22-03-07

Nummer 1

............... Queen met Bohemian rhapsody - 1975

Een van de meest succesvolle bands uit de popgeschiedenis. Queen heeft in totaal 360 weken in de Nederlandse Top 40 gestaan en zes nummer één hits gescoord ('Bohemian Rhapsody', 'Somebody To Love', 'Crazy Little Thing Called Love', 'Under Pressure', 'Radio Gaga' en 'I Want To Break Free'). Op 24 november 1991 sterft zanger Freddie Mercury aan de gevolgen van AIDS.

Queen Queen is een kind van de leden van de weinig succesvolle band SMILE, bassist John Deacon en Freddie Bulsara, aka Freddie Mercury, aangevuld met drummer Roger Taylor en gitarist Bryan May. Na veel kleinschalige optredens en gratis demotapes toont EMI interesse. Na het eerste album Queen mag de band mee op tour met Mott The Hoople.

Een jaar later, na Queen II, moet Queen een VS-tour met dezelfde band afbreken omdat Bryan May is geveld door hepatitis. Zonder May gaat Queen de studio in om aan het derde album te werken. Sheer Heart Attack levert een hit (’Killer Queen’) en internationale erkenning op.

Queen tourt voor het eerst als hoofdact in de VS en Japan, en door het enorme succes moest de band zelfs extra concerten inlassen. A Night At The Opera levert Queen voor het eerst platina op én een nummer één hit. Hoewel iedereen afraadt om ’Bohemian Rhapsody’ als single uit te brengen, breekt het alle records.

Van A Day At The Races komt ’Somebody To Love’ en het volgende album, News Of The World, levert twee hitsingles op: ’We Will Rock You’ en ’We Are The Champions’. ’We Will Rock You’ wordt in Frankrijk na twaalf weken van de nummer één positie verstoten door... ’We Are The Champions’.

In ’81 levert een samenwerking met David Bowie de hitsingle ’Under Pressure’ op. Ook 1984 is een ’hitjaar’, met ’Radio GaGa’ dat in 19 landen op nummer één komt en met ’I Want To Break Free’. In 1981 is Queen de eerste rockband ooit die in Zuid-Amerika tourt. In Sao Paolo, Brazilië, speelt Queen voor het grootste betalende publiek ooit. In twee avonden komen 251.000 Braziliaanse Queen-fans kijken.

Vijf jaar later zorgt Queen weer voor een precedent, door als eerste rockband in het Oostblok te spelen. De zaal in Budapest, Hongarije, is lang op voorhand uitverkocht. Door de jaren heen blijft Queen albums uitbrengen en hits scoren. Op 23 november 1991 schokt Freddie Mercury de wereld wanneer hij aankondigt dat hij AIDS heeft. Een dag later sterft hij.

Het Mercury Phoenix Trust, postuum opgericht, verzamelt geld voor AIDS-bestrijding. Een jaar later krijgt Freddie Mercury een onderscheiding voor zijn bijdrage tot de Britse muziek. De overige queen-leden nemen afscheid van het publiek op een indrukwekkend optreden in een uitverkocht Wembley-stadium.

Onder anderen Liza Minelli, Elton John en David Bowie nemen de zangpartijen van Mercury over. Maar vooral met George Michael maakt Queen indruk. Samen brengen ze een nieuwe versie van ’Somebody To Love’ uit. In 1995 verschijnt Made In Heaven, het twintigste en laatste Queen-album. Tijdens de laatste maanden van Mercury’s leven waren de opnames begonnen, en de overige bandleden hebben het album afgewerkt en uitgebracht als een "ode aan de onsterfelijke geest van Mercury".

Hoewel de muziek van Queen genoeg hitpotentieel had, was ook de pr van Queen reden voor het immense succes. Queen II kwam later uit dan gepland omdat Queen een miniscuul foutje op de hoes per sé verbeterd wou zien. A Night At The Opera , sowieso al één van de duurste albums ooit, werd voorgesteld in de exclusieve Londense Opera Bar.

In september ’76 bedankte de band zijn fans met een gratis concert in Hyde Park, een concert dat naar schatting 150 tot 200.000 bezoekers trok. En twee maanden later leverde een speciale paardenrace ter promotie van A Day At The Races een voorverkoop van meer dan een half miljoen op. Vijftig naakte meisjes die in het Wimbledon-stadion een fietsenrace hielden, moesten de single ’Bicycle Race’ promoten. Het lanceringsfeestje voor Jazz is na 25 jaar nog steeds berucht.

Zoals ze een originele stunt niet schuwden, was een financieel excesje hier een daar de leden van Queen niet vreemd. Een studio in Canada beviel hen wel: kopen die handel! Concertzaal opsmukken? Wat dacht je van een kroonluchter van 50.000 pond?

In 2005, al bijna 20 jaar na het laatste concert, gaat Queen weer toeren. Dit in samenwerking met Paul Rodgers, de voormalige zanger van onder meer Free en Bad Company. Hoewel hij Freddie Mercury vervangt, heeft Rodgers een heel eigen stemgeluid. Er wordt dan ook opgetreden onder de naam ‘Queen And Paul Rodgers’.

 

 

18:14 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Nummer 2

Eagles met Hotel California - 1977

Rockband uit Los Angeles. The Eagles hebben het best verkochte album in Amerika aller tijden op hun naam staan. Eagles - Their Greatest Hits 1971-1975 staat bij maar liefst 26 miljoen Amerikanen in de cd- of platenkast. (Van Hotel California zijn meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht...) Na 11 jaar houden The Eagles er in 1982 mee op. Zanger Don Henley scoort solo een hit met 'Boys Of Summer'.

The Eagles is een band van veel: veel hits, veel formatiewisselingen, veel prijzen en veel muziekstijlen.
Het begint allemaal in 1970 als producer John Boylan de muzikanten Glenn Frey, Bernie Leadon, Randy Meisner en Don Henly bij elkaar brengt om een gelegenheidsband te vormen rondom Linda Rondstadt. Het blijkt een goede combinatie te zijn en de vier mannen gaan naar Engeland om samen aan een album te werken. 

In 1972 komt  Eagles uit en de country-/folkplaat wordt binnen een jaar tijd goud. Ook het melancholische vervolgalbum Desperado (1973) en het wat ruigere, meer rock & roll-achtige On the Border doen het goed. Voor deze laatste plaat wordt sessiegitarist Don Felder, goede vriend van Leadon gevraagd om mee te spelen. Dit bevalt zo goed, dat hij mag blijven. Met het nummer ‘Lyin’ Eyes’ afkomstig van het album One Of These Nights, winnen The Eagles een Grammy Award. 

Halverwege de wereldtour in ’75, verlaat banjo- en mandolinespeler Bernie Leadon de band. Joe Walsh is zijn vervanger. Vlak na deze tournee wordt Hotel California opgenomen met de, gelijknamige, voor iedereen mee te zingen, superhit. En met dit album winnen The Eagles opnieuw een Grammy.
Na nog een bandwisseling (bassist Meisner wordt vervangen voor Timothy B. Schmidt), nog een Grammy Award (voor ‘Heartache Tonight’) en nog wat albums, gaat de band in 1982 uit elkaar. Allemaal kiezen ze voor een solocarrière, waarbij Henly het best presteert. De voormalig drummer doet het goed als singer/songwriter en wint met het nummer ‘The End of the Innocence’  (u raadt het) een Grammy.

In 1994 komt de band bij elkaar voor een succesvolle reünietournee. Nog één keer brengen ze een album uit. Hell Freezes Over bereikt in een klap de nummer 1-positie in de hitlijsten en breekt alle verkooprecords. Nog meer blijk van waardering krijgen de bandleden als ze vier jaar later worden opgenomen in Rock & Roll Hall Of Fame. Vlak voor het einde van de eeuw speelt de band nog een groot millennium concert in het Staples Center in Los Angeles.

18:07 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 3

Deep Purple met Child in time - 1972

Hardrockband uit Engeland die succesgewijs eind 1968 voor het eerst van zich laat horen met de single 'Hush'. Deep Purple scoort in de jaren '70 grote hits met 'Black Night', 'Woman From Tokyo' en 'Smoke On The Water'. 'Child In Time (Part 1)' uit 1972 blijkt een klassieker en haalt twee keer de Nederlands Top 10. Bassist Roger Glover is verder ook nog bekend van het nummer 'Love Is All'.

De band staat te boek als een van de hardste bands in de rock geschiedenis. Let wel geschiedenis, want er bestaan inmiddels vele bands die ruigere muziek produceren dan Deep Purple. Toch hebben ze een vermelding in het Guinness Book Of World Records voor Hardste Band op zak.

Deep Purple begint als de Londense band Roundabout, maar besluit al kort na het ontstaan de naam te veranderen. De band bestaat uit drummer Chris Curtis, organist John Lord, Nick Simper als bassist, zanger Rod Evans en gitaarvirtuoos Ritchie Blackmore. Laatstgenoemde woont in deze periode nog in Duitsland.

'Hush' is hun eerste single en schiet door naar de nummer vijf positie in de Amerikaanse hitlijst. Het platenlabel Tentagramme, van acteur Bill Cosby, biedt hen een platencontract aan voor drie albums. De platenmaatschappij is echter geen lang leven beschoren en de band moet op zoek naar een nieuw label. 

Platenmaatschappij Wamers biedt uitkomst. Rod Evans en Nick Simper worden vervangen door Ian Gillan en Roger Glover. Hun eerste project in de nieuwe samenstelling, een samenwerking tussen Deep Purple en The Philharmonic Orchestra, wordt een flop en mede hierdoor besluit de band de ruigere kant op te gaan. Het eerste resultaat hiervan is In Rock, waarmee ze zich kunnen meten met bands als Black Sabbath en  Led Zeppelin.

Met hun rauwe rock, ook wel bekend als Dinosaur Rock, genieten ze bekendheid, maar vooral het nummer 'Child In Time (part 1)', de ballad van In Rock, is een klassieker in menige 'allertijden' hitlijst. Ook het nummer 'Smoke On The Water', van het album Machine Head (1972) is vaak terug te vinden in dit soort rijtjes.

'Smoke On The Water' is geschreven nadat de band in Montreux moest optreden en terugkwam bij het hotel. Het hotel stond in lichterlaaie en het nabij gelegen meer was bedekt met een fikse rooklaag. Dit was voor de band genoeg inspiratie om het nummer te schrijven.

Naarmate de band succesvoller wordt, nemen ook de onderlinge frustraties toe. Hun Japanse concerten in 1972 worden gerekend tot hun beste optredens, maar ondertussen broeide de onvrede voort. Blackmore, Lord en Paice gaan verder met de band. Roger Glover stapt er in 1973 uit en wordt vervangen door Glenn Hughes. Ook wordt oud Whitesnake zanger David Coverdale aangetrokken.

De samenwerking tussen Ritchie Blackmore en David Coverdale verloopt echter moeizaam en na het maken van de albums Burn  en Stormbringer in 1974 verlaat Ritchie Blackmore de band in 1975.

Ook hij wordt nog vervangen door Tommy Bolin, maar het mag niet baten. De band gaat nog hetzelfde jaar uit elkaar. Tommy Bolin overlijdt na een drugsoverdosis op 25 jarige leeftijd.

De paden van de andere bandleden Blackmore, Gillan, Glover en Lord kruisen zich uiteindelijk nog regelmatig en in 1984 besluiten ze weer samen een album op te nemen. Het wordt het album Perfect Strangers. 

Ritchie Blackmore blijkt binnen de band nog steeds even dominant aanwezig te zijn als voorheen. Na House Of Blue Light in 1987 en een live album in 1989, wordt Ian Gillan de band uitgezet. Hij wordt vervangen door Joe Lynn Turner, maar na het album Slaves And Masters uit 1990 keert Gillan weer terug.

Na een zoveelste uitbarsting tussen Ritchie en Ian stapt Blackmore op en vormt de band Rainbow. De overgebleven bandleden nemen Steve Morse in de arm voor hun album Purpendicular uit 1996. Er volgt in 1998 nog een album, Abandon.

 

18:01 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 4

Led Zeppelin met Stairway to heaven - 1971

Engelse hardrockgroep met Robert Plant en Jimmy Page die eind jaren '60 en begin jaren '70 een aantal hits scoort. Led Zeppelin is bekend om 'Good Times Bad Times', 'Immigrant Song' en 'Whole Lotta Love'. De eerste vier albums zijn titelloos. Klassieker 'Stairway To Heaven' is nooit op single verschenen.

Jimmy Page speelt in de Yardbirds als die groep in 1968 uitelkaar valt. Om de resterende contractuele verplichtingen na te komen formeert Page een nieuwe band, met naast gitarist Page, zanger Robert Plant, bassist John Paul Jones en drummer John Bohnam. Aanvankelijk spelen ze onder de naam New Yardbirds, maar al snel dopen ze zich Led Zeppelin, naar een grappig bedoelde opmerking van Who-drummer Keith Moon over de toekomst van de groep: "It would go down like a lead zeppelin".

Het eerste album, Led Zeppelin (I) levert onder andere de nummers 'Good Times, Bad Times', 'Communication Breakdown' en 'Dazed And Confused' op. Op het moment van release hebben de singles nog geen noemenswaardig succes in de hitlijsten. Pas in een later stadium worden de nummers beschouwd als legendarisch.

Led Zeppelin II laat niet lang op zich wachten. 'Whole Lotta Love' bereikt zelfs een nummer vier positie in de charts. Dit is tegelijkertijd de hoogste notering ooit van een Zeppelin single. In 1970 volgt Led Zeppelin III. Dit schitterende album bevat onder andere het opzwepende nummer 'Immigrant Song', maar ook het weemoedige 'Tangerine'. Het vierde album heeft officieel geen naam, maar wordt heel creatief Led Zeppelin IV genoemd. Hierop staat het meest bekende nummer van Led Zeppelin en nu nog een van de meest favoriete radiohits: 'Stairway To Heaven'.

