05-02-07

Nummer 353

Gilbert O'Sullivan met Nothing rhymed - 1971

Ierse zanger met een hoog, nasaal stemgeluid, die gekleed ging in jaren '30 kledij zijn nummers 'Nothing Rhymed en 'Alon Again (Naturally)'. 

Het frappante uiterlijk van Gilbert O’Sullivan tijdens zijn hoogtijdagen, zal niet bij iedereen zijn blijven hangen. Steevast liep hij in die dagen in jaren ’30 kledij. Ook de pluizige haardos van deze in Noord-Ierse zanger sprong erg in het oog .

Raymond O’Sullivan, zoals hij wordt geboren, werkt zichzelf langzaam maar zeker een weg omhoog. Werkzaam als postbode bedenkt hij zich dat zijn hart toch meer bij songwriting ligt. Zijn talent blijft niet onopgemerkt en een platencontract met een kleine maatschappij is snel ondertekent. Zijn eerste twee singles bereiken echter niet het beoogde succes en hij besluit verder te kijken.

Engelbert Humperdinck en Tom Jones’ manager, Gordon Mills, ziet wel wat in de jonge Ier en biedt hem een platencontract aan. Ze veranderen zijn naam van Ray in Gilbert en hij meet zichzelf het jaren dertig imago aan. In 1970 wordt het nummer ’Nothing Rhymed’ uit, wat meteen zijn grootste succes is.

De daarop volgende jaren brengen nog ’We Will’ en ’No Matter How I Try’, ’Matramony’, ’Alone Again(Naturally)’ en ’Clair’. Allemaal internationale hits. Maar na deze successen verdwijnt Gilbert langzaam van het internationale toneel.

Ook in Engeland, waar hij tot dan toe nog succesvol was, neemt zijn populariteit langzaam maar zeker af. Gilbert stapt over naar zijn oude platenmaatschappij na een geschil met Gordon Mills. Een rechtszaak tegen Mills volgt in 1982 en gaat zelfs tot aan het Engelse hooggerechtshof. Hij wint en krijgt de mastertapes van zijn opnames terug en ook weer het copyright op zijn nummers. 

Muziekclip Gilbert O'Sullivan - Nothing rhymed

songtekst

05:37 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.