12-02-07

Nummer 309

Police met Roxanne - 1979

Engels/Amerikaans trio met Sting als frontman die een mengeling van new wave met reggae maakt. The Police breken eind 1979 door met de single 'So Lonely' en scoren daarna nog een aantal hits met o.a. 'Roxanne', 'Can't Stand Losing You', 'Message In A Bottle', 'Walking On The Moon', Don't Stand So Close To Me' en 'Every Breath You Take'. Met 'Every Little Thing She Does Is Magic' haalt eind 1981 de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Police We tellen 1977. De naar Engeland verhuisde Amerikaan Stewart Copeland, drummer van de band Curved Air, bezoekt de lokale jazzclub Last Exit. Aldaar wordt hij meegesleept door de indringende stem van zanger Gordon Sumner, een docent Engels, die in de weekenden bijbeunt als jazz-zanger. Na het concert raken de twee aan de praat en blijken muzikaal op dezelfde golflengte te zitten. Ze besluiten een progressieve popgroep te formeren. Samen met gitarist Henry Padovani duiken ze de studio in en spelen nummers die Copeland heeft gecomponeerd. 

Gordon Sumner, alias Sting, geeft later toe dat hij Copeland’s nummers vreselijk vond, maar dat hij geraakt werd door zijn enthousiasme en uithoudingsvermogen. Al snel krijgt The Police bekendheid in het Engelse clubcircuit. Ze vallen met hun geblondeerde kapsels en punkuiterlijk zo enorm op, dat ze gevraagd worden voor een kauwgumreclame. Hierdoor kwamen er nog meer mensen naar hun optredens. 

Aan het eind van 1977 is het tijd voor hun eerste single. Ze brengen de plaat ‘Fall Out’ uit op I.R.S., een zogenaamd independant label van Copeland en zijn broer Miles, die zich ook al had opgewerpt als manager van The Police. Voor een plaat op een onafhankelijk label, doet de plaat het erg goed. Er worden 70.000 exemplaren verkocht. Omdat de band toch niet helemaal tevreden is met gitarist Padovani, wordt hij vervangen door Andy Summers. Summers is enorm ervaren en speelde in het verleden in The Kevin Ayers Band, The Animals en met Neil Sekada. In de lente van 1978 wordt The Police gecontracteerd door A&M. 

De eerste single die ze uitbrengen op dat label is 'Roxanne' en deze flopt meedogenloos. Dit had de band niet verwacht. Er stond al een tour door Amerika gepland. Ondanks de flop van ‘Roxanne’, trekken hun concerten veel bezoekers. In de herfst van 1978 brengt The Police het album Outlandos Amour uit, een mix tussen jazz en reggae. Om deze te promoten, gaan ze als voorprogramma van de groep Alberto Y Lost Trios Paranoias op tournee en brengen ze de single ‘So Lonely’ uit. 

Hun album komt al snel terecht in de top tien van de Engelse albumlijsten en ook in Amerika doet het album het goed. De groep besluit de plaat ‘Roxanne’ opnieuw uit te brengen en deze keer lukt het wel. 'Roxanne' wordt een hit. De bandleden krijgen sekssymboolstatus en Sting ontpopt zich als acteur in films als Radio One en Quadrophenia, een film over de band The Who. In de herfst van 1979 verschijnt het tweede album van de band, genaamd Regatta De Blanc. De bijbehorende single ‘Message In A Bottle’ zorgt voor de definitieve doorbraak in Engeland en Europa. Manager Miles Copeland bewijst zijn managingtalent door de band te laten optreden in landen waar zelden popbands spelen zoals Thailand, India Mexico, Griekenland en Egypte. Hierdoor krijgt The Police ook succes in deze landen. Na een enerverende tournee, wordt in de herfst van 1980 het derde album Zenuatta Mondatta uitgebracht. 

Dankzij dit album, breekt The Polic ook door in Canada. De eerste single van dat album heet ‘Don’t Stand So Close To Me’ en bereikt hitstatus in alle landen waar de band bekend is. Het succes wordt nog eens onderstreept als de heren in 1981 optreden voor een uitverkocht en uitgelaten Madison Square Garden. In de herfst van dat jaar komt het vierde album Ghost In The Machine uit. De single ‘Every Little Thing She Does Is Magic’ wordt de grootste hit voor The Police. Tijdens de eerste editie van de Brit Awards winnen de heren drie Grammy’s en worden ze uitgeroepen tot Beste Britse Groep. 

Na de wervelwind van succes verlangen de bandleden naar een jaar vrij. In 1982 gaan ze een jaar lang hun eigen weg. Sting speelt in de film Brimstone And Treacle en brengt zijn eerste solosingle ‘Spread A Little Happiness’ uit, een track voor zijn filmproject. Deze single krijgt alleen succes in Engeland. Stewart Copeland schrijft muziek voor de film Rumble Fish van Francis Ford Coppola, brengt een album uit onder het pseudoniem Klark Kent en speelt verscheidene sessies met Peter Gabriel. Andy Summers brengt samen met Robert Fripp het instrumentale album I Advance Masked uit. In 1983 is het weer tijd voor The Police en ze brengen het album Synchronicity uit. 

De fans zijn enorm blij dat hun favoriete band weer bijeen is en kopen massaal het nieuwe album. Al snel bereikt Synchronicity de status multi platinum. Vooral de single ‘Every Breathe You Take’, wordt enorm gewaardeerd. In deze plaat bezingt Sting de pijn die hij voelt na de scheiding van zijn vrouw, die hij meerdere malen bedroog. Want ook dat geschiedde er tussen de bedrijven door. Na de bij dit album behorende tournee, kondigt de band aan dat ze wederom een ‘sabbatical year’ nodig heeft om persoonlijke interesses aandacht te geven. De band keert echter nooit terug van haar ‘sabbatical’. Spanningen tussen de bandleden zorgen ervoor dat ze totaal geen behoefte meer aan elkaar hebben. De fans zijn radeloos. 

Sting gaat verder met zijn soloplannen. In 1985 brengt hij het succesvolle The Dream Of The Blue Turtles uit, waarmee hij zichzelf neerzet als de man die zijn band niet meer nodig heeft. Copeland en Summers voelen niet de behoefte om Sting achterna te gaan in zijn succes en maken muziek die ze zelf waarderen. Copeland gaat film- en TV-muziek schrijven en Summers gaat verder met het art-rock project dat hij samen met Robert Fripp heeft opgezet. In 1986 lijken de fans hun zin te krijgen en doet The Police verscheidene pogingen om weer bij elkaar te komen. Ze spelen op het Amnesty International concert en maken plannen voor een nieuw album. 

In de studio blijkt echter dat Sting niet van plan is om zijn zelfgeschreven nummers op te nemen met The Police. Hij houdt ze liever voor zichzelf. De heren doen een poging om hun oude nummers in een nieuw jasje te steken, maar zelfs dit project mislukt. De bandleden zijn uit elkaar gegroeid. In 1986 word hun album Every Breathe You Take – The Singles uitgebracht en in veel landen komt dit album op nummer 1 te staan. The Police komt nog één keer samen in 1992 op Stings bruiloft. Datzelfde jaar verschijnt er een Greatest Hits album. Een jaar later wordt de boxset Message In A Box: The Complete Recordings uitgebracht. De laatste stuiptrekking van The Police vindt plaats in 1995 als de dubbelaar Live wordt uitgebracht. In 2007 maken The Police een comeback.

Muziekclip Police - Roxanne

songtekst

 

04:30 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.