De band leeft om te touren. Het album Houses Of The Holy (1973) wordt uitvoerig gepromoot door de U.S. Tour. Het album stijgt pijlsnel naar de eerste plaats op de Billboard Chart. De U.S. tour trekt meer dan 50.000 bezoekers per concert! Met dit aantal wordt het record gebroken voor grootst aantal betalende bezoekers voor een band. Led Zeppelin verslaat hiermee The Beatles, die het record op hun naam hadden staan door hun optreden in het Shea Stadion in Engeland. De grote populariteit van de concerten is waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat Led Zeppelin nooit optreedt op televisie. De enige manier om de band te zien is live. Ook trakteert Zeppelin haar fans op gepassioneerde en geimproviseerde concerten van ongeveer drie uur lang!

Het album Physcial Graffiti (1975) levert weer een spectaculaire tour op. Niet lang daarna raakt zanger Robert Plant echter zwaar gewond bij een auto-ongeluk in Griekenland. Fans zijn bang dat Led Zeppelin nooit meer zal touren, aangezien Plant erg langzaam herstelt. In 1977 komt de band keihard terug met het album Presence. Led Zeppelin verrast liefhebbers met een zeer succesvolle tour. In 1977 overlijdt plotseling Plant's 6-jarige zoon Karac en dit drama heeft een enorme impact op het verloop van de band. Pas na drie jaar verschijnt Zeppelin weer met het album In Through Out The Door. Het slaat onmiddellijk aan.

Op 25 september 1980 overlijdt drummer John Bonham na een avondje van behoorlijk drankmisbruik. Het betekent niet lang daarna ook het einde van Led Zeppelin. In de jaren hierna volgt een aantal solo-initiatieven. Een paar keer komen de overlevende bandleden nog samen voor een reunie. Zo brengen Page en Plant in 1984 een EP uit onder de naam The Honeydrippers. In juni 2003 verschijnt een set van 3 cd's (How The West Was Won) en een dvd-box met nog nooit vertoonde live opnamen. Na 23 jaar geen optredens, lijkt het alsof Zeppelin er maar eventjes tussenuit geweest is.

 

17:57 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 5

Meat Loaf met Paradise by the dashboard light - 1978

17:53 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 6

Guns 'n Roses met November rain - 1992

Een van de grootste hardrockband van eind jaren '80 en begin jaren '90. Guns N' Roses scoren hun eerste hits met 'Sweet Child O' Mine', 'Paradise City' en 'Patience'. Use Your Ilusion verschijnt in 1991 in twee delen. Het daaropvolgende Chinese Democracy laat twaalf jaar op zich wachten.

In de jaren '80 richten Axl Rose (echte naam William Bailey), Izzy Stradlin (Jeff Isbell) gitarist Slash (Saul Hudson), bassist Duff McKagen (Michael McKagen) en drummer Steve Adlerd de hardrockband Guns N' Roses op. De naam baseren ze op eerdere bands waar Axl en Izzy in hebben gespeeld (L.A. Guns en Hollywood Roses). Axl is niet altijd zo’n heftige ‘rocker’ geweest, integendeel. Hij komt uit een religieuze familie in Lafayette, Indiana. Je kunt het misschien nu niet geloven maar als klein jongetje zingt hij in de kerk en de kleine William speelt al vroeg piano. Hij wint bijbelwedstrijden, geeft les op de zondagsschool en wacht vol smart tot hem een Wonder zou gebeuren. Als dit uitblijft, keert hij zich van het geloof af. 

Hij ontdekt groepen als Queen, Eagles en Nazareth en begint met zijn dan nog drummende vriend Jeff (later dus bekend als Izzy) eind jaren zeventig een punkband. Iedereen in zijn naaste 'country en western' omgeving is een beetje geschokt. Stradlin vlucht in '79 via een omweg naar Los Angeles. Kort voor Kerst '82 voegt Rose zich bij hem, na te zijn beschuldigd van verkrachting, diefstal en het aanzetten tot criminaliteit van een minderjarige. De jongens treden op in allerlei aftandse kroegjes en brengen onder eigen beheer de cd Live?!*@ Like A Suicide uit. 

In '84 begint de groep naam te maken in het glamrock-clubcircuit van Los Angeles en komen zo in contact met platenlabel Geffen, die de jongens uiteindelijk ook tekent. In een zware drugsperiode wordt de simpele en ruige Apletite For Destruction opgenomen. Tot drie maal toe worden nummers op de plaat top-tien-singles ('Sweet Child O' Mine', 'Paradise City' en 'Welcome to the Jungle'). Van Appetite For Destruction worden 20 miljoen exemplaren verkocht en groeit uit tot de populairste hardrockband van het moment. 

Maar met hun populariteit groeit ook controversie omtrent de band. De bandleden zitten aan de heroïne, drinken zich het leplazerus. Twee fans komen om tijdens een concert. Slash gebruikt schuttingtaal bij het ontvangen van een award op live-tv. Izzy wordt gearresteerd voor het openbaar urineren in een vliegtuig en Axl’s drie-week durende huwelijk met Erin Everly eindigt, wanneer zij hem beschuldigt van misbruik en huiselijk geweld (waarna hij vervolgens zijn buurvrouw het ziekenhuis in slaat). 

In het najaar van 1990 gaat Guns N' Roses terug naar de studio, met een andere drummer (Matt Sorum van de Cult) en een nieuwe keyboardist Dizzy Reed. Na vele vertragingen presenteert de band uiteindelijk twee nieuwe albums; Use Your Illusion I en Use Your Illusion II. Het nieuwe songmateriaal gaat van harde rock tot ballades-met-orkest en is bepaald niet constant van kwaliteit. Desalniettemin verkopen de platen, met Use Your Illusion II aanvankelijk voorop, bijzonder goed: samen 2,5 miljoen in de eerste week in de Verenigde Staten, en in de periode tot eind '93, de duur van de bijbehorende wereldtournee, wereldwijd maar liefst 27 miljoen. 

Een reeks hits ten spijt is de Guns N' Roses die eind '93 een rustperiode inlast niet dezelfde als die van twee jaar daarvoor. Stradlin stapt namelijk eind '91 op als de toerdruk, het drugsgebruik van zijn collega's (hijzelf gebruikt dan al geruime tijd niet meer), vechtpartijen tijdens concerten en de bijbehorende media-aandacht dusdanige vormen aannemen dat de reden waarom hij de band is begonnen - lekker rock & roll spelen - volledig naar de achtergrond is gedrongen. Even nadat de wereldtournee in augustus '93 wordt afgerond, verschijnt The Spagetti Incident, een plaat met vooral punkcovers. Maar het is ’93 en de grunge begint het over te nemen van de glam-rock en bands als Guns N' Roses zijn niet meer hip, maar ouderwets. De bandleden van Guns N' Roses beginnen aan nieuwe activiteiten met andere bands en laten Axl met de nalatenschap van Guns N' Roses. Het nieuwe Guns album Chinese Democracy moet in 2001 uitkomen, maar wordt keer op keer uitgesteld. In 2002 maakt Axl Rose bekend dat het album klaar is. Tijdens de MTV Awards in augustus maakt hij (met zijn nieuwe band) zijn comeback.

 

17:49 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 7

Animals met The house of the rising sun - 1964

Engelse Rock 'N Roll-band die met 'House Of The Rising Sun' een klassieker op zijn naam heeft staan. De Animals scoren tussen 1964 en 1969 zo'n dozijn hits. De band gaat in 1968 uit elkaar. Bassist Chas Chandler ontdekt Jimi Hendrix in 1966. In de jaren '70 is hij de manager van Slade. Chandler overlijdt op 17 juli 1996. 

17:45 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 8

Beatles met Yesterday - 1965

Succesvolste band aller tijden. De Beatles behoeven geen introductie.

Beatles
Beatle-mania
Men neme vier brave jongens met identieke kapsels en nette pakken met stropdassen aan. Hoe ze het doen, doen ze het, maar de boys brengen binnen de kortste keren een massahysterie teweeg zoals tot dan toe niet is voorgekomen. Deze 'Beatle-mania' is het startsein voor een decennium waarin de maatschappij ook verandert. De jongeren nemen niet alles zomaar vanzelfsprekend aan, en zetten zich af tegen het gezag. Ze creëren hun eigen wereld met vooral veel vredestekens (en drugs...). Maar er wordt vooral veel muziek gemaakt. The Beatles zijn in die tijd een grote invloed op het openbare leven. Maar ach... “We waren gewoon vier kerels uit Liverpool die toevallig heel, heel erg groot werden. Da’s alles”, aldus Lennon. 

The Beatles
Een van de belangrijkste data van de muziekgeschiedenis is 5 juni 1955. Op die dag gaat een scholier, Paul McCartney genaamd, kijken bij een optreden van The Quarrymen, een plaatselijke band uit Liverpool. In die band speelt een beetje een onopvallende jongen, John Lennon. Een paar uur later worden de twee aan elkaar voorgesteld. Lennon besluit Paul McCartney bij de band te halen en op zijn beurt weet McCartney nog wel een gitarist, een vriend van hem: George Harrison. Het trio zou de vaste kern van de band blijven in een periode waarin de bezetting van de band vaak verandert. En de naam? John Lennon droomt dat een man met een grote, roze, brandende taart aankomt, die zei: “Vanaf nu heten jullie The Beetles (= de kevers) met een A.” Op dat moment zijn The Beatles geboren. 

Het circus barst los
De band gaat, nog totaal onbekend, naar Hamburg. Daar spelen ze in de beruchte rosse buurt, in ranzige cafés en dubieuze nachtclubs. In de Duitse stad ontwikkelen ze een indrukwekkende podium act; urenlang houden ze het publiek bezig en spelen onafgebroken. Eenmaal terug in Liverpool, komt drummer Ringo Starr de band versterken en groeien The Beatles uit tot dé plaatselijke sensatie. Een manager, de befaamde Brian Epstein, besluit de band onder zijn hoede te nemen. Vanaf dan gaat hun carrière in de kever 200 kilometer per uur de berg op. Ze nemen hun eerste plaat op -Please Please Me (1963) - en scoren hun eerste hit met 'Love Me Do'. Vanaf deze release barst het circus los.

Beatlemania
The Beatles krijgen succes door heel Europa en bereiken ook in Amerika de nummer één positie. Alles wat de band aanraakt, verandert in goud. Ieder single die wordt uitgebracht, staat in de hele wereld op nummer één. Overal waar de Beatles komen, breekt chaos uit door de duizenden gillende meiden die aan de kant van de weg staan. Tijdens concerten wordt zo hard geschreeuwd dat de band haar eigen muziek niet eens kan horen. Maar The Beatles worden muzikaal steeds volwassener (lees: briljanter) en zijn de chaos om hen heen zat. Ze besluiten in 1967 niet meer op te treden, maar alleen platen en films te maken. 

Drugs en drank
Als gewerkt wordt aan het album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967) komt de band voor het eerst in aanraking met de drug LSD, wat grote invloed op hen persoonlijk maar ook op de muziek heeft. In 1968 wordt de animatiefilm Yellow Submarine uitgebracht, geïnspireerd op de gelijknamige song. The Beatles hebben vooraf weinig trek in dit filmproject, maar bij het zien van de resultaten besluiten ze mee te werken aan een epiloog waarin zij zelf te zien zijn. 

Brian Epstein
Als manager Brian Epstein in augustus 1967 overlijdt door een combinatie van medicijnen en drank, beginnen voor de Beatles de problemen. Zakelijk en logistiek had Epstein namelijk alles in handen en binnen de groep heersen grote meningverschillen over de verdere gang van zaken. Het lijkt er ook op dat de band wat op elkaar uitgekeken is. De opnames gaan moeizaam en om de beurt kondigen de bandleden aan te vertrekken. In die sfeer verschijnt het conceptalbum en tv-project Magical Mystery Tour (1967) en het eerste album op hun Apple-label, The Beatles (The White Album) (1968). 

Yoko Ono
John Lennon krijgt in die periode een relatie met kunstenares Yoko Ono. Het koppel is altijd bij elkaar en ook bij plaatopnames zit ze naast Lennon. Tussen Yoko en de andere bandleden klikt het echter niet al te best en dat verhoogt de spanningen in de band. 

Einde
Na het album Let It Be (1970) gaan The Beatles uit elkaar, al wordt dat nooit officieel aangekondigd. Aan het leven van John Lennon komt in 1980 een tragisch einde. Hij wordt voor zijn huis doodgeschoten door een geflipte fan die een aantal minuten daarvoor nog een handtekening had gevraagd. (En had gekregen.) Paul McCartney richt na The Beatles met zijn vrouw Linda de band Wings op, waarmee hij opnieuw wereldwijd succes boekt.

Anthology
De drie resterende Beatles komen nog een keer samen om de Anthology serie uit te brengen die bestaat uit een aantal cd's, een boek en een reeks verklarende videobanden. Hierop staat ook het 'nieuwe' Beatlesnummer 'Free As A Bird', waarvoor een oude stemopname van John is aangevuld met muziek en zang van de overgebleven 3.

Leven na de Beatles
McCartney mag zich aan het begin van de 21e eeuw de rijkste popmuzikant ter wereld noemen, met een vermogen van anderhalf miljard gulden! Ringo Starr scoort ook een aantal hitjes solo en houdt zich later bezig met produceren. George Harrison is solo redelijk succesvol en organiseert het legendarische Concert For Bangladesh (1971). Hij maakt aan het eind van de jaren tachtig nog deel uit van The Traveling Wilbury's, samen met o.a. Roy Orbison en Bob Dylan. Op 29 november 2001 overlijdt hij aan kanker.

17:42 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 9

Alan Parsons Project met Old and wise - 1982

Engineer van o.a. Abbey Road (Beatles) en Dark Side Of The Moon (Pink Floyd). Met zijn eigen project scoort Alan Parsons begin jaren '80 twee grote hits in ons land: 'Don't Answer Me' en het door Colin Blunstone gezongen 'Old And Wise'.

Alan Parsons Project Het ziet er al vroeg naar uit dat Alan Parsons’ toekomst in de muziek ligt. Als kind kan hij geweldig piano, gitaar en blokfluit spelen. Toch kiest Parsons de andere kant van de muziek en wordt producer. Eind jaren zestig krijgt Parsons een baan bij de beroemde Abbey Road Studios in Londen. Hier krijgt hij de kans mee te werken aan verschillende projecten van de Beatles, waaronder het veel bejubelde album Abbey Road (1969) en het nummer 'Let It Be'. 

