21-03-07

Nummer 27

Golden Earring met Radar love - 1973

Een van de succesvolste bands uit Nederland. De Golden Earring scoort verschillende decennia hits, waaronder de nummer 1-hits 'Radar Love', 'Twilight Zone' en 'When The Lady Smiles'. Ook in de Verenigde Staten weten de heren een aantal grote hits te scoren.

Wanneer de Haagse buurjongens George Kooymans en Rinus Gerritsen begin jaren ’60 een bandje beginnen , kunnen ze niet vermoeden dat de Golden Earring met meer dan 25 elpees in zo’n 30 jaar zou uitgroeien tot een instituut in de Nederlandse popwereld. Ze zijn vaderlands meest succesvolle en vooral langst meedraaiende rockgroep. In de jaren '60 ontpoppen de Golden Earrings (zoals ze toen heetten) zich tot de meest succesvolle vertegenwoordiger van de Haagse beatscene. In 1965 scoren de jongens hun eerste top 10 hit met de single ‘Please Go’. 

De band bestaat oorspronkelijk uit George Kooymans (gitaar en zang), Rinus Gerritsen (bas, zang), Hans Van Herwerden (gitaar) en Fred Van Der Hilst (drums). Wanneer ‘Please Go’ in de hitlijsten belandt, worden Kooymans en Gerritsen bijgestaan door Frans Krassenburg (zang), Peter De Ronde (gitaar) en Jaap Eggermont (drums). In 1966 vervangt Barry Hay zanger en gitarist Krassenburg. In de jaren '70, breekt voor Golden Earring (de naam was in ’69 met één letter ingekort) een bloeiperiode aan. 

In tegenstelling tot vele andere groepen houdt de band de vinger aan de pols van de tijdgeest. In 1972 wordt Golden Earring zelfs gevraagd mee op tournee te gaan met The Who. Golden Earring ontwikkelt een eigen, energieke rocksound die het zowel in eigen land, als bij vlagen elders goed doet. In 1974 staat de Haagse Rockband in de Britse en Amerikaanse hitlijsten met de hit ‘Radar Love’. Toch konden de jongens zich niet van een definitief buitenlands succes verzekeren en zijn er meerdere momenten geweest dat ze het bijltje er bij neer willen gooien. 

Misschien is dat wel te wijten aan de constant veranderende line-up van de band. Inmiddels is drummer Eggermont vervangen door Sieb Warner. Die een album later weer plaats moet maken voor Cesar Zuiderwijk (die nu nog steeds achter de trommels zit). In de jaren ’80 doet Golden Earring nog een laatste gooi naar Amerikaans succes met de single ‘When The Lady Smiles’ (met de door Dick Maas geregisseerde videoclip). Hoewel de clip meerdere malen per dag op de Amerikaanse muziekzenders te zien is en heel hoog in de tipnotering komt, blijft ‘When the Lady Smiles’ in de States op nummer 76 hangen. 

Golden Earring lanceert in de jaren '90 met een akoestisch album één van haar best verkopende titels, maar houdt zich intussen bewust verre van nostalgische evenementen als back-to-the-60 festivals. Desalniettemin, hoe ouder de mannen worden, hoe meer aanzien ze kweken en hoe meer mensen op hun concerten afkomen. In 1999 doet de band ter promotie van het album Paradise In Distress een uitgebreide toer en gaat er tijdens het 19e Nederlands Filmfestival een documentaire over de Earring in première. In Don't Stop The Show wordt aan de hand van concertfragmenten, interviews en archiefmateriaal een beeld geschetst van de Haagse popgroep. De docu is later in bioscopen door het hele land te zien .Maar de verdiensten van Barry, George, Rinus en Cesar zijn inmiddels niet alleen op de eigen platen terug te horen. Met name Barry Hay en George Kooymans zetten zich regelmatig in voor jong talent, van Bojoura en Earth & Fire tot Anouk. 

 

07:49 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.