11-03-07

Nummer 114

U2 met Where the streets have no name - 1987

Iers kwartet dat in de jaren 80 en 90 uitgroeit tot één van de belangrijkste rockgroepen ooit. U2 scoort meer dan 30 hits in ons land waarvan tweederde de Top 10 bereikt. Met 'Beautiful Day' scoort de band zijn eerste nummer 1-hit.

U2 Ontstaan
U2 ontstaat in 1978 op initiatief van Larry Mullen die aan de Mount Temple High School te Dublin een bandje wil beginnen. Paul Hewson (Bono), Dave Evans (The Edge) en Adam Clayton reageren, en al snel begint de groep -aanvankelijk nog onder de naam Feedback- dankzij intense, energieke songs en optredens bekendheid te oogsten in Ierland. 

Island Records
In 1980 tekent het viertal bij Island Records en brengt meteen een eerste single, '11 O'Clock Tick Tock', uit. Datzelfde jaar verschijnt het krachtige langspeeldebuut Boy, een jaar later gevolgd door October

Politiek
U2 begint ook met een reeks opvallend gedreven optredens waarin het zich als een zeer politiek geëngageerde groep manifesteert, terwijl zanger Bono het publiek begeestert met acrobatische klimpartijen op PA-torens en theaterbalkons. 

Definitieve doorbraak
De definitieve doorbraak komt in 1983, met het derde, door Steve Lillywhite geproduceerde album War, dat de eerste plaats in de Engelse hitparade bereikt, en de single 'New Year's Day'. U2 beslist in 1984 om voor het volgende album in zee te gaan met het producersduo Brian Eno (o.a. David Bowie, Talking Heads) en Daniël Lanois. 

The Unforgettable Fire
The Unforgettable Fire heeft een breder en donkerder geluid dan de voorgangers en biedt met 'Pride (In the Name of Love)', 'Bad' en 'A Sort of Homecoming' enkele van de beste songs die U2 ooit heeft opgenomen. 

Samen met Clannad brengt Bono in 1985 het nummer 'In A Lifetime' uit, wat in Nederland de elfde plek in de Top 40 behaalt. 

Wereldtournee
Een eindeloze wereldtournee volgt, waarbij de Ieren voor de derde maal op rij het Torhout/Werchter-festival aandoen en op indrukwekkende wijze verschijnen op Live Aid. 

Joshua Tree
In 1987 wordt The Joshua Tree het snelst verkopende album in Groot-Brittannië en krijgt U2 Grammy Awards voor het beste album en voor het beste rockoptreden. 

Rattle And Hum
Met het dubbelalbum Rattle And Hum, dat deels uit live- en deels uit studio-opnamen is samengesteld, gaat de groep op zoek naar de roots van blues en rock, maar weet hiermee niet steeds te overtuigen. 

De single 'Desire' wordt de eerste Amerikaanse nummer één-hit voor U2, maar de naar het album genoemde concertfilm flopt jammerlijk. 

Nieuwe weg
Het viertal besluit dat het een totaal nieuwe weg moet inslaan en verrast in 1991 iedereen met het magistrale, in Berlijn opgenomen Achtung Baby. Met dit album, dat door verschillende critici tot de tien beste albums aller tijden wordt gerekend, verlaat U2 de pathos van voorheen en richt zich naar een meer eclectisch, haast chaotisch geluid waarin er ruim plaats is voor elektronische experimenten. 

Multimedia
In de daaropvolgende Zooropa-tournee wordt er veelvuldig van multimedia gebruik gemaakt en is het politieke engagement vervangen door sterke ironie waarmee de consumptie-en televisiemaatschappij op de korrel wordt genomen. 

Zooropa
Het excentrieke karakter van de tournee wordt in 1993 weerspiegeld in het wat vreemde, maar sterke album Zooropa. Nadien is de groep nog te horen met het nummer 'Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me' op de soundtrack van de film Batman Forever en samen met Brian Eno en Howie B in de gelegenheidsformatie Passengers, dat ook nog de steun krijgt van Luciano Pavarotti voor de hitsingle 'Miss Sarajevo'. 