Wanneer de Beatles uit elkaar gaan, volgen onderhandelingen tussen Alan Parsons en Paul McCartney. Parsons wordt de producer van enkele vroege werken van McCartneys band Wings, waaronder het album Red Rose Speedway. Tegelijkertijd werkt hij ook samen met The Hollies en produceert onder andere het bekende 'The Air That I Breathe'. Maar na zijn medewerking aan het Pink-Floyd-album Dark Side Of The Moon (1973) komt Parsons’ carrière als producer pas echt van de grond. Bijna iedereen die wat in de muziekwereld te betekenen heeft, wil daarna met Alan Parsons samenwerken. 

Parsons werkt mee aan de productie van platen van Pilot, Steve Harley, Cockney Rebel, John Miles en Al Stewart. Bij die laatste werkt hij mee aan het thema-album Time Passages, wat Parsons op een idee brengt. Samen met Eric Woolfson, met wie hij samengewerkt heeft in de Abbey Road Studios, besluit hij voor het eerst voor zichzelf te gaan werken en thema-albums te gaan maken. In 1974 beginnen beide heren aan hun eerste project: een muzikale interpretatie van het werk van de schrijver Edgar Allen Poe. Na bijna twee jaar duizenden banden doorgeworsteld te hebben is Tales Of Mystery And Imagination, het eerste album van Alan Parsons Project, een feit. 

Het volgende werk van het duo is I Robot, geïnspireerd door de science fiction-verhalen van Isaac Asimov. De traditie van Pink Floyd om serieuze onderwerpen met muziek te benaderen voortzettend maakt The Project vervolgens een album over eeuwenoude mythes, Pyramids, en in 1978 Eve, over vrouwenproblemen. Beide albums worden goud in Engeland en in 1980 maken de twee heren hun eerste platina album: The Turn Of A Friendly Card. In 1982 beleeft Alan Parsons Project haar grootste succes. Het album Eye In The Sky wordt een grote hit en de titeltrack bestormt de top tien van de hitlijsten. The Project gaat door met het maken van thema-albums. Gaudi wordt in 1987 gemaakt met de Spaanse architect als hoofdthema. Het album wordt wereldwijd geroemd, maar het succes van Eye In The Sky wordt niet meer gehaald. Parsons en Woolfson maken tenslotte in 1993 nog het psychoanalytische Freudiana, wat niet op een album wordt gezet, maar wordt uitgebracht in de vorm van een musical. Na de première besluiten de twee uit elkaar te gaan en Alan Parsons Project stop te zetten.

17:38 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 10

Rolling Stones met Angie - 1973

Een van de grootste bands uit de muziekgeschiedenis. Niet voor niets beter bekend onder de bijnaam 'The Greatest Rock & Roll Band in the World'. De Rolling Stones hebben sinds de jaren '60 meer dan 50 (!) hits in Nederland gescoord. Om over het aantal verkochte albums nog maar te zwijgen. In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers (zoals 'Angie', 'Paint It Black', 'Miss You' en 'Satisfaction'), staan er ook een vier nieuwe nummers op.

De Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang, gitaar, mondharmonica), Keith Richards (gitaar, zang), Charlie Watts (drums) en Ron Wood ( gitaar, zang). Mick Jagger en Keith Richards kennen elkaar van de middelbare school als ze in 1962 in Londen een bluesgroep oprichten. Ze zijn fan van Amerikaanse R&B, en ze noemen de band dan ook naar het nummer ‘Rolling Stone’ van de bluesvertolker Muddy Waters. De muziek die ze in die tijd maken heeft al veel weg van de rockmuziek die ze later zouden produceren. 

In 1963 verschijnt de eerste officiële single, ‘Come On’. In datzelfde jaar breekt de groep in Groot-Brittannië door met ‘I Wanna Be Your Man’ (geschreven door Paul McCartney en John Lennon), gevolgd door de hits ‘It's All Over Now' (1964) en ‘The Last Time' (1965). Het succes van de Rolling Stones is voor een groot deel te danken aan het rebelse karakter van de band… sex, drugs en rock ‘n roll! De muzikanten zijn tegenpolen van de braverikken van The Beatles die met hun keurige haar en nette pakken een totaal andere band zijn. 

In die tijd ben je dan ook OF Beatles- OF Rolling Stones-fan. De concerten van The Stones zijn berucht, altijd breekt er wel een relletje uit. Zoals bij hun eerste Nederlandse optreden in het Scheveningse Kurhaus in 1964, waar het publiek het zaalmeubilair kort en klein slaat. Met ‘(I Can't Get No) Satisfaction’ (1965) bereikt de groep voor het eerst de hoogste notering in de Amerikaanse hitparade. De band gaat vanaf dan eigen materiaal schrijven en laat geen nummers meer door anderen maken. In de jaren ’60 laten The Rolling Stones zich inspireren door de flower power en de hippiecultuur (met de daarbij behorende experimenten met geestverruimende middelen) maar keren uiteindelijk terug naar hun eigen rocksound met het album Beggars Banquet (1968). 

In 1969 verlaat Brian Jones de band wegens een meningsverschil over de te volgen muzikale richting. Kort daarop verdrinkt hij in het zwembad bij zijn huis in Sussex en wordt hij vervangen door Mick Taylor, die op zijn beurt in 1974 weer wordt vervangen door Ron Wood. Inmiddels blijven The Stones voor opschudding zorgen met drugschandalen en uit de hand lopende concerten. Een dieptepunt is een concert in Altamont, waar een donkere jongen voor de ogen van Mick Jagger wordt doodgestoken door een lid van de Hell's Angels die op dat moment bewaker is. 

In 1971 richten The Stones een eigen label op, Rolling Stones Records, en vanaf die tijd verschijnen hun albums in eigen beheer. In de jaren zeventig en tachtig worden er een flink aantal wereldtournees ondernomen en met sterke albums bewijst de band tot de beste rockbands van de wereld te behoren die het ook durft gevoelige ballads te maken zoals ‘Angie’ (1973). De soloprojecten van de bandleden zijn minder succesvol en worden door het publiek minder gewaardeerd. Twee groots opgezette wereldtournees (Steel Wheels Tour, 1989, en Urban Jungle World Tour, 1990) toont dat de groep hun bijnaam ''The Greatest Rock & Roll Band in the World’ niet voor niets heeft gekregen. 

Begin 1993 verlaat de originele bassist Bill Wyman (eigenlijk: William Perks) de groep en hij wordt opgevolgd door Darryl Jones (o.a. ex-Sting). De jaren negentig verlopen uiterst succesvol en de in 1994 ondernomen Voodoo lounge-tournee haalt de hoogste recette uit de popgeschiedenis. Ook bij de kaartverkoop voor hun Bridges to Babylon-concerten (1998) worden alle records gebroken. Alleen al in Nederland haalt het een absoluut snelheidsrecord van 200.000 kaartjes in één dag! In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers, staan er ook een aantal nieuwe nummers op.

Uiteindelijk dreigt dan toch het doek te vallen voor de band, wanneer bij Charlie Watts keelkanker wordt geconstateerd in september 2004. Maar de behandeling is succesvol en hij sluit zich zodra hij kan weer aan bij zijn collega´s.

In mei 2005 maakt de band bekend dat ze in augustus op wereldtournee gaan. De nieuwe plaat, Bigger Bang heeft begin september zijn release, en is na 8 jaar weer het eerste volledig nieuwe studioalbum. Enkele weken voor de relaese van het album zijn er 3 tracks,  ‘Back Of My Hand’, ‘Streets Of Love’ en ‘Rough Justice’, al op het net beschikbaar. De mannen schrijven hiermee geschiedenis, want nooit eerder brengt zo een grote act meer dan één nummer digitaal uit nog voor het verschijnen van het album.  

De band sluit dit jaar ook een deal met TV-Netwerk ABC en de National Football League (NFL). Het hele football seizoen staat in het teken van The Stones. Ze verschijnen in reclamefilmpjes en er worden tijdens de kick-off avond beelden van concerten en videoclips getoond.

Aan het einde van 2005 brengen ze in samenwerking met koffieketen Starbucks een cd uit met daarop remixes, b-kanten en zeldzaam materiaal van de groep.

17:34 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 11

Dire Straits met Brothers in arms - 1985

Engelse band die (met name in de jaren '80) grote hits scoort met o.a. 'Twisting By The Pool', 'Walk Of Life' en 'Calling Elvis'. 'Private Investigations' staat eind 1982 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. De naam Dire Straits is onlosmakelijk verbonden met frontman Mark Knopfler. In 1995 houdt de band ermee op en gaat Knopfler solo verder.

Oprichting
Dire Straits wordt in 1977 in Londen opgericht door gitarist Mark Knopfler. Mark speelt al regelmatig met zijn broer, gitarist David, en diens kamergenoot en bassist, John Illsley. Samen met drummer Pick Withers maakt de groep een demo. 

Sultans of Swing
Een van de tracks, 'Sultans Of Swing', wordt opgepikt door een Londense DJ, wat de groep in één keer op de kaart zet. Ze spelen als voorprogramma in een tournee van de Talking Heads.

Contract
De groep tekent een platencontract en duikt in 1978 de studio in voor hun debuutplaat Dire Straits. Dankzij de hitsingle 'Sultans Of Swing' scoort de band zowel in Europa als in de V.S. gigantisch. Ook opvolger Communique uit 1979 doet het goed. 

Veranderingen
Tijdens de opnames van de derde plaat van de groep, Making Movies, besluit David Knopfler solo aan het werk te gaan. Hij wordt vervangen door Hal Lindes. Als twee jaar later Love Over Gold  verschijnt, vervangt Terry Williams drummer Withers.

Nevenprojecten
Daarna wordt het even stil rond de band. Er verschijnt enkel een EP, Twisting By The Pool. Knopfler houdt zich bezig met filmsoundtracks en het produceren voor onder andere Bob Dylan en Willy DeVille. Daarnaast schrijft hij de hitsingle 'Private Dancer' voor Tina Turner. John Illsey brengt een soloplaat uit.

Brothers In Arms
Toetsenist Guy Fletcher komt in 1985 bij de band en er wordt gewerkt aan een nieuwe plaat. Het album Brothers In Arms laat de band echt volledig doorbreken. Singles als 'Money For Nothing' en 'Walk Of Life' worden grote hits. 

Na een grote tour neemt de band weer een lange pauze. Knopfler blijft echter bezig met filmsoundtracks, productiewerk, een solo tournee met Eric Clapton en een countryrock groep, de Notting Hillbillies. Illsey brengt zijn tweede soloalbum uit.

On Every Street
Knopfler besluit in 1990 de band weer bij elkaar te brengen. Het album On Every Street verschijnt in 1991, en weet zonder hitsingle toch nog platina te bereiken in de V.S. Na een tournee die op het gebied van kaartverkoop tegenvalt, neemt de band in 1993 wederom een pauze. 

Einde
De ingelaste pauze blijkt uiteindelijk het einde van de band te zijn. In 1996 verschijnt de eerste soloplaat van Mark Knopfler.

In 2005 wordt het derde 'Best Of'-album uitgebracht: The Best Of Dire Straits & Mark Knopfler: Private Investigations. Dire Straits en Mark Knopfler hebben samen bijna 120 miljoen albums verkocht.

17:30 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 12

Doors met Riders on the storm - 1971

Spraakmakende psychedelische rockband uit Los Angeles die in 1967 een Amerikaanse nummer 1-hit scoort met 'Light My Fire'. The Doors leveren in de jaren erop nog klassiekers af met o.a. 'Hello I Love You', 'Love Her Madly' en 'Riders On The Storm'. Op 12 december verlaat de charismatische frontman Jim Morrison de band. Hij overlijdt op 3 juli 1971 aan een hartaanval. Oliver Stone verfilmt in 1991 het verhaal van The Doors met Val Kilmer in de hoofdrol.

De diepe, sonore stem van Jim Morrison boven de keyboardsounds van Ray Manzarek typeert de muziek van The Doors. Met drummer John Densmore en gitarist Robby Krieger richten Morrison en Manzarek de band op in 1965. Een jaar later tekenen de studenten film een platencontract bij Elektra Records. 

Hun eerste album The Doors (1967) en de single 'Light My Fire' zijn meteen een schot in de roos. De geslaagde, psychedelische mix van blues, klassiek en pop die The Doors brengen, valt niet te vergelijken met andere muziek. Het succes blijkt echter een beperking voor de band. 

Waar de volgende albums nog origineel materiaal bevatten, krijgen Morrison en co het bij The Soft Parade (1969) moeilijk om aan de verwachtingen van het publiek te voldoen. Dat album is volgens veel undergroundliefhebbers te populair. Voor Morrison Hotel (1970) en L.A. Woman (1971), de laatste twee cd's waarop Morrison nog te horen is, grijpen The Doors terug naar blues. 

Vanaf het begin is Jim Morrison de spilfiguur van The Doors. Hoogintelligent (hij zou een IQ van 149 hebben gehad), charismatisch, maar ook verslaafd aan alcohol en drugs. Naarmate het succes van The Doors groeit, groeit ook zijn afhankelijkheid van verdovende middelen. 

Na de release van LA Woman verlaat Morrison de band en trekt hij naar Parijs. Hij voelt zich, als frontman van The Doors, niet ernstig genomen als dichter. In Parijs, waar ook zijn grote voorbeeld Rimbaud had gewoond, hoopt hij nieuwe inspiratie te vinden voor zijn gedichten. 

De inspiratie blijft echter uit en Morrison glijdt weg in een depressie. Op 3 juli 1971 wordt hij dood gevonden in zijn badkuip. Het 27-jarige rockicoon is gestorven aan een overdosis. 

Na het vertrek en de dood van Morrison gaan de andere bandleden door. Toch kunnen ze de herinnering aan het Morrison-tijdperk niet doen vervagen. The Doors blijven Jim Morrison. In de jaren '80 en '90 is hij even populair als toen hij nog leefde. De vele Morrison-biografieën houden Morrison levend.

