12-02-07

Nummer 306

Herbert Gronemeyer met Halt mich - 1988

De Bruce Springsteen van Duitsland. Herbert Gronemeyer is de Duitse rocker die de voorbije twintig jaren in eigen land voor uitverkochte voetbalstadions optrad. Zijn laatste album Mensch brak bij onze oosterburen alle records. In Nederland herinneren we ons deze geëngageerde zanger vooral van zijn hit  'Halt Mich'.

Herbert Grönemeyer wordt op 12 april 1956 geboren in Göttingen, Duitsland. Op twaalfjarige leeftijd richt hij zijn eerste band op. In 1974 componeert hij een theaterstuk over de Beatles, John, Paul, George, Ringo and Bert genaamd. Ook speelt hij verschillende theaterrollen. Zijn debuutalbum, Grönemeyer, ligt in 1979 in de winkel. In 1981 speelt hij in de voor 6 Oscars genomineerde film Das Boot. In 1983 scoort hij zijn eerste hit in Duitsland met ‘Musik Nur, Wenn Sie Laut Ist’ van het album Gemischte Gefühle. Een jaar later komt het album Bochum uit. Voor het eerst schrijft hij alle teksten zelf en de single ‘Männer’ wordt een hit in Duitsland. In 1985 speelt hij weer een filmrol, ditmaal in de film Väter und Söhne.

Het album Ö uit 1988 maakt van Grönemeyer een superster in Duitsland. Ook in Nederland scoort hij een hitje, de single ‘Halt Mich’ bereikt de 23e plaats. Ook verschijnt er een Engelstalige versie van zijn grootste hits in Canada, waar Grönemeyer ook gaat toeren. Dit herhaalt hij in 1991 met het album Luxus. In 1995 maakt hij een akoestisch album, Unplugged Herbert. Uiteindelijk maakt Grönemeyer 18 platen tussen 1979 en 2002. Zijn laatste album is Mensch.

Muziekclip Herbert Gronemeyer - Halt mich

songtekst

04:40 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.