22-03-07

Nummer 19

AC/DC met Whole lotta Rosie - 1978

Australische hardrockgroep die al bijna drie decennia bestaat. AC/DC scoort twee Top 10-hits met 'Whole Lotta Rosie' (in 1978) en 'Thunderstruck' (in 1990). Gitarist Angus Young treedt op in een schooluniform. Het brave kostschoolpakje is ooit als grapje bedoeld, maar wordt al gauw het handelsmerk van de rockers pur sang.

AC/DC wordt in 1974 in Sydney, Australië opgericht door de uit Schotland geëmigreerde gebroeders Angus en Malcolm Young. De band heeft over de jaren heen een constante bezetting gehad van vijf man, maar in totaal kunnen daar nog wel 22 rockende bandleden worden bijgeteld. De Young-broers zijn op hun gitaren de enige die nog van de oorspronkelijke formatie zijn overgebleven.

De legendarische Bon Scott, a.k.a.Ronald Belford Scott zorgt ervoor dat AC/DC zich in de kijker gaat spelen van het grote publiek. Zijn eerste optreden met AC/DC is een jam-sessie in het Pooraka Hotel. Het eerste concert is in het Brighton-Le-Sands Masonic Hall te Sydney. Scott sterft in 1980 na een avondje overmatig alcoholgebruik waarbij hij stikt in zijn eigen braaksel. Scott wordt opgevolgd door Engelsman Brian Johnson. 

De hardrockgroep maakt in totaal 16 albums na het debuutalbum High Voltage dat in 1974 verschijnt. Het meest recente album is Stiff Upperlip uit 2000. Wat is gebleven, is het herkenbare geluid van de band: de typerende vlijmscherpe, strakke maar vooral loeiharde akkoordenschema’s.

 Leuk weetje: de leadgitarist Angus Young is inmiddels getrouwd met een Nederlandse en heeft het down under verruild voor een huisje in Nederland. 

 

 

16:51 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.