18-02-07

Nummer 246

Bachman Turner Overdrive met You ain't seen nothing yet - 1974

Canadese rockband die bekend is van de klassieker ‘You Ain’t Seen Nothing Yet’.

Bachman Turner Overdrive wordt in 1972 opgericht door gitarist Randy Bachman. De band begint onder de naam ‘Brave Belt’ en speelt vooral metal. De band bestond uit zanger/gitarist Randy Bachman, gitarist Chad Allan, bassist C.F. Turner en drummer Robbie Bachman, de broer van Randy. Na de twee albums onder de naam Brave Belt werd Allan vervangen door nog een Bachmanbroer, Tim. De band verandert haar naam in Bachman Turner Overdrive als hommage aan het truckerblad Overdrive. Hun zelfgetitelde debuutalbum scoort niet echt, maar hun tweede plaat, Bachman Turner Overdrive 2, wordt een groot succes. Dit komt mede door de hitsingle ‘Takin' Care of Business’. 

Vlak voor het uitkomen van ‘Not Fragile’ stapt Tim uit de groep om zich op producen te richten. Hij wordt vervangen door Blair Thornton en het album word een gigantisch succes. De single ‘You Ain’t Seen Nothing Yet’ bereikt de eerste plaats in de Verenigde Staten, in Nederland komt de single niet verder dan de derde plek in de hitlijsten. 

Na het album Freeways verlaat Randy de band en richt een nieuwe band, Ironhorse, op. Jim Clench vervangt hem. De band brengt in 1978 twee albums uit, Street Action en Rock n' Roll Nights, en verandert daarna de naam in BTO. Eind jaren ’70 gaat de band uit elkaar. In 1983 komt de groep samen om een reünie te plannen, maar dit loopt fout omdat Randy het liefst Tim Bachman bij de band wilde hebben terwijl Robbie liever Blair Thornton terug zag keren. Er volgde een splitsing, de groep van Robbie ging door onder de naam BTO en de groep van Randy onder Bachman Turner Overdrive.

Muziekclip Bachman Turner Overdrive - You ain't seen nothing yet

songtekst

23:29 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.