Manager van de band en schrijver van diverse boeken over The Doors, Danny Sugerman, overlijdt op 5 januari 2005 op 50-jarige leeftijd.

17:27 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 13

John Lennon met Imagine - 1971

Britse singer/songwriter die in de jaren '60 uiterst succesvol was met The Beatles. John Lennon scoort in 1969 een nummer 1-hit met 'Give Peace A Chance'. Andere klassiekers van zijn hand zijn o.a. 'Instant Karma', 'Happy Xmas (War Is Over)', 'Woman' en 'Imagine'. John Lennon wordt op 8 december 1980 in New York doodgeschoten.

John is onlosmakelijk verbonden aan de legendarische Liverpoolse band The Beatles. Maar ook zonder zijn Fab Friends weet John zich in de kijker te spelen. Samen met zijn vrouw, de Japanse kunstenares Yoko Ono, met wie hij in 1969 trouwt, begint hij een muzikale solocarrière. Nog tijdens de samenwerking met The Beatles brengt hij in 1968 het album Unfinished Music, No 1: Two Virgins uit. Het daarop volgende jaar volgen er nog twee vergelijkbare albums. In februari 1970 brengt hij de single Instant Karma uit, wat een grote hit wordt. John is nog steeds lid van The Beatles en wil de band trouw blijven, maar in april van dat jaar maakt Paul McCartney bekend de band te verlaten. Dit tot groot ongenoegen van John. Op het album Imagine uit ´71 staat 'How Do You Sleep', wat een sneer is aan Paul´s adres.

17:20 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 14

Rolling Stones met Sympathy for the devil - 1973

Een van de grootste bands uit de muziekgeschiedenis. Niet voor niets beter bekend onder de bijnaam 'The Greatest Rock & Roll Band in the World'. De Rolling Stones hebben sinds de jaren '60 meer dan 50 (!) hits in Nederland gescoord. Om over het aantal verkochte albums nog maar te zwijgen. In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers (zoals 'Angie', 'Paint It Black', 'Miss You' en 'Satisfaction'), staan er ook een vier nieuwe nummers op.

De Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang, gitaar, mondharmonica), Keith Richards (gitaar, zang), Charlie Watts (drums) en Ron Wood ( gitaar, zang). Mick Jagger en Keith Richards kennen elkaar van de middelbare school als ze in 1962 in Londen een bluesgroep oprichten. Ze zijn fan van Amerikaanse R&B, en ze noemen de band dan ook naar het nummer ‘Rolling Stone’ van de bluesvertolker Muddy Waters. De muziek die ze in die tijd maken heeft al veel weg van de rockmuziek die ze later zouden produceren. 

In 1963 verschijnt de eerste officiële single, ‘Come On’. In datzelfde jaar breekt de groep in Groot-Brittannië door met ‘I Wanna Be Your Man’ (geschreven door Paul McCartney en John Lennon), gevolgd door de hits ‘It's All Over Now' (1964) en ‘The Last Time' (1965). Het succes van de Rolling Stones is voor een groot deel te danken aan het rebelse karakter van de band… sex, drugs en rock ‘n roll! De muzikanten zijn tegenpolen van de braverikken van The Beatles die met hun keurige haar en nette pakken een totaal andere band zijn. 

In die tijd ben je dan ook OF Beatles- OF Rolling Stones-fan. De concerten van The Stones zijn berucht, altijd breekt er wel een relletje uit. Zoals bij hun eerste Nederlandse optreden in het Scheveningse Kurhaus in 1964, waar het publiek het zaalmeubilair kort en klein slaat. Met ‘(I Can't Get No) Satisfaction’ (1965) bereikt de groep voor het eerst de hoogste notering in de Amerikaanse hitparade. De band gaat vanaf dan eigen materiaal schrijven en laat geen nummers meer door anderen maken. In de jaren ’60 laten The Rolling Stones zich inspireren door de flower power en de hippiecultuur (met de daarbij behorende experimenten met geestverruimende middelen) maar keren uiteindelijk terug naar hun eigen rocksound met het album Beggars Banquet (1968). 

In 1969 verlaat Brian Jones de band wegens een meningsverschil over de te volgen muzikale richting. Kort daarop verdrinkt hij in het zwembad bij zijn huis in Sussex en wordt hij vervangen door Mick Taylor, die op zijn beurt in 1974 weer wordt vervangen door Ron Wood. Inmiddels blijven The Stones voor opschudding zorgen met drugschandalen en uit de hand lopende concerten. Een dieptepunt is een concert in Altamont, waar een donkere jongen voor de ogen van Mick Jagger wordt doodgestoken door een lid van de Hell's Angels die op dat moment bewaker is. 

In 1971 richten The Stones een eigen label op, Rolling Stones Records, en vanaf die tijd verschijnen hun albums in eigen beheer. In de jaren zeventig en tachtig worden er een flink aantal wereldtournees ondernomen en met sterke albums bewijst de band tot de beste rockbands van de wereld te behoren die het ook durft gevoelige ballads te maken zoals ‘Angie’ (1973). De soloprojecten van de bandleden zijn minder succesvol en worden door het publiek minder gewaardeerd. Twee groots opgezette wereldtournees (Steel Wheels Tour, 1989, en Urban Jungle World Tour, 1990) toont dat de groep hun bijnaam ''The Greatest Rock & Roll Band in the World’ niet voor niets heeft gekregen. 

Begin 1993 verlaat de originele bassist Bill Wyman (eigenlijk: William Perks) de groep en hij wordt opgevolgd door Darryl Jones (o.a. ex-Sting). De jaren negentig verlopen uiterst succesvol en de in 1994 ondernomen Voodoo lounge-tournee haalt de hoogste recette uit de popgeschiedenis. Ook bij de kaartverkoop voor hun Bridges to Babylon-concerten (1998) worden alle records gebroken. Alleen al in Nederland haalt het een absoluut snelheidsrecord van 200.000 kaartjes in één dag! In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers, staan er ook een aantal nieuwe nummers op.

Uiteindelijk dreigt dan toch het doek te vallen voor de band, wanneer bij Charlie Watts keelkanker wordt geconstateerd in september 2004. Maar de behandeling is succesvol en hij sluit zich zodra hij kan weer aan bij zijn collega´s.

In mei 2005 maakt de band bekend dat ze in augustus op wereldtournee gaan. De nieuwe plaat, Bigger Bang heeft begin september zijn release, en is na 8 jaar weer het eerste volledig nieuwe studioalbum. Enkele weken voor de relaese van het album zijn er 3 tracks,  ‘Back Of My Hand’, ‘Streets Of Love’ en ‘Rough Justice’, al op het net beschikbaar. De mannen schrijven hiermee geschiedenis, want nooit eerder brengt zo een grote act meer dan één nummer digitaal uit nog voor het verschijnen van het album.  

De band sluit dit jaar ook een deal met TV-Netwerk ABC en de National Football League (NFL). Het hele football seizoen staat in het teken van The Stones. Ze verschijnen in reclamefilmpjes en er worden tijdens de kick-off avond beelden van concerten en videoclips getoond.

Aan het einde van 2005 brengen ze in samenwerking met koffieketen Starbucks een cd uit met daarop remixes, b-kanten en zeldzaam materiaal van de groep.

 

17:16 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Nummer 15

Dire Straits met Sultans of swing - 1978

Engelse band die (met name in de jaren '80) grote hits scoort met o.a. 'Twisting By The Pool', 'Walk Of Life' en 'Calling Elvis'. 'Private Investigations' staat eind 1982 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. De naam Dire Straits is onlosmakelijk verbonden met frontman Mark Knopfler. In 1995 houdt de band ermee op en gaat Knopfler solo verder.

Oprichting
Dire Straits wordt in 1977 in Londen opgericht door gitarist Mark Knopfler. Mark speelt al regelmatig met zijn broer, gitarist David, en diens kamergenoot en bassist, John Illsley. Samen met drummer Pick Withers maakt de groep een demo. 

Sultans of Swing
Een van de tracks, 'Sultans Of Swing', wordt opgepikt door een Londense DJ, wat de groep in één keer op de kaart zet. Ze spelen als voorprogramma in een tournee van de Talking Heads.

Contract
De groep tekent een platencontract en duikt in 1978 de studio in voor hun debuutplaat Dire Straits. Dankzij de hitsingle 'Sultans Of Swing' scoort de band zowel in Europa als in de V.S. gigantisch. Ook opvolger Communique uit 1979 doet het goed. 

Veranderingen
Tijdens de opnames van de derde plaat van de groep, Making Movies, besluit David Knopfler solo aan het werk te gaan. Hij wordt vervangen door Hal Lindes. Als twee jaar later Love Over Gold  verschijnt, vervangt Terry Williams drummer Withers.

Nevenprojecten
Daarna wordt het even stil rond de band. Er verschijnt enkel een EP, Twisting By The Pool. Knopfler houdt zich bezig met filmsoundtracks en het produceren voor onder andere Bob Dylan en Willy DeVille. Daarnaast schrijft hij de hitsingle 'Private Dancer' voor Tina Turner. John Illsey brengt een soloplaat uit.

Brothers In Arms
Toetsenist Guy Fletcher komt in 1985 bij de band en er wordt gewerkt aan een nieuwe plaat. Het album Brothers In Arms laat de band echt volledig doorbreken. Singles als 'Money For Nothing' en 'Walk Of Life' worden grote hits. 

Na een grote tour neemt de band weer een lange pauze. Knopfler blijft echter bezig met filmsoundtracks, productiewerk, een solo tournee met Eric Clapton en een countryrock groep, de Notting Hillbillies. Illsey brengt zijn tweede soloalbum uit.

On Every Street
Knopfler besluit in 1990 de band weer bij elkaar te brengen. Het album On Every Street verschijnt in 1991, en weet zonder hitsingle toch nog platina te bereiken in de V.S. Na een tournee die op het gebied van kaartverkoop tegenvalt, neemt de band in 1993 wederom een pauze. 

Einde
De ingelaste pauze blijkt uiteindelijk het einde van de band te zijn. In 1996 verschijnt de eerste soloplaat van Mark Knopfler.

In 2005 wordt het derde 'Best Of'-album uitgebracht: The Best Of Dire Straits & Mark Knopfler: Private Investigations. Dire Straits en Mark Knopfler hebben samen bijna 120 miljoen albums verkocht.

17:13 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 16

Metallica met Nothing else matters - 1992

Door de liefhebbers van harde muziek ook wel de Metal Koningen genoemd. Metallica begint in 1981 in Los Angeles en heeft tien jaar nodig om commercieel door te breken. Van het album Metallica komen de hits 'Enter Sandman', 'The Unforgiven', 'Nothing Else Matters', 'Wherever I May Roam' en 'Sad But True'. Klassieker 'One' is terug te vinden op ...And Justice For All (1988). Jason Newstead verlaat in 2002 de band. Rob Trujillo wordt zijn opvolger. Het achtste studioalbum St.Anger ligt vanaf 9 juni 2003 in de winkels. Metallica treedt 15 juni 2003 op tijdens het Fields Of Rock festival in Nijmegen. Daarna zijn ze te zien In juni 2006 in het Gelredome. Ondertussen zijn ze druk met het schrijven en opnemen van het nieuwe album dat in 2007 verschijnt.

Metallica Het begin
De basis van Metallica wordt in de zomer van 1981 gelegd. Hun eerste album heet Kill 'Em All en nemen ze in 1983 in de studio op. Hun tweede album Ride The Lightning nemen al snel hierna, in oktober 1983 op. Na Master Of Puppets (1986) krijgt Metallica een tourbusongeluk tijdens een rit door Zweden. Bassist Cliff Burton komt om het leven. Zijn plek wordt later ingenomen door Jason Newstead. 

Metallica wordt commercieel
Hun vierde album ...And Justice For All verschijnt in 1988. Voor de single 'One' neemt Metallica voor het eerst een videoclip op. Het nummer wordt in de Verenigde Staten een hit. (In Nederland ook, maar dan wel een aantal jaar later...) De echte Metallica-fans zijn zwaar teleurgesteld in Metallica (1991), ook wel The Black Album genoemd. Hun idolen lijken op de commerciële tour te gaan. Die aanklacht is niet geheel onterecht. Het is het meest succesvolle album ooit. Het levert ook een mooie rij hits op. De ballad 'Nothing Else Matters' haalt de Top 5. Het nummer wordt later nogmaals door de band opgenomen met een orkest als begeleiding.

Het vervolg
Load, met daarop de hit 'Until It Sleeps', verschijnt pas in 1996 . Metallica maakt het goed met de fans door het jaar erop weer een album uit te brengen: Reload. Hierop staat het duet met Marianne Faithful: 'The Memory Remains'. Het nummer verschijnt in 1997 op single en haalt de Top 10. Garage Inc. (1998) bevat alleen maar covers (waaronder 'Whiskey In The Jar' en 'Turn The Page'). S&M (1999) is een live-album met het San Fransisco Orchestra. Dirigent van het orkest is Michael Kamen, bekend van zijn (orkest)werk voor o.a. Bryan Adams en Kate Bush.

Metallica wint een grammy voor Best metal performance voor het nummer 'Better Than You' in 1999. Van The Recording Industry Association of America krijgen ze in datzelfde jaar de Diamond award. De award gaat naar de single waarvan er meer dan 10 miljoen worden verkocht, in dit geval het black album. Hun vijfde grammy krijgen ze in 2000 voor 'Whiskey In The Jar ':  Best Hard Rock Performance. 

Bergafwaarts
Hun eerste soundtrack voor een film maken ze in 2000 met het nummer "I Disappear" voor de film Mission Impossible II. Hierna gaat het snel bergafwaarts met hen. Metallica spant een rechtszaak tegen de internationaal bekende downloadsite Napster aan en maakt zich daarmee niet erg populair.

Exit Jason
Dan verlaat  bassist Jason Newsted ook nog eens in 2001 de band na een conflict met zanger Hetfield. Hij richt zich na zijn vertek volledig op zijn zijproject, de band Echohead.

