22-03-07

Nummer 1

............... Queen met Bohemian rhapsody - 1975

Een van de meest succesvolle bands uit de popgeschiedenis. Queen heeft in totaal 360 weken in de Nederlandse Top 40 gestaan en zes nummer één hits gescoord ('Bohemian Rhapsody', 'Somebody To Love', 'Crazy Little Thing Called Love', 'Under Pressure', 'Radio Gaga' en 'I Want To Break Free'). Op 24 november 1991 sterft zanger Freddie Mercury aan de gevolgen van AIDS.

Queen Queen is een kind van de leden van de weinig succesvolle band SMILE, bassist John Deacon en Freddie Bulsara, aka Freddie Mercury, aangevuld met drummer Roger Taylor en gitarist Bryan May. Na veel kleinschalige optredens en gratis demotapes toont EMI interesse. Na het eerste album Queen mag de band mee op tour met Mott The Hoople.

Een jaar later, na Queen II, moet Queen een VS-tour met dezelfde band afbreken omdat Bryan May is geveld door hepatitis. Zonder May gaat Queen de studio in om aan het derde album te werken. Sheer Heart Attack levert een hit (’Killer Queen’) en internationale erkenning op.

Queen tourt voor het eerst als hoofdact in de VS en Japan, en door het enorme succes moest de band zelfs extra concerten inlassen. A Night At The Opera levert Queen voor het eerst platina op én een nummer één hit. Hoewel iedereen afraadt om ’Bohemian Rhapsody’ als single uit te brengen, breekt het alle records.

Van A Day At The Races komt ’Somebody To Love’ en het volgende album, News Of The World, levert twee hitsingles op: ’We Will Rock You’ en ’We Are The Champions’. ’We Will Rock You’ wordt in Frankrijk na twaalf weken van de nummer één positie verstoten door... ’We Are The Champions’.

In ’81 levert een samenwerking met David Bowie de hitsingle ’Under Pressure’ op. Ook 1984 is een ’hitjaar’, met ’Radio GaGa’ dat in 19 landen op nummer één komt en met ’I Want To Break Free’. In 1981 is Queen de eerste rockband ooit die in Zuid-Amerika tourt. In Sao Paolo, Brazilië, speelt Queen voor het grootste betalende publiek ooit. In twee avonden komen 251.000 Braziliaanse Queen-fans kijken.

Vijf jaar later zorgt Queen weer voor een precedent, door als eerste rockband in het Oostblok te spelen. De zaal in Budapest, Hongarije, is lang op voorhand uitverkocht. Door de jaren heen blijft Queen albums uitbrengen en hits scoren. Op 23 november 1991 schokt Freddie Mercury de wereld wanneer hij aankondigt dat hij AIDS heeft. Een dag later sterft hij.

Het Mercury Phoenix Trust, postuum opgericht, verzamelt geld voor AIDS-bestrijding. Een jaar later krijgt Freddie Mercury een onderscheiding voor zijn bijdrage tot de Britse muziek. De overige queen-leden nemen afscheid van het publiek op een indrukwekkend optreden in een uitverkocht Wembley-stadium.

Onder anderen Liza Minelli, Elton John en David Bowie nemen de zangpartijen van Mercury over. Maar vooral met George Michael maakt Queen indruk. Samen brengen ze een nieuwe versie van ’Somebody To Love’ uit. In 1995 verschijnt Made In Heaven, het twintigste en laatste Queen-album. Tijdens de laatste maanden van Mercury’s leven waren de opnames begonnen, en de overige bandleden hebben het album afgewerkt en uitgebracht als een "ode aan de onsterfelijke geest van Mercury".

Hoewel de muziek van Queen genoeg hitpotentieel had, was ook de pr van Queen reden voor het immense succes. Queen II kwam later uit dan gepland omdat Queen een miniscuul foutje op de hoes per sé verbeterd wou zien. A Night At The Opera , sowieso al één van de duurste albums ooit, werd voorgesteld in de exclusieve Londense Opera Bar.

In september ’76 bedankte de band zijn fans met een gratis concert in Hyde Park, een concert dat naar schatting 150 tot 200.000 bezoekers trok. En twee maanden later leverde een speciale paardenrace ter promotie van A Day At The Races een voorverkoop van meer dan een half miljoen op. Vijftig naakte meisjes die in het Wimbledon-stadion een fietsenrace hielden, moesten de single ’Bicycle Race’ promoten. Het lanceringsfeestje voor Jazz is na 25 jaar nog steeds berucht.

Zoals ze een originele stunt niet schuwden, was een financieel excesje hier een daar de leden van Queen niet vreemd. Een studio in Canada beviel hen wel: kopen die handel! Concertzaal opsmukken? Wat dacht je van een kroonluchter van 50.000 pond?

In 2005, al bijna 20 jaar na het laatste concert, gaat Queen weer toeren. Dit in samenwerking met Paul Rodgers, de voormalige zanger van onder meer Free en Bad Company. Hoewel hij Freddie Mercury vervangt, heeft Rodgers een heel eigen stemgeluid. Er wordt dan ook opgetreden onder de naam ‘Queen And Paul Rodgers’.

 

 

18:14 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Die Paul Rodgers probeert de beste zanger te wereld te imiteren wat hij niet kan. En daarbij soms mis ik soms he synchroom met de band

Gepost door: Freddy Fan | 15-05-07

De commentaren zijn gesloten.