29-01-07

Nummer 400

De Dijk met Nergens goed voor - 1989

Nederlandstalige band, vernoemd naar de Amsterdamse Zeedijk, die in de jaren ’80 een grote hit scoort met ‘Mag Het Licht Uit’ en ‘Nergens Goed Voor’. In 1994 haalt De Dijk de Nederlandse Top 10 met de single ‘Als Ze Er Niet Is’.

Stampei
De Dijk wordt in 1981 gevormd uit de restanten van de band Stampei. Drijvende kracht(en) achter de band zijn de broers Huub en Hans van der Lubbe. De band valt op door de poëtische Nederlandstalige teksten van Van der Lubbe in combinatie met Amerikaans aandoende rockmuziek. 

Bloedend Hart
‘Bloedend Hart’ verschijnt in 1982 op single en wordt een bescheiden succes. Ook het titelloze debuutalbum slaat aan. De successen leveren De Dijk veel optredens op en een ‘go’ voor een tweede album. 

Nooit Meer Tarzan
Nooit Meer Tarzan komt uit 1983 weet de verkoopcijfers van De Dijk niet te evenaren en platenmaatschappij Dureco zegt het contract met de band op. Huub van der Lubbe heeft meer noten op zijn zang. In 1984 is hij te zien in de Nederlandse speelfilms Brandende Liefde en De Aanslag

Elke Dag Een Nieuwe Hoed
Het jaar erop verschijnt bij Telstar (het platenlabel van Johnny Hoes) Elke Dag Een Nieuwe Hoed. Maarten Treurniet en drummer Antonie Broek tekenen voor de productie. ‘Binnen Zonder Kloppen’ wordt een hitje. 

Wakker In Een Vreemde Wereld
Bij een nieuwe platenmaatschappij (Phonogram) verschijnt in de zomer van 1987 ‘Mag Het Licht Uit’. Het wordt de eerste echte hit voor De Dijk. Ook ‘Dansen Op De Vulkaan’ en ‘Wakker In Een Vreemde Wereld’ worden veelvuldig op 3FM (dan nog Hilversum 3) gedraaid. Alle singles zijn terug te vinden op Wakker In Een Vreemde Wereld. Het album levert de band een Zilveren Harp en een Edison op. 

Niemand In De Stad
Op Niemand In De Stad uit 1989 staan maar liefst twee hits: ‘Ik Kan Het Niet Alleen’ en ‘Nergens Goed Voor’. De Dijk is en blijft een van de meest gevraagde live-bands van Nederland. Niet geheel onlogisch verschijnt in 1990 een live-album. 

Jaren ´90
In de jaren ’90 verschijnen er vier studioalbums: Nooit Genoeg (1991), Zeven Levens (1992), De Blauwe Schuit (1994) en De Stand Van De Maan (1997). Omdat ‘de batterij’ volgens de band zelf opnieuw opgeladen moet worden, last De Dijk in 1999 een sabbatical year in. Wel treedt De Dijk op tijdens South By South West, een groot festival in Austin, Texas. 

Zevende Hemel
Halverwege 2000 verschijnt het door J.B. Meijers (ex-Supersub) geproduceerde album Zevende Hemel. De single ‘Als Het Golft’ wordt een radiohitje. In de zomer van 2002 viert De Dijk zijn twintigjarige bestaan met optredens in Ahoy’ en de Heineken Music Hall. De single ‘Ga In Mijn Schoenen Staan’ wordt tijdens deze optredens verkocht en wordt daardoor een groot (verkoop)succes. 

Muzikanten Dansen Niet
Het album Muzikanten Dansen Niet verschijnt een paar maanden daarna. Op dat moment heeft De Dijk zes gouden en drie platina platen thuis aan de muur hangen. In 2004 besluit de band het een jaartje rustig aan te doen en niet op te treden. De band beëindigt de pauze op spectaculaire manier met een concert in Ahoy. Ze krijgen in 2005 een Edisonaward voor hun hele oeuvre. Op dat moment is de Dijk bezig met het werken aan een nieuw album.

Zomerfestivals
Ze verschijnen weer op de buhne tijdens de zomerfestivals van dat jaar. Zo bezoeken ze bijvoorbeeld Parkpop in Den Haag en geven ze een groot concert in de HMH.

25-jarig jubileum
Het nieuwe album Later Is Nu Komt in 2005 uit. De eerste single die van dit album is een dubbel/single met de titels ´Recht In De Ogen´ en ´Later Is Nu´.  In februari 2006 geeft de band een jubileum concert in de Rotterdamse Ahoy ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de band. Ter gelegenheid van dit jubileum brengt de band ook een Best Of album uit met daarop alle hits uit de afgelopen  25 jaar.

De Dijk

 

 

 

 

 

 

Geen muziekclip voorradig

03:39 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Nummer 401

Supertramp met Dreamer - 1974

Symfonische band uit Engeland die eind jaren '70 en begin jaren '80 succesvol is. Supertramp scoort hits met o.a. 'Give A Little Bit', 'The Logical Song', 'Breakfast In America', 'Dreamer' en 'School'.

Supertramp Als er één band is geslaagd de perfecte combinatie te maken tussen symfonische rock en popmuziek is het wel Supertramp. (Kayak en The Alan Parsons Project zijn andere voorbeelden.) De typische Supertramp-sound van hits als 'Dreamer', 'Give A Little Bit', 'School' en 'The Logical Song' is het werk van Rick Davies en Roger Hodgson, beide verantwoordelijk voor composities, zang en toetsen. Andere bandleden zijn Bob C. Enberg op drums, John Helliwell op sax en Dougie Thomson op bas. 

De ontstaansgeschiedenis van Supertramp is een beetje wonderlijk en heeft te maken met Nederland. In 1969 krijgt muzikant Rick Davies de gelegenheid van een Nederlandse miljonair Stanley August Miesegaes aangeboden een band te formeren, Miesegaes zou het geheel financieren. Na een advertentie in Melody Maker wordt Supertramp opgestart. 

De eerste twee platen (titelloos en Indelibly Stamped (1971)) zijn voorbeelden van progressieve rock met lange instrumentale stukken. Het slaat niet aan bij het publiek en miljonair Miesegaes trekt zich terug. En tja, wat doe je dan als band? In plaats van bij de pakken neer te zitten, gaat het roer rigoureus om. 

Supertramp gaat op zoek naar een nieuw geluid dat resulteert in meer pop-geörienteerde korte songs die ook op de radio gedraaid kunnen worden. Het album Crime Of The Century (1975) is het eerste wapenfeit van deze nieuwe sound en wordt geproduceerd door Ken Scott, bekend van Bowies Ziggy Stardust en het Mahavishnu Orchestra. 

Na het album Crisis? What Crisis? komt het grote succes voor Supertramp met de albums Even In The Quietest Moments (1977) en de ultieme hitklassieker Breakfast In America (1979). Maar de artistieke stagnatie waaraan de groep begin jaren '80 lijdt, komt op het album Famous Last Words (1982) tot uiting. 

In die tijd botert het niet meer tussen Hodgson en Davies, dus de albumtitel is wat dat betreft letterlijk te nemen. Hodgson stapt in 1983 op om een solocarrière te beginnen. Fans vinden dat zijn solo-elpees het nooit hebben gehaald bij de Supertramp-platen. Davies gaat door en maakt met het licht afgeslankte Supertramp de albums Brother Where You Bound (1985) en Free As A Bird (1987). 

Dan is het een tijd stil rond Supertramp maar negen jaar later komt er nieuw materiaal van de band met het album Some Things Never Change (1997). De in Californië wonende Rick Davies verzamelt voor dit album een elftal muzikanten om zich heen, voornamelijk bekende Amerikaanse sessiemusici. Ook de muzikanten van het eerste uur Helliwell en Siebenberg zijn van de partij. 

Davies' comeback wordt gevolgd door een uitgebreide wereldtournee en Supertramp speelt een aantal keer in Nederland in een tot de nok toe gevuld Ahoy'. Na Some Things Never Change komt in 2002 het album Slow Motion, het 11e album. In mei van dat jaar staat Supertramp nogmaals in Ahoy'.

Muziekclip Supertramp - Dreamer

songtekst

03:37 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 402

Scott McKenzie met San Francisco - 1987

Muziekclip Scott McKenzie - San Francisco

songtekst

03:32 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 403

Clannad met In a lifetime - 1986

Ierse band waar Enya ('Orinoco Flow') tot 1982 deel van uitmaakt. Clannad scoort twee hits in ons land mey 'Theme From Harry's Game' en 'In A Lifetime' (een duet met Bono van U2). Het laatste nummer wordt opnieuw uitgebracht in 1993 en haalt de Top 10. 'Both Sides Now' uit 1992 is een samenwerking met Paul Young. 'Clanned' is Keltisch voor 'familie'.

Muziekclip Clannad - In a lifetime

Songtekst

 

03:27 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 404

Stranglers met Golden Brown - 1982

Engelse, uit de eerste oprispingen van de punk ontstane, viermans groep, die in hun bestaan evolueerden van heftige, zware punksongs (‘No More Heroes’) tot poppy, ballad-achtige nummers (‘Always the Sun’).

Het geluid van hun eerste album Rattus Norvegicus kenmerkt zich vooral door de zware baslijnen van J.J. Burnel en de kwaaie zang van Hugh Cornwell. Met de volgende albums verdwijnen de scherpe randjes en experimenteert de groep met ingetogen zang en ritmes. Met de single ‘Golden Brown’ (1981), in een verspringende 13/8 maat en verwijzend naar heroine, maakt de band een popklassieker.
Na het vertrek van Cornwell gaat de groep nog een tijdje verder, echter zonder noemenswaardig succes.

Muziekclip Stranglers - Golden Brown

songtekst

03:17 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 405

De Kast met In nije dei - 1997

Succesvolle Nederlandstalige band uit het Friese Veenwouden. Omdat sommige teksten in het Fries gezongen worden, behoort De Kast tot de regiorockers. De groep onder leiding van Syb van der Ploeg breekt in 1997 nationaal door met de single 'In Nije Dei'.

De geschiedenis van De Kast begint halverwege de jaren '80 als Peter van der Ploeg, de conciërge van het Dokkummer Oostergo College, met een aantal leerlingen een band begint. Ook Van der Ploegs neef Syb (dan nog bassist) en Kees Bode spelen in de band die Wish To Escape heet en Engelstalige rock brengt. In ’91 verandert de band haar naam in Gold Rush en besluit om Top 100 nummers ten gehore te brengen. Ook beginnen de bandleden Nederlandstalig materiaal te schrijven. Deze tweeslachtigheid houdt de band even vol. De naam is inmiddels veranderd in De Kast en als de eerste successen behaald worden, besluit de band zich volledig toe te spitsen op het Nederlandse repertoire. Met behulp van Henk Temming en Sander van Herk (van Het Goede Doel) neemt De Kast in ’93 Alles Uit De Kast op. Het album is een redelijk succes en de band kan de stijgende lijn doortrekken naar het tweede album Niets Te Verliezen. Syb is met zijn krullenbol een sekssymbool geworden. Op zes juni 1997 treedt De Kast op in het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen en trekt 12.000 fans. In 1998 brengt de groep Noorderzon uit. De release gaat gepaard met een landelijke ‘elfstedentocht’ die de band deels per helikopter aflegt. De single 'Zo Jong' is een protest tegen zinloos geweld en is geïnspireerd door de dood van Meindert Tjoelker. In augustus 1998 bestaat de provincie Friesland 500 jaar en geeft De Kast een optreden op het strand van Lemmer waaraan ook Acda & De Munnik, Liesbeth List en Marco Borsato meedoen. In 1999 komt Onvoorspelbaar uit en speelt Syb een klein rolletje in de film De Nachtvlinder van Herman van Veen. Eind 2002 last De Kast een rustpauze in.

De Kast

 

 

 

 

 

 

Muziekclip De Kast - In nije dei

songtekst

03:11 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 406

Bruce Springsteen met I'm on fire - 1985

Amerikaanse singer/songwriter die in 1981 doorbreekt met de klassieker 'The River'. Bruce Springsteen wordt ook wel The Boss genoemd. In 1985 scoort hij twee nummer 1-hits met 'Dancing In The Dark' en 'I'm On Fire'. In 2002 verschijnt The Rising. Het is het eerste studio-album van Bruce Springsteen sinds The Ghost Of Tom Joad uit 1995 en het eerste album van Bruce Springsteen & The E-Street Band sinds het in 1984 verschenen Born In The U.S.A..

Bruce Springsteen Bruce Springsteen groeit op in New Jersey. Als tiener valt hij voor de rock & roll en halverwege de jaren '60 speelt hij in een aantal bandjes. Begin jaren '70 probeert hij voet aan de grond te krijgen als singer/songwriter. In 1972 krijgt hij een contract aangeboden door Columbia Records. Greetings From Asbury Park verschijnt het jaar erop, maar gaat aan de aandacht voorbij. Ook The Wild, The Innocent And The E-Street Shuffle doet geen stof opwaaien. (Uiteindelijk halen beide albums platina in Amerika.) 

Columbia Records geeft Bruce Springsteen een laatste kans. In de zomer van 1975 verschijnt Born To Run. Het gelijknamige nummer levert Bruce in zijn thuisland een hit op. Zijn eerste Nederlands hitje scoort The Boss in 1980. 'Hungry Heart' haalt de Tipparade. Het jaar erop staat 'The River' in de Top 20. Beide nummers zijn afkomstig van The River (1980). Zijn grootste hits scoort Bruce Springsteen in 1985 met 'Dancing In The Dark' en 'I'm On Fire'. 

Beide nummers halen de bovenste plek van de Top 40 en de verkoopcijfers van het album Born In The U.S.A. liegen er niet om. In 2002 verschijnt The Rising. Het is het eerste studio-album van Bruce Springsteen sinds The Ghost Of Tom Joad uit 1995 en het eerste album van Bruce Springsteen & The E-Street Band sinds het in 1984 verschenen Born In The U.S.A.. The Rising is opgenomen onder productionele leiding van Brendan O’Brien (Mick Jagger, Aerosmith, Bob Dylan, Neil Young) in Atlanta. Hoewel veel nummers verwijzen naar het Amerika van na de aanslagen, gaan de nummers hier niet expliciet over. “De nummers die ik heb geschreven zou je in die context kunnen plaatsen, maar het gaat meer over het gevoel dat ik erdoor kreeg. Gevoelens die veel mensen nog steeds hebben”, aldus Bruce. 

De terugkeer van Bruce Springsteen & The E-Street is een doorslaand succes. Het album gaat in de Verenigde Staten in de eerste week 525.000 keer over de toonbanken en komt binnen op nummer 1 in de Billboard Top 200. Het album is direct goud. In Canada, Engeland, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden, België, Finland, Denemarken en Noorwegen komt The Boss ook binnen op de bovenste positie. In Nederland houdt alleen By The Way van de Red Hot Chili Peppers The Rising van de eerste plek in de Album Top 100. De opvolger van The Rising is Devils & Dust en komt in 2005 uit. Net alsThe Rising is de plaat geproduceerd door Brendan O'Brien. De eerste single is de titeltrack van het album.

Muziekclip Bruce Springsteen - I'm on fire

songtekst

03:05 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 407

Deep Purple met Black night - 1970

Hardrockband uit Engeland die succesgewijs eind 1968 voor het eerst van zich laat horen met de single 'Hush'. Deep Purple scoort in de jaren '70 grote hits met 'Black Night', 'Woman From Tokyo' en 'Smoke On The Water'. 'Child In Time (Part 1)' uit 1972 blijkt een klassieker en haalt twee keer de Nederlands Top 10. Bassist Roger Glover is verder ook nog bekend van het nummer 'Love Is All'.

De band staat te boek als een van de hardste bands in de rock geschiedenis. Let wel geschiedenis, want er bestaan inmiddels vele bands die ruigere muziek produceren dan Deep Purple. Toch hebben ze een vermelding in het Guinness Book Of World Records voor Hardste Band op zak.

Deep Purple begint als de Londense band Roundabout, maar besluit al kort na het ontstaan de naam te veranderen. De band bestaat uit drummer Chris Curtis, organist John Lord, Nick Simper als bassist, zanger Rod Evans en gitaarvirtuoos Ritchie Blackmore. Laatstgenoemde woont in deze periode nog in Duitsland.

'Hush' is hun eerste single en schiet door naar de nummer vijf positie in de Amerikaanse hitlijst. Het platenlabel Tentagramme, van acteur Bill Cosby, biedt hen een platencontract aan voor drie albums. De platenmaatschappij is echter geen lang leven beschoren en de band moet op zoek naar een nieuw label. 

Platenmaatschappij Wamers biedt uitkomst. Rod Evans en Nick Simper worden vervangen door Ian Gillan en Roger Glover. Hun eerste project in de nieuwe samenstelling, een samenwerking tussen Deep Purple en The Philharmonic Orchestra, wordt een flop en mede hierdoor besluit de band de ruigere kant op te gaan. Het eerste resultaat hiervan is In Rock, waarmee ze zich kunnen meten met bands als Black Sabbath en  Led Zeppelin.

Met hun rauwe rock, ook wel bekend als Dinosaur Rock, genieten ze bekendheid, maar vooral het nummer 'Child In Time (part 1)', de ballad van In Rock, is een klassieker in menige 'allertijden' hitlijst. Ook het nummer 'Smoke On The Water', van het album Machine Head (1972) is vaak terug te vinden in dit soort rijtjes.

'Smoke On The Water' is geschreven nadat de band in Montreux moest optreden en terugkwam bij het hotel. Het hotel stond in lichterlaaie en het nabij gelegen meer was bedekt met een fikse rooklaag. Dit was voor de band genoeg inspiratie om het nummer te schrijven.

Naarmate de band succesvoller wordt, nemen ook de onderlinge frustraties toe. Hun Japanse concerten in 1972 worden gerekend tot hun beste optredens, maar ondertussen broeide de onvrede voort. Blackmore, Lord en Paice gaan verder met de band. Roger Glover stapt er in 1973 uit en wordt vervangen door Glenn Hughes. Ook wordt oud Whitesnake zanger David Coverdale aangetrokken.

De samenwerking tussen Ritchie Blackmore en David Coverdale verloopt echter moeizaam en na het maken van de albums Burn  en Stormbringer in 1974 verlaat Ritchie Blackmore de band in 1975.

Ook hij wordt nog vervangen door Tommy Bolin, maar het mag niet baten. De band gaat nog hetzelfde jaar uit elkaar. Tommy Bolin overlijdt na een drugsoverdosis op 25 jarige leeftijd.

De paden van de andere bandleden Blackmore, Gillan, Glover en Lord kruisen zich uiteindelijk nog regelmatig en in 1984 besluiten ze weer samen een album op te nemen. Het wordt het album Perfect Strangers. 

Ritchie Blackmore blijkt binnen de band nog steeds even dominant aanwezig te zijn als voorheen. Na House Of Blue Light in 1987 en een live album in 1989, wordt Ian Gillan de band uitgezet. Hij wordt vervangen door Joe Lynn Turner, maar na het album Slaves And Masters uit 1990 keert Gillan weer terug.

Na een zoveelste uitbarsting tussen Ritchie en Ian stapt Blackmore op en vormt de band Rainbow. De overgebleven bandleden nemen Steve Morse in de arm voor hun album Purpendicular uit 1996. Er volgt in 1998 nog een album, Abandon.

Muziekclip Deep Purple - Black night

songtekst

 

03:02 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 408

Barbra Streisand met Memory - 1982

New Yorkse zangeres, actrice en regisseuse die met 68 millioen verkochte albums (47 goud, 28 platina en 13 multi-platinum) de best verkopende zangeres van de 20e Eeuw is. In 1980 scoort Barbra Streisand een nummer 1-hit in ons land met het door de Bee Gees-geschreven 'Woman In Love'. 'Guilty' is een duet met Barry Gibb (Bee Gees), 'Till I Loved You' met ex-minnaar Don Johnson en 'No More Tears' met Donna Summer. Barbra Streisand neemt in 1991 de Living Legends Award in ontvangst en in 1995 de Lifetime Achievement Award. Verder wint ze in haar carrière acht Grammy Awards en twee Oscars.

Muziekclip Barbra Streisand - Memory

songtekst

02:58 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 409

Supertramp met Give a little bit - 1977

Symfonische band uit Engeland die eind jaren '70 en begin jaren '80 succesvol is. Supertramp scoort hits met o.a. 'Give A Little Bit', 'The Logical Song', 'Breakfast In America', 'Dreamer' en 'School'.

Supertramp Als er één band is geslaagd de perfecte combinatie te maken tussen symfonische rock en popmuziek is het wel Supertramp. (Kayak en The Alan Parsons Project zijn andere voorbeelden.) De typische Supertramp-sound van hits als 'Dreamer', 'Give A Little Bit', 'School' en 'The Logical Song' is het werk van Rick Davies en Roger Hodgson, beide verantwoordelijk voor composities, zang en toetsen. Andere bandleden zijn Bob C. Enberg op drums, John Helliwell op sax en Dougie Thomson op bas. 

De ontstaansgeschiedenis van Supertramp is een beetje wonderlijk en heeft te maken met Nederland. In 1969 krijgt muzikant Rick Davies de gelegenheid van een Nederlandse miljonair Stanley August Miesegaes aangeboden een band te formeren, Miesegaes zou het geheel financieren. Na een advertentie in Melody Maker wordt Supertramp opgestart. 

De eerste twee platen (titelloos en Indelibly Stamped (1971)) zijn voorbeelden van progressieve rock met lange instrumentale stukken. Het slaat niet aan bij het publiek en miljonair Miesegaes trekt zich terug. En tja, wat doe je dan als band? In plaats van bij de pakken neer te zitten, gaat het roer rigoureus om. 

Supertramp gaat op zoek naar een nieuw geluid dat resulteert in meer pop-geörienteerde korte songs die ook op de radio gedraaid kunnen worden. Het album Crime Of The Century (1975) is het eerste wapenfeit van deze nieuwe sound en wordt geproduceerd door Ken Scott, bekend van Bowies Ziggy Stardust en het Mahavishnu Orchestra. 

Na het album Crisis? What Crisis? komt het grote succes voor Supertramp met de albums Even In The Quietest Moments (1977) en de ultieme hitklassieker Breakfast In America (1979). Maar de artistieke stagnatie waaraan de groep begin jaren '80 lijdt, komt op het album Famous Last Words (1982) tot uiting. 

In die tijd botert het niet meer tussen Hodgson en Davies, dus de albumtitel is wat dat betreft letterlijk te nemen. Hodgson stapt in 1983 op om een solocarrière te beginnen. Fans vinden dat zijn solo-elpees het nooit hebben gehaald bij de Supertramp-platen. Davies gaat door en maakt met het licht afgeslankte Supertramp de albums Brother Where You Bound (1985) en Free As A Bird (1987). 

Dan is het een tijd stil rond Supertramp maar negen jaar later komt er nieuw materiaal van de band met het album Some Things Never Change (1997). De in Californië wonende Rick Davies verzamelt voor dit album een elftal muzikanten om zich heen, voornamelijk bekende Amerikaanse sessiemusici. Ook de muzikanten van het eerste uur Helliwell en Siebenberg zijn van de partij. 

Davies' comeback wordt gevolgd door een uitgebreide wereldtournee en Supertramp speelt een aantal keer in Nederland in een tot de nok toe gevuld Ahoy'. Na Some Things Never Change komt in 2002 het album Slow Motion, het 11e album.

Muziekclip Supertramp - Give a little bit

songtekst

 

02:55 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 410

Abel met Onderweg - 2000

Nederlandstalige band rondom Joris Rasenberg die in 1999 een nummer 1-hit scoort met ’Onderweg’. Abel scoort met de opvolger ’Neem Me Mee’ ook nog een hit. Het tweede album Doen & Laten (2002) levert geen hitsingles op. Alleen Joris is van de originele bezetting over.De band abel (met kleine letter a) heeft al anderhalf jaar een platencontract als ze in 1999 doorbreekt met de tweede single 'Onderweg'. Dat is te danken aan de studentenwereld die het bandje omarmt, maar zeker ook aan de A&R manager van platenmaatschappij PIAS. Hij luistert halverwege 1998 in de auto een demootje van 'Onderweg' en is meteen verkocht. De vijf Bredase jongens, maar met name zanger Joris Rasenberg, worden een waar idool onder tienermeisjes. De single van 'Onderweg' haalt de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten en de bijbehorende clip (met zangeres Birgit in de hoofdrol) is niet van de clipstations weg te denken. Het debuutalbum De Stilte Voorbij, met daarop 'Onderweg', '3 Dagen Zon' en 'Neem Me Mee' wordt uiteindelijk goud. In 2001 verschijnt 'Liedje' op single. Daniel van Skik is hierop te horen. Het is de voorloper van de tweede cd van abel, die datzelfde jaar zou moeten verschijnen. Maar de release wordt uitgesteld. De band ligt overhoop met PIAS. Bij Warner Music verschijnt 'Nooit Meer Bang', een muzikale bijdrage aan de Nederlandse speelfilm Minoes. Maarten van Damme heeft abel dan al verlaten en zich bij Rosemary's Sons aangesloten. 'Wals' is de eerste single van het tweede abel album Doen Of Laten (2002), dat uitkomt bij B-track.

Abel

 

 

 

 

 

Muziekclip Abel - Onderweg

songtekst

02:49 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 411

Cuby & the Blizzards met Apple knockers flop house - 1969

Legendarische bluesband uit het Drentse Grollo die onder leiding van Harry Muskee vooral in de jaren '60 zeer succesvol is. Cuby & The Blizzards kennen behalve Muskee illustere leden als gitarist Eelco Gelling en korte tijd Herman Brood. De boerderij van Muskee in het Drentse Grollo wordt een verzamelplaats voor muzikanten, dichters en aanverwanten. Met ‘Back Home’ (1966), ‘Windows for my eyes’ (1968) en ‘Appleknockers Flophouse’ (1969) schrijft de groep Nederlandse popgeschiedenis.
Cuby & the Blizzards

Geen muziekclip voorradig

 

 

 

 

 

 

 

02:45 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 412

REO Speedwagon met Keep on loving you - 1981

Muziekclip REO Speedwagon - Keep on loving you

songtekst

02:42 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 413

Annie Lennox met Why - 1992

Zangers van de Eurythmics die in 1992 haar eerste solo-album Diva uitbrengt. De daar vanaf komende single 'Why' wordt in 1992 een Top 10-hit. Annie Lennox heeft ook een 'kersthit' op haar naam staan. Samen met Al Green haalt ze in 1988 net de Top 10 niet met 'Put A Little Love In Your Heart'. In 2003 verschijnt naar alle waarschijnlijkheid een nieuw solo-album.

De uit het Schotse Aberdeen afkomstige Annie Lennox is een succesvol zangeres en jarenlang het boegbeeld van de Eurythmics. Als meisje droomt ze van een carrière als klassiek muzikant. Ze volgt drie jaar lang een studie fluit en piano aan de Royal Academy Of Music in Londen. (Joe Jackson volgt dan de richting compositie techniek.) Ze houdt het voor gezien omdat ze zich niet kan aanpassen aan het strakke keurslijf van de opleiding. 

Inmiddels verdiept Lennox zich dan ook in soul en Tamla Motown in het bijzonder. Ze werkt als serveerster. Begin 1977 ontmoet ze in het restaurant Dave Stewart en Pete Coombes. Ze raken aan de praat over muziek en al snel richten ze The Tourists op. Lennox en Stewart krijgen een verhouding. Ondanks het onverwachte succes van het trio, besluiten Lennox en Stewart verder te gaan als duo, onder de naam Eurythmics. (Nog voor de eerste successen zetten de twee een punt achter hun relatie en besluiten om slechts muzikaal als partners verder te gaan. ) Het concept slaat aan en de band staat garant voor talloze hitsingles (‘Sweet Dreams (Are Made Of This)’, ‘Sexcrime (1984)’, ‘There Must Be An Angel (Playing With My Heart)’, e.v.a.) 

Buiten de Eurythmics om heeft Lennox in '88 samen met Al Green een hit: ‘Put A Little Love In Your Heart’. Na een miskraam schenkt Annie (met haar man Uli Fruchtman) in 1990 het leven aan dochter Lola. In 1992 gaan Lennox en Stewart elk hun eigen soloweg. Aanvankelijk probeert Lennox een filmloopbaan op te bouwen, maar als haar debuut ‘Revolution’ (met Al Pacino en Donald Sutherland) flopt, richt ze zich weer puur op de muziek. Haar solodebuut Diva (1992) heeft een persoonlijke en emotionele lading en borduurt muzikaal voort op het geluid van de Eurythmics. ‘Why’ wordt een wereldwijde hit en de lezers van de Rolling Stone roepen Annie Lennox uit als Beste Zangeres. In 1995 brengt ze een soulvol cover album uit, Medusa genaamd. Ze wint een Grammy voor 'No More I Love You's'.

Vlak voor het nieuwe millenium besluit ze de Eurythmics weer op te starten. Hieruit komt het album Peace, een plaat met teksten die goed doelen als Amnesty International en Greenpeace ondersteunen. In Engeland scoort het duo nog wat hits maar in Nederland krijgen ze geen voet aan wal. Als Lennox tijdens de tournee een rugblessure krijgt wordt het weer stil. Af en toe treedt ze nog op maar pas in 2003 verschijnt er nieuw materiaal, het album: Bare. Een jaar later is ze te horen op de Oscarwinnende Lord Of The Rings: Return Of The King soundtrack.

In 2005 staat Annie Lennox op het Live 8 festival.

Muziekclip Annie Lennox - Why

songtekst

 

02:37 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 414

Rolling Stones met Jumpin' Jack flash - 1968

Een van de grootste bands uit de muziekgeschiedenis. Niet voor niets beter bekend onder de bijnaam 'The Greatest Rock & Roll Band in the World'. De Rolling Stones hebben sinds de jaren '60 meer dan 50 (!) hits in Nederland gescoord. Om over het aantal verkochte albums nog maar te zwijgen. In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers (zoals 'Angie', 'Paint It Black', 'Miss You' en 'Satisfaction'), staan er ook een vier nieuwe nummers op.

De Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang, gitaar, mondharmonica), Keith Richards (gitaar, zang), Charlie Watts (drums) en Ron Wood ( gitaar, zang). Mick Jagger en Keith Richards kennen elkaar van de middelbare school als ze in 1962 in Londen een bluesgroep oprichten. Ze zijn fan van Amerikaanse R&B, en ze noemen de band dan ook naar het nummer ‘Rolling Stone’ van de bluesvertolker Muddy Waters. De muziek die ze in die tijd maken heeft al veel weg van de rockmuziek die ze later zouden produceren. 

In 1963 verschijnt de eerste officiële single, ‘Come On’. In datzelfde jaar breekt de groep in Groot-Brittannië door met ‘I Wanna Be Your Man’ (geschreven door Paul McCartney en John Lennon), gevolgd door de hits ‘It's All Over Now' (1964) en ‘The Last Time' (1965). Het succes van de Rolling Stones is voor een groot deel te danken aan het rebelse karakter van de band… sex, drugs en rock ‘n roll! De muzikanten zijn tegenpolen van de braverikken van The Beatles die met hun keurige haar en nette pakken een totaal andere band zijn. 

In die tijd ben je dan ook OF Beatles- OF Rolling Stones-fan. De concerten van The Stones zijn berucht, altijd breekt er wel een relletje uit. Zoals bij hun eerste Nederlandse optreden in het Scheveningse Kurhaus in 1964, waar het publiek het zaalmeubilair kort en klein slaat. Met ‘(I Can't Get No) Satisfaction’ (1965) bereikt de groep voor het eerst de hoogste notering in de Amerikaanse hitparade. De band gaat vanaf dan eigen materiaal schrijven en laat geen nummers meer door anderen maken. In de jaren ’60 laten The Rolling Stones zich inspireren door de flower power en de hippiecultuur (met de daarbij behorende experimenten met geestverruimende middelen) maar keren uiteindelijk terug naar hun eigen rocksound met het album Beggars Banquet (1968). 

In 1969 verlaat Brian Jones de band wegens een meningsverschil over de te volgen muzikale richting. Kort daarop verdrinkt hij in het zwembad bij zijn huis in Sussex en wordt hij vervangen door Mick Taylor, die op zijn beurt in 1974 weer wordt vervangen door Ron Wood. Inmiddels blijven The Stones voor opschudding zorgen met drugschandalen en uit de hand lopende concerten. Een dieptepunt is een concert in Altamont, waar een donkere jongen voor de ogen van Mick Jagger wordt doodgestoken door een lid van de Hell's Angels die op dat moment bewaker is. 

In 1971 richten The Stones een eigen label op, Rolling Stones Records, en vanaf die tijd verschijnen hun albums in eigen beheer. In de jaren zeventig en tachtig worden er een flink aantal wereldtournees ondernomen en met sterke albums bewijst de band tot de beste rockbands van de wereld te behoren die het ook durft gevoelige ballads te maken zoals ‘Angie’ (1973). De soloprojecten van de bandleden zijn minder succesvol en worden door het publiek minder gewaardeerd. Twee groots opgezette wereldtournees (Steel Wheels Tour, 1989, en Urban Jungle World Tour, 1990) toont dat de groep hun bijnaam ''The Greatest Rock & Roll Band in the World’ niet voor niets heeft gekregen. 

Begin 1993 verlaat de originele bassist Bill Wyman (eigenlijk: William Perks) de groep en hij wordt opgevolgd door Darryl Jones (o.a. ex-Sting). De jaren negentig verlopen uiterst succesvol en de in 1994 ondernomen Voodoo lounge-tournee haalt de hoogste recette uit de popgeschiedenis. Ook bij de kaartverkoop voor hun Bridges to Babylon-concerten (1998) worden alle records gebroken. Alleen al in Nederland haalt het een absoluut snelheidsrecord van 200.000 kaartjes in één dag! In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers, staan er ook een aantal nieuwe nummers op.

Uiteindelijk dreigt dan toch het doek te vallen voor de band, wanneer bij Charlie Watts keelkanker wordt geconstateerd in september 2004. Maar de behandeling is succesvol en hij sluit zich zodra hij kan weer aan bij zijn collega´s.

In mei 2005 maakt de band bekend dat ze in augustus op wereldtournee gaan. De nieuwe plaat, Bigger Bang heeft begin september zijn release, en is na 8 jaar weer het eerste volledig nieuwe studioalbum. Enkele weken voor de relaese van het album zijn er 3 tracks,  ‘Back Of My Hand’, ‘Streets Of Love’ en ‘Rough Justice’, al op het net beschikbaar. De mannen schrijven hiermee geschiedenis, want nooit eerder brengt zo een grote act meer dan één nummer digitaal uit nog voor het verschijnen van het album.  

De band sluit dit jaar ook een deal met TV-Netwerk ABC en de National Football League (NFL). Het hele football seizoen staat in het teken van The Stones. Ze verschijnen in reclamefilmpjes en er worden tijdens de kick-off avond beelden van concerten en videoclips getoond.

Aan het einde van 2005 brengen ze in samenwerking met koffieketen Starbucks een cd uit met daarop remixes, b-kanten en zeldzaam materiaal van de groep.

Muziekclip Rolling Stones - Jumpin' Jack flash

songtekst

 

02:34 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 415

Acda & de Munnik met Ren Lenny ren - 2002

Nederlands duo dat de term cabarock het leven inroept. Met 'Niet Of Nooit Geweest' scoren Acda & De Munnik in 1998 een enorme hit. Dat jaar mogen de heren ook een Zilveren Harp in ontvangst nemen. Andere hits van Acda & De Munnik zijn 'Laat Me Slapen', 'De Kapitein (Deel 2)' en 'Ren Lenny Ren'.

Acda & De Munnik Thomas Acda en Paul de Munnik leren elkaar kennen op de Amsterdamse Kleinkunstacademie in 1989. Na een kortstondige samenwerking in diverse projecten op school en daarbuiten gaan ze ieder hun eigen weg. Maar in 1995 staan ze weer samen op de planken in het theaterprogramma 'Zwerf On'. De liedjes van dat programma krijgen onverwacht enthousiaste reacties. 

In 1997 komt het titelloze debuutalbum uit. Deze cd wordt in eerste instantie een succes onder cabaretliefhebbers en studenten. Maar als zij op Lowlands ’98 ook alternatieve muziekliefhebbers meekrijgen is de toon gezet: Acda en De Munnik zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse popmuziek. 

Het jaar 1998 is dan ook een druk jaar voor beide heren. Naast soloprojecten doen ze als zingend cabaretduo Acda en De Munnik liedjes en theatershows voor uitpuilende zalen. In september van dat jaar komt de cd Naar Huis en inderdaad: wederom een groot succes. 

De single 'Niet Of Nooit Geweest' wordt grijs gedraaid op de Nederlandse radio en staat te boek als dé zomerhit van 1999. Ook andere nummers als 'Laat Me Slapen' en 'Het Regent Zonnestralen' worden hit(je)s. Ze spelen in dit jaar op ieder denkbaar festival en ontvangen een Zilveren Harp.  

In datzelfde jaar volgt ook het album In Voorraad; een livealbum met daarin een bonus cd In De Orangerie. Hierop staan een aantal nummers die niet eerder verschenen, zoals 'OL '55' en 'Wees Niet Bang'.

Hier zijn komt uit in 2000 en levert wat meer rustige luisterliedjes op en minder meezingers. Het tweetal wordt echter per album tekstueel sterker. In 2002 verschijnt een cd box met daarop alledrie de theatershows van het duo. Tot nu toe zijn alle nummers op de cd's nog afkomstig uit de theatershows.

Groeten Uit Maaiveld, die eveneens in 2002 verschijnt, is de eerste popplaat waarvoor ze geen theatertour hoeven te doen. Van deze plaat verschijnen 'Groeten Uit Maaiveld' en 'Ren Lenny Ren' op single.

Het nummer 'Zitten Voor De Blues' van het album Naar Huis komt voort uit een samenwerking tussen Van Dik Hout en Acda & de Munnik. Ze doen dit als De Poema's. In deze samenstelling brengen ze later ook het nummer 'Houten Hart' en 'Zij Maakt Het Verschil´. Er verschijnt ook een Best Of album en er volgen een aantal concerten in de Heineken Music Hall, waarna de gelegenheidsband in December 2003 weer uit elkaar gaat. 

Thomas en Paul spelen na drie theatershows met de gedachte om een rockopera a la Tommy te gaan maken. Ze schrijven de nummers, brengen de cd Liedjes Van Lenny in september 2004 uit en ondertussen zijn de eerste werkvoorstellingen voor de rock-comedy Ren Lenny Ren achter de rug.

Geen muziekclip voorradig

02:29 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 416

Abba met I have a dream - 1979

Een van de populairste bands uit de popgeschiedenis. ABBA scoort in de jaren '70 en '80 maar liefst 27 Top 40 hits. Met zeven nummers haalt de Zweedse band de nummer 1-positie in ons land.

De roots van ABBA liggen in Stockholm. Hier werken begin jaren ‘70 Björn Ulvaeus en Benny Andersson voor de latere manager van ABBA, Stig Anderson. Anderson is eigenaar van de Stockholm’s Polar Studio en Björn en Benny schrijven nummers voor de sessiemuzikanten die verbonden zijn aan Stockholm’s.
In deze periode krijgen de heren een relatie: Björn met de populaire zangeres Agnetha Faltskog en Benny met de Noorse jazz-zangeres Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Het klikt goed tussen de vier en ze besluiten samen een nummer uit te brengen. ‘People In Love’ wordt een hit en levert het viertal in 1973 een uitnodiging voor het Eurovisie Songfestival op. Onder de bandnaam ‘Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid’ spelen ze ‘Ring Ring’. Hoewel het de band niet de verwachte overwinning oplevert, scoort het nummer wel hoog in de Europese hitlijsten. In 1974 wordt het nog een keer geprobeerd. Met ABBA (naar de initialen van de voornamen) als nieuwe bandnaam en het nummer ‘Waterloo’ wint de band het Songfestival en is vanaf dat moment wereldberoemd. In korte tijd worden verschillende albums uitgebracht en verschijnt er een film over het levensverhaal van de popgroep. 
In 1982, vlak na het uitbrengen van het album The Visitors gaat de band uit elkaar. Het jaar ervoor zijn Benny en Anni-Frid gescheiden en het werkt niet meer tussen de vier. Agnetha en Anni-Frid gaan solo. Ze doen het goed in de Europese hitlijsten, maar behalen nooit het succes dat ze met ABBA bereikten. Björn en Benny pakken het slimmer aan. Zij gaan zich bezighouden met het schrijven van musicals over ABBA. De band is namelijk nog steeds erg populair en wereldwijd willen fans ABBA in ere houden.

Muziekclip Abba - I have a dream

songtekst

02:26 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 417

Barry Manilow met Mandy - 1974

New Yorkse popzanger die in de jaren '70 en '80 in Nederland twee hits op zijn naam schrijft: 'Copacabana (At The Copa)' (wat hem een Grammy oplevert) en 'Hey Mambo (met Kid Creole And The Coconuts). Barry Manilow schrijft in de Verenigde Staten drie (gouden) nummer 1-hits op zijn naam: 'Mandy', 'I Write The Songs' en 'Looks Like We Made It'. 'Could It Be Magic' is later gecoverd door Donna Summer en Take That. Barry Manilow heeft de eerste twee platen van Bette Midler geproduceerd.

Muziekclip Barry Manilow - Mandy

songtekst

 

02:23 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 418

Status Quo met Down down - 1975

Engelse rockband met Francis Rossi als voorman. Opgericht in 1967 en debuterend met het psychedelische ‘Pictures of Matchstick Men’. Status Quo verandert pas halverwege de jaren zeventig in de gitaarband die stampende rockhits scoort als ‘Down Down’ (1974), ‘Roll Over Lay Down’ (1975) en 'Whatever You Want ' (1979). In 1986 scoort Status Quo een hit met het door Nederlandse producersduo Bolland & Bolland geschreven 'In The Army'.

Muziekclip Status Quo - Down down

songtekst

 

02:19 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 419

Who met Pinball wizard - 1969

Britse rockband die in de jaren '60 en '70 zo'n twintig hits op haar naam schrijft. 'My Generation', 'Substitute', 'I'm A Boy', 'Happy Jack', 'Pictures Of Lily' en 'See Me Feel Me' halen allemaal de Top 10. The Who staat voor het laatst in de Top 10 (en in de Nederlands hitlijsten) in 1981 met 'You Better You Bet'.

The Who bestaat uit Pete Townshend, Roger Daltrey, Keith Moon en John Entwistle. Pete Townshend schrijft in 1969 de rockmusical Tommy die in 1975 wordt verfilmd en in 1994 voor het eerst op het toneel wordt gespeeld. Keith Moon sterft in 1978. Kenny Jones is zijn opvolger. The Who gaat in 1982 uit elkaar, maar is drie jaar later al weer te zien op Band Aid. Di-rect covert in 2001 'My Generation'. Limp Bizkit zet 'Behind Blue Eyes' op Results May Vary (2003).

Muziekclip Who - Pinball wizard

songtekst

02:16 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 420

Marco Borsato met Waarom nou jij - 1994

Bekendste en populairste zanger van Nederland sinds 'Dromen Zijn Bedrog' in 1994 alle records breekt. Marco Borsato is samen met André Rieu en Frans Bauer Nederlands best verkopende artiest van de jaren '90. Marco Borsato begint zijn carrière als Billy Vera-imitator in Hennie Huismans Soundmixshow. Vrijwel alle singles die Marco Borsato uitbrengt, halen de Top 10. Naast 'Dromen Zijn Bedrog' scoort de zanger ook nummer 1-hits met 'Waarom Nou Jij', 'De Bestemming' en 'Binnen'. Marco Borsato is ambassadeur van War Child.Marco Borsato Bekend is dat Marco Borsato als beginnend zanger in 1989 aan de soundmix-show meedoet en deze, een jaar later, wint met het liedje 'At This Moment' van Billy Vera. Maar wat niet iedereen weet is dat hij meedoet aan het programma van Henny Huisman door een plotselinge samenloop van omstandigheden. Een eerdere kandidaat die mee zou doen, valt ineens uit en Hans van Eijk, jurylid van de Soundmix-show weet Marco te regelen als vervanger. 

Na zijn overwinning, breekt er voor Marco een spannende tijd aan. Platenmaatschappijen zijn geïnteresseerd en binnen no-time sluit Marco een platencontract af. Zijn eerste single wordt 'At This Moment/Emozioni' en niet veel later volgt ook een album met de titel Emozioni. Het succes neemt af en Marco wordt overgehaald in het Nederlands te gaan zingen.

Het blijkt een succesformule. In 1994 verschijnt 'Dromen Zijn Bedrog'. De single weet maar liefst 13 weken op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten te staan. Goed voor een vermelding in het Guiness Book Of Records. Veel van de liedjes die Marco zingt zijn Italiaanse songs die van een Nederlandse tekst worden voorzien. Op Als Geen Ander (1995) schrijven John Ewbank, Han Kooreneef en Leo Driessen ook een flink aantal geheel eigen nummers voor Marco. Aan de Borsato successtory komt geen eind. De cd's worden veelvoudig platina en de zanger scoort hit na hit. 

Zijn meest succesvolle album tot nu toe is De Waarheid (1997). Meer dan 600.000 (!) stuks gaan van dit album over de toonbank. De Bestemming en Luid En Duidelijk verschijnen in respectievelijk 1998 en 2000. In 2001 wordt Marco gevraagd een nummer te zingen op de bruiloftvan Prins Willem Alexander en Maxima. Hij nodigt de zangeres Sita uit om het samen met hem te doen. Begin 2002 verschijnt Onderweg. Een verzamelaar hits met vijf nieuwe Borsato tracks. Met onder meer een driemaal uitverkocht Stadion De Kuip is Marco Borsato de best bezochte live-act van 2002. 

2004 is wederom een jaar van records. Bij elk van de 13 liedjes op het nieuwe album Zien zal een kort filmpje worden gemaakt, en niet door de eerste de beste. Nederlandse filmmakers Johan Nijenhuis, Dick Maas, Matthijs van Heijningen jr. en Theo van Gogh zullen hun artistieke bijdrage leveren: Marco’s nieuwe album zal verschijnen als muziek-DVD. 

De gelijknamige single en DVD-single (waarop ook de ontroerende videoclip, van Dick Maas en de ‘making of’ te zien zijn) liggen in december in de winkels, en in een recordtempo worden de hitlijsten beklommen. Na twee weken staat het nummer op 1 in de Mega top 50; voor Marco zijn zesde nummer 1 hit. 

In mei en juni staan Marco Borsato en zijn band 10x in een uitverkocht ‘Sportpaleis’ (Antwerpen) en 6x in een uitverkochte ‘Kuip’. De politie moet vele extra agenten inzetten om iedereen veilig van en naar de Kuip te begeleiden. Tijdens de concerten komen er een aantal gastzangers meezingen, waaronder Idols winnaar Boris, Trijntje Oosterhuis, Ali B en Do. Met de laatste staat Borsato op nummer 1 in de Mega Top 50 met het duet 'Voorbij'. 

In september levert platenmaatschappij Universal in één klap het schrikbarende aantal van 60.000 exemplaren aan de winkels uit van 'Wat Zou Je Doen', een liveuitvoering van het duet van Marco Borsato met Ali B. Dat betekent dat de platenmaatschappij er bij voorbaat al van uit gaat dat de single goud zal worden. Die gedachte blijkt aardig juist, ook deze single komt in no time op 1 in de Mega Top 50. Als André Hazes overlijdt en zijn single 'Zij Gelooft In Mij' opnieuw uitkomt, moet Marco Borsato tijdelijk wijken, om daarna gewoon weer de eerste positie in te nemen. De opbrengsten van deze single gaan overigens naar Warchild

Marco neemt begin 2006 een duet op met niemand minder Andrea Bocelli. Het duet komt te staan op het album Amore van Bocelli. Het nummer is getiteld 'Because We Believe'. 

Muziekclip Marco Borsato - Waarom nou jij

songtekst

02:13 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 421

Fleetwood Mac met Oh well part I - 1969

Amerikaanse band die in 1967 in Londen wordt opgericht. In de jaren '70, '80 en '90 scoort Fleetwood Mac grote hits met o.a. 'Tusk', 'Big Love' en 'Everywhere'. Rumours uit 1977 wordt gezien als een klassieker.

Fleetwood Mac Fleetwood Mac begint eind jaren ’60 als bluesband met als belangrijkste leden drummer Mick Fleetwood en zanger-gitarist Peter Green. Ervoor zijn deze heren lid van de Bluesbreakers, de begeleidingsgroep van John Mayall. De groep wordt aangevuld met bassist John McVie (de ‘Mac’ in de groepsnaam is het eerste deel van zijn achternaam). De eerste hit scoort de groep in 1968 met ‘Need Your Love So Bad’. 

Het grote succes komt in 1969 met onder andere de Top 5-hit ‘Albatross’ en het opnieuw uitgebrachte ‘Need You Love So Bad, Oh Well (Part 1)' dat in Nederland in november de eerste nummer 1-hit betekent voor Fleetwood Mac. De band is dan inmiddels aangevuld met gitarist David Kirwan. In 1970 volgt een Top 10-hit met ‘The Green Malinish’. In de eerste helft van de jaren ’70 maakt de groep veel bezettingswisselingen door wat de muzikale prestaties niet ten goede komt. 

Peter Green vertrekt met psychische problemen, Jeremy Spencer sluit zich aan bij een sekte en Danny Kirwan wordt ontslagen door zijn zenuwslopende plankenkoorts. Problemen genoeg dus voor de band en ondanks de succesvolle re-release van Albatross is de groep in 1973 op sterven na dood. Maar de band wordt gered door twee nieuwkomers: Lidsey Buckingham en Stevie Nicks. Met de line-up van Nicks, Buckingham, Fleetwood, McVie én toetsenist/zangeres Christine Perfect gaat de band het opnieuw proberen. 

Vooral muzikaal gaat Fleetwood Mac een nieuwe koers varen en de blues maakt plaats voor Amerikaanse, radiovriendelijke rock. Het is de mix van de blues-achtergrond van Mick Fleetwood, de liefde voor country van Lindsey Buckingham en Stevie Nicks met ‘Janis Joplin achtige West Coast-muziek (zoals Fleetwood Mac het zelf omschrijft) dat de band geen doorsnee rock maakt. Het album Fleetwood Mac (1975) is het eerste met Buckingham en Nicks. Het wordt direct het eerste Amerikaanse nummer 1-album voor de groep. 

De single ‘Rhiannon’ wordt in Nederland een top 20-hit. In 1976 wordt de opvolger gemaakt, maar de groep heeft weer te maken met behoorlijk wat persoonlijke problemen. Dit keer voornamelijk in de relationele sfeer. Een aantal leden binnen de band hebben wat met elkaar en dit gaat uit. Ondanks de stress tijdens de opnames (of misschien juist daardoor) maakt de band een klassieker: Rumours, alleen in de VS al goed voor 15 miljoen verkochte exemplaren. Van dit album komt de hitsingle: ‘Go Your Own Way’, ‘Don’t Stop’ en ‘Dreams’. Maar na Rumours gaat het opnieuw mis en de spanningen tussen de groepsleden lopen wederom hoog op. 

De albums Tusk (1979) en Mirage (1982) vallen commercieel en creatief nogal tegen. Wat niemand verwacht, gebeurt: de band komt in 1987 sterk terug met het album Tango In The Night, dat in Nederland twee jaar in de albumlijst staat en vijf hits oplevert waaronder ‘Everywhere’. In de periode na Tango In The Night verlaten Lidsey Buckingham, Stevie Nicks en Christine McVie (gescheiden van John McVie) de groep zodat na bijna dertig jaar alleen nog John McVie en Mick Leenwoord Mack de oorspronkelijke bandleden zijn. De nieuwe line-up van Fleetwood Mac begint met hun toernee in 1994 en brengt het album Time (1995) uit dat weinig aandacht krijgt. (Dit geldt ook voor het album Behind The Mask uit 1990). 

Ook met de solo-carrières van de uit de band gestapte leden wil het maar niet vlotten. In 1996 zijn er geruchten dat de 1977-bezetting weer bij elkaar komt. Maar dat gebeurt niet. Wel worden de oorspronkelijke leden door MTV gevraagd om voor één keer weer bij elkaar te komen voor een concert. Dat doen ze, en het resultaat is het live-album The Dance uit 1997. Dat het publiek Fleetwood Mac waardeert blijkt uit het feit dat het album de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijsten bereikt. 

Muziekclip Fleetwood Mac - Oh well

songtekst

 

01:53 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 442

Frank Sinatra met My way - 1969

Bekend van o.a. 'My Way', 'New York, New York' en 'Somethin' Stupid', het duet dat hij zingt met zijn dochter Nancy Sinatra. Niet alleen als zanger komt hij in de publiciteit. Hij speelt in diverse films en is samen met Sammy Davis Jr, Dean Martin, Joey Bishop en Peter Lawford lid van The Rat Pack; de playboys in de entertainment industrie. Ook zijn contacten met de maffia zijn berucht. Frank Sinatra overlijdt op 14 mei 1998 in Los Angeles.

Frank Sinatra Francis Albert Sinatra wordt op 12 december 1915 in Hoboken, New York geboren als zoon van Italiaanse immigranten. Hij bekwaamt zich op school in sport en schrijft daarnaast voor zijn schoolkrant. Ook bokst hij regelmatig en slaat daarbij geen slecht figuur. 

De jonge Frank zingt in zijn vrije tijd liedjes van Bing Brosby na, om zo te oefenen op zijn zangkunsten. Geld voor zangles is er niet. Ook richt hij in deze periode richt hij ook 'The Hoboken Four' op. Als hij The Hoboken Four een keer inschrijft voor een zangwedstrijd op de radio, gaat de zangcarrière van Frank echt van start. 

Hij krijgt een baan aangeboden in The Rustic Cabin; een kleine club in New Jersey. Hier is hij kelner en zingt hij af en toe. In zijn vrije tijd zingt hij bij lokale radiostations voor wat extra bijverdiensten. Hij trouwt in 1939 met zijn jeugdliefde Nancy Barbato. 

Ondertussen zingt hij nog steeds in The Rustic Cabin en wordt hij ontdekt door Harry James. James is de assistent van Benny Goodman, maar is bezig met het opzetten van zijn eigen band en hij weet Frank te strikken. 

Na een tournee van 6 maanden en het uitbrengen van een single, sluit Sinatra zich aan bij The Tom Dorsey Orchestra. Sinatra's zalvende stem blijft niet onopgemerkt en de groep scoort een tiental hits in de hitlijsten. In 1940, als de band inmiddels een van de grootste acts van Amerika is, begint zijn filmcarrière met Las Vegas Nights.

Vele films volgen en Sinatra wordt een superster. Zijn zoetgevooisde doet meisjes in katzwijm vallen, vandaar ook zijn bijnaam ' The Voice'. Zijn populariteit is ongekend en het inkomen van Sinatra wordt geschat rond de $1.250.000 per jaar. En dat in een tijd waarin een nieuwe auto nog ongeveer duizend dollar kost.

In 1947 neemt Frank 72 nieuwe nummers op. Een persoonlijk record in een jaar tijd.  Toch is dat jaar niet alleen maar succesvol. Hij wordt verdacht van het onderhouden van communistische contacten, in een periode dat er een anticommunistische wind over Amerika raasde. Maar ook zijn vermeende banden met de maffia worden onder de loep genomen, nadat hij in Cuba is gesignaleerd met maffiabaas Lucky Luciano.

Zijn huwelijk met Nancy loopt op de klippen en zijn carrière raakt in het slop nadat bekend wordt dat Frank een buitenechtelijke relatie heeft met filmster Ava Gardner Na zijn scheiding van Nancy trouwt hij met haar, maar ook dit huwelijk houdt geen stand. Ava wil dat Frank zijn ' foute' vrienden en zakenpartners gedag zegt, maar hij wil er niks van weten. Ze scheiden weer in 1953.

Door zijn rol in From Here To Eternity pakt Sinatra de draad weer op. Hij krijgt een Oscar voor zijn acteerprestatie en zijn wisseling van platenmaatschappij legt hem ook geen windeieren. Door de vele filmrollen die volgen en zijn natuurlijke manier van spelen komt hij bekend te staan als zowel een goede zanger, als een goed acteur.

Sinatra blijkt een invloedrijk man. Niet alleen binnen de artiestenwereld, ook op politiek gebied laat Sinatra zijn mening gelden. Hij schaart zich achter de toenmalige senator John F. Kennedy, tijdens diens gooi naar het presidentsschap. Dit deed hij in 1944 ook al voor Franklin Delano Roosevelt tijdens zijn campagne . 

Het verhaal gaat dat Kennedy en Sinatra zelfs een vriendinnetje hebben gedeeld; Judith Exner. Maar door  Kennedy's reputatie als 'Tough On Crime'  president en Sinatra's vermeende maffiabanden, kon de vriendschap geen stand houden. 

Hij trouwt in 1966 op zijn 51ste met de 21 jaar oude Mia Farrow, maar ook dit huwelijk - zijn derde - houdt niet lang stand. in 1968 wordt er alweer echtscheiding aangevraagd. Dan breekt de tijd van The Rat Pack aan. De vriendengroep ontstaat in 1960, nadat ze samen in de film Oceans Eleven hebben gespeeld en bestaat uit Sammy Davis Jr., Dean Martin, Joey Bishop en Peter Lawford. Ze komen bekend te staan als een groep zingende playboy's. Samen kennen ze de hele Amerikaanse Jetset.

In 1971 besluit Frank een punt achter zijn muzikale carrière te zetten. Hij wil meer tijd met zijn familie doorbrengen en ook de negatieve media-aandacht is hij zat. Zijn vervroegd pensioen is echter van korte duur. In 1973 komt hij terug met Ol' Blue Eyes Is Back. Maar zijn productiviteit is niet meer zo hoog als in vroeger dagen. 

In de film The Godfather uit 1972 komt een personage voor die gebaseerd  zou zijn op Sinatra. Johnny Fontaine, een zanger/acteur van Italiaanse afkomst, heeft banden met de Corleone familie en hij komt hen om hulp vragen voor zijn filmcarrière. Door een afgehakt paardenhoofd in het bed van een van de filmbazen te leggen, overtuigen ze hem van de noodzaak Fontaine een rol te geven.

In 1976 trouwt Frank voor de vierde en laatste keer. Barbara Marx, de weduwe van Marx Brother Zeppo, is de gelukkige.

In de jaren tachtig geeft Frank voornamelijk live optredens. Las Vegas, waar hij ook al aandelen heeft in een casino, is de plek waar hij avond aan avond optredens geeft. De jaren negentig brengen nog succes voor The Voice. Hij neemt een aantal nummers op met andere artiesten, zoals Bono van U2, Aretha Franklin en Tony Bennet.

Frank overlijdt op 14 mei 1998 op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Zowel Robbie Williams als de Ierse band Westlife nemen een aantal nummers van Frank. Robbie doet dat op het album Swing When You're Winning uit 2001 en Westlife brengt in 2004 het album Allow Us To Be Frank uit. Hierop staan alleen maar covers op van old blue eyes, waar Williams ook nog andere artiesten uit de jaren vijftig de revue laat passeren.

Muziekclip Frank Sinatra - My way

songtekst

 

01:48 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-07

Nummer 423

Zager & Evans met In the year 2525 - 1969

Muziekclip Zager & Evans - In the year 2525

songtekst

02:43 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 424

Elton John met Candle in the wind - 1997

Een van Engelands grootste singer/songwriters uit de muziekgeschiedenis. Scoort in de jaren '70, '80 en '90 grote hits. In 1997 breekt Elton John alle verkooprecords. 'Candle In The Wind' is opgedragen aan de overleden Prinses Di.

Reginald Kenneth Dwight, beter bekend als Elton John, is al op twaalfjarige leeftijd actief in de muziek. In '59 treedt hij voor het eerst op. Hij geeft de middelbare school op om in '64 'manusje-van-alles' te worden bij muziekuitgeverij Mills-Music. Als pianist begeleidt hij verschillende artiesten, onder wie zangeres Patti LaBelle. 

Dit doet hij al snel onder zijn artiestennaam die is afgeleid van de blueszangers Elton Dean en (long) John Baldry. Zelf is hij pas succesvol als hij samen met tekstschrijver Bernie Taupin songs gaat schrijven. Ze vullen elkaar uitstekend aan omdat Taupin gespecialiseerd is in wat Elton John niet beheerst: fraaie teksten op papier zetten. 

In '69 verschijnt Elton John's eerste plaat Empty Sky. Vanaf zijn tweede album raakt John's carrière in een stroomversnelling. De zanger/pianist begint zich dan ook steeds excentrieker te gedragen en zijn brilmonturen nemen steeds extravagantere vormen aan. Na '77 verhuist Taupin naar de VS waardoor John in zee gaat met een nieuwe schrijfpartner: Gary Osborne. John doet het wat rustiger aan in de muziek en wordt hoofdsponsor en voorzitter van de voetbalclub Watford FC. In '79 treedt hij op in de Sovjet Unie. 

Tijdens Live Aid is John één van de sterren en deelt hij het podium met George Michael. Met diezelfde Michael scoort hij in '91 een megagrote hit met zijn 'Don't Let The Sun Go Down On Me'. In '94 verzorgt hij de Soundtrack voor de Disneyfilm Lion King

Na de dood van Diana in 1997 speelt hij 'Candle In The Wind' (oorspronkelijk een ode aan Marilyn Monroe) live tijdens de begrafenisplechtigheid. Het wordt de best verkochte single allertijden en de Engelsen staan bij de release in de rij om de single te bemachtigen. Wereldwijd zijn er meer dan 33 miljoen exemplaren van verkocht, in Nederland meer dan 600.000. Elton John is eigenaar van eigen platenlabel Rocket Records. In 2001 verschijnt Songs From The West Coast. Na veertig albums is het volgens de zanger tijd ermee te stoppen. "Ik hou ervan voor jullie te zingen, maar ik haat de muziekindustrie," aldus Elton John. 

Bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, in 2004 verschijnt een nieuw album van de zanger: Peachtree Gold. In 2005 helpt Elton John de dan al bijna 10 jaar dode rapper 2Pac zijn eerste nummer 1 hit te scoren in Engeland. John is te horen op een geremixte versie van een oud nummer van de rapper. John staat dat jaar ook op Live 8, de opvolger van het originele Live Aid. in juli 2005 verschijnt ook de door Elton John geschreven en gezongen single 'Electricity', afkomstig uit Billy Elliot - The Musical. John is samen met Lee Hall die de muziek voor de oorspronkelijke film verzorgde, verantwoordelijk voor de muziek voor de musical.

Muziekclip Elton John - Candle in the wind (Norma Jean versie)

Muziekclip Elton John - Candle in the wind (Lady Di versie)

songtekst Norma Jean versie

songtekst Lady Di versie

02:40 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 425

Nazareth met Love hurts - 1974

Schotse hardrockband die vooral covers van onbekende nummers uitbrengen. Nazareth 'schrijft' in Nederland slechts één hit op haar naam: 'Love Hurts'. De rockballad (in 1961 de b-kant van de Roy Orbison single 'Running Scared') staat begin 1976 vijf weken op de eerste plaats van de Top 40. Ook in de rest van de wereld (o.a. in de VS, Canada en in Groot-Brittannië) wordt 'Love Hurts' een grote hit. In de VS en Canada zijn meerdere albums van Nazareth en in Groot Brittannië scoort de band nog twee Top 10-hits met 'Bad Bad Boy' en 'Broken Down Angel'. Het album Boogaloo verschijnt in 1998. Drummer Darrell Sweet overlijdt het jaar erop (30 april 1999) aan aan hartaanval. Hij wordt 51 jaar. Nazareth dankt haar naam aan de eerste tekstregel van het nummer 'The Weight' van The Band: "I pulled into Nazareth".

Muziekclip Nazareth - Love hurts

songtekst

02:29 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 426

Abba met Happy new year - 1980

Een van de populairste bands uit de popgeschiedenis. ABBA scoort in de jaren '70 en '80 maar liefst 27 Top 40 hits. Met zeven nummers haalt de Zweedse band de nummer 1-positie in ons land.

De roots van ABBA liggen in Stockholm. Hier werken begin jaren ‘70 Björn Ulvaeus en Benny Andersson voor de latere manager van ABBA, Stig Anderson. Anderson is eigenaar van de Stockholm’s Polar