Ondanks het vertrek van Jason start het drietal toch de opnames van een nieuw studioalbum met producer Bob Rock als plaatsvervangend bassist. Een lichtpuntje is hun zesde grammy die ze in 2001 winnen voor best "Rock Instrumental Performance" voor de S&M versie van  "The Call of Ktulu".  

St. Anger
Tijdens de opnames van het nieuwe album, St. Anger gaat Metallica in therapie om alles te verwerken. Van de gesprekken en voorvallen wordt de documentaire "Some Kind Of Monster" gemaakt. Dan kondigt de band aan dat de opnames van het nieuwe album zijn vertraagd. Hetfield laat zich namelijk in een afkickkliniek opnemen voor zijn drank en drugsverslaving. 

Hetfield is in 2003 afgekickt en duikt samen met de rest van de band weer de studio in om het album af te maken. Ook worden de opnames van 'Some Kind of Monster' hervat. Tegen het einde van de opnames neemt de band Robert Trujillo (ex-Ozzy Osbourne, Suicidal Tendencies) aan als nieuwe bassist.

 

17:08 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 17

Dire Straits met Private investigations -  1982

Engelse band die (met name in de jaren '80) grote hits scoort met o.a. 'Twisting By The Pool', 'Walk Of Life' en 'Calling Elvis'. 'Private Investigations' staat eind 1982 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. De naam Dire Straits is onlosmakelijk verbonden met frontman Mark Knopfler. In 1995 houdt de band ermee op en gaat Knopfler solo verder.

Oprichting
Dire Straits wordt in 1977 in Londen opgericht door gitarist Mark Knopfler. Mark speelt al regelmatig met zijn broer, gitarist David, en diens kamergenoot en bassist, John Illsley. Samen met drummer Pick Withers maakt de groep een demo. 

Sultans of Swing
Een van de tracks, 'Sultans Of Swing', wordt opgepikt door een Londense DJ, wat de groep in één keer op de kaart zet. Ze spelen als voorprogramma in een tournee van de Talking Heads.

Contract
De groep tekent een platencontract en duikt in 1978 de studio in voor hun debuutplaat Dire Straits. Dankzij de hitsingle 'Sultans Of Swing' scoort de band zowel in Europa als in de V.S. gigantisch. Ook opvolger Communique uit 1979 doet het goed. 

Veranderingen
Tijdens de opnames van de derde plaat van de groep, Making Movies, besluit David Knopfler solo aan het werk te gaan. Hij wordt vervangen door Hal Lindes. Als twee jaar later Love Over Gold  verschijnt, vervangt Terry Williams drummer Withers.

Nevenprojecten
Daarna wordt het even stil rond de band. Er verschijnt enkel een EP, Twisting By The Pool. Knopfler houdt zich bezig met filmsoundtracks en het produceren voor onder andere Bob Dylan en Willy DeVille. Daarnaast schrijft hij de hitsingle 'Private Dancer' voor Tina Turner. John Illsey brengt een soloplaat uit.

Brothers In Arms
Toetsenist Guy Fletcher komt in 1985 bij de band en er wordt gewerkt aan een nieuwe plaat. Het album Brothers In Arms laat de band echt volledig doorbreken. Singles als 'Money For Nothing' en 'Walk Of Life' worden grote hits. 

Na een grote tour neemt de band weer een lange pauze. Knopfler blijft echter bezig met filmsoundtracks, productiewerk, een solo tournee met Eric Clapton en een countryrock groep, de Notting Hillbillies. Illsey brengt zijn tweede soloalbum uit.

On Every Street
Knopfler besluit in 1990 de band weer bij elkaar te brengen. Het album On Every Street verschijnt in 1991, en weet zonder hitsingle toch nog platina te bereiken in de V.S. Na een tournee die op het gebied van kaartverkoop tegenvalt, neemt de band in 1993 wederom een pauze. 

Einde
De ingelaste pauze blijkt uiteindelijk het einde van de band te zijn. In 1996 verschijnt de eerste soloplaat van Mark Knopfler.

In 2005 wordt het derde 'Best Of'-album uitgebracht: The Best Of Dire Straits & Mark Knopfler: Private Investigations. Dire Straits en Mark Knopfler hebben samen bijna 120 miljoen albums verkocht.

 

17:01 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 18

Beatles met Hey Jude - 1968

Succesvolste band aller tijden. De Beatles behoeven geen introductie.

Beatles Beatle-mania
Men neme vier brave jongens met identieke kapsels en nette pakken met stropdassen aan. Hoe ze het doen, doen ze het, maar de boys brengen binnen de kortste keren een massahysterie teweeg zoals tot dan toe niet is voorgekomen. Deze 'Beatle-mania' is het startsein voor een decennium waarin de maatschappij ook verandert. De jongeren nemen niet alles zomaar vanzelfsprekend aan, en zetten zich af tegen het gezag. Ze creëren hun eigen wereld met vooral veel vredestekens (en drugs...). Maar er wordt vooral veel muziek gemaakt. The Beatles zijn in die tijd een grote invloed op het openbare leven. Maar ach... “We waren gewoon vier kerels uit Liverpool die toevallig heel, heel erg groot werden. Da’s alles”, aldus Lennon. 

The Beatles
Een van de belangrijkste data van de muziekgeschiedenis is 5 juni 1955. Op die dag gaat een scholier, Paul McCartney genaamd, kijken bij een optreden van The Quarrymen, een plaatselijke band uit Liverpool. In die band speelt een beetje een onopvallende jongen, John Lennon. Een paar uur later worden de twee aan elkaar voorgesteld. Lennon besluit Paul McCartney bij de band te halen en op zijn beurt weet McCartney nog wel een gitarist, een vriend van hem: George Harrison. Het trio zou de vaste kern van de band blijven in een periode waarin de bezetting van de band vaak verandert. En de naam? John Lennon droomt dat een man met een grote, roze, brandende taart aankomt, die zei: “Vanaf nu heten jullie The Beetles (= de kevers) met een A.” Op dat moment zijn The Beatles geboren. 

Het circus barst los
De band gaat, nog totaal onbekend, naar Hamburg. Daar spelen ze in de beruchte rosse buurt, in ranzige cafés en dubieuze nachtclubs. In de Duitse stad ontwikkelen ze een indrukwekkende podium act; urenlang houden ze het publiek bezig en spelen onafgebroken. Eenmaal terug in Liverpool, komt drummer Ringo Starr de band versterken en groeien The Beatles uit tot dé plaatselijke sensatie. Een manager, de befaamde Brian Epstein, besluit de band onder zijn hoede te nemen. Vanaf dan gaat hun carrière in de kever 200 kilometer per uur de berg op. Ze nemen hun eerste plaat op -Please Please Me (1963) - en scoren hun eerste hit met 'Love Me Do'. Vanaf deze release barst het circus los.

Beatlemania
The Beatles krijgen succes door heel Europa en bereiken ook in Amerika de nummer één positie. Alles wat de band aanraakt, verandert in goud. Ieder single die wordt uitgebracht, staat in de hele wereld op nummer één. Overal waar de Beatles komen, breekt chaos uit door de duizenden gillende meiden die aan de kant van de weg staan. Tijdens concerten wordt zo hard geschreeuwd dat de band haar eigen muziek niet eens kan horen. Maar The Beatles worden muzikaal steeds volwassener (lees: briljanter) en zijn de chaos om hen heen zat. Ze besluiten in 1967 niet meer op te treden, maar alleen platen en films te maken. 

Drugs en drank
Als gewerkt wordt aan het album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967) komt de band voor het eerst in aanraking met de drug LSD, wat grote invloed op hen persoonlijk maar ook op de muziek heeft. In 1968 wordt de animatiefilm Yellow Submarine uitgebracht, geïnspireerd op de gelijknamige song. The Beatles hebben vooraf weinig trek in dit filmproject, maar bij het zien van de resultaten besluiten ze mee te werken aan een epiloog waarin zij zelf te zien zijn. 

Brian Epstein
Als manager Brian Epstein in augustus 1967 overlijdt door een combinatie van medicijnen en drank, beginnen voor de Beatles de problemen. Zakelijk en logistiek had Epstein namelijk alles in handen en binnen de groep heersen grote meningverschillen over de verdere gang van zaken. Het lijkt er ook op dat de band wat op elkaar uitgekeken is. De opnames gaan moeizaam en om de beurt kondigen de bandleden aan te vertrekken. In die sfeer verschijnt het conceptalbum en tv-project Magical Mystery Tour (1967) en het eerste album op hun Apple-label, The Beatles (The White Album) (1968). 

Yoko Ono
John Lennon krijgt in die periode een relatie met kunstenares Yoko Ono. Het koppel is altijd bij elkaar en ook bij plaatopnames zit ze naast Lennon. Tussen Yoko en de andere bandleden klikt het echter niet al te best en dat verhoogt de spanningen in de band. 

Einde
Na het album Let It Be (1970) gaan The Beatles uit elkaar, al wordt dat nooit officieel aangekondigd. Aan het leven van John Lennon komt in 1980 een tragisch einde. Hij wordt voor zijn huis doodgeschoten door een geflipte fan die een aantal minuten daarvoor nog een handtekening had gevraagd. (En had gekregen.) Paul McCartney richt na The Beatles met zijn vrouw Linda de band Wings op, waarmee hij opnieuw wereldwijd succes boekt.

Anthology
De drie resterende Beatles komen nog een keer samen om de Anthology serie uit te brengen die bestaat uit een aantal cd's, een boek en een reeks verklarende videobanden. Hierop staat ook het 'nieuwe' Beatlesnummer 'Free As A Bird', waarvoor een oude stemopname van John is aangevuld met muziek en zang van de overgebleven 3.

Leven na de Beatles
McCartney mag zich aan het begin van de 21e eeuw de rijkste popmuzikant ter wereld noemen, met een vermogen van anderhalf miljard gulden! Ringo Starr scoort ook een aantal hitjes solo en houdt zich later bezig met produceren. George Harrison is solo redelijk succesvol en organiseert het legendarische Concert For Bangladesh (1971). Hij maakt aan het eind van de jaren tachtig nog deel uit van The Traveling Wilbury's, samen met o.a. Roy Orbison en Bob Dylan. Op 29 november 2001 overlijdt hij aan kanker.

16:54 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 19

AC/DC met Whole lotta Rosie - 1978

Australische hardrockgroep die al bijna drie decennia bestaat. AC/DC scoort twee Top 10-hits met 'Whole Lotta Rosie' (in 1978) en 'Thunderstruck' (in 1990). Gitarist Angus Young treedt op in een schooluniform. Het brave kostschoolpakje is ooit als grapje bedoeld, maar wordt al gauw het handelsmerk van de rockers pur sang.

AC/DC wordt in 1974 in Sydney, Australië opgericht door de uit Schotland geëmigreerde gebroeders Angus en Malcolm Young. De band heeft over de jaren heen een constante bezetting gehad van vijf man, maar in totaal kunnen daar nog wel 22 rockende bandleden worden bijgeteld. De Young-broers zijn op hun gitaren de enige die nog van de oorspronkelijke formatie zijn overgebleven.

De legendarische Bon Scott, a.k.a.Ronald Belford Scott zorgt ervoor dat AC/DC zich in de kijker gaat spelen van het grote publiek. Zijn eerste optreden met AC/DC is een jam-sessie in het Pooraka Hotel. Het eerste concert is in het Brighton-Le-Sands Masonic Hall te Sydney. Scott sterft in 1980 na een avondje overmatig alcoholgebruik waarbij hij stikt in zijn eigen braaksel. Scott wordt opgevolgd door Engelsman Brian Johnson. 

De hardrockgroep maakt in totaal 16 albums na het debuutalbum High Voltage dat in 1974 verschijnt. Het meest recente album is Stiff Upperlip uit 2000. Wat is gebleven, is het herkenbare geluid van de band: de typerende vlijmscherpe, strakke maar vooral loeiharde akkoordenschema’s.

 Leuk weetje: de leadgitarist Angus Young is inmiddels getrouwd met een Nederlandse en heeft het down under verruild voor een huisje in Nederland. 

 

 

16:51 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 20

Pink Floyd met Wish you were here - 1975

Symfonische rockband uit Engeland die eind 1979 een klassieker aflevert met 'Another Brick In The Wall (Part 2)'. Pink Floyd is met name een zgn. 'albumband'. Maar liefst tien albums halen de Top 10. The Dark Side Of The Moon (1973) is een van de best verkochte albums uit de muziekgeschiedenis.

Het verhaal van Pink Floyd begint op een Londense school waar Roger Waters, Richard Wright en Nick Mason architectuur studeren en een gezamenlijke passie voor muziek hebben. De jongens besluiten met drie anderen (Clive Metcalf, Juliette Gale en Keith Noble) een band op te richten. De naam verandert van Sigma 6 in The T-Set in The Screaming Abdabs. In 1964 verlaten Metcalf, Noble en Gale de band en gitarist Bob Close en gitarist/zanger Roger 'Syd' Barrett versterken de band. 

Het repertoire bestaat op dat moment uit rhythm and blues met Bo Diddley als grote inspiratiebron. De bandnaam wordt Pink Floyd, een combinatie van de voornamen van twee oude blues-helden, Pink Anderson en Floyd Council. 

Syd Barrett is in de begindagen de gezichtsbepaler en drijvende kracht van de band. Hij schrijft visionaire, surrealistische teksten zoals de beide vroege hitsingles ‘Arnold Layne’ en ‘See Emily Play’ en het materiaal voor de debuut elpee The Piper At The Gates Of Dawn. Syds overmatig gebruik van drugs is van grote invloed op de muziek en maakt van Pink Floyd de eerste psychedelische rockgroep. 

Maar zijn drugsproblemen leiden tot grote problemen in de groep. Hij verlaat Pink Floyd in 1968 en wordt vervangen door David Gilmour. De creatieve leidersrol wordt na Syd uiteindelijk overgenomen door Roger Waters die hun psychedelische rockachtergrond verder uitbouwt. Pink Floyd brengt achtereenvolgens de volgende albums uit: de filmsoundtrack More (1969), Ummagumma (1969), Atom Heart Mother (1970). 

