20-03-07

Nummer 56

Phil Collins met In the air tonight - 1981

Engelse zanger en drummer die in de jaren '70 en '80 en '90 grote bekendheid met Genesis verwerft. Ook solo weet Phil Collins veel hits te scoren, waaronder drie nummer 1-hits ('In The Air Tonight', 'You Can't Hurry Love' en 'A Groovy Kind Of Love'). Ook samen met Philip Bailey haalt hij de hoogste positie van de Nederlandse Top 40 met 'Easy Lover'.

Phil Collins In 1970 verlaat de drummer van Genesis de band en wordt vervangen door ex-Flaming Youth lid Phil Collins. Phil (toen nog mét haar) vervangt een paar jaar later ook frontman Peter Gabriel als zanger van de band. De Londense Phil (geboren in 1951) staat al van jongs af aan op de planken, dan wel als drummer of als acteur. De angst dat de band het niet met Collins als frontman zal overleven, blijkt onterecht. Hij ontpopt zich als een waar charismatisch leadvocalist. (en dat terwijl hij als aller-allerlaatste optie werd gezien. Er gingen hem tijdens de audities wel 400 potentiële andere zangers voor!!!) 

Daarnaast is hij als jazzmuzikant actief in zijn hobbybandje Brand X. De band boekt tegen verwachtingen in veel succes en hoewel het de bedoeling was slechts twee platen op te nemen, wordt er meer van deze jongens uit uitgebracht. Hoewel Collins misschien anders had gewild, kon hij door zijn verplichtingen bij Genesis niet fulltime met Brand X blijven spelen en moeten de anderen het zonder Phil doen. 

Wanneer in ’81 zijn (eerste) vrouw hem verlaat, begint Collins aan zijn eerste soloplaat. De muziek lijkt noch op het werk van Genesis noch op de platen van Brand X.'Face Value (1981) gaat als warm broodje over de toonbank en verkoopt beter dan alle andere Genesis platen. Op zijn soloplaat wordt nadruk gelegd op zijn stem, de melancholische teksten en op de drumbreaks (hij is en blijft drummer). Phil vertolkt een aantal filmrollen voordat hij aan de slag gaat met wederom een soloplaat. Hij neemt weer een rol aan voor en film en stort zich begin jaren ’90 wederom op de opnames en optredens met Genesis. 

Totdat hij in ’96 besluit de band definitief te verlaten. Maar het bericht dat Collins zijn tweede vrouw verlaat voor een dame die zijn dochter had kunnen zijn, halen grotere krantenkoppen. In 2002 verschijnt Testify. Phil Collins laat weten niet van plan te zijn om ooit nog op tournee te gaan. Hij heeft last van gehoorbeschadiging wil niet het risico lopen doof te worden.

17:10 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Doof worden ? Meneer lijkt alvast een remedie gevonden te hebben, want er zijn nog albums gemaakt, er zijn nog optredens geweest en... klap op de vuurpijl, er is ook een reünie wereldtourné van Genesis geweest.
Meestal mogen we zware beloftes omtrent nooit meer touren en dergelijke gewoon vergeten... het raakt niet uit hun bloed.

Gepost door: Patrick Caen | 25-06-08

De commentaren zijn gesloten.