19-03-07

Nummer 85

Beach Boys met Good vibrations - 1966

Van origine Californische surfgroep rond de broers Brian, Carl en Dennis Wilson. The Beach Boys groeien uit tot een wereldvermaarde band waarbij vooral de close-harmony toonaangevend is. De groep debuteert in 1961 met ‘Surfin’ en behaalt de grootste successen in datzelfde decennium met o.a. het album Pet Sounds en singles als ‘I Get Around’ (1964) en ‘Good Vibrations’ (1966). De als gevolg van drugsgebruik onstabiele geestestoestand van Brian weerhoudt de groep van latere successen, maar de groep blijft een groot aantal opmerkelijke albums afleveren, waaronder de in Amsterdam opgenomen lp 'Holland' (1973).

De broers Wilson leggen de basis van deze Californische Surfband. Brian, de oudste van het stel, leert zijn jongere broertjes zingen, 's avonds voor het slapen gaan. Meteen al zingen de jongens hun typerende harmonische beach boy sound, wat Brian heeft afgeluisterd van jazzbands als Four Freshmen en Hi-Los.
Brian en zijn neef Mike Love luisteren in die tijd al vaak samen naar platen en zingen dan mee met hun favoriete nummers. In 1961 wordt dit viertal een vijftal als Brian's American Football teamgenoot Al Jardine mee zingt in hun zanggroepje The Pendletones. In diezelfde periode schrijven Brian en Mike het nummer 'Surfin', wat hun eerste Beach Boys hit wordt. 

De jongens blijven echter met beide voeten op de grond staan. En terecht, want de jongste broertjes, Carl en Dennis, zitten op de middelbare school en Al Jardine en Brian studeren nog. Mike Love, de man met de gezegende achternaam, is de enige met een vaste baan op dat moment. 

Toch weerhoudt dit hen niet om verder te gaan met het zingen en met behulp van Murry Wilson, de vader van de broers, slepen ze in 1962 hun eerste platencontract in de wacht. Het nummer 'Surfin Safari' is het begin van de vloedgolf aan surfhits die de Beach Boys van 1962 tot 1969 uitbrengen. 

In deze periode groeien de Beach Boys mee met de tijdsgeest van de jaren zestig. Waar aan het begin van hun carrière surfboards, auto's en meisjes als inspiratiebron dient, is de psychedelische uitwerking van de drugs goed te horen in 'Good Vibrations' uit 1966. 

De titelrace voor beste band uit de jaren zestig lijkt te gaan tussen de Rolling Stones en de twee 'Bea..' bands. De Beatles zijn op hun top, maar de Beach Boys scoren hit na hit in Amerika. Het wordt een spel van overtreffen. 

Brian Wilson hoort Rubber Soul van the Beatles en maakt Pet Sounds. Hierdoor geïnspireerd komen de Beatles vervolgens met Sgt. Pepper op de proppen waar Wilson niet van terug heeft. Brian kan de hoge verwachtingen en de druk niet aan. Vele depressies volgen, hij trekt zich terug uit de band en verliest zichzelf in de drugs. De andere Beach Boys gaan ondertussen rustig verder. In 1969 neemt de band zijn laatst album op bij Capitol Records, getiteld Breakaway.  Toepasselijk, aangezien zij hun eigen weg gaan met hun zelfgestarte platenlabel Brother Records.

Hun eerste album onder eigen beheer, Sunflower, wordt onder de fans gezien als één van de beste beach boys albums, maar scoort niet bijzonder goed in de hitlijsten. Ook het daarop volgende album 'Surf 's Up breekt geen records. Wel ontwikkelt de band zich tot een van de populairste live acts van Amerika. Met een aantal aanpassingen aan de nummers word er een goed klinkende stadiontour opgezet. 

Een nieuwe generatie fans dient zich aan en de Californische surfmuziek van de Beach Boys wordt gezien als de soundtrack voor de zomer. In 1974 worden ze door Rolling Stone magazine geroemd als de beste band van het jaar. Brian Wilson is inmiddels weer terug bij de band en draagt weer bij aan de productie van nieuwe albums, maar de productiviteit van de band neemt wel af.  In 1977 brengt Dennis zijn eerste solo-album Pacific Ocean Blue uit. Carl's verlaat de band in 1981 en in datzelfde jaar komt zijn eerste solo album uit.

In 1983 overlijdt Dennis Wilson. Na een lange periode van overmatig drank en drugsgebruik en vele mislukte afkickpogingen, besluit de rest van de band de geldstroom af te sluiten. Dit om hem voorgoed van de drugs af te helpen. De financiële problemen nemen toe, maar Dennis slaagt er maar niet in af te kicken. Door zijn betalingsachterstand besluit de bank zijn jacht in beslag te nemen. Als Dennis op een ochtend gaat zwemmen op de plek waar zijn oude jacht heeft gelegen, duikt hij onder om nooit meer boven te komen. 

Gedurende de jaren tachtig worden er door de overgebleven bandleden nog een aantal albums uitgebracht, maar de pit is er een beetje uit. 'Kokomo', de soundtrack voor de film Cocktail met Tom Cruise in de hoofdrol, levert de Beach Boys in 1988 hun laatste nummer 1 hit in Amerika op. Ze worden in datzelfde jaar toegelaten tot 'The Rock & Roll Hall Of Fame'. 

Brian Wilson brengt in 1988 zijn eerste solo-album Brian Wilson uit. De kritieken zijn wisselend en Brian, die nog steeds last heeft van depressies, trekt zich weer terug in de anonimiteit. In 1998 waagt hij nog een poging en vanaf dat moment tourt hij ook weer solo rond de wereld. Hij speelt oude nummers aangevuld met een aantal nooit eerder uitgebrachte songs. Ook brengt hij in 2004 het nooit eerder uitgebrachte Beach Boys album Smile uit. Smile is het album dat na Pet Sounds uitgebracht had moeten worden, maar wat door Bryan's depressie voor 37 jaar op het schap bleef liggen.

Carl Wilson overlijdt in 1998 als gevolg van longkanker. 

Muziekclip Beach Boys - Good vibrations

songtekst

15:06 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.