 juni 1955. Op die dag gaat een scholier, Paul McCartney genaamd, kijken bij een optreden van The Quarrymen, een plaatselijke band uit Liverpool. In die band speelt een beetje een onopvallende jongen, John Lennon. Een paar uur later worden de twee aan elkaar voorgesteld. Lennon besluit Paul McCartney bij de band te halen en op zijn beurt weet McCartney nog wel een gitarist, een vriend van hem: George Harrison. Het trio zou de vaste kern van de band blijven in een periode waarin de bezetting van de band vaak verandert. En de naam? John Lennon droomt dat een man met een grote, roze, brandende taart aankomt, die zei: “Vanaf nu heten jullie The Beetles (= de kevers) met een A.” Op dat moment zijn The Beatles geboren. 

Het circus barst los
De band gaat, nog totaal onbekend, naar Hamburg. Daar spelen ze in de beruchte rosse buurt, in ranzige cafés en dubieuze nachtclubs. In de Duitse stad ontwikkelen ze een indrukwekkende podium act; urenlang houden ze het publiek bezig en spelen onafgebroken. Eenmaal terug in Liverpool, komt drummer Ringo Starr de band versterken en groeien The Beatles uit tot dé plaatselijke sensatie. Een manager, de befaamde Brian Epstein, besluit de band onder zijn hoede te nemen. Vanaf dan gaat hun carrière in de kever 200 kilometer per uur de berg op. Ze nemen hun eerste plaat op -Please Please Me (1963) - en scoren hun eerste hit met 'Love Me Do'. Vanaf deze release barst het circus los.

Beatlemania
The Beatles krijgen succes door heel Europa en bereiken ook in Amerika de nummer één positie. Alles wat de band aanraakt, verandert in goud. Ieder single die wordt uitgebracht, staat in de hele wereld op nummer één. Overal waar de Beatles komen, breekt chaos uit door de duizenden gillende meiden die aan de kant van de weg staan. Tijdens concerten wordt zo hard geschreeuwd dat de band haar eigen muziek niet eens kan horen. Maar The Beatles worden muzikaal steeds volwassener (lees: briljanter) en zijn de chaos om hen heen zat. Ze besluiten in 1967 niet meer op te treden, maar alleen platen en films te maken. 

Drugs en drank
Als gewerkt wordt aan het album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967) komt de band voor het eerst in aanraking met de drug LSD, wat grote invloed op hen persoonlijk maar ook op de muziek heeft. In 1968 wordt de animatiefilm Yellow Submarine uitgebracht, geïnspireerd op de gelijknamige song. The Beatles hebben vooraf weinig trek in dit filmproject, maar bij het zien van de resultaten besluiten ze mee te werken aan een epiloog waarin zij zelf te zien zijn. 

Brian Epstein
Als manager Brian Epstein in augustus 1967 overlijdt door een combinatie van medicijnen en drank, beginnen voor de Beatles de problemen. Zakelijk en logistiek had Epstein namelijk alles in handen en binnen de groep heersen grote meningverschillen over de verdere gang van zaken. Het lijkt er ook op dat de band wat op elkaar uitgekeken is. De opnames gaan moeizaam en om de beurt kondigen de bandleden aan te vertrekken. In die sfeer verschijnt het conceptalbum en tv-project Magical Mystery Tour (1967) en het eerste album op hun Apple-label, The Beatles (The White Album) (1968). 

Yoko Ono
John Lennon krijgt in die periode een relatie met kunstenares Yoko Ono. Het koppel is altijd bij elkaar en ook bij plaatopnames zit ze naast Lennon. Tussen Yoko en de andere bandleden klikt het echter niet al te best en dat verhoogt de spanningen in de band. 

Einde
Na het album Let It Be (1970) gaan The Beatles uit elkaar, al wordt dat nooit officieel aangekondigd. Aan het leven van John Lennon komt in 1980 een tragisch einde. Hij wordt voor zijn huis doodgeschoten door een geflipte fan die een aantal minuten daarvoor nog een handtekening had gevraagd. (En had gekregen.) Paul McCartney richt na The Beatles met zijn vrouw Linda de band Wings op, waarmee hij opnieuw wereldwijd succes boekt.

Anthology
De drie resterende Beatles komen nog een keer samen om de Anthology serie uit te brengen die bestaat uit een aantal cd's, een boek en een reeks verklarende videobanden. Hierop staat ook het 'nieuwe' Beatlesnummer 'Free As A Bird', waarvoor een oude stemopname van John is aangevuld met muziek en zang van de overgebleven 3.

Leven na de Beatles
McCartney mag zich aan het begin van de 21e eeuw de rijkste popmuzikant ter wereld noemen, met een vermogen van anderhalf miljard gulden! Ringo Starr scoort ook een aantal hitjes solo en houdt zich later bezig met produceren. George Harrison is solo redelijk succesvol en organiseert het legendarische Concert For Bangladesh (1971). Hij maakt aan het eind van de jaren tachtig nog deel uit van The Traveling Wilbury's, samen met o.a. Roy Orbison en Bob Dylan. Op 29 november 2001 overlijdt hij aan kanker.

Muziekclip Beatles - Here there and everywhere

 

22:51 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 710

Jeff Wayne met Eve of the war - 1978

Muziekclip Jeff Wayne - Eve of the war

 

22:47 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 711

Anita Meyer met Why tell me why - 1981

In Rotterdam geboren zangeres die vanaf 1976 succesvol aan de weg timmert. Zingt een tijdje in Hans Vermeulen's Rainbow Train, maar gaat vanaf 1979 volledig solo verder. Met hits als ‘The Alternative Way’, ‘Why Tell Me Why’, ‘They Don't Play Our Lovesong’ en ‘Run To Me’ is Anita Meyer begin jaren negentig regelmatig in de hoogste regionen van de hitlijsten te vinden. Geeft in diezelfde periode een aantal uitverkochte shows in Ahoy', soms samen met Lee Towers.

Muziekclip Anita Meyer - Why tell me why

songtekst

22:41 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 712

Neil Young met Helpless

Muziekclip Neil Young - Helpless

songtekst

22:36 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 713

White Soxx met Versailles - 1981

Geen muziekclip voorradig

22:31 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 714

Rolling Stones met Lady Jane - 1966

Een van de grootste bands uit de muziekgeschiedenis. Niet voor niets beter bekend onder de bijnaam 'The Greatest Rock & Roll Band in the World'. De Rolling Stones hebben sinds de jaren '60 meer dan 50 (!) hits in Nederland gescoord. Om over het aantal verkochte albums nog maar te zwijgen. In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers (zoals 'Angie', 'Paint It Black', 'Miss You' en 'Satisfaction'), staan er ook een vier nieuwe nummers op.

De Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang, gitaar, mondharmonica), Keith Richards (gitaar, zang), Charlie Watts (drums) en Ron Wood ( gitaar, zang). Mick Jagger en Keith Richards kennen elkaar van de middelbare school als ze in 1962 in Londen een bluesgroep oprichten. Ze zijn fan van Amerikaanse R&B, en ze noemen de band dan ook naar het nummer ‘Rolling Stone’ van de bluesvertolker Muddy Waters. De muziek die ze in die tijd maken heeft al veel weg van de rockmuziek die ze later zouden produceren. 