In 1970 is Pink Floyd een ware supergroep, goed voor een miljoenenoplage en uitverkochte toernees met grote spectaculaire lichtshows. Het hoogtepunt komt met het album The Dark Side Of The Moon (1973), het meest succesvolle Floyd-album uit de historie van de groep en een van de best verkochte rockalbums aller tijden. 

De opvolger komt in 1975 Wish You Were Here gevolgd door het album Animals, gedeeltelijk geïnspireerd door het boek Animal Farm van George Orwell. Ondanks het succes van Pink Floyd zijn de groepsleden ook met soloprojecten bezig en er verschijnen albums van Gilmour, Wright en Mason. Roger Waters is intussen bezig met het conceptalbum The Wall waarvan de single ‘Another Brick In The Wall’ wereldwijd een grote hit wordt. 

In de jaren '80-'81 trekt de groep met haar spectaculaire Wall-show door de wereld. Een huizenhoge muur als decor op het podium met veel special effecten maakt dat in Nederland de show niet te zien is, geen concertzaal is groot genoeg. 

Na deze enorme succesvolle periode gaat het minder in de band. Zanger-gitarist-bandleider Roger Waters en de rest van de groep raken van elkaar vervreemd en ten tijde van de opname voor The Final Cut zijn de voortekenen van een breuk in de band zichtbaar. 

Roger Waters stapt niet lang na de relase van de plaat uit de band waarna de groep min of meer wordt ontbonden. Waters maakt in 1984 een redelijk succesvol solo-album The Pros And Cons Of Hitch Hiking. Waters vervolgt met onder andere de tekenfilmsoundtrack When The Wind Blows (1986). Gilmore richt zich op sessiewerk voor Bryan Ferry, Supertramp, Joan Armatrading en Pete Townshend. 

In het najaar van 1986 wordt bekend dat de heren Gilmour, Wright en Mason weer onder de naam Pink Floyd gaan optreden. Waters spant een rechtzaak tegen zijn ex-bandleden aan om deze reunie tegen te gaan. Maar zijn protest heeft geen effect want in 1987 verschijnt het album A Momentary Lapse Of Reason, zonder Roger Waters dus. De hierop volgende toernee gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest indrukwekkende live-spektakels aller tijden. 

Maar Roger Waters zit ook niet stil, nadat de Berlijnse muur voor de ogen van de wereld tegen de vlakte gaat, vindt Waters de tijd rijp voor een hernieuwde uitvoering van The Wall. Hij bedenkt een show met een gigantische piepschuimen muur die in juli 1990 live per satelliet over de hele wereld te zien is. Artiesten als Van Morrison, Sinéad O'Connor, Joni Mitchell en Marianne Faithfull doen ook mee maar ondanks alle inspanning wordt de show niet het succes waarop Waters hoopt en revancheert zich vervolgens met het album Amused To Death (1992). 

In 1993 komt wederom een album uit van de leden van Pink Floyd The Division Bell dat wederom de platina-status haalt. En de band trekt wederom van stadion naar stadion om concerten te geven, om af te sluiten met de live-dubbel-CD P.U.L.S.E. (1995). De dubbelaar en verzamelaar Echoes ligt in 2002 in de winkels.

In 2005 komt de band weer bij elkaar voor een speciale reden: Live 8. De door Bob Geldof georganiseerde reeks benefietconcerten om aandacht te vragen voor de armoede in Afrika inspireert Pink Floyd om weer samen een podium te delen.

 

16:46 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-03-07

Nummer 21

Supertramp met School - 1974

Symfonische band uit Engeland die eind jaren '70 en begin jaren '80 succesvol is. Supertramp scoort hits met o.a. 'Give A Little Bit', 'The Logical Song', 'Breakfast In America', 'Dreamer' en 'School'.

Supertramp Als er één band is geslaagd de perfecte combinatie te maken tussen symfonische rock en popmuziek is het wel Supertramp. (Kayak en The Alan Parsons Project zijn andere voorbeelden.) De typische Supertramp-sound van hits als 'Dreamer', 'Give A Little Bit', 'School' en 'The Logical Song' is het werk van Rick Davies en Roger Hodgson, beide verantwoordelijk voor composities, zang en toetsen. Andere bandleden zijn Bob C. Enberg op drums, John Helliwell op sax en Dougie Thomson op bas. 

De ontstaansgeschiedenis van Supertramp is een beetje wonderlijk en heeft te maken met Nederland. In 1969 krijgt muzikant Rick Davies de gelegenheid van een Nederlandse miljonair Stanley August Miesegaes aangeboden een band te formeren, Miesegaes zou het geheel financieren. Na een advertentie in Melody Maker wordt Supertramp opgestart. 

De eerste twee platen (titelloos en Indelibly Stamped (1971)) zijn voorbeelden van progressieve rock met lange instrumentale stukken. Het slaat niet aan bij het publiek en miljonair Miesegaes trekt zich terug. En tja, wat doe je dan als band? In plaats van bij de pakken neer te zitten, gaat het roer rigoureus om. 

Supertramp gaat op zoek naar een nieuw geluid dat resulteert in meer pop-geörienteerde korte songs die ook op de radio gedraaid kunnen worden. Het album Crime Of The Century (1975) is het eerste wapenfeit van deze nieuwe sound en wordt geproduceerd door Ken Scott, bekend van Bowies Ziggy Stardust en het Mahavishnu Orchestra. 

Na het album Crisis? What Crisis? komt het grote succes voor Supertramp met de albums Even In The Quietest Moments (1977) en de ultieme hitklassieker Breakfast In America (1979). Maar de artistieke stagnatie waaraan de groep begin jaren '80 lijdt, komt op het album Famous Last Words (1982) tot uiting. 

In die tijd botert het niet meer tussen Hodgson en Davies, dus de albumtitel is wat dat betreft letterlijk te nemen. Hodgson stapt in 1983 op om een solocarrière te beginnen. Fans vinden dat zijn solo-elpees het nooit hebben gehaald bij de Supertramp-platen. Davies gaat door en maakt met het licht afgeslankte Supertramp de albums Brother Where You Bound (1985) en Free As A Bird (1987). 

Dan is het een tijd stil rond Supertramp maar negen jaar later komt er nieuw materiaal van de band met het album Some Things Never Change (1997). De in Californië wonende Rick Davies verzamelt voor dit album een elftal muzikanten om zich heen, voornamelijk bekende Amerikaanse sessiemusici. Ook de muzikanten van het eerste uur Helliwell en Siebenberg zijn van de partij. 

 

08:11 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 22

Procol Harum met A whiter shade of pale - 1967

Engelse pop-/rockgroep die eind jaren '60 en begin jaren '70 een aantal Top 10-hits scoort met o.a. 'A Salty Dog' en 'Conquistador (Live)' . Procul Harm haalt drie keer de eerste plaats in de Nederlandse Top 40: met 'Homburg' en twee keer met 'A Whiter Shade Of Pale' (in 1967 en 1972). De melodie van de nummer 1-hit is gebaseerd op 'Sleepers Awake' van Bach.

 

08:08 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 23

Beatles met Let it be - 1970

Succesvolste band aller tijden. De Beatles behoeven geen introductie.

Beatles Beatle-mania
Men neme vier brave jongens met identieke kapsels en nette pakken met stropdassen aan. Hoe ze het doen, doen ze het, maar de boys brengen binnen de kortste keren een massahysterie teweeg zoals tot dan toe niet is voorgekomen. Deze 'Beatle-mania' is het startsein voor een decennium waarin de maatschappij ook verandert. De jongeren nemen niet alles zomaar vanzelfsprekend aan, en zetten zich af tegen het gezag. Ze creëren hun eigen wereld met vooral veel vredestekens (en drugs...). Maar er wordt vooral veel muziek gemaakt. The Beatles zijn in die tijd een grote invloed op het openbare leven. Maar ach... “We waren gewoon vier kerels uit Liverpool die toevallig heel, heel erg groot werden. Da’s alles”, aldus Lennon. 

The Beatles
Een van de belangrijkste data van de muziekgeschiedenis is 5 juni 1955. Op die dag gaat een scholier, Paul McCartney genaamd, kijken bij een optreden van The Quarrymen, een plaatselijke band uit Liverpool. In die band speelt een beetje een onopvallende jongen, John Lennon. Een paar uur later worden de twee aan elkaar voorgesteld. Lennon besluit Paul McCartney bij de band te halen en op zijn beurt weet McCartney nog wel een gitarist, een vriend van hem: George Harrison. Het trio zou de vaste kern van de band blijven in een periode waarin de bezetting van de band vaak verandert. En de naam? John Lennon droomt dat een man met een grote, roze, brandende taart aankomt, die zei: “Vanaf nu heten jullie The Beetles (= de kevers) met een A.” Op dat moment zijn The Beatles geboren. 

Het circus barst los
De band gaat, nog totaal onbekend, naar Hamburg. Daar spelen ze in de beruchte rosse buurt, in ranzige cafés en dubieuze nachtclubs. In de Duitse stad ontwikkelen ze een indrukwekkende podium act; urenlang houden ze het publiek bezig en spelen onafgebroken. Eenmaal terug in Liverpool, komt drummer Ringo Starr de band versterken en groeien The Beatles uit tot dé plaatselijke sensatie. Een manager, de befaamde Brian Epstein, besluit de band onder zijn hoede te nemen. Vanaf dan gaat hun carrière in de kever 200 kilometer per uur de berg op. Ze nemen hun eerste plaat op -Please Please Me (1963) - en scoren hun eerste hit met 'Love Me Do'. Vanaf deze release barst het circus los.

Beatlemania
The Beatles krijgen succes door heel Europa en bereiken ook in Amerika de nummer één positie. Alles wat de band aanraakt, verandert in goud. Ieder single die wordt uitgebracht, staat in de hele wereld op nummer één. Overal waar de Beatles komen, breekt chaos uit door de duizenden gillende meiden die aan de kant van de weg staan. Tijdens concerten wordt zo hard geschreeuwd dat de band haar eigen muziek niet eens kan horen. Maar The Beatles worden muzikaal steeds volwassener (lees: briljanter) en zijn de chaos om hen heen zat. Ze besluiten in 1967 niet meer op te treden, maar alleen platen en films te maken. 

Drugs en drank
Als gewerkt wordt aan het album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967) komt de band voor het eerst in aanraking met de drug LSD, wat grote invloed op hen persoonlijk maar ook op de muziek heeft. In 1968 wordt de animatiefilm Yellow Submarine uitgebracht, geïnspireerd op de gelijknamige song. The Beatles hebben vooraf weinig trek in dit filmproject, maar bij het zien van de resultaten besluiten ze mee te werken aan een epiloog waarin zij zelf te zien zijn. 

Brian Epstein
Als manager Brian Epstein in augustus 1967 overlijdt door een combinatie van medicijnen en drank, beginnen voor de Beatles de problemen. Zakelijk en logistiek had Epstein namelijk alles in handen en binnen de groep heersen grote meningverschillen over de verdere gang van zaken. Het lijkt er ook op dat de band wat op elkaar uitgekeken is. De opnames gaan moeizaam en om de beurt kondigen de bandleden aan te vertrekken. In die sfeer verschijnt het conceptalbum en tv-project Magical Mystery Tour (1967) en het eerste album op hun Apple-label, The Beatles (The White Album) (1968). 

Yoko Ono
John Lennon krijgt in die periode een relatie met kunstenares Yoko Ono. Het koppel is altijd bij elkaar en ook bij plaatopnames zit ze naast Lennon. Tussen Yoko en de andere bandleden klikt het echter niet al te best en dat verhoogt de spanningen in de band. 

Einde
Na het album Let It Be (1970) gaan The Beatles uit elkaar, al wordt dat nooit officieel aangekondigd. Aan het leven van John Lennon komt in 1980 een tragisch einde. Hij wordt voor zijn huis doodgeschoten door een geflipte fan die een aantal minuten daarvoor nog een handtekening had gevraagd. (En had gekregen.) Paul McCartney richt na The Beatles met zijn vrouw Linda de band Wings op, waarmee hij opnieuw wereldwijd succes boekt.

Anthology
De drie resterende Beatles komen nog een keer samen om de Anthology serie uit te brengen die bestaat uit een aantal cd's, een boek en een reeks verklarende videobanden. Hierop staat ook het 'nieuwe' Beatlesnummer 'Free As A Bird', waarvoor een oude stemopname van John is aangevuld met muziek en zang van de overgebleven 3.

Leven na de Beatles
McCartney mag zich aan het begin van de 21e eeuw de rijkste popmuzikant ter wereld noemen, met een vermogen van anderhalf miljard gulden! Ringo Starr scoort ook een aantal hitjes solo en houdt zich later bezig met produceren. George Harrison is solo redelijk succesvol en organiseert het legendarische Concert For Bangladesh (1971). Hij maakt aan het eind van de jaren tachtig nog deel uit van The Traveling Wilbury's, samen met o.a. Roy Orbison en Bob Dylan. Op 29 november 2001 overlijdt hij aan kanker.

08:04 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 24

Robbie Williams met Angels - 1998

Succesvolste ex-Take Thatter die met name in Europa, solo, veel hits scoort, waaronder 'Let Me Entertain You', 'Angels' en 'Rock DJ'. Robbie Williams neemt ook een aantal duetten op, o.a. met Kylie Minogue ('Kids') en Nicole Kidman ('Somethin' Stupid'). Begin 2003 scoort Robbie Williams een nummer 1-hit met 'Feel' en geeft een serie live concerten in het Engelse Knebworth die het enorme aantal van 375.000 bezoekers trekt.

Robbie Williams Jeugd
13 februari 1974 is de dag waarop de wereld voor het eerst kennis maakt met Robert Peter Maximillian Williams. Zijn eerste levensjaren brengt hij door met zijn moeder en zijn oudere zus Sally in het Engelse plaatsje Stoke-on-Trent. 

Port Vale
In deze jaren is Robbie met grote regelmaat in het stadion van de plaatselijke voetbalclub Port Vale te vinden of hangt hij de clown uit in St. Margaret Ward High School. Maar Robbie blijkt ook acteertalent te hebben. 

