21-02-07

Nummer 222

Seal met Kiss from a rose - 1994

Engelse zanger die in 1990 samen met Adamski net geen nummer 1-hit scoort met 'Killer'. Met 'Crazy' haalt Seal wel de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten. 'Future Love Paradise', 'The Beginning' en 'Kiss From A Rose' halen de Top 10.

Seal
Weggelopen jongere groeit uit tot popster. Dat is het sprookje van Seal. Zou dat ook gebeurd zijn als hij Adamski niet was tegengekomen? Seal Henry Olusegun Olumide Samuel wordt op 19 februari 1963 geboren in Kilburn (vlakbij Paddington, Engeland). Zijn moeder is Braziliaans en zijn vader Nigeriaans. Seal heeft een onrustige jeugd. Zijn moeder is ziek en zijn vader, bij wie hij woont, slaat hem als hij hoort dat zijn zoon zanger wil worden. Op 11 jarige leeftijd doet Seal op school Johnny Nash na en weet hij zeker wat hij wil. 

Wanneer hij vijftien is loopt Seal van huis en verdient in Londen zijn geld bij o.a. de McDonalds. Uiteraard timmert Seal ook aan zijn muzikale loopppad. Hij zingt in bars en wordt zowaar 'ontdekt'. In 1990 vraagt ene Adamski hem een nummer van hem in te zingen. ‘Killer’ wordt een hele grote (dance)hit en daarmee verandert in één keer het leven van Seal. Hij krijgt de mogelijkheid om een solo-album te maken met producer Trevor Horn (van o.a. Rod Stewart en Frankie Goes To Hollywood). Van dit album (Seal genaamd) worden wereldwijd zo’n 3,5 miljoen stuks verkocht, mede dankzij hits als ‘Crazy’, ‘Future Love Paradise’ en ‘The Beginning’. 

Na het succes van het eerste album begint Seal met een vervolg wat in 1994 wederom onder de naam Seal uitkomt. Zijn imago is wel veranderd; geen dreadlocks meer, maar een kale kop en een hoop spirituele ideeën. Met 5 miljoen verkochte exemplaren wordt Seal zijn meest succesvolle album. Dat komt met name door de mierzoete single ‘Kiss From A Rose’ die dankzij de film Batman & Robin (en een aantal Grammy's) heftig in de belangstelling staat. Andere singles zijn ‘Prayer For Dying’ en ‘Newborn Friend’. Na wat muzikale uitstapjes en een wereldtournee begint Seal aan zijn derde album. Door persoonlijke problemen en conflicten met zowel z’n platenmaatschappij als producer Trevor Horn, duurt dit nogal een tijd. In 1998 verschijnt dan eindelijk Human Being, maar dan is de naam van Seal al redelijk weggezakt. Een jaar later breekt de kale zanger zijn tournee af.

Muziekclip Seal - Kiss from a rose

songtekst

06:40 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.