19-03-07

Nummer 86

Elvis Presley met Suspicious minds - 1969

Een van de grootste rock'n'roll-iconen ooit . ”I’ve been very lucky, I’ve been very lucky. I happened to come along at a time when there was no trend. I was very lucky. The people were looking for something different and I was lucky, I came along just in time”, zegt de King Of Rock 'n' Roll himself. Inderdaad is Elvis de juiste man op de juiste tijd geweest. Er was (en is) niemand zoals hij. Elvis Aaron Presley overlijdt op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd.

Elvis Aaron Presley wordt geboren in Tupelo, te Mississippi, op 8 januari 1935. Hij is de helft van een tweeling, maar zijn broertje Jessie Garon wordt dood geboren. Vernon en Gladys Presley verhuizen met hun enige zoon in 1948 naar Memphis, Tennessee waar Elvis in 1953 zijn diploma haalt op de Humes High School. 

In die periode hoort Elvis veel muzieksoorten en zijn eigen kenmerkende stijl is dan ook een mix van de verschillende invloeden waarmee hij opgroeit. Hij luistert naar de pop-en countrymuziek platen van zijn vader, in de kerk hoort hij gospel, en met r&b komt hij in aanraking door de blues clubs in Beale Street (de beroemdste blues-straat van Amerika). Zelf zingt hij voornamelijk blues en r&b en overschrijdt daarmee de gangbare grenzen tussen blank en zwart. “He taught white America to go down”, zegt soulster James Brown. 

Zijn rock ‘n roll sound in nummers als 'Hound Dog' en 'Jailhouse Rock' maakt Elvis een grote inspiratiebron voor andere artiesten als John Lennon, Rod Stewart en Paul Simon. Nadat hij in de vijftiger jaren tientallen hits scoort (waaronder ‘Good Rockin Tonight’, ‘Heartbreak Hotel’, ‘Blue Suede Shoes’, ‘My Baby Left Me’), jaagt hij in de jaren zestig ook een filmcarrière na. Hij speelt in totaal in 33 redelijk succesvolle films. 

Wereldwijd verkoopt hij meer dan een miljard albums. Hij ontvangt gouden en platina prijzen voor 131 verschillende albums en singles. Veertien Grammy Nominaties ontvangt hij maar liefst van de National Academy of Recording Arts & Sciences en Elvis krijgt bovendien op 36-jarige leeftijd de Grammy Lifetime Achievement Award uitgereikt. 

Zijn laatste live album Elvis In Concert (1977) neemt hij twee maanden voor zijn dood op. Zichtbaar ziek, maar vocaal ijzersterk staat hij op het podium, soms zijn tekst vergetend, zoals tijdens het zingen van ‘Are You Lonesome Tonight’. Met de woorden “Till we meet you again, may God bless you. Adios”, neemt hij die avond afscheid van zijn publiek. 

Op 16 augustus 1977 is de hele wereld in rouw. Elvis Presley, the King of Rock 'n' Roll, overlijdt in Graceland, zijn huis in Memphis.

Muziekclip Elvis Presley - Suspicious minds

songtekst

15:02 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.