Samen met zijn moeder sluit hij zich aan bij een lokale theatergroep waar hij in musicals speelt en erachter komt dat zingen ook best leuk is. Op zijn zestiende reageert Robbie, op aandringen van zijn moeder, op een advertentie. 

Take That
Er is een band gevormd van vier jongens en het management is op zoek naar een vijfde bandlid. Uit de tweeduizend deelnemers wordt Robbie gekozen. Vanaf september 1990 vormt hij samen met Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald en Jason Orange de succesvolle boyband Take That. 

Na vijf succesvolle jaren met Take That, waarin Robbie zich regelmatig ergert aan de strikte leefregels waar de bandleden zich aan moeten houden, maakt hij op 17 juli 1995 bekend dat hij uit Take That stapt. 

Drugs
Eenmaal vrij van Take That Towers, zoals Robbie zijn ‘gevangenisleven’ in de boyband vaak heeft omschreven, doodt hij de tijd voornamelijk met drugs en drank. Zijn verslavingen worden alleen maar erger wanneer hij ruzie krijgt met de platenmaatschappij van Take That, BMG Records. 

BMG verbiedt Robbie een solo-single uit te brengen. Na verscheidene rechtzaken wordt op 27 juni 1996 bekend gemaakt dat er een nieuw contract is gesloten met Chrysalis Records. 

Afkicken
Twee dagen daarna komt Robbies eerste solo-single 'Freedom' uit, een cover van George Michael. 'Freedom' doet het goed in verscheidene Europese landen en dus ziet Robbie alle reden om verder te feesten met alle drugs en drank die voorhanden zijn. 

Dit doet hij tot hij zich begin juni 1997 in een afkickcentrum in Salisbury laat opnemen. Na vier weken komt een hernieuwde (gemillimeterde) Robbie Williams tevoorschijn. De grote doorbraak laat dan niet lang meer op zich wachten. 

Grote doorbraak
De kerstsingle 'Angels' betekent in december 1997 een nieuw begin voor het ‘enfant terrible van de popmuziek’. Zijn al eerder uitgebrachte album Life Thru A Lens (1997) wordt dankzij 'Angels' alsnog veel verkocht en wannneer in de zomer van 1998 zijn tweede album I’ve Been Expecting You verschijnt, blijkt dat Robbie het gemaakt heeft. 

The Ego Has Landed
Voorafgegaan door de single 'Rock DJ' wordt op 28 augustus Robbies derde album Sing When You’re Winning uitgebracht. Daarmee bewijst de ex-Take Thatter niet de eendagsvlieg te zijn, die hij aanvankelijk leek te zijn. "The ego has landed", zoals hij zelf zou zeggen. 

Swing When Your Winning
Op Swing When You're Winning zingt Robbie Williams oude klassiekers waaronder, samen met actrice Nicole Kidman, 'Somethin' Stupid'. 

Feel
In 2002 verschijnt het vierde studioalbum in vijf jaar tijd: Escapology. Met 'Feel' scoort Williams één van de grootste hits van 2002. De single is niet van de radio te branden en wordt de grootste airplay hit van een buitenlandse artiest van dat jaar. 

Platencontract EMI
In oktober 2002 tekent Williams een gigantisch platencontract ter waarde van 50 miljoen dollar met EMI. In het contract is een aantal condities opgenomen, waaronder grotere creatieve controle voor Robbie Williams en een fiks commitment van de platenmaatschappij om ervoor te zorgen dat Williams doorbreekt in Amerika.

In ruil daarvoor krijgt EMI voortaan percentages van de touropbrengsten, merchandise en publicaties. Daardoor ziet EMI zich verzekerd van inkomsten, mochten de opbrengsten van de plaatverkoop zakken. 
Tegelijkertijd breekt Robbie Williams met songschrijver Guy Chambers, die hem zijn grootste hits bezorgde. 

Grootste liveshows ooit
In Augustus 2003 geeft Robbie Williams de grootste liveshows ooit in de UK. 375.000 mensen wonen zijn concerten in Knebworth bij. De live-CD en DVD verkopen uitstekend als gevolg. 

Bij het Greatest Hits album dat in het najaar van 2004 uitkomt, zitten twee nieuwe nummers. 'Radio' wordt 3FM Megahit. De andere nieuwe track 'Misunderstood' staat ook op de soundtrack van de tweede Bridget Jones film. 

Pure Francis
Een alias... dat is wat Robbie Williams in het najaar van 2004 naar buiten brengt. Als Pure Francis zou hij muziek gaan opnemen, om eens even iets anders te doen dan normaal. Francis moet Robbie namelijk een heel nieuw leven geven. 

Maar zelfs het verleden van Francis blijft hetzelfde: volgens Robbie is Francis ’n alcoholicus die niet veel mazzel in Hollywood heeft... Het ontstaan van Pure Francis is te lezen in de officiële biografie die Robbie Williams eind 2004 uitbrengt. 

Biografie
In het boek is alles te lezen over de EMI deal en het uiteenvallen van Robbie Williams en zijn vaste songschrijver Guy Chambers. Chambers zou na de nieuwe platendeal van Williams meer en beter willen delen in de opbrengsten van de geschreven liedjes, Robbie weigert dat en noemt hem een geldwolf: "Ik zal altijd van hem blijven houden, maar we kunnen op dit moment niet meer samenwerken."

Breuk met zijn melancholieke popliedjes
De producer/songschrijver die het gigantische Europese hitsucces van Robbie Williams moet zien voor te zetten, heet Stephen Duffy. Met hem levert Robbie Williams eind 2004 twee nieuwe songs af: 'Radio' en 'Misunderstood'. 

Vooral 'Radio' doet vermoeden dat Robbie heftig wil gaan breken met zijn melancholieke popliedjes en de electro kant op gaat. Maar voordat  het zover is, vraagt Robbie op 2 juli 2005 van iedereen de aandacht voor het grootste liefdadigheidsconcert ooit. Live 8 vindt plaat in Hyde Park London. Samen met Robbie treden daar nog een tal van andere artiesten op.

Intensive Care
Ondertussen gaat het werk achter de schermen rustig door. Robbie schrijft twee jaar aan nieuw materiaal en in september van 2005 verschijnt de eerste single 'Tripping', afkomstig van het album Intensive Care. Het album verschijnt op 26 oktober van dat jaar. 

De opnames vinden plaats in de slaapkamer van Robbie. Naast zijn bed staat een inzing-cel en op de plaats waar doorgaans een kaptafel of kledingkast zou staan, staan bij Robbie de computers van de opname-technici. De tweede single van dit album is getiteld 'Make Me Pure'. Dit nummer wordt in november 2005 uitgebracht. Begin december komt de derde single van het album uit, getiteld 'Advertising Space'.

Paul de Leeuw
Ter promotie van de Intensive Care-cd is Robbie in oktober 2005 te zien in het programma van Paul de Leeuw. Het is een uniek programma geworden. Vlak na het programma begint zijn Intensive Care Tour met een enorm High Tech concert vanuit Berlijn dat over de hele wereld te zien is. 

 

07:59 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 25

Billy Joel met Goodnight Saigon - 1983

Getalenteerde zanger en pianist uit de Verenigde Staten met een fijne neus voor harmonieën. Na een korte bokscarrière (!) begint Billy Joel in de jaren ’70 muzikaal aan de weg te timmeren. Na zijn geflopte debuut brengt Joel in 1974 het album Piano Man uit waarmee hij doorbreekt in de VS. Maar hij weet pas echt het grote publiek te bereiken in 1977 met de plaat The Stranger. Hits van Billy Joel zijn o.a. 'She's Always A Woman', 'Honesty', 'Gooodnight Saigon', 'Uptown Girl', 'We Didn't Start The Fire' en 'The River Of Dreams'.

Billy Joel
Hoewel Billy Joel artistiek en commercieel succesvol is, gaat het minder goed op het persoonlijke vlak. In een korte periode scheidt hij van zijn vrouw, krijgt hij een motorongeluk en raakt hij verwikkeld in rechtszaken tegen zijn ex-manager. Tot eind '81 wanneer het album Songs In The Attic verschijnt, waarin hij talrijke malen uithaalt naar de Amerikaanse samenleving. Het alom bekende ‘Goodnight Saigon’ over de kater van Vietnam haalt overal ter wereld de eerste plaats. Andere successen uit deze glorietijd zijn ‘Tell Her About It’ en ‘Uptown Girl’. Tijdens de opname van laatstgenoemde clip ontmoet hij het supermodel Christie Brinkley waarmee hij trouwt in 1985. (Negen jaar later scheidt Joe ook weer van haar.) De ervaringen van een korte Sovjet-toer vervolgens in de zomer van 1987 - met een aantal concerten in Leningrad – hoor je goed terug in het album The Storm Front (1989). Twee tracks van dit album staan in de hitparade: ‘We Didn't Start The Fire’ en uiteraard de fraaie ballade ‘Leningrad’. Na getoerd te hebben, last Joel een pauze in. Eind ’91 ontvangt hij de Grammy Living Legend Award Zijn laatste album verschijnt in 1993: River Of Dreams. In 1996 gaat hij weer op pad door het land, niet langs concertzalen, maar langs universiteiten om lezingen te geven over popmuziek. Samen met Elton John gaat Billy Joel op wereldtournee waarvan de toer start op 19 januari 2001 in de States. 

07:55 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 26

Pink Floyd met Shine on you crazy diamond - 1975

Symfonische rockband uit Engeland die eind 1979 een klassieker aflevert met 'Another Brick In The Wall (Part 2)'. Pink Floyd is met name een zgn. 'albumband'. Maar liefst tien albums halen de Top 10. The Dark Side Of The Moon (1973) is een van de best verkochte albums uit de muziekgeschiedenis.

Het verhaal van Pink Floyd begint op een Londense school waar Roger Waters, Richard Wright en Nick Mason architectuur studeren en een gezamenlijke passie voor muziek hebben. De jongens besluiten met drie anderen (Clive Metcalf, Juliette Gale en Keith Noble) een band op te richten. De naam verandert van Sigma 6 in The T-Set in The Screaming Abdabs. In 1964 verlaten Metcalf, Noble en Gale de band en gitarist Bob Close en gitarist/zanger Roger 'Syd' Barrett versterken de band. 

Het repertoire bestaat op dat moment uit rhythm and blues met Bo Diddley als grote inspiratiebron. De bandnaam wordt Pink Floyd, een combinatie van de voornamen van twee oude blues-helden, Pink Anderson en Floyd Council. 

Syd Barrett is in de begindagen de gezichtsbepaler en drijvende kracht van de band. Hij schrijft visionaire, surrealistische teksten zoals de beide vroege hitsingles ‘Arnold Layne’ en ‘See Emily Play’ en het materiaal voor de debuut elpee The Piper At The Gates Of Dawn. Syds overmatig gebruik van drugs is van grote invloed op de muziek en maakt van Pink Floyd de eerste psychedelische rockgroep. 

Maar zijn drugsproblemen leiden tot grote problemen in de groep. Hij verlaat Pink Floyd in 1968 en wordt vervangen door David Gilmour. De creatieve leidersrol wordt na Syd uiteindelijk overgenomen door Roger Waters die hun psychedelische rockachtergrond verder uitbouwt. Pink Floyd brengt achtereenvolgens de volgende albums uit: de filmsoundtrack More (1969), Ummagumma (1969), Atom Heart Mother (1970). 

In 1970 is Pink Floyd een ware supergroep, goed voor een miljoenenoplage en uitverkochte toernees met grote spectaculaire lichtshows. Het hoogtepunt komt met het album The Dark Side Of The Moon (1973), het meest succesvolle Floyd-album uit de historie van de groep en een van de best verkochte rockalbums aller tijden. 

De opvolger komt in 1975 Wish You Were Here gevolgd door het album Animals, gedeeltelijk geïnspireerd door het boek Animal Farm van George Orwell. Ondanks het succes van Pink Floyd zijn de groepsleden ook met soloprojecten bezig en er verschijnen albums van Gilmour, Wright en Mason. Roger Waters is intussen bezig met het conceptalbum The Wall waarvan de single ‘Another Brick In The Wall’ wereldwijd een grote hit wordt. 

In de jaren '80-'81 trekt de groep met haar spectaculaire Wall-show door de wereld. Een huizenhoge muur als decor op het podium met veel special effecten maakt dat in Nederland de show niet te zien is, geen concertzaal is groot genoeg. 

Na deze enorme succesvolle periode gaat het minder in de band. Zanger-gitarist-bandleider Roger Waters en de rest van de groep raken van elkaar vervreemd en ten tijde van de opname voor The Final Cut zijn de voortekenen van een breuk in de band zichtbaar. 

Roger Waters stapt niet lang na de relase van de plaat uit de band waarna de groep min of meer wordt ontbonden. Waters maakt in 1984 een redelijk succesvol solo-album The Pros And Cons Of Hitch Hiking. Waters vervolgt met onder andere de tekenfilmsoundtrack When The Wind Blows (1986). Gilmore richt zich op sessiewerk voor Bryan Ferry, Supertramp, Joan Armatrading en Pete Townshend. 

In het najaar van 1986 wordt bekend dat de heren Gilmour, Wright en Mason weer onder de naam Pink Floyd gaan optreden. Waters spant een rechtzaak tegen zijn ex-bandleden aan om deze reunie tegen te gaan. Maar zijn protest heeft geen effect want in 1987 verschijnt het album A Momentary Lapse Of Reason, zonder Roger Waters dus. De hierop volgende toernee gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest indrukwekkende live-spektakels aller tijden. 

Maar Roger Waters zit ook niet stil, nadat de Berlijnse muur voor de ogen van de wereld tegen de vlakte gaat, vindt Waters de tijd rijp voor een hernieuwde uitvoering van The Wall. Hij bedenkt een show met een gigantische piepschuimen muur die in juli 1990 live per satelliet over de hele wereld te zien is. Artiesten als Van Morrison, Sinéad O'Connor, Joni Mitchell en Marianne Faithfull doen ook mee maar ondanks alle inspanning wordt de show niet het succes waarop Waters hoopt en revancheert zich vervolgens met het album Amused To Death (1992). 