Pop
Nadat Larry Mullen en Adam Clayton de soundtrack van Brian De Palma's Mission: Impossible hebben verzorgd, brengt U2 in 1997 Pop uit, een degelijk, maar wat te fragmentarisch album dat geen commercieel succes wordt. 

De plaat wordt gevolgd door de gigantische en ironische Pop Mart-concertreeks die, nog duidelijker dan de vorige tournee, de Amerikaanse consumptiemaatschappij parodieert. Hoewel Pop Mart in de rest van de wereld voor uitverkochte stadions zorgt, reageert Amerika flauw en worden er verschillende concerten afgelast. 

All That You Can't Leave Behind
In 1998 verschijnt dan een verzamelaar van de beste nummers en van B-kantjes uit de periode tot 1990, in afwachting van het nieuwe album dat een jaar later verschijnt. In het jaar 2000 werkt zanger Bono mee aan een film van Wim Wenders. 

De prent die Bono in samenwerking met Wenders schrijft en produceert heet The Million Dollar Hotel en vertelt het verhaal van een vreemd hotel vol outcasts. Eind 2000 verschijnt het nieuwste album All That You Can't Leave Behind. Het succes van U2 is weer gigantisch. In augustus 2001 geeft U2 een aantal concerten in een uitverkocht Gelredome te Arnhem. 

How To Dismantle An Antomic Bomb
Na een paar jaar relatieve stilte (Bono is natuurlijk regelmatig in het nieuws met zijn politieke acties) keert U2 in 2004 terug met het album How To Dismantle An Atomic Bomb. De opnames van dit album duurden 18 maanden. 

Chemie
Na een jaar opnemen ziet U2 zich gedwongen om alle opnames 'weg te gooien'. De chemie met producer Chris Thomas (Never Mind The Bollocks van de Sex Pistols en Different Class van Pulp) was er niet, verklaart U2. Steve Lillywhite neemt over en voltooit de opnames. 

De albumtitel How To Dismantle An Atomic Bomb slaat op Bono zelf. Hij heeft zijn vader zien sterven en wist geen manier om daar mee om te gaan: "Het was alsof er een atoombom afging en als ik eerlijk ben, ben ik al twee jaar aan het wegrennen in plaats van ermee om te gaan." 

Dood
Bono schrijft over de dood van zijn vader in de nummers 'Sometimes You Can't Make It On Your Own' en 'One Step Closer'. In 2005 wordt de band geïntroduceerd in de Rock 'N' Roll Hall Of Fame. 

Bono

Bono is steeds vaker bezig met het aandacht vragen voor de minder bedeelden in de wereld. Regelmatig is hij op bezoek bij wereldleiders om aandacht te vragen voor de problemen en schulden van de derde wereldlanden. De band treedt op tijdens het benefiet festival Live 8 en op 13 juli 2005 in de Amsterdam ArenA.

Het album 'How to Dismantle an Atomic Bomb' wint een grammy voor beste album en beste rockalbum. Het nummer 'Sometimes You Can't Make It on Your Own' wint in de categorie beste nummer van het jaar. Met 'City of Blinding Lights' wordt de groep ook gekozen in de categorie beste rocknummer. 

Nobelprijs
Dan wordt Bono in feb. 2006 ook nog genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede en ontvangt de rockgroep in dezelfde maand de Conscience Award van Amnesty International. U2 krijgt de prijs omdat ze al twintig jaar hun muziek en faam aanwenden om aandacht voor de mensenrechten te vragen.

Compilatie
U2 brengt in november 2006 een compilatie-CD uit. Op U218 Singles staan zestien U2-klassiekers plus twee nieuwe tracks, 'The Saints Are Coming' (featuring Green Day) en 'Window In The Skies'.
Muziekclip U2 - Where the streets have no name

songtekst

 

03:03 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.