04-02-07

Nummer 390

Them met Gloria - 1967

De geschiedenis van Them kenmerkt zich voornamelijk door zijn grilligheid. Maar liefst acht keer wisselt de band van samenstelling. Misschien dat deze Ierse groep hierdoor geen lang leven beschoren is, want al na drie jaar na de oprichting in 1963 valt de band uit elkaar. Them is echter niet onbelangrijk voor de popmuziek, aangezien het de band is waarin 'Van The Man' begint.Van Morrison is de leadzanger van Them en samen met bassist Alan Henderson is hij het langst in de groep gebleven. ook is hij verantwoordelijk voor de klassieker en tevens de grootste hit van Them: 'Gloria' uit 1967.

Jarenlang bestaat het gerucht dat dé Jimmy Page de leadgitaar voor zijn rekening had genomen voor dit nummer, maar uiteindelijk blijkt dit niet het geval te zijn. 

Het succes van Them begon met de single, die vooral bekend is geworden door een autoreclame, 'Baby Please Don't Go' uit 1965. Van dit nummer is wél zeker dat Jimmy Page er een bijdrage aan heeft geleverd. Het wordt uitgebracht op het album Them, dat, net als hun andere album Them Again, in de jaren zestig niet tot grote afzet leidt.

Een tour door de Verenigde Staten in juni '66 heeft Them geen goed gedaan, want Van Morrison had er schoon genoeg van en stopt met de band. Dit doet Them de das om, want succesvolle singles zijn er niet meer na het vertrek van de later zo bejubelde zanger.

hMuziekclip Them - Gloria (Eerst zie je Mystic eyes en pas daarna Gloria)

Songtekst

07:20 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.