In 1993 komt wederom een album uit van de leden van Pink Floyd The Division Bell dat wederom de platina-status haalt. En de band trekt wederom van stadion naar stadion om concerten te geven, om af te sluiten met de live-dubbel-CD P.U.L.S.E. (1995). De dubbelaar en verzamelaar Echoes ligt in 2002 in de winkels.

In 2005 komt de band weer bij elkaar voor een speciale reden: Live 8. De door Bob Geldof georganiseerde reeks benefietconcerten om aandacht te vragen voor de armoede in Afrika inspireert Pink Floyd om weer samen een podium te delen.

07:52 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 27

Golden Earring met Radar love - 1973

Een van de succesvolste bands uit Nederland. De Golden Earring scoort verschillende decennia hits, waaronder de nummer 1-hits 'Radar Love', 'Twilight Zone' en 'When The Lady Smiles'. Ook in de Verenigde Staten weten de heren een aantal grote hits te scoren.

Wanneer de Haagse buurjongens George Kooymans en Rinus Gerritsen begin jaren ’60 een bandje beginnen , kunnen ze niet vermoeden dat de Golden Earring met meer dan 25 elpees in zo’n 30 jaar zou uitgroeien tot een instituut in de Nederlandse popwereld. Ze zijn vaderlands meest succesvolle en vooral langst meedraaiende rockgroep. In de jaren '60 ontpoppen de Golden Earrings (zoals ze toen heetten) zich tot de meest succesvolle vertegenwoordiger van de Haagse beatscene. In 1965 scoren de jongens hun eerste top 10 hit met de single ‘Please Go’. 

De band bestaat oorspronkelijk uit George Kooymans (gitaar en zang), Rinus Gerritsen (bas, zang), Hans Van Herwerden (gitaar) en Fred Van Der Hilst (drums). Wanneer ‘Please Go’ in de hitlijsten belandt, worden Kooymans en Gerritsen bijgestaan door Frans Krassenburg (zang), Peter De Ronde (gitaar) en Jaap Eggermont (drums). In 1966 vervangt Barry Hay zanger en gitarist Krassenburg. In de jaren '70, breekt voor Golden Earring (de naam was in ’69 met één letter ingekort) een bloeiperiode aan. 

In tegenstelling tot vele andere groepen houdt de band de vinger aan de pols van de tijdgeest. In 1972 wordt Golden Earring zelfs gevraagd mee op tournee te gaan met The Who. Golden Earring ontwikkelt een eigen, energieke rocksound die het zowel in eigen land, als bij vlagen elders goed doet. In 1974 staat de Haagse Rockband in de Britse en Amerikaanse hitlijsten met de hit ‘Radar Love’. Toch konden de jongens zich niet van een definitief buitenlands succes verzekeren en zijn er meerdere momenten geweest dat ze het bijltje er bij neer willen gooien. 

Misschien is dat wel te wijten aan de constant veranderende line-up van de band. Inmiddels is drummer Eggermont vervangen door Sieb Warner. Die een album later weer plaats moet maken voor Cesar Zuiderwijk (die nu nog steeds achter de trommels zit). In de jaren ’80 doet Golden Earring nog een laatste gooi naar Amerikaans succes met de single ‘When The Lady Smiles’ (met de door Dick Maas geregisseerde videoclip). Hoewel de clip meerdere malen per dag op de Amerikaanse muziekzenders te zien is en heel hoog in de tipnotering komt, blijft ‘When the Lady Smiles’ in de States op nummer 76 hangen. 

Golden Earring lanceert in de jaren '90 met een akoestisch album één van haar best verkopende titels, maar houdt zich intussen bewust verre van nostalgische evenementen als back-to-the-60 festivals. Desalniettemin, hoe ouder de mannen worden, hoe meer aanzien ze kweken en hoe meer mensen op hun concerten afkomen. In 1999 doet de band ter promotie van het album Paradise In Distress een uitgebreide toer en gaat er tijdens het 19e Nederlands Filmfestival een documentaire over de Earring in première. In Don't Stop The Show wordt aan de hand van concertfragmenten, interviews en archiefmateriaal een beeld geschetst van de Haagse popgroep. De docu is later in bioscopen door het hele land te zien .Maar de verdiensten van Barry, George, Rinus en Cesar zijn inmiddels niet alleen op de eigen platen terug te horen. Met name Barry Hay en George Kooymans zetten zich regelmatig in voor jong talent, van Bojoura en Earth & Fire tot Anouk. 

 

07:49 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 28

Moody Blues met Nights in white satin - 1968

Engelse band die in de jaren '60 en '70 een aantal grote hits scoort met o.a. 'Go Now', 'Ride My See-Saw', 'The Story In Your Eyes' en 'I'm Just A Singer (In A Rock And Roll Band)'. De Moody Blues staan in de zomer van 1970 op nummer 1 met 'Question'. Het bekendste nummer is echter 'Nights In White Satin' (1968).

Ray Thomas en Mike Pinder hebben de bandformaties van El Riot & The Rebels en The Krew Cats al op hun naam staan als ze in november 1963 The Moody Blues oprichten. Na een kort avontuur met de Krew Cats in het Duitse Hamburg, besluiten de twee het in Birmingham opnieuw te proberen. Thomas en Pinder willen boven het grote aanbod Engelse bands uitstijgen en vragen de beste muzikanten van topbands om samen een professioneel gezelschap te vormen. Bassist Clint Warwick, gitarist/zanger Denny Laine en drummer Graeme Edge zien wel wat in het avontuur en in 1964 wordt de eerste single ‘Steal Your Heart Away’ uitgebracht.

De Rhythm ‘n’ Blues-stijl, dat doet denken aan de het vroegere geluid van de Rolling Stones, blijkt niet echt te werken. ‘Go Now’ is de enige single die hoog scoort in de Engelse en Amerikaanse hitparades. In 1966 zijn Clint Warwick en Denny Laine de optredens en het matige succes zat en verlaten de band. Met vervangers Justin Hayward en oud El Riot-lid John Lodge, begint, na een korte stop, een nieuwe fase. De nummers krijgen een wat psychedelisch karakter door de, door Ray Thomas ingebrachte, beurtzang. In 1967 wordt Days Of A Future Passed uitgebracht en met de hits ‘Nights In White Satin’ en ‘Tuesday Afternoon’ bereikt het album de gouden status.

Op het even succesvolle vervolgalbum In Search Of The Lost Chord wordt de Mellontron ingebracht. Dit instrument wordt een vast element in de band en draagt bij aan de kenmerkende ‘Moody Blues-sound’. Na On The Treshold Of A Dream en To Our Children’s Children’s Children (beide 1969) besluiten de bandleden om een album te maken waarop minder studio-effecten worden toegepast. Dit resulteert in 1970 in A Question Of Balance Een album wat, door de eenvoud niet alleen makkelijker live uit te voeren is, maar het ook erg goed doet in de hitlijsten.

In 1972, na de release van Seventh Sojourn en na het afronden van een grote, internationale tour, neemt de band even pauze. Een pauze die bijna 5 jaar gaat duren en waarin de bandleden verschillende (solo)projecten doen. In 1977 komt de groep weer bij elkaar en in 1978 wordt het album Octave uitgebracht. Ondanks het succes van de plaat (het album wordt platina), is Mike Pinder niet tevreden en besluit niet mee te gaan op de geplande wereldtour. Pinder stapt uit de band en Patrick Moraz wordt zijn vervanger.

Na A Long Distance Foyager (1981) neemt het succes van de Moody Blues een beetje af. De band blijft albums uitbrengen, maar schuift van populaire, vernieuwende band, naar de status populaire oldies band. In 1992 wordt met het Colorado Symphony Orchestra het album en de video A Night At Red Rocks opgenomen. Het is de eerste video van een liveoptreden en staat, sinds de release, nog steeds in de videoparade. De band mag dan minder vernieuwend zijn geworden, de leden zitten zeker niet stil. In 1994 mogen zij hun handafdruk plaatsen in Hollywood Rock Hall of Fame en wordt het verzamelwerk Time Traveller uitgebracht. In 1996 komt The Very Best Of The Moody Blues uit. Dit album bereikt in de Verenigde Staten binnen 5 weken goud en wordt in 2000 bekroond met de Platinum Sales Award. 

 

07:45 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 29

Eagles met Last resort - 1976

Rockband uit Los Angeles. The Eagles hebben het best verkochte album in Amerika aller tijden op hun naam staan. Eagles - Their Greatest Hits 1971-1975 staat bij maar liefst 26 miljoen Amerikanen in de cd- of platenkast. (Van Hotel California zijn meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht...) Na 11 jaar houden The Eagles er in 1982 mee op. Zanger Don Henley scoort solo een hit met 'Boys Of Summer'.

The Eagles is een band van veel: veel hits, veel formatiewisselingen, veel prijzen en veel muziekstijlen.
Het begint allemaal in 1970 als producer John Boylan de muzikanten Glenn Frey, Bernie Leadon, Randy Meisner en Don Henly bij elkaar brengt om een gelegenheidsband te vormen rondom Linda Rondstadt. Het blijkt een goede combinatie te zijn en de vier mannen gaan naar Engeland om samen aan een album te werken. 

In 1972 komt  Eagles uit en de country-/folkplaat wordt binnen een jaar tijd goud. Ook het melancholische vervolgalbum Desperado (1973) en het wat ruigere, meer rock & roll-achtige On the Border doen het goed. Voor deze laatste plaat wordt sessiegitarist Don Felder, goede vriend van Leadon gevraagd om mee te spelen. Dit bevalt zo goed, dat hij mag blijven. Met het nummer ‘Lyin’ Eyes’ afkomstig van het album One Of These Nights, winnen The Eagles een Grammy Award. 

Halverwege de wereldtour in ’75, verlaat banjo- en mandolinespeler Bernie Leadon de band. Joe Walsh is zijn vervanger. Vlak na deze tournee wordt Hotel California opgenomen met de, gelijknamige, voor iedereen mee te zingen, superhit. En met dit album winnen The Eagles opnieuw een Grammy.
Na nog een bandwisseling (bassist Meisner wordt vervangen voor Timothy B. Schmidt), nog een Grammy Award (voor ‘Heartache Tonight’) en nog wat albums, gaat de band in 1982 uit elkaar. Allemaal kiezen ze voor een solocarrière, waarbij Henly het best presteert. De voormalig drummer doet het goed als singer/songwriter en wint met het nummer ‘The End of the Innocence’  (u raadt het) een Grammy.

In 1994 komt de band bij elkaar voor een succesvolle reünietournee. Nog één keer brengen ze een album uit. Hell Freezes Over bereikt in een klap de nummer 1-positie in de hitlijsten en breekt alle verkooprecords. Nog meer blijk van waardering krijgen de bandleden als ze vier jaar later worden opgenomen in Rock & Roll Hall Of Fame. Vlak voor het einde van de eeuw speelt de band nog een groot millennium concert in het Staples Center in Los Angeles.

07:41 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 30

Bruce Springsteen met The river - 1981

Amerikaanse singer/songwriter die in 1981 doorbreekt met de klassieker 'The River'. Bruce Springsteen wordt ook wel The Boss genoemd. In 1985 scoort hij twee nummer 1-hits met 'Dancing In The Dark' en 'I'm On Fire'. In 2002 verschijnt The Rising. Het is het eerste studio-album van Bruce Springsteen sinds The Ghost Of Tom Joad uit 1995 en het eerste album van Bruce Springsteen & The E-Street Band sinds het in 1984 verschenen Born In The U.S.A..

Bruce Springsteen Bruce Springsteen groeit op in New Jersey. Als tiener valt hij voor de rock & roll en halverwege de jaren '60 speelt hij in een aantal bandjes. Begin jaren '70 probeert hij voet aan de grond te krijgen als singer/songwriter. In 1972 krijgt hij een contract aangeboden door Columbia Records. Greetings From Asbury Park verschijnt het jaar erop, maar gaat aan de aandacht voorbij. Ook The Wild, The Innocent And The E-Street Shuffle doet geen stof opwaaien. (Uiteindelijk halen beide albums platina in Amerika.) 

Columbia Records geeft Bruce Springsteen een laatste kans. In de zomer van 1975 verschijnt Born To Run. Het gelijknamige nummer levert Bruce in zijn thuisland een hit op. Zijn eerste Nederlands hitje scoort The Boss in 1980. 'Hungry Heart' haalt de Tipparade. Het jaar erop staat 'The River' in de Top 20. Beide nummers zijn afkomstig van The River (1980). Zijn grootste hits scoort Bruce Springsteen in 1985 met 'Dancing In The Dark' en 'I'm On Fire'. 

Beide nummers halen de bovenste plek van de Top 40 en de verkoopcijfers van het album Born In The U.S.A. liegen er niet om. In 2002 verschijnt The Rising. Het is het eerste studio-album van Bruce Springsteen sinds The Ghost Of Tom Joad uit 1995 en het eerste album van Bruce Springsteen & The E-Street Band sinds het in 1984 verschenen Born In The U.S.A.. The Rising is opgenomen onder productionele leiding van Brendan O’Brien (Mick Jagger, Aerosmith, Bob Dylan, Neil Young) in Atlanta. Hoewel veel nummers verwijzen naar het Amerika van na de aanslagen, gaan de nummers hier niet expliciet over. “De nummers die ik heb geschreven zou je in die context kunnen plaatsen, maar het gaat meer over het gevoel dat ik erdoor kreeg. Gevoelens die veel mensen nog steeds hebben”, aldus Bruce. 

De terugkeer van Bruce Springsteen & The E-Street is een doorslaand succes. Het album gaat in de Verenigde Staten in de eerste week 525.000 keer over de toonbanken en komt binnen op nummer 1 in de Billboard Top 200. Het album is direct goud. In Canada, Engeland, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden, België, Finland, Denemarken en Noorwegen komt The Boss ook binnen op de bovenste positie. In Nederland houdt alleen By The Way van de Red Hot Chili Peppers The Rising van de eerste plek in de Album Top 100. De opvolger van The Rising is Devils & Dust en komt in 2005 uit. Net alsThe Rising is de plaat geproduceerd door Brendan O'Brien. De eerste single is de titeltrack van het album.

07:38 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |