05-03-07

Nummer 160

Prince & the Revolution met Purple rain -1984

 

Een van de grootste artiesten van de jaren '80 en '90. Prince scoort hits met o.a. 'When Doves Cry', 'I Would Die 4 U', 'Kiss', 'Sign O' The Times', 'Batdance', 'Gett Off' en 'Sexy MF'. De singles 'Purple Rain' en 'The Most Beautiful Girl In The World' halen de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten. In de jaren '90 luistert Prince naar de naam The Artist of TAFKAP, wat staat voor The Artist Formerly Known As Prince.

Prince & the Revolution Prince wordt in 1958 in Minneapolis geboren als Prince Roger Nelson. Zijn moeder Mattie Shaw is jazz-zangeres en zingt in het combo van vader John Nelson. Pa heeft als artiestennaam Prince Rogers en zo is er ook weer een verklaring voor de toch wel wat opvallende voornaam van His Royal Badness. 

Als Prince nog maar zeven jaar oud is, neemt pa Nelson de benen en laat moeder en kind alleen achter. Gelukkig blijft de piano ook achter. De kleine Prince leert daarop al snel de begintunes van zijn favoriete TV-programma's na te spelen. Prince-je is inmiddels door het muzikantenvirus aangestoken en leert zichzelf gitaar en drums spelen. 

Debuutalbum
Op zijn twaalfde trekt Prince bij het gezin van zijn vriend Andre Cymone in, waarmee hij in 1972 de coverband Grand Central opricht. In 1976 wordt de band omgedoopt tot Champagne. Prince woont daarna een korte tijd bij zijn vader en bij zijn zus en in 1977 tekent hij een contract voor drie solo-albums. Hij krijgt de platenmaatschappij ook nog eens zo gek dat hij de albums zelf mag produceren. In 1978 komt dan zijn debuutalbum For You uit. De opvolger daarvan is Prince, een album dat in zes weken is gemaakt. Van het album komt de single 'I Wanna Be Your Lover'. Het wordt zijn eerste Amerikaanse 1 hit.

Voor het album Dirty Mind stelt hij weer een echte band samen. Het album staat vol met schunnige teksten en zorgt voor veel ophef. Ondertussen klust Prince wat bij (onder het pseudoniem Jamie Starr) met projecten als The Time en Vanity 6. Met de titeltracks van de soloalbums Controversy en 1999 krijgt Prince ook voet aan de grond in Nederland. 

Doorbraak
Zijn wereldwijde doorbraak komt echter met de soundtrack van de film Purple Rain, waarin hij ook de hoofdrol speelt. Daarna blijft Prince aan de lopende band albums en hits produceren, van zowel zichzelf als van bandleden Wendy & Lisa en Sheila E. Ondertussen wordt de eigen studio, Paisley Park, gebouwd. Tussen 1985 en 1993 brengt Prince een waslijst aan releases uit en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten. Hij staat in die tijd met maar liefst 25 singles in de Top 40, een gemiddelde van ongeveer drie per jaar! 

TAFKAP
Echt ophef rond Prince ontstaat er weer in april 1993 als hij bekend maakt dat hij ontevreden is over Warner. Hij zal bij deze platenmaatschappij geen nieuw materiaal meer uitbrengen, maar alleen nog dingen uit zijn archief. Op 7 juni, zijn 35ste verjaardag, maakt hij bekend dat hij afstand doet van zijn naam en voortaan als een onuitspreekbaar teken of The Artist Formerly Known As Prince (TAFKAP) door het leven zal gaan. In 1995 bereikt de relatie tussen TAFKAP en Warner een nieuw dieptepunt als Warner weigert het album The Gold Experience uit te brengen. Vanaf dat moment verschijnt TAFKAP alleen nog in het openbaar met het woord 'slave' op zijn wang geschreven. 

Prince terug
TAFKAP blijft ondertussen onvermoeibaar aan de weg timmeren terwijl zijn complete biografie steeds meer de omvang van de complete popencyclopedie dreigt aan te nemen. De klok tikt lekker verder en in 1999 is TAFKAP niet alleen verlost van het wurgcontract met zijn platenmaatschappij, hij is ook nog eens vader. Het kind overlijdt echter al binnen twee weken en TAFKAP weigert hierover met de pers te praten. De single '1999' wordt, hoe toepasselijk, opnieuw uitgebracht en het wordt de 40e Top 40 hit van het kleine mannetje uit Minneapolis. In de zomer van 2000 maakt TAFKAP bekend dat hij voortaan weer bij zijn echte naam genoemd wil worden. Prince is weer terug. 

De Fans
Nieuwe muziek brengt Prince de volgende jaren eerst via het Internet uit, op zijn NPGMusicClub. Fans worden uitgenodigd in de studio voor muziekluistersessies etcetera. De albums The Rainbow Children (2001) en de instrumentale N.E.W.S (2003) verschijnen ook voor het grote publiek. Voor datzelfde album ontvangt hij een Grammynominatie voor Best Pop Instrumental Album. 

Zijn eerste live cd One Nite Alone.. Live! breng hij in 2002 uit. Op dit album zijn opnames te horen die zijn gemaakt tijdens de One Nite Alone tour. 

Succes
Tijdens de Grammys treedt Prince op samen met Beyonce Knowles, eigenlijk als last minute vervanging van Janet Jackson die vanwege de nipple gate, de week daarvoor, een ongewenste gast geworden was. Ook wordt Prince opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in 2004. 

Een echte commerciele release vinden weer in Musicology,  in  april 2004.  Het album komt in de top 5 te staan in de US, UK, Duitsland en Australie. Tijdens de Musicology tour geeft Prince in totaal 96 concerten. Met het album sleept Prince een grammy binnen voor Best Male Pop Vocal Performance in 2005.
Verder neemt Prince in dat jaar de gitaar voor zijn rekening op Stevies Wonders nieuwe single: 'So What The Fuss'. 

Muziekclip Prince & the Revolution - Purple rain

songtekst

 

18:18 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.