11-03-07

Nummer 115

Kayak met Ruthless queen - 1979

Symfonische band oorspronkelijk afkomstig uit het Gooi gecentreerd rond toetsenman/componist Ton Scherpenzeel. Kayak levert levert talloze hoogstaande albums aflevert en is succesvol tot in Amerika aan toe. Invloeden lijken vooral te komen van Engelse bands als Yes. Kayak bereikt regelmatig de hitlijsten, te beginnen met de debuutsingle ‘Lyrics’ (1973) en eindigend met ‘Seagull‘ (1981) afkomstig van hun (in eerste instantie) laatste studioalbum. Kayak stopt in 1982. In 2003 verschijnt Merlin-Bard Of The Unseen, in een nieuwe bezetting met Bert Heerink als zanger.

Deze Nederlandse band begint in 1968 in Hilversum, waar Ton Scherpenzeel en drummer Pim Koopman het conservatorium volgden. Na de toevoeging van gitarist Johan Slager, bassist Cees van Leeuwen en zanger Max Werner werd de groep solider in 1972 en ging door met platen opnemen. 

Stylistisch gezien gebruikten ze de instumenten en delen van progressieve acts als Yes en Genesis, maar de popsong structuren van Supertramp en Alan Parsons Project bleven trekken en gaven ze naar verloop van tijd de voorkeur aan de popkant. 

Royal Bed Bouncer, die het midden houdt tussen deze twee stijlen, was een commercieel en artisitek hoogtepunt voor de band. Ze gingen met gering succes door in de jaren zeventig met een keur aan labels, en ondersteunde de Queen-tour in 1974. Een actie die hun latere werk heeft beinvloed. 

Zoals de meeste progressieve bands had Kayak nooit een hele stabiele lineup. Op een bepaald moment versleten ze drie bassisten in even zovele jaren. Kayak´s eerste lineup bleek ook hun beste, met Scherpenzeel als enige constante, Maar Koopman´s astma dwong hem zich terug te trekken in 1967. 

Werner had zo´n vreselijke last van podiumvrees en ongefundeerde twijfels over zijn zangcapaciteiten, dat hij de leeggekomen drumstoel voor zichzelf opeisde. Hij liet de zang over aan het nieuwe lid Edward Reekers. 

Kayak viel in 1980 uit elkaar. Scherpenzeel werkte door met de Engelse band Camel en ging voornamelijk samenstellen voor het theater. Koopman en Reekers werken in de muziek productie en performance, Werner verliet het podium om postbode te worden en van Leeuwen werd een prominente advocaat. 

Muziekclip Kayak - Ruthless queen

songtekst

02:59 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.