21-03-07

Nummer 48

Wim Sonneveld met Het dorp - 1974

Een van Nederlands grootste cabaretiers en tevens chansonier. Wim Sonneveld is actief in de jaren '50, '60 en '70. Zijn bekendste nummer is het door zijn levenspartner Friso Wiegersma geschreven 'Het Dorp', verhalend over het geboortedorp van de tekstschrijver: Deurne. Op 8 maart 1974 overlijdt Wim Sonneveld op 56-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Wim Sonneveld, Wim Kan en Toon Hermans; de Grote Drie uit het theatertijdperk tussen de jaren 40 en 70. Door zijn liefhebbers wordt Wim Sonneveld als de meest getalenteerde en meest veelzijdige theaterpersoonlijkheid van de drie gezien Zijn vermogen tot het ontroeren, verbazen en laten lachen van mensen, maakt het dat hij, jaren na zijn dood, nog steeds een geliefd kleinkunstenaar is.

Op 28 juni 1917 wordt Willem Sonneveld in Utrecht geboren. Zijn moeder overlijdt als hij vijf jaar is en hij wordt opgevoed door zijn dominante vader en twee zussen. Na de handelsschool heeft Sonneveld verschillende baantjes, waaronder als administratief medewerker van Louis Davids, die hem de mogelijkheid geeft om in de avonduren te doen wat hij echt leuk vindt: toneelspelen. In 1936 debuteert Wim Sonneveld in het theater van Louis Davids, gesteund door zijn vriend Huub Janssen die al snel doorheeft dat Sonneveld beschikt over een groot talent voor theater. Hiermee begint de artistieke loopbaan van Wim Sonneveld. Na zijn debuut bij Louis Davids volgen er o.a. amateurcabaret (waaronder in Parijs), radio, toneelrollen bij Cor van der Lugt en kindertoneel.

In 1943 start hij zijn eigen theatergezelschap ‘Cabaret Wim Sonneveld’ en debuteert in het Leidseplein Theater met het programma ‘Alleen Voor Dames’. Tot 1959 zal dit professionele gezelschap verschillende voorstellingen spelen met vaste mensen als Joop Doderer, Conny Stuart en Hetty Blok. Vaste schrijvers zijn Hella Haasse en Annie M.G. Schmidt. In 1948 wordt Sonnevelds tweede vriend Friso Wiegersma bij de artistieke productie betrokken. Wiegersma is de schrijver van o.a. Het Dorp (1965).

Willem Parel, één van Sonnevelds komische typetjes, is zo populair, dat er een hoorspel op de radio en in 1955 een film van gemaakt wordt: ‘De Wondere Wereld Van Parel’. Hoewel de film geen succes is, heeft Sonneveld de filmkriebels te pakken en vertrekt hij naar Hollywood waar hij samen met Fred Astaire in ‘Silk Stockings’ speelt. In Amerika wordt Sonneveld geïnspireerd door het fenomeen show en zoekt dit ook in Nederland weer op. Zo speelt hij tussen ’60 en ’63 de rol van professor Higgins in musical ‘My Fair Lady’. Na deze periode legt hij zich weer toe op het cabaret en in de periode ‘64-’73 maakt hij diverse one-man-shows. Voor de plaat die gemaakt is van ‘Doe Es Wat Anders Meneer Sonneveld’, ontvangt hij een Edison.

Naast getalenteerd cabaretier, toneelspeler en acteur, is Wim Sonneveld ook zanger, of chansonnier; een benaming die hem beter past. Hij zong nummers als ‘Water’ (Annie M.G. Schmidt), ‘Lieveling’ (Friso Wiegersma) en ‘Tearoom Tango’ (Michel van der Plas) die erg geliefd waren en zijn. Op 8 maart 1974 overlijdt Wim Sonneveld aan de gevolgen van een hartziekte. En nog steeds wordt er door velen om hem gerouwd en over hem gesproken. 

 

06:34 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.