20-03-07

Nummer 71

David Bowie met Heroes - 1977

Engelse singer/songwriter en acteur die sinds eind jaren '60 hits scoort. David Bowie klassiekers zijn o.a. 'Space Oddity', 'Fame' en 'Heroes'. Met maar liefst vijf singles weet de muzikale kameleon de nummer 1-positie in ons land te halen. Een keer alleen ('Let's Dance') en vier keer met de hulp van anderen: 'Under Pressure' (samen met Queen), 'This Is Not America' (met de Pat Metheny Group), 'Dancing In The Streets' (met Mick Jagger) en 'Tonight' (met Tina Turner). David Bowie is te zien in o.a. de films Absolute Beginners en Labyrinth.

David Bowie Het is 1969, de periode van de peace & flower power, wanneer een onbekende David Bowie doorbreekt met het nummer over een gestrande astronaut, Space Oddity. Deze song wordt door de BBC in 1969 gebruikt voor een documentaire over de maandlanding. Mede door dit programma wordt het een nummer 1 hit en Bowies carrière is meteen gelanceerd. 

De naam Bowie heeft hij een paar jaar ervoor bedacht omdat zijn eigen naam (David Robert Jones) te veel leek op die van Davy Jones, zanger van The Monkees. Als geen ander weet Bowie trends in de popmuziek (glamrock, funk, ambient, new wave etc.) voor een groot publiek toegankelijk te maken. Als tiener speelt Bowie saxofoon in diverse schoolbandjes. Aan deze roerige tijd houdt hij zijn verschillend gekleurde ogen over. 

Tijdens een gevecht om een meisje wordt hij namelijk in zijn oog gestoken.Bestempeld als glam-rocker en alter-ego Ziggy Stardust en The Thin White Duke wordt hij ooit geboren als David Robert Jones, op 8 april 1947, Brixton, Londen, Engeland. In 1970 vinden er een aantal belangrijke veranderingen in Bowies leven plaats. Zijn vader overlijdt, zijn broer wordt in een inrichting geplaatst en hij trouwt met Angela Barnett (die later twee biografieën over Bowie's zou schrijven: Free Spirit en Backstage Passes ). Bovendien verruilt hij manager van het eerste uur Kenn Pitt in voor Tony DeFries. 

Bowie neemt hetzelfde jaar (1970) het nummer 'Tired Of My Life' op. Hiervan wordt gezegd dat dit het eerste nummer is dat hij ooit schrijft op 16-jarige leeftijd. Met gitarist Mick Ronson, drummer Mick ‘Woody’ Woodmansey, producer/bassist Tony Visconti en drummer Ralph Mace maakt Bowie zijn eerste grote album: The Man Who Sold The World (1970). Thema’s in dit werk -die verder ook als een rode draad door zijn carrière lopen- zijn seksuele perversie (in het nummer 'The Width Of A Circle'), mentale gekte ('All The Madmen') en Nietzscheaans nihilisme ('The Supermen'). 

In de jaren zeventig is Bowie de onbetwiste koning van de glamrock. Als een kameleon presenteert hij zich om de haverklap in andere extraverte kostuums waarmee hij speelt met zijn bi-seksualiteit en provoceert met zijn multiple personages en tegenstrijdige uitspraken. Het album The Rise and Fall Of Ziggy Stardust komt uit in juni ’72 en wordt door het blad Melody Maker beschreven als ‘zijn meest invloedrijke en beroemde album ooit’. Vooruitlopend op de jaren tachtig golf van electro-pop synthesizer muziek resulteert Bowies samenwerking met Brian Eno (in Berlijn, van’76 tot ’79) in de albums Low , Heroes en Lodger waarop je de invloed van Eno’s minimalistische elektronische geluiden duidelijk hoort. 

Maar Bowie heeft het ook in zich om commerciële songs te schrijven zoals in 1985 met Let’s Dance. Zijn songs worden ditmaal geproduceerd door Nile Rodgers (die ook bekend werd voor zijn werk voor Chic en Madonna). Het album Black Tie, White Noise (1993) wordt ook onder supervisie van Rodgers vervaardigd. 
Bowie vervolgt zijn carriere met pogingen aan te sluiten bij nieuwere muziekstromingen. Zo toert hij in 1995 zelfs met Nine Inch Nails en brengt in 1997 de drum&bass cd Earthling uit.  
De BBC brengt in 2000 het compilatiealbum Bowie At The Beeb uit, waarvan twee cd’s opmerkelijke BBC radio sessies uit ’68 -’72 bevatten. De derde cd is een registratie van Bowies indrukwekkende live optreden in de BBC Radio Theatre op 27 juni 2000. 
Inmiddels is Bowie veel meer dan zanger. Hij is performer, producer én schilder (hij exposeert in 1995 met zijn schilderijen in The Gallery in Londen). Maar multi-media (en met name internet) fascineert hem ook en hij heeft er sinds 2001 een hobby bij: een eigen online radiostation, Community BowieRadio (te bereiken via www.davidbowie.com). Op Wall Street kan je inmiddels aandelen van David Bowie kopen. Wat kunnen we nog meer van Bowie verwachten? Een eigen ruimtestation. In de zomer van 2001 brengt David Bowie twee bijzondere albums uit: All Saints (een verzameling instrumentale nummers uit de periode 1977-1999) en Christiane F (heruitgave van de oorspronkelijke soundtrack van de film Christiane F. Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo). Een hernieuwde samenwerking met producer Tony Visconti levert Bowie twee nieuwe cd's op: Heathen (2002) en Reality (2003).

Muziekclip David Bowie - Heroes

songtekst

16:05 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.