21-03-07

Nummer 33

R.E.M. met Losing my religion - 1991

Een van de populairste popgroepen uit de jaren '90. Het grote succes van R.E.M. komt met de nummer 1-hit 'Losing My Religion'. Maar ook 'Shiny Happy People', 'Drive', 'Everybody Hurts' en 'Imitation Of Life' worden grote hits.

R.E.M. Athens, Georgia, 1980. In het zuidelijke studentenstadje ver van alle Amerikaanse muziekbroeihaarden richten Michael Stipe, Peter Buck, Bill Berry en Mike Mills een bandje op. Ze dopen het R.E.M. naar Rapid Eye Movement. Een jaar later brengen ze hun eerste single ‘Radio Free Europe’ uit en in 1982 presenteren ze hun eerste EP aan het publiek. Aan een relatief klein publiek, want hoewel critici vol lof zijn over de EP merken alleen alternatieve studentenkringen Chronic Town op. R.E.M.’s eerste volledige LP Murmurs doet dat publiek groeien, maar buiten de alternatieve scene blijft de band even onbekend als een palmtop bij de Amazone-indianen. 

R.E.M. onderscheidt zich door hun moeilijk te identificeren invloeden: ze zijn er, maar de band weet zijn voorbeelden zo te interpreteren dat ze diffuseren in een eigen sound. Omdat de band zo anders is, is er geen plek op de playlists van de bekende radiostations en dat verklaart waarom R.E.M. een undergroundband blijft. Reckogning levert R.E.M. ook Europese bekendheid op. Europese muziekliefhebbers zien in R.E.M. één van de boegbeelden van de oncommerciële Amerikaanse pop. Maar ook hier zit een mainstream hitalbum er (nog) niet in. Op Fables Of The Reconstruction/Reconstruction Of The Fables gebruikt R.E.M. voor het eerst strijkers en blazers. Dat maakt het het meest folky album, maar Fables Of The Reconstruction houdt tegelijk vast aan het popgeluid van de band. In 1987 begeleiden Buck en Mills Warren Zevon op Sentimental Hygiene

Onder de naam Hindu Love Gods brengt R.E.M. Hindu Love Gods uit, een album met covers (van o.a. Prince) die R.E.M. gewoonlijk speelt als opwarming. Dead Letter Office is een verzameling b-sides. En dan komt de Amerikaanse doorbraak voor R.E.M. Met Document heeft de band eindelijk een cd afgeleverd die ook de mainstream radiozenders smaakt. Alhoewel we kunnen stellen dat dat evengoed te danken is aan de zenders als aan de band, want R.E.M. heeft geen compromissen gesloten. Waarschijnlijk is dat de reden dat de undergroundfans Stipe en co trouw blijven ondanks het succes. Document bevat R.E.M.’s eerste Amerikaanse hitsingle: ‘The One I Love’. Ook ‘It’s The End Of The World As We Know It’ komt van dat album. Als antwoord op het succes kondigt R.E.M. aan een jaar vrijaf te nemen. Maar in 1988 ligt Green al in de winkels. Er is weinig samenhang op dit album waarop zowel akoestische nummers staan als agressieve gitaarrock. Op de wereldtournee ter promotie van Green doet R.E.M. ook Pinkpop aan. Van Out Of Time komt ‘Losing My Religion’, R.E.M.’ eerste hitsingle in Nederland en meteen een nummer 1. Ook ‘Shiny Happy People’ wordt een grote hit en haalt nummer 10. 

Volgende album is Automatic For The People, een voornamelijk akoestisch album. ‘Drive’ en ‘Everybody Hurts’ worden hit, maar ook ‘Nightswimming’ blijkt (later) een klassieker. Michael Stipe en zijn mannen vertrekken daarna op R.E.M.’s 1993 World Tour, een groot woord voor welgeteld één optreden en dan nog in thuisstad Athens. Monster uit 1994 is geschreven en opgenomen met in het achterhoofd een geplande tournee, de eerste sinds 1989. Monster brengt vooral harde gitaarrock, zoals ‘What’s The Frequency Kenneth’. De langverwachte tour loopt echter niet als verwacht. Berry krijgt een beroerte en moet een hersenoperatie ondergaan, Mills’ darmkanaal dwingt hem naar de operatietafel en Stipes hernia wordt zo erg dat ook hij onder het mes moet. 

In 1996 tekent R.E.M. een platencontract voor 160 miljoen dollar. New Adventures in Hi-Fi brengt verschillende stijlen samen tot een coherent geheel. Op i>New Adventures in Hi-Fi staan echter geen hitsingles en daarom stelt het album commercieel enigszins teleur. Eind 1997 neemt Berry ontslag omdat hij meer vrije tijd wil. Zonder hem en zonder vaste vervanger nemen Stipe en Buck de cd Up op. R.E.M. wil dit album op een andere manier opnemen: zonder vast te houden aan vooraf geschreven songs en met wisselende instrumenten voor alle muzikanten. Het blijkt niet het meest briljante idee ooit: niemand voelt zich gemakkelijk bij dit nieuwe concept en de ruzies laaien op. Uiteindelijk worden de onenigheden bijgelegd en wordt een split afgewend. De recensies zijn positief en R.E.M. wil de cd alleen met televisie-optredens promoten. Maar weer valt de verkoop tegen en de band vertrekt in de zomer van ‘99 toch op tournee. In 2000 titelt regisseur Milos Forman zijn film over de komiek Andy Kaufman Man On The Moon, naar de single van R.E.M. De band engageert zich voor een groot deel van de soundtrack. ‘The Great Beyond’ wordt een bescheiden hit in Europa, Australië en in het Midden-Oosten. 

In 2001 doet Reveal het toch veel beter dan de soundtrack. De single 'Imitation Of Life' wordt een (radio)hit. In het najaar van 2002 gaat R.E.M. met producer Pat McCarthy de studio in om een nieuw album op te nemen. Aanvankelijk heeft Michael Stipe het heel zwaar met de opstart, hij heeft zijn standaarden te hoog gezet. Dan belt Bono van U2  en zegt: "We zijn songschrijvers, schrijf gewoon songs. Ze hoeven niet direct hemelbestormend mooi te zijn, als je maar schrijft." In 2004 bedankt Michael Stipe Bono dan ook voor de 'creatiefste anderhalf jaar songschrijven van zijn hele carrière'. Album Around The Sun komt uit in het najaar van 2004. Het is een politieke plaat, gericht tegen het bewind van President George Bush. R.E.M steunt openlijk presidentskandidaat John Kerry van de democraten. 

Op 1 april 2005 bestaat R.E.M 25 jaar. Dat jaar toert de band weer door Europa en wordt ook het benefietfestival Live 8 aangedaan.

07:23 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.