19-03-07

Nummer 80

Electric Light Orchestra met Mr.Blue sky - 1978

Electric Light Orchestra, beter bekend als ELO, komt voort uit de band The Move. Jeff Lynne, Roy Wood en Bev Bevan vormen de basis van ELO al in 1971, maar zijn nog tot 1972 verbonden aan The Move. ELO staat bekend om haar instrumentale rocknummers als ´Mr Blue Sky´, ´Living Thing´ en het nummer ´Xanadu´, wat ze samen met Olivia Newton John maken. De band bestaat uit een hoop muzikanten; voornamelijk strijkers.Hoewel Roy Wood er na een jaar al de brui aan geeft, is hij wel de grondlegger van Electric Light Orchestra. Als zijn voormalige band The Move zonder zanger komt te zitten, wordt Jeff Lynne benaderd. Hij wil wel komen zingen voor The Move, maar doet dat met Roy Woods ELO-project in het achterhoofd. Roy Wood is erg gefascineerd door aparte, exotische instrumenten en wil daar graag mee experimenteren in zijn muziek. The Move is echter commerciëler ingesteld en er is geen ruimte voor Woods muzikale uitspattingen. 

Lynne en Wood verlaten in 1972 samen met drummer Bev Bevan The Move en richten Electric Light Orchestra op. De groep heeft als plan verder te gaan waar The Beatles waren gebleven met 'I Am The Walrus'. Er komen een aantal strijkers bij de band, voornamelijk violen en cello's, en hun eerste succes is in de maak. Met '10538 Overture' van hun album Electric Light Orchestra krijgen ze hun eerste hitnotering. De band lijkt een succes, maar na een jaar besluit Roy Wood uit de band te stappen om een meer pop-gerichte band te starten; 'The Wizzards'. Samen met hem vertrekken ook keyboardspeler Bill Hunt en cellist Hugh McDowell. Cellist Andy Craig houdt er helemaal mee op en Lynn moet weer op zoek naar nieuwe muzikanten. 

De personele bezetting schommelt erg halverwege de jaren '70. Muzikanten komen en gaan en keren ook af en toe weer terug. De band tourt ondertussen lustig verder over de hele wereld. Waar The Move niet echt voet aan de grond kreeg in Amerika, slaagt ELO daar wel in. Het album Face The Music wordt goud, maar dat is niks vergeleken bij het succes van hun volgende album. Van A New World Record verkopen ze wereldwijd 5 miljoen exemplaren .

In 1981schrijft Lynn diverse nummers voor de film 'Xanadu' waaronder het gelijknamige titelnummer. Olivia Newton John speelt de hoofdrol in de film. Ze neemt zelf de vocale partij voor haar rekening. Naast zijn activiteiten als muzikant is Lynn ook actief als producent. In 1984 produceert hij voor Dave Edmund, in 1987 is ex-Beatle George Harrisson aan de beurt met zijn internationale hit 'I Got My Mind Set On You'. Ook het eerste soloalbum van ex-beach boy Brian Wilson 'Brian Wilson' wordt geproduceerd door Lynne in 1988. In datzelfde jaar ontbindt Lynne ELO, maar de platenmaatschappij maakt bekend dat ELO niet ontbonden is, maar dat Lynne uit de band is gestapt. Bev Bevan richt de band in 1991 weer op als ELO II, maar die band is geen lang leven beschoren.

Muziekclip Electric Light Orchestra - Mr. Blue sky

songtekst

15:30 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.