10-03-07

Nummer 142

Marco Borsato met Margherita - 1996

Bekendste en populairste zanger van Nederland sinds 'Dromen Zijn Bedrog' in 1994 alle records breekt. Marco Borsato is samen met André Rieu en Frans Bauer Nederlands best verkopende artiest van de jaren '90. Marco Borsato begint zijn carrière als Billy Vera-imitator in Hennie Huismans Soundmixshow. Vrijwel alle singles die Marco Borsato uitbrengt, halen de Top 10. Naast 'Dromen Zijn Bedrog' scoort de zanger ook nummer 1-hits met 'Waarom Nou Jij', 'De Bestemming' en 'Binnen'. Marco Borsato is ambassadeur van War Child.Marco Borsato Bekend is dat Marco Borsato als beginnend zanger in 1989 aan de soundmix-show meedoet en deze, een jaar later, wint met het liedje 'At This Moment' van Billy Vera. Maar wat niet iedereen weet is dat hij meedoet aan het programma van Henny Huisman door een plotselinge samenloop van omstandigheden. Een eerdere kandidaat die mee zou doen, valt ineens uit en Hans van Eijk, jurylid van de Soundmix-show weet Marco te regelen als vervanger. 

Na zijn overwinning, breekt er voor Marco een spannende tijd aan. Platenmaatschappijen zijn geïnteresseerd en binnen no-time sluit Marco een platencontract af. Zijn eerste single wordt 'At This Moment/Emozioni' en niet veel later volgt ook een album met de titel Emozioni. Het succes neemt af en Marco wordt overgehaald in het Nederlands te gaan zingen.

Het blijkt een succesformule. In 1994 verschijnt 'Dromen Zijn Bedrog'. De single weet maar liefst 13 weken op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten te staan. Goed voor een vermelding in het Guiness Book Of Records. Veel van de liedjes die Marco zingt zijn Italiaanse songs die van een Nederlandse tekst worden voorzien. Op Als Geen Ander (1995) schrijven John Ewbank, Han Kooreneef en Leo Driessen ook een flink aantal geheel eigen nummers voor Marco. Aan de Borsato successtory komt geen eind. De cd's worden veelvoudig platina en de zanger scoort hit na hit. 

Zijn meest succesvolle album tot nu toe is De Waarheid (1997). Meer dan 600.000 (!) stuks gaan van dit album over de toonbank. De Bestemming en Luid En Duidelijk verschijnen in respectievelijk 1998 en 2000. In 2001 wordt Marco gevraagd een nummer te zingen op de bruiloftvan Prins Willem Alexander en Maxima. Hij nodigt de zangeres Sita uit om het samen met hem te doen. Begin 2002 verschijnt Onderweg. Een verzamelaar hits met vijf nieuwe Borsato tracks. Met onder meer een driemaal uitverkocht Stadion De Kuip is Marco Borsato de best bezochte live-act van 2002. 

2004 is wederom een jaar van records. Bij elk van de 13 liedjes op het nieuwe album Zien zal een kort filmpje worden gemaakt, en niet door de eerste de beste. Nederlandse filmmakers Johan Nijenhuis, Dick Maas, Matthijs van Heijningen jr. en Theo van Gogh zullen hun artistieke bijdrage leveren: Marco’s nieuwe album zal verschijnen als muziek-DVD. 

De gelijknamige single en DVD-single (waarop ook de ontroerende videoclip, van Dick Maas en de ‘making of’ te zien zijn) liggen in december in de winkels, en in een recordtempo worden de hitlijsten beklommen. Na twee weken staat het nummer op 1 in de Mega top 50; voor Marco zijn zesde nummer 1 hit. 

In mei en juni staan Marco Borsato en zijn band 10x in een uitverkocht ‘Sportpaleis’ (Antwerpen) en 6x in een uitverkochte ‘Kuip’. De politie moet vele extra agenten inzetten om iedereen veilig van en naar de Kuip te begeleiden. Tijdens de concerten komen er een aantal gastzangers meezingen, waaronder Idols winnaar Boris, Trijntje Oosterhuis, Ali B en Do. Met de laatste staat Borsato op nummer 1 in de Mega Top 50 met het duet 'Voorbij'. 

In september levert platenmaatschappij Universal in één klap het schrikbarende aantal van 60.000 exemplaren aan de winkels uit van 'Wat Zou Je Doen', een liveuitvoering van het duet van Marco Borsato met Ali B. Dat betekent dat de platenmaatschappij er bij voorbaat al van uit gaat dat de single goud zal worden. Die gedachte blijkt aardig juist, ook deze single komt in no time op 1 in de Mega Top 50. Als André Hazes overlijdt en zijn single 'Zij Gelooft In Mij' opnieuw uitkomt, moet Marco Borsato tijdelijk wijken, om daarna gewoon weer de eerste positie in te nemen. De opbrengsten van deze single gaan overigens naar Warchild

Marco neemt begin 2006 een duet op met niemand minder Andrea Bocelli. Het duet komt te staan op het album Amore van Bocelli. Het nummer is getiteld 'Because We Believe'. 

Geen muziekclip voorradig

21:49 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.