In 1963 verschijnt de eerste officiële single, ‘Come On’. In datzelfde jaar breekt de groep in Groot-Brittannië door met ‘I Wanna Be Your Man’ (geschreven door Paul McCartney en John Lennon), gevolgd door de hits ‘It's All Over Now' (1964) en ‘The Last Time' (1965). Het succes van de Rolling Stones is voor een groot deel te danken aan het rebelse karakter van de band… sex, drugs en rock ‘n roll! De muzikanten zijn tegenpolen van de braverikken van The Beatles die met hun keurige haar en nette pakken een totaal andere band zijn. 

In die tijd ben je dan ook OF Beatles- OF Rolling Stones-fan. De concerten van The Stones zijn berucht, altijd breekt er wel een relletje uit. Zoals bij hun eerste Nederlandse optreden in het Scheveningse Kurhaus in 1964, waar het publiek het zaalmeubilair kort en klein slaat. Met ‘(I Can't Get No) Satisfaction’ (1965) bereikt de groep voor het eerst de hoogste notering in de Amerikaanse hitparade. De band gaat vanaf dan eigen materiaal schrijven en laat geen nummers meer door anderen maken. In de jaren ’60 laten The Rolling Stones zich inspireren door de flower power en de hippiecultuur (met de daarbij behorende experimenten met geestverruimende middelen) maar keren uiteindelijk terug naar hun eigen rocksound met het album Beggars Banquet (1968). 

In 1969 verlaat Brian Jones de band wegens een meningsverschil over de te volgen muzikale richting. Kort daarop verdrinkt hij in het zwembad bij zijn huis in Sussex en wordt hij vervangen door Mick Taylor, die op zijn beurt in 1974 weer wordt vervangen door Ron Wood. Inmiddels blijven The Stones voor opschudding zorgen met drugschandalen en uit de hand lopende concerten. Een dieptepunt is een concert in Altamont, waar een donkere jongen voor de ogen van Mick Jagger wordt doodgestoken door een lid van de Hell's Angels die op dat moment bewaker is. 

In 1971 richten The Stones een eigen label op, Rolling Stones Records, en vanaf die tijd verschijnen hun albums in eigen beheer. In de jaren zeventig en tachtig worden er een flink aantal wereldtournees ondernomen en met sterke albums bewijst de band tot de beste rockbands van de wereld te behoren die het ook durft gevoelige ballads te maken zoals ‘Angie’ (1973). De soloprojecten van de bandleden zijn minder succesvol en worden door het publiek minder gewaardeerd. Twee groots opgezette wereldtournees (Steel Wheels Tour, 1989, en Urban Jungle World Tour, 1990) toont dat de groep hun bijnaam ''The Greatest Rock & Roll Band in the World’ niet voor niets heeft gekregen. 

Begin 1993 verlaat de originele bassist Bill Wyman (eigenlijk: William Perks) de groep en hij wordt opgevolgd door Darryl Jones (o.a. ex-Sting). De jaren negentig verlopen uiterst succesvol en de in 1994 ondernomen Voodoo lounge-tournee haalt de hoogste recette uit de popgeschiedenis. Ook bij de kaartverkoop voor hun Bridges to Babylon-concerten (1998) worden alle records gebroken. Alleen al in Nederland haalt het een absoluut snelheidsrecord van 200.000 kaartjes in één dag! In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers, staan er ook een aantal nieuwe nummers op.

Uiteindelijk dreigt dan toch het doek te vallen voor de band, wanneer bij Charlie Watts keelkanker wordt geconstateerd in september 2004. Maar de behandeling is succesvol en hij sluit zich zodra hij kan weer aan bij zijn collega´s.

In mei 2005 maakt de band bekend dat ze in augustus op wereldtournee gaan. De nieuwe plaat, Bigger Bang heeft begin september zijn release, en is na 8 jaar weer het eerste volledig nieuwe studioalbum. Enkele weken voor de relaese van het album zijn er 3 tracks,  ‘Back Of My Hand’, ‘Streets Of Love’ en ‘Rough Justice’, al op het net beschikbaar. De mannen schrijven hiermee geschiedenis, want nooit eerder brengt zo een grote act meer dan één nummer digitaal uit nog voor het verschijnen van het album.  

De band sluit dit jaar ook een deal met TV-Netwerk ABC en de National Football League (NFL). Het hele football seizoen staat in het teken van The Stones. Ze verschijnen in reclamefilmpjes en er worden tijdens de kick-off avond beelden van concerten en videoclips getoond.

Aan het einde van 2005 brengen ze in samenwerking met koffieketen Starbucks een cd uit met daarop remixes, b-kanten en zeldzaam materiaal van de groep.

Audio van Rolling Stones - Lady Jane

songtekst

 

22:28 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 715

Alan Price Set - Iput a spell on you - 1966

Geen muziekclip voorradig

22:22 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 716

Midnight Oil met Beds are burning - 1988

Australische band die in 1988 een grote hit scoort met 'Beds Are Burning'. In 1990 scoort Midnight Oil zijn tweede hit(je): 'Blue Sky Mine'.

Muziekclip Midnight Oil - Beds are burning

songtekst

22:18 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 717

Fools Garden met Lemon tree - 1996

Fools Garden - Lemon tree

songtekst

22:12 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 718

Vera Lynn met We'll meet again - 1939

Vera Lynn - We'll meet again

songtekst

22:07 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 719

Donna Summer met State of independence - 1982

Queen of Disco die in de jaren '70, '80 en '90 door haar samenwerking met talloze bekende componisten en producers talloze hits scoort als 'Hot Stuff', 'State Of Independence', 'She Works Hard For The Money', 'This Time I Know It's For Real', 'I Don’t Wanna Get Hurt' en 'Dinner With Gerschwin'.

Donna Summer wordt als Adrian Donna Gaines op 31 december 1948 in Boston, Amerika, geboren. In 1968 doet ze auditie voor een rol op Broadway in de musical Hair. Ze wordt niet aangenomen, maar enige tijd later krijgt ze in München wél een grote rol in Haare (Hair). Ze blijft in Duitsland, doet modellenwerk en wat backupzang in de studio. Ook trouwt ze met de Oostenrijker Helmut Sommer wiens achternaam ze ook na haar scheiding blijft gebruiken.

In München ontmoet ze producer Giorgio Moroder. Onder zijn productie wordt in 1974 de track 'The Hostage' opgenomen, in Nederland haar debuuthit die de tweede plaats in de hitparade haalt. Ook 'Lady Of The Night' wordt hetzelfde jaar een hit, maar in Engeland en de VS komt de doorbraak pas begin 1976 met de hit 'Love To Love You Baby', wederom een productie van Giorgio Moroder. Deze samenwerking is het begin van een lange reeks hits. Het nummer 'I Feel Love' wordt in Engeland en Nederland haar eerste nummer 1 hit in 1977. Een jaar later staat Donna met MacArthur Park op nummer 1 in de VS.

In Nederland baardt een optreden in 1974 in Sjef Van Oekels Discohoek nogal wat opzien. De komiek Dolf Brouwers alias Sjef van Oekel kondigt haar aan en laat vervolgens opzettelijk zijn papieren vallen. Donna Summer zit op een leuning van een fauteuil en zingt 'The Lady Of The Night' en Van Oekel gaat kruipend op zoek naar zijn paperassen en probeert onder Summers rokje te kijken. Die slaat decent haar benen over elkaar.

