22-03-07

Nummer 16

Metallica met Nothing else matters - 1992

Door de liefhebbers van harde muziek ook wel de Metal Koningen genoemd. Metallica begint in 1981 in Los Angeles en heeft tien jaar nodig om commercieel door te breken. Van het album Metallica komen de hits 'Enter Sandman', 'The Unforgiven', 'Nothing Else Matters', 'Wherever I May Roam' en 'Sad But True'. Klassieker 'One' is terug te vinden op ...And Justice For All (1988). Jason Newstead verlaat in 2002 de band. Rob Trujillo wordt zijn opvolger. Het achtste studioalbum St.Anger ligt vanaf 9 juni 2003 in de winkels. Metallica treedt 15 juni 2003 op tijdens het Fields Of Rock festival in Nijmegen. Daarna zijn ze te zien In juni 2006 in het Gelredome. Ondertussen zijn ze druk met het schrijven en opnemen van het nieuwe album dat in 2007 verschijnt.

Metallica Het begin
De basis van Metallica wordt in de zomer van 1981 gelegd. Hun eerste album heet Kill 'Em All en nemen ze in 1983 in de studio op. Hun tweede album Ride The Lightning nemen al snel hierna, in oktober 1983 op. Na Master Of Puppets (1986) krijgt Metallica een tourbusongeluk tijdens een rit door Zweden. Bassist Cliff Burton komt om het leven. Zijn plek wordt later ingenomen door Jason Newstead. 

Metallica wordt commercieel
Hun vierde album ...And Justice For All verschijnt in 1988. Voor de single 'One' neemt Metallica voor het eerst een videoclip op. Het nummer wordt in de Verenigde Staten een hit. (In Nederland ook, maar dan wel een aantal jaar later...) De echte Metallica-fans zijn zwaar teleurgesteld in Metallica (1991), ook wel The Black Album genoemd. Hun idolen lijken op de commerciële tour te gaan. Die aanklacht is niet geheel onterecht. Het is het meest succesvolle album ooit. Het levert ook een mooie rij hits op. De ballad 'Nothing Else Matters' haalt de Top 5. Het nummer wordt later nogmaals door de band opgenomen met een orkest als begeleiding.

Het vervolg
Load, met daarop de hit 'Until It Sleeps', verschijnt pas in 1996 . Metallica maakt het goed met de fans door het jaar erop weer een album uit te brengen: Reload. Hierop staat het duet met Marianne Faithful: 'The Memory Remains'. Het nummer verschijnt in 1997 op single en haalt de Top 10. Garage Inc. (1998) bevat alleen maar covers (waaronder 'Whiskey In The Jar' en 'Turn The Page'). S&M (1999) is een live-album met het San Fransisco Orchestra. Dirigent van het orkest is Michael Kamen, bekend van zijn (orkest)werk voor o.a. Bryan Adams en Kate Bush.

Metallica wint een grammy voor Best metal performance voor het nummer 'Better Than You' in 1999. Van The Recording Industry Association of America krijgen ze in datzelfde jaar de Diamond award. De award gaat naar de single waarvan er meer dan 10 miljoen worden verkocht, in dit geval het black album. Hun vijfde grammy krijgen ze in 2000 voor 'Whiskey In The Jar ':  Best Hard Rock Performance. 

Bergafwaarts
Hun eerste soundtrack voor een film maken ze in 2000 met het nummer "I Disappear" voor de film Mission Impossible II. Hierna gaat het snel bergafwaarts met hen. Metallica spant een rechtszaak tegen de internationaal bekende downloadsite Napster aan en maakt zich daarmee niet erg populair.

Exit Jason
Dan verlaat  bassist Jason Newsted ook nog eens in 2001 de band na een conflict met zanger Hetfield. Hij richt zich na zijn vertek volledig op zijn zijproject, de band Echohead.

Ondanks het vertrek van Jason start het drietal toch de opnames van een nieuw studioalbum met producer Bob Rock als plaatsvervangend bassist. Een lichtpuntje is hun zesde grammy die ze in 2001 winnen voor best "Rock Instrumental Performance" voor de S&M versie van  "The Call of Ktulu".  

St. Anger
Tijdens de opnames van het nieuwe album, St. Anger gaat Metallica in therapie om alles te verwerken. Van de gesprekken en voorvallen wordt de documentaire "Some Kind Of Monster" gemaakt. Dan kondigt de band aan dat de opnames van het nieuwe album zijn vertraagd. Hetfield laat zich namelijk in een afkickkliniek opnemen voor zijn drank en drugsverslaving. 

Hetfield is in 2003 afgekickt en duikt samen met de rest van de band weer de studio in om het album af te maken. Ook worden de opnames van 'Some Kind of Monster' hervat. Tegen het einde van de opnames neemt de band Robert Trujillo (ex-Ozzy Osbourne, Suicidal Tendencies) aan als nieuwe bassist.

 

17:08 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.