Als de discomuziek in de jaren ’78-’80 haar commerciële hoogtepunt beleeft, scoort Donna wereldwijd de ene hit na de andere. 1979 is het topjaar van Donna Summer: 'Hot Stuff', 'Bad Girls' en 'No More Tears (Enough Is Enough)' bereiken de eerste plaats.

Maar in het begin van de jaren ’80 loopt de discomuziek op haar laatste benen en wordt het succes minder. Wellicht enigszins beïnvloed door haar man die rockmusicus is, wil ze rockmuziek maken. Die keuze is dapper, maar pakt niet gelukkig uit. Bovendien raakt ze in conflict met haar platenmaatschappij. Om onder haar contractuele verplichtingen uit te komen levert ze vliegensvlug een aantal minder sterke albums af waaronder 'I’m A Rainbow' dat maar liefst 15 jaar op plank blijft liggen.

Slechts één keer schiet ze nog in de roos door met producer Quincy Jones in zee te gaan. De plaat met Quincy Jones, met single 'State Of Independence', is een generale repetitie voor het meesterwerk 'Thriller' dat hij een jaar later met Michael Jackson maakt. In de daaropvolgende jaren werkt Summer samen met diverse componisten en producers Michael Omartian, Stock, Aitken & Waterman. En de hits blijven stromen: 'She Works Hard For The Money', 'This Time I Know It's For Real', 'I Don’t Wanna Get Hurt', 'Dinner With Gerschwin'. Maar eind jaren ’80 gaat het snel bergafwaarts met de carrière van Donna. Ze is inmiddels weer in de Here en zingt geen seksueel beladen liedjes meer. Ze roept het onheil over zich af door zich publiekelijk tegen homo’s te keren, nota bene haar trouwste fans! Later zou ze in een bewogen persconferentie deze bewering weerleggen, maar het kwaad is al geschied. In niets leek Donna Summer nog op de liberale vrouw uit de jaren ’70 die openstond voor alles en iedereen. In de jaren ’90 wordt Donna Summer dan ook een schimmige figuur.

In 1994 komt de compilatie Endless Summer uit, met een nieuw nummer 'Melody Of Love' dat een hit wordt op de dancevloer. In 1997 werkt Summer samen met haar producer Giorgio Morodervoor de single 'Carry On', die een Grammy krijgt voor Best Dance Recording. Summer tekent bij platenmaatschappij Sony, waar zij wederom een greatest hits album uitbrengt met een nieuwe single 'I Will Go With You (Con Te Partiro)'.

Muziekclip Donna Summer - State of independence

songtekst

21:59 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-06

Nummer 720

Foreigner met Cold as ice - 1977

Newyorkse superband onder leiding van de Britse gitarist Mick Jones. Foreigner laat voor het eerst van zich horen met het stevige rocknummer ‘Cold As Ice’ uit 1977. Maar in de jaren tachtig haalt de groep de hitparades vooral met rockballads als ‘I Want To Know What Love Is’ en ‘Waiting For A Girl Like You’.

Muziekclip Foreigner - Cold as ice

songtekst

22:51 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 721

Talking Heads met Psycho killer - 1978

New Yorkse groep die vanaf het eerste singlesucces (‘Psycho Killer’), maar vooral ook in de jaren ’80 een spoor van invloeden door de popmuziek heeft getrokken.

Zijn de Talking Heads in het begin nog nauw verbonden met de punk- en new wave-scene van New York, later wordt het geluid meer en meer doorspekt met invloeden van muziek van overal ter wereld. De derde en vierde door Brian Eno geproduceerde albums Remain In Light en Speaking In Tongues groeien uit tot popklassiekers. De tour die volgt op Speaking In Tongues vormt de basis van Stop Making Sense, een film van Jonathan Demme.
Zanger David Byrne bouwt ondertussen aan een solocarrière en bassiste Tina Weymouth brengt met haar Tom Tom Club het succesnummer ‘Wordy Rappinghood’ uit. In 1991 houdt de Talking Heads op te bestaan.

Muziekclip Talking Heads - Psycho killer

songtekst

22:42 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 722

Phil Collins met You can't hurry love - 1982

Engelse zanger en drummer die in de jaren '70 en '80 en '90 grote bekendheid met Genesis verwerft. Ook solo weet Phil Collins veel hits te scoren, waaronder drie nummer 1-hits ('In The Air Tonight', 'You Can't Hurry Love' en 'A Groovy Kind Of Love'). Ook samen met Philip Bailey haalt hij de hoogste positie van de Nederlandse Top 40 met 'Easy Lover'.

Muziekclip Phil Collins - You can't hurry love

songtekst

22:36 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 723

Joe Cocker met Unchain my heart - 1987

Britse ex-loodgieter die als blues/rock-zanger eind 1968 zijn eerste (en grootste) hit scoort met de Beatles-cover 'With A Little Help From My Friends'. Ook 'You Are So Beautiful' groeit uit tot een klassieker. Joe Cocker houdt zich eind jaren '70 door persoonlijke problemen op de achtergrond. 'Up Where We Belong', een duet met Jennifer Warnes en een muzikale bijdrage aan de Richard Gere-film An Officer And A Gentleman, levert hem in 1982 een Grammy Award op. The Ultimate Collection 1968 - 2003 verschijnt eind 2003.

Muziekclip Joe Cocker - Unchain my heart

songtekst

 

22:30 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 724

Earth & Fire met Memories - 1972

Haagse formatie met Jerney Kaagman als zangeres. Earth and Fire maakt vooral in de jaren zeventig oorstrelende symfonische nummers. De eerste hit is in 1970 ‘Seasons’, gevolgd door onder meer ‘Ruby Is The One’, ‘Storm And Thunder’, ‘Memories’ en ‘Maybe Tomorrow, Maybe Tonight’. Het wordt van 1974 wat stiller, maar in 1978 behaalt de groep een enorme internationale hit met het zoete ‘Weekend’. Earth and Fire stopt in 1982. Jerney Kaagman vindt haar weg op een ander terrein van de popmuziek. Ze wordt voorzitter van de BV Pop, PR- manager van Radio Noordzee en vanaf 2000 directeur van Conamus. 

Muziekclip Earth & Fire - Memories

songtekst

22:26 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 725

John Lennon met Woman - 1981

Britse singer/songwriter die in de jaren '60 uiterst succesvol was met The Beatles. John Lennon scoort in 1969 een nummer 1-hit met 'Give Peace A Chance'. Andere klassiekers van zijn hand zijn o.a. 'Instant Karma', 'Happy Xmas (War Is Over)', 'Woman' en 'Imagine'. John Lennon wordt op 8 december 1980 in New York doodgeschoten.

John is onlosmakelijk verbonden aan de legendarische Liverpoolse band The Beatles. Maar ook zonder zijn Fab Friends weet John zich in de kijker te spelen. Samen met zijn vrouw, de Japanse kunstenares Yoko Ono, met wie hij in 1969 trouwt, begint hij een muzikale solocarrière. Nog tijdens de samenwerking met The Beatles brengt hij in 1968 het album Unfinished Music, No 1: Two Virgins uit. Het daarop volgende jaar volgen er nog twee vergelijkbare albums. In februari 1970 brengt hij de single Instant Karma uit, wat een grote hit wordt. John is nog steeds lid van The Beatles en wil de band trouw blijven, maar in april van dat jaar maakt Paul McCartney bekend de band te verlaten. Dit tot groot ongenoegen van John. Op het album Imagine uit ´71 staat 'How Do You Sleep', wat een sneer is aan Paul´s adres.

Muziekclip John Lennon - Woman

songtekst

22:19 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 726

Bryan Adams met Run to you - 1985

Canadese rockzanger die in 1985 zijn eerste hit in Nederland scoort met 'Run To You'. De klassieker 'Summer Of '69 behoort ook tot zijn oeuvre. In 1991 voert '(Everything I Do) I Do It For You' de hitlijsten van verschillende landen aan.

Bryan Adams doet zijn eerste muzikale ervaringen op in de groep Sweeney Todd, waarmee hij eind jaren '70 twee platen maakt. In 1980 brengt Adams zijn eerste solo-album uit, maar zijn carrière neemt pas echt een vlucht met het verschijnen van het album Reckless (1984) waarvan er wereldwijd maar liefst 7 miljoen worden verkocht. 'Run To You' en 'Summer Of 69' zijn afkomstig van dit album.

Daarnaast schrijft hij ook nummers voor artiesten als Kiss, Joe Cocker en TinaTurner. In 1985 staat hij in het voorprogramma van haar Europese tournee. Zijn grootste succes behaalt hij tot nu toe in 1991 met de soundtrack voor de film Robin Hood, Prince Of Thieves. 'I do it for you' haalt in veertien landen de eerste plaats. In Nederland blijft hij daar maar liefst elf weken staan. 

Ook zijn duetten zijn over het algemeen succesvol. Zo zingt hij in 1985 'It's only Love' met Tina Turner, in 1994 de sountrack 'All for Love' met Sting en Rod Stewart voor Three Musketeers en Barbra Streisand brengt met hem 'I Finally Found Someone' uit. Samen met ex-Spice Girl Mel C, ook wel bekend als Sporty-Spice, brengt hij in 1998 het nummer 'When You're Gone' uit.

De Brabantse zangeres Do neemt 2001 met de Duitse DJ Sammy een trancecover op van Brian's 'Heaven', uit 1985 en scoort daarmee begin 2002 een wereldhit. Ook haar 'sobere' versie van 'Heaven' wordt een succes.

In 2002 verschijnt Spirit: Stallion Of The Cimarron. Het is de soundtrack van een Disney-film waar Bryan Adams nummers voor heeft gezongen en geschreven. 

Room Service is het nieuwste album van Adams en verschijnt in september 2004.

Muziekclip Bryan Adams - Run to you

songtekst

 

22:12 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 727

Peter Frampton met Show me the way - 1976

Engels gitarist met lange staat van dienst, maar bij het grote publiek vooral bekend van zijn live-single: ‘Show Me The Way’ (1976).

Peter Frampton speelt vanaf 1966 in verschillende Engelse bands, zoals The Herd en Humple Pie. Hij proeft het succes en gaat solo verder. Zijn albums zijn weinig succesvol, maar intensief toeren en een goede (gitaar-)act levert hem langzamerhand een stevige live-reputatie op. Zijn album Frampton Comes Alive scoort dan ook wereldwijd zeer goed. De elpee levert hem drie hitsingles op: ‘Show Me The Way’, ‘Baby, I Love Your Way’ en ‘Do You Feel Like We Do’. Ook zijn volgende album en single ‘I’m in You’ zijn succesvol.
Frampton is in die tijd ook te zien als acteur in de film Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. In de jaren '80 en '90 verschijnen van hem verschillende albums die echter niet erg succesvol zijn.

Muziekclip Peter Frampton - Show me the way

songtekst

22:05 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 728

Abba met S.O.S. - 1975

Een van de populairste bands uit de popgeschiedenis. ABBA scoort in de jaren '70 en '80 maar liefst 27 Top 40 hits. Met zeven nummers haalt de Zweedse band de nummer 1-positie in ons land.

De roots van ABBA liggen in Stockholm. Hier werken begin jaren ‘70 Björn Ulvaeus en Benny Andersson voor de latere manager van ABBA, Stig Anderson. Anderson is eigenaar van de Stockholm’s Polar Studio en Björn en Benny schrijven nummers voor de sessiemuzikanten die verbonden zijn aan Stockholm’s.
In deze periode krijgen de heren een relatie: Björn met de populaire zangeres Agnetha Faltskog en Benny met de Noorse jazz-zangeres Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Het klikt goed tussen de vier en ze besluiten samen een nummer uit te brengen. ‘People In Love’ wordt een hit en levert het viertal in 1973 een uitnodiging voor het Eurovisie Songfestival op. Onder de bandnaam ‘Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid’ spelen ze ‘Ring Ring’. Hoewel het de band niet de verwachte overwinning oplevert, scoort het nummer wel hoog in de Europese hitlijsten. In 1974 wordt het nog een keer geprobeerd. Met ABBA (naar de initialen van de voornamen) als nieuwe bandnaam en het nummer ‘Waterloo’ wint de band het Songfestival en is vanaf dat moment wereldberoemd. In korte tijd worden verschillende albums uitgebracht en verschijnt er een film over het levensverhaal van de popgroep. 
In 1982, vlak na het uitbrengen van het album The Visitors gaat de band uit elkaar. Het jaar ervoor zijn Benny en Anni-Frid gescheiden en het werkt niet meer tussen de vier. Agnetha en Anni-Frid gaan solo. Ze doen het goed in de Europese hitlijsten, maar behalen nooit het succes dat ze met ABBA bereikten. Björn en Benny pakken het slimmer aan. Zij gaan zich bezighouden met het schrijven van musicals over ABBA. De band is namelijk nog steeds erg populair en wereldwijd willen fans ABBA in ere houden.

Muziekclip Abba - S.O.S.

songtekst

21:59 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 729

John Farnham met You're the voice - 1987

Ex-zanger van de Austalische Little River Band die in 1987 zijn eerste solo-hit scoort met 'You're The Voice'. 'That's Freedom' en 'In Days To Come/Chain Reaction' worden bescheiden hitjes, begin jaren '90. Het in oktober 1986 uitgebrachte album Whispering Jack is binnen no-time het beste verkochte album uit de Australische geschiedenis. De bijbehorende hitsingel 'You’re The Voice' wordt een wereldwijde hit. Buiten Australië kan Farnham dat succes niet vasthouden, maar in het nieuwe millennium treedt hij in zijn thuisland nog op in volle stadions.

Muziekclip John Farnham - You're the voice

songtekst

21:54 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 730

Carpenters met Close to you - 1970

Singer/songwriter duo uit Connecticut, bestaande uit broer en zus Richard en Karen Carpenter, die vooral in de Verenigde Staten uiterst succesvol is. In de jaren '70 scoren The Carpenters tien gouden singles, waaronder drie nummer 1-hits. In Nederland groeien 'Close To You', 'Yesterday Once More', 'Top Of The World', 'Yambalaya' en 'Please Mr Postman' uit tot evergreens. In 1970 en 1971 winnen The Carpenters in totaal drie Grammy Awards, o.a. voor Best New Artist. Karen Carpenter overlijdt op 4 februari 1983 aan de gevolgen van anorexia nervosa. In 1987 brengt Richard een solo-album uit, Time. Hierop zijn Dusty Springfield en Dionne Warwick te horen.

Muziekclip Carpenters - Close to you

songtekst

 

21:47 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-12-06

Nummer 731

Anneke Grönloh met brandend zand - 1962

Een van de eerste tieneridolen in Nederland. De in Indonesië geboren Eindhovense zangeres scoort in 1962 en 1963 enorme hits met ‘Brandend Zand’, ‘Paradiso’, ‘Soerabaja’. Hitparadesucces blijft daarna uit. Anneke Grönloh blijft in de volgende decennia met veel succes optreden in Nederland, Indonesië, Singapore en vele andere landen. Ontvangt in juni 2002 in Maleisië een gouden plaat wegens 100.000 verkochte exemplaren van haar album Nina Bobo.

Muziekclip Anneke Grönloh - Brandend zand

songtekst

06:04 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 732

Boney M met Rivers of Babylon - 1978

Boney M. is een discogroep die met name in de jaren zeventig veel succes oogstte. Het grote brein achter de act met blikvanger Bobby Farell is producer Frank Farian. Boney M. staat bekend om zijn mix van blanke en zwarte muziek.

Boney M.
Boney M. ziet in 1975 het levenslicht. De groep wordt opgericht door producer Frank Farian en bestaat uit vier West-Indische artiesten uit Engeland, Duitsland en Nederland. Opvallend is dat Farian blank is, terwijl de rest een donkere huidskleur heeft.

Single
Met single 'Baby, Do You Wanna Bump?' heeft Farian direct een hit te pakken. Hij zorgt zelf voor de vocalen in het liedje. Vanaf dit moment heeft de groep te maken met vele wisselingen.

Liz Mitchell
Als Claudia Barry genoeg heeft van het playbacken van Farians nummers en de groep verlaat, wordt Liz Mitchell aangetrokken als tijdelijke vervangster. Ze doet het goed en werkt mee aan de opnames van de debuut-LP Take The Heat Off Me.

Take The Heat Off Me
De reacties op de LP zijn wat lauwtjes. Niettemin blijft Boney M. volharden in het veelvuldig optreden op de meest uiteenlopende gelegenheden. Op die manier verwerft de groep naam en faam.

Doorbraak
Boney M. beleeft in 1976 zijn grote doorbraak. Muziek- en televisieproducer Michael Leckebusch van Radio Bremen nodigt de groep uit voor zijn programma 'Musikladen'. Het optreden wordt een gigantisch succes en niet veel later staat de single 'Daddy Cool' bovenaan de Duitse hitlijsten.
 
Kritiek
Ondanks het succes krijgt producer Farian veel kritiek te slikken. Zangeres Maizie Williams en frontman Bobby Farell hebben feitelijk weinig vocale inbreng, aangezien Farian bijna alles zelf inzingt. Het levert de nodige interne botsingen op.

Bobby Farell
Farell wordt in 1982 vervangen door Reggie Tsiboe en begint een vruchteloze solocarrière. Na drie jaar haalt Farian hem weer terug naar Boney M. Jaren later blijkt dat Farell amper geld heeft verdiend bij Boney M, doordat Farian alle (financiële) rechten voor zich opeiste.

Het doel valt
Boney M. stopt er in 1986 mee, om twee jaar later weer een comeback te maken. Zonder succes, want in 1989 valt het doek opnieuw.

Uniek
In een lijst van best verkochte singles in Engeland, uitgegeven in 2002, is Boney M. maar liefst twee keer te bewonderen. Met 'Rivers Of Babylon' en 'Mary Boy's Child' staat de groep op een vijfde en tiende positie. 

Dit is uniek te noemen: Boney M. is de enige act  die twee keer in de Top 10 stond, iets dat zelfs The Beatles niet wisten te bereiken.

Muziekclip Boney M - Rivers of Babylon

songtekst

 

05:59 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 733

Coldplay met Clocks - 2003

Coldplay is in 2000 dé nieuwe sensatie uit Engeland die in al een vroeg stadium vergeleken wordt met bands als Travis, The Verve en Radiohead. De omschrijving ‘nieuw’ is inmiddels niet meer van toepassing. De band heeft in korte tijd een grote schare fans om zich heen verzameld en wordt als een op zichzelf staande band beschouwd met een eigen geluid.

Coldplay Jammen
Eigenlijk begint het allemaal in 1996 wanneer Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman en Will Champion elkaar ontmoeten op The University College School in Londen. Chris en Jon jammen regelmatig met elkaar en schrijven songmateriaal. 

Line-up compleet
Guy versterkt de twee muzikanten op bas en de line-up is compleet wanneer Will besluit te gaan drummen. (Leuk detail is dat hij dat nog nooit had gedaan). Al vanaf de eerste keer dat de jongens met elkaar spelen, is het duidelijk dat er een bepaalde chemie aanwezig is. 

Coldplay
De bandnaam die vervolgens in het leven wordt geroepen, is Coldplay. Deze naam is ‘gestolen’ van een maatje van Tim die deze ook in zijn hoofd had voor zijn band. Een vriend van de vier jongens, Phil Harvey - inmiddels de manager -, financierde uit eigen zak een EP genaamd Safety

Ontdekking
Het verhaal van hun ontdekking is er een waar beginnende bands van dromen. Wanneer ze in 1998 in een klein zaaltje in Londen spelen, worden ze door een talentscout van het prestigieuze label Parlophone (Queen, the Pet Shop Boys) ontdekt. Coldplay krijgt een platencontract aangeboden waarna ze al snel veel op de Engelse televisie te zien zijn. 

Doorbraak
Het jaar 2000 betekent de doorbraak wanneer de single 'Shiver' een bescheiden maar zeer opgemerkte plaats in de Britse hitlijst verwerft. Er wordt in de media inmiddels flink gesproken over de nieuwe band en de opvolgende single 'Yellow' bereikt dan ook snel de Top 5. 

Parachutes
Wanneer het debuutalbum Parachutes vervolgens tot de eerste plaats van the album charts stijgt, groeit de band uit tot absolute medialieveling. Veelgehoorde omschrijving is the next best thing. De oversteek naar andere landen van Europa is vervolgens snel gemaakt. 

Nederland 
Ook in Nederland worden singles als 'Trouble', 'Don´t Panic' en 'Yellow' flink gedraaid op de Nederlandse radio. Op Lowlands 2000 wordt pas echt duidelijk dat Coldplay Nederland heeft veroverd als een volle tent de singles meezingt. 

A Rush Of Blood To The Head
Eind augustus 2002 verschijnt de langverwachte opvolger van Parachutes, namelijk A Rush Of Blood To The Head. De eerste single van dit album is 'In My Place'. Het album is opgenomen in dezelfde studio als waar Parachutes is opgenomen, en in een Londense studio. 

Tijdens de opnames kreeg Coldplay advies van collega-artiesten als Ian Mc Culloch, Tim Wheeler van Ash en Andy Bell van Oasis. De groep treedt voor de release van het album op in de HMH in Amsterdam.

Recensies
De recensies van A Rush Of Blood To The Head zijn overweldigend, veel recensenten zien Coldplay al bijna in de orde van grootte van U2 en Radiohead. U2 zelf is ook fan van Coldplay. In de zomer van 2002 speelt Coldplay in hun voorprogramma, maar U2 speelt tijdens hun eigen set ineens een stukje van Coldplay's Yellow. 

Bono verklaart vervolgens on stage dat hij groot fan is van de band. En Coldplay? De bandleden zitten met rode oortjes op de tribune!

Clocks
Eind 2002 treedt de groep weer op in Nederland, ditmaal in de Rotterdamse Ahoy. De single 'Clocks' van A Rush Of Blood To The Head wordt een gigantische hit en zorgt voor nog meer populairiteit voor de Britse groep. 

Minifestival
Dit resulteert in een optreden op een eendaags minifestival in het Nijmeegse Goffertpark. In de stromende regen kijken en luisteren 30.000 fans naar Live, Supergrass, Nada Surf en natuurlijk  Coldplay. De volgende single, 'God Put A Smile Upon Your Face' doet het een stuk minder dan 'Clocks'.

Rustperiode
De band kondigt in 2004 een rustperiode aan. Chris Martin is inmiddels getrouwd met Gwyneth Palthrow en de twee krijgen een dochtertje, Apple genaamd. Ondertussen werkt de band aan nieuw materiaal en in juni 2005 zal het nieuwe album,  X&Y getiteld,  uitkomen. 

Chris Martin over de titel: "In de wiskunde zijn X en Y altijd antwoorden, maar in het echte leven is het niet zo simpel. Dit album gaat over onbeantwoorde vragen en het feit dat je niet alles kunt verklaren.''  

Popsecret
Op 6 april 2006 geeft Coldplay exclusief voor 3FM luisteraars een Popsecret optreden. Een klein aantal superfans kan voor het eerst kennismaken met tracks van het nieuwe album X&Y in een superspeciale kleine setting. 

X&Y
Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Coldplay weer optreedt. De eerste single van X&Y, 'Speed Of Sound', doet het zeer goed, en X&Y zelf breekt alle records. De hoes van X&Y bevat een geheime code, die staat voor 'Make Trade Fair'. 

Live 8
Dat Coldplay zich graag inzet voor het verbeteren van de wereld blijkt ook uit het feit dat ze op Live 8 spelen, het wereldwijde festival tegen de honger in Afrika. Op 7 juli 2005 speelt de band in het Arnhemse Gelredome. 

Singles
X&Y krijgt al een maand na de release dubbel platina in de VS. Er zijn dan 2 miljoen exemplaren verkocht.
In november 2005 komt de single 'Talk' uit waarvan de videoclip geregisseerd wordt door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. 

De opvolger van 'Talk' is 'The Hardest Part'. Tegelijkertijd geeft Coldplay aan opnieuw een rustperiode te willen inlassen.

Muziekclip Coldplay - Clocks

songtekst

05:52 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 734

David Bowie met China girl - 1983

Engelse singer/songwriter en acteur die sinds eind jaren '60 hits scoort. David Bowie klassiekers zijn o.a. 'Space Oddity', 'Fame' en 'Heroes'. Met maar liefst vijf singles weet de muzikale kameleon de nummer 1-positie in ons land te halen. Een keer alleen ('Let's Dance') en vier keer met de hulp van anderen: 'Under Pressure' (samen met Queen), 'This Is Not America' (met de Pat Metheny Group), 'Dancing In The Streets' (met Mick Jagger) en 'Tonight' (met Tina Turner). David Bowie is te zien in o.a. de films Absolute Beginners en Labyrinth.

David Bowie Het is 1969, de periode van de peace & flower power, wanneer een onbekende David Bowie doorbreekt met het nummer over een gestrande astronaut, Space Oddity. Deze song wordt door de BBC in 1969 gebruikt voor een documentaire over de maandlanding. Mede door dit programma wordt het een nummer 1 hit en Bowies carrière is meteen gelanceerd. 

De naam Bowie heeft hij een paar jaar ervoor bedacht omdat zijn eigen naam (David Robert Jones) te veel leek op die van Davy Jones, zanger van The Monkees. Als geen ander weet Bowie trends in de popmuziek (glamrock, funk, ambient, new wave etc.) voor een groot publiek toegankelijk te maken. Als tiener speelt Bowie saxofoon in diverse schoolbandjes. Aan deze roerige tijd houdt hij zijn verschillend gekleurde ogen over. 

Tijdens een gevecht om een meisje wordt hij namelijk in zijn oog gestoken.Bestempeld als glam-rocker en alter-ego Ziggy Stardust en The Thin White Duke wordt hij ooit geboren als David Robert Jones, op 8 april 1947, Brixton, Londen, Engeland. In 1970 vinden er een aantal belangrijke veranderingen in Bowies leven plaats. Zijn vader overlijdt, zijn broer wordt in een inrichting geplaatst en hij trouwt met Angela Barnett (die later twee biografieën over Bowie's zou schrijven: Free Spirit en Backstage Passes ). Bovendien verruilt hij manager van het eerste uur Kenn Pitt in voor Tony DeFries. 

Bowie neemt hetzelfde jaar (1970) het nummer 'Tired Of My Life' op. Hiervan wordt gezegd dat dit het eerste nummer is dat hij ooit schrijft op 16-jarige leeftijd. Met gitarist Mick Ronson, drummer Mick ‘Woody’ Woodmansey, producer/bassist Tony Visconti en drummer Ralph Mace maakt Bowie zijn eerste grote album: The Man Who Sold The World (1970). Thema’s in dit werk -die verder ook als een rode draad door zijn carrière lopen- zijn seksuele perversie (in het nummer 'The Width Of A Circle'), mentale gekte ('All The Madmen') en Nietzscheaans nihilisme ('The Supermen'). 

In de jaren zeventig is Bowie de onbetwiste koning van de glamrock. Als een kameleon presenteert hij zich om de haverklap in andere extraverte kostuums waarmee hij speelt met zijn bi-seksualiteit en provoceert met zijn multiple personages en tegenstrijdige uitspraken. Het album The Rise and Fall Of Ziggy Stardust komt uit in juni ’72 en wordt door het blad Melody Maker beschreven als ‘zijn meest invloedrijke en beroemde album ooit’. Vooruitlopend op de jaren tachtig golf van electro-pop synthesizer muziek resulteert Bowies samenwerking met Brian Eno (in Berlijn, van’76 tot ’79) in de albums Low , Heroes en Lodger waarop je de invloed van Eno’s minimalistische elektronische geluiden duidelijk hoort. 

Maar Bowie heeft het ook in zich om commerciële songs te schrijven zoals in 1985 met Let’s Dance. Zijn songs worden ditmaal geproduceerd door Nile Rodgers (die ook bekend werd voor zijn werk voor Chic en Madonna). Het album Black Tie, White Noise (1993) wordt ook onder supervisie van Rodgers vervaardigd. 
Bowie vervolgt zijn carriere met pogingen aan te sluiten bij nieuwere muziekstromingen. Zo toert hij in 1995 zelfs met Nine Inch Nails en brengt in 1997 de drum&bass cd Earthling uit.  
De BBC brengt in 2000 het compilatiealbum Bowie At The Beeb uit, waarvan twee cd’s opmerkelijke BBC radio sessies uit ’68 -’72 bevatten. De derde cd is een registratie van Bowies indrukwekkende live optreden in de BBC Radio Theatre op 27 juni 2000. 
Inmiddels is Bowie veel meer dan zanger. Hij is performer, producer én schilder (hij exposeert in 1995 met zijn schilderijen in The Gallery in Londen). Maar multi-media (en met name internet) fascineert hem ook en hij heeft er sinds 2001 een hobby bij: een eigen online radiostation, Community BowieRadio (te bereiken via www.davidbowie.com). Op Wall Street kan je inmiddels aandelen van David Bowie kopen. Wat kunnen we nog meer van Bowie verwachten? Een eigen ruimtestation. In de zomer van 2001 brengt David Bowie twee bijzondere albums uit: All Saints (een verzameling instrumentale nummers uit de periode 1977-1999) en Christiane F (heruitgave van de oorspronkelijke soundtrack van de film Christiane F. Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo). Een hernieuwde samenwerking met producer Tony Visconti levert Bowie twee nieuwe cd's op: Heathen (2002) en Reality (2003).

Muziekclip David Bowie - China girl

songtekst

05:49 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 735

Herman's Hermits met No milk today - 1966

Neurie maar mee: ‘No milk today’. In een notendop zegt het gemak waarmee iedereen die tonen vindt heel veel over Hermans Hermits, de Britse band die in de jaren zestig een miljoenen (tiener) publiek trok, maar desondanks een eeuwige strijd voerde om ook bij muziekkenners respect te genieten. Achteraf gezien was dit misschien wel dé commerciële muziek van de zo hippe jaren zestig.

Muziekclip Herman's Hermits - No milk today

songtekst

05:44 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 736

Commodores met Three times a lady - 1978

In navolging van Kool & The Gang en Earth, Wind & Fire een van de grootste discobands uit de jaren ´70. Ook lovesongs als 'Easy' en 'Three Times a Lady' komen voor in hun repertoire. Saxofonist en zanger Lionel Ritchie verlaat de band in 1982 en gaat solo verder. De band gaat door met een andere zanger en scoort hun grootste hit 'Nightshift', een eerbetoon aan hun Motown collega Marvin Gaye.

Als Lionel Ritchie met zijn saxofoon over het Universiteits terrein van Tuskegee in Alabama loopt, wordt hij benaderd door Gitarist Thomas McClary. Deze stelt voor om een act op poten te zetten voor de talentenjacht onder de eerste jaars studenten, om op deze manier indruk te maken op de aanwezige meisjes. Hier heeft Ritchie wel oren naar en samen met trompetist William King vormen ze The Mystics. 

Ze zijn een groot succes en spelen op meerdere schoolfeesten. Als een ander schoolbandje, The Jays, uit elkaar valt, sluit toetsenist Milan Williams zich bij hen aan. Ze hernoemen de band en heten voortaan The Commodores. De naam wordt bepaald door een woordenboek blind open te slaan en lukraak een woord aan te wijzen.

Drummer Walter Orange komt in 1969 bij de band, evenals bassist Ronald LaPread. Ze treden veel op in hun begin jaren en spelen zich in de kijker bij Motown. Vanaf 1971 spelen ze in het voorprogramma van The Jackson 5. Dat doen ze drie jaar en daarna mogen ze eindelijk hun stappen naar succes zetten.

Hun eerste singles, zoals 'Machinegun' en 'Slippery When Wet'  zijn voornamelijk ´zwarte´ funk nummers. Maar met hun eerste ballad 'Sweet Love' uit 1976 spreken ze meer mensen aan. In Amerika schiet het nummer de top 5 in.

Omdat alle zes de muzikanten een bijdrage leveren aan de muziek, zijn er verschillende soorten liedjes te horen. 'Easy' en 'Brickhouse' zijn allebei nummers van The Commodores en komen allebei uit 1977. Toch zijn het twee totaal verschillende muziekstijlen. In 1978 scoren ze een van hun grootste hits met het Door Ritchie geschreven nummer 'Three Times A Lady' . Ritchie krijgt de inspiratie voor het nummer van zijn vader. Deze hem vertelt dat hij in 35 jaar huwelijk nog nooit tegen zijn vrouw heeft gezegd hoeveel ze voor hem betekent. Lionel wil geen 35 jaar wachten en drukt zijn gevoelens uit in een lied.

In het begin van de jaren tachtig doet Ritchie projecten met artiesten als Diana Ross ('Endless Love') en Kenny Rogers ('Lady'). En dan breekt hij los van The Commodores. Met 'Truly' afkomstig van het album Lionel Ritchie heeft hij zijn eerste solohit. Het vervolg Can´t Slow Down won in 1984 een Grammy Award als album van het jaar. Niet gek als je beseft dat er nummers opstaan als 'All Night Long', 'Hello' en 'Penny Lover'.

Met het vertrek van Ritchie lijkt ook het einde van The Commmodores in zicht. Toch scoren ze hun grootste hit pas na zijn vertrek. Met 'Nightshift' uit 1985 brengen ze een eerbetoon aan de inmiddels door zijn vader vermoorde Marvin Gaye.

In 1986 wisselen ze van platenlabel, maar ook dat resulteert niet in succes. Ze starten hun eigen label en brengen nog een compilatie album en een live album uit.

Muziekclip Commodores - Three times a lady

songtekst

05:38 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 737

John Denver met Leaving on a jetplane - 1969

De in 1943 geboren John Denver komt in 1997 om bij een vliegtuigongeluk. Henry John Deutschendorf Jr. noemt zichzelf John Denver (naar zijn lievelingsstad in de Rocky Mountains). De singer/songwriter van klassieke country folk nummers laat vooral zijn sporen na in de jaren zeventig. Wie kent ze niet? ‘Country Roads’, ’Thank God I’m a Country Boy’, ‘Calypso’ en ‘Sunshine On My Shoulders’.

Muziekclip John Denver - Leaving on a jetplane

songtekst

 

05:34 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 738

Kinks met Waterloo sunset - 1967

Britse band die in de jaren '60, '70 em '80 vele hits scoort. The Kinks staan in totaal vijf keer op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Met 'Dedicated Follower Of Fashion', 'Sunny Afternoon', 'Waterloo Sunset' en met zowel de studio- als de liveversie van 'Lola'.

Hoewel ze niet zo vernieuwend zijn geweest als de Beatles of zo populair als de Rolling Stones of de Who zijn de Kinks toch een van de meest invloedrijke bands van de Britse invasie. Tijdens hun lange gevarieerde carrière heeft de kern van de Kinks altijd bestaan uit de broers Ray en Dave Davies. 

Ze groeien op in Londen. In hun tienerjaren ontdekken ze beiden de gitaar en spelen ze skiffle en rock ’n roll met elkaar. Ray en Dave rekruteren bassist Peter Quaife en drummer Mickey Willet en vormen samen The Ravens in 1963. 

Een demo wordt opgenomen opgenomen die al snel bij de juiste persoon terecht komt. Het jaar erop biedt Pye Records The Ravens een platencontract aan. De gemiddelde leeftijd van de bandleden is dan achttien. Maar voor te tekenen, vervangen ze drummer Willet voor Mick Avory. 

Onder de bandnaam The Ravens nemen de jongens hun debuutsingle ‘Long Tall Sally’ op, een cover van Little Richard. Maar alvorens deze uit te brengen veranderen ze hun naam in The Kinks (dat zoveel betekent als 'De Afwijkingen' of 'De Hersenkronkels'). 

Ondanks de uitnodigende bandnaam flopt ‘Long Tall Sally’. Ook de tweede single ‘You Still Want Me’ bereikt de hitlijsten niet. Maar drie keer is scheepsrecht. ‘You Really Got Me’ wordt een hit. En een vette ook, want binnen de kortste keren staat het nummer in de Engelse hitlijsten op de eerste plaats. 

Ook in Amerika wordt het nummer een grote hit. ’You Really Got Me’ vertegenwoordigt de eerste sound van de Kinks. Snel daarna wordt hun vierde single ‘All Day And All Of The Night’ uitgebracht waarmee ze in Engeland de tweede positie bereiken, in de rest van Europa en Amerika een Top 10-hit scoren. 

The Kinks touren erop los. Dit zorgt voor de nodige spanning in de band. Vanwege onduidelijke redenen besluit de Amerikaanse regering dat The Kinks vier jaar lang niet meer welkom zijn, wat betekent dat de band afgezonderd wordt van ’s werelds grootste markt voor muziek. 

Vanaf dat moment is Ray Davies' songwriting meer beïnvloed door Engelse country- en folkmuziek. Dit is duidelijk te horen op The Kinks Kontroversy, dat in 1966 verschijnt. 

De eerste single van het daarop volgende album Face To Face, genaamd ‘Sunny Afternoon’, is een wrange sociale satire en wordt de zomerhit in Engeland in 1966. De Kinks hebben weer een nummer één hit. Ook in de Nederlandse hitlijsten bereikt de plaat de eerste positie. 

De opvolger van Face To Face heet Something Else en op dat album wordt de nieuwe stijl van The Kinks voortgezet. Ondanks de muzikale groei van The Kinks, verloopt hun platenverkoop minder rooskleurig en is het weer hoog tijd voor een hit. De plaat ‘Autumn Almanac’ wordt uitgebracht en daarmee staan The Kinks weer even in de Top 10 van de hitlijsten.

 Ook de single ‘Days’ doet het redelijk, maar de teruggang van het succes wordt weer duidelijk na het geflopte album The Village Green Preservation Society uit 1969. Hoewel de critici het album met open armen ontvangen, heeft de koper schoon genoeg van de nostalgische neigingen van Ray Davies. Bassist Peter Quaife is het ook meer dan zat en verlaat de band. Hij wordt vervangen door John Dalton. 

De vier jaar durende ban van de Amerikaanse regering wordt opgeheven en The Kinks zijn weer vrij om Amerika onveilig te maken. Dit doen ze met de promotie van hun volgende album Arthur (Or The Decline And Fall Of The British Empire). Het centrale onderwerp van dit album is het verhaal van een man uit Londen die besluit naar Australië te verhuizen na de Tweede Wereldoorlog. De nummers gaan over de bijzonderheden van het wonen in een voorstad, het verdovende effect van bureaucratie en de verschrikkingen van de oorlog. 

Net zoals de voorgaande albums zijn de onderwerpen van de teksten veelal Brits maar muzikaal gezien is Davies afgestapt van de stijl die zijn vorige albums tot flops maakten. Arthur (Or The Decline And Fall Of The British Empire) wordt een redelijk succes. 

Ook het daaropvolgende album Lola Versus Powerman And The Money-Go-Round Part One uit 1970 scoort. Op dit album staat de eerst uitgebrachte versie van de hit ‘Lola’. (Een aantal jaren later wordt de live-versie van de single nog eens uitgebracht en dat levert weer een hit op). Dankzij dit album worden The Kinks de meest favoriete live-band in Amerika. En dat is natuurlijk een zoete wraak richting de Amerikaanse regering die ze vijf jaar daarvoor nog de toegang had geweigerd. 

In deze tijd besluiten de Kinks ook om de band te verrijken met keyboardspeler John Gosling. In begin 1971 verloopt de platendeal met Pye Records en kiest de band voor het contract dat RCA Records ze aanbiedt. 

Het eerste album dat ze bij RCA uitbrengen, Muswell Hillbillies gaan The Kinks weer de fout in omdat Davies toch nog een uitstapje maakt naar de nostalgische stijl van de geflopte albums van eind jaren ’60. Muswell Hillbillies flopt meedogenloos en om financieel in het reine te komen is platenmaatschappij RCA genoodzaakt om een verzamelalbum uit te brengen. The Kinks Kronikles wordt een succes. 

In 1973 verschijnt het dubbelalbum Everybody’s In Showbizz. Het flopt in Engeland, maar in Amerika slaat het aan. Tussen 1973 en 1975 schrijft Davies een drietal rockopera’s te wetenPreservation Act 1, Preservation Act 2 en Soap Opera. De eerste twee floppen maar de derde wordt een bescheiden commercieel succes. 

In 1976 verschijnt Schoolboys In Disgrace, een rockopera die steviger rockt en de nieuwe stijl van de band laat horen: hardrock. Dit is niet de enige verandering. Bassist John Dalton heeft de band verlaten. Hoewel The Kinks in Amerika een cultstatus hebben bereikt en gecoverd worden door punkbands als The Jam en The Pretenders, laat de band bij de release van elk nieuw album een commerciëler geluid horen. 

Er volgt een strook van successen. De albums Low Budget (1979) en opvolger Give The People What They Want (1981) worden goud en de singles ‘Come Dancing’ en ‘State Of Confusion’ bereiken hitstatus. The Kinks toert gedurende 1982 en 1983. 

Rays muzikale nevenactiviteiten zorgt voor spanning in de band en drummer Mick Avory, die er vrijwel vanaf het begin was bijgeweest, wordt ontslagen. Word Of Mouth verschijnt in 1984. Hoewel het album in dezelfde stijl is als de twee succesvolle voorgangers, flopt het. Het is het begin van de achteruitgang van het succes. The Kinks zullen nooit meer de Top 40 bereiken. 

Er volgt een aantal lijmpogingen met Think Visual, The Road en U.K. Jive. Deze albums worden bescheiden successen, maar leveren geen hitsingles op. In 1990 worden The Kinks opgenomen in de Rock ’n Roll Hall Of Fame, maar dit mag hun carrière niet baten. 

De albums Lost and Found, Did Ya en Phobia volgen. Ondanks redelijke kritieken blijft de verkoop uit. In 1995 valt de naam The Kinks steeds vaker omdat de heren genoemd worden als een voorbeeld voor de Britse bands Blur en Oasis. 

Ray Davies is weer regelmatig te zien in tv-shows als een soort van godfather voor de nieuwe generatie Britse successen. Maar natuurlijk ook om zijn biografie X-Ray (1996) te promoten, een boek waarin alle overweldigende successen maar ook alle meedogenloze flops van The Kinks de revue passeren.

Muziekclip Kinks - Waterloo sunset

songtekst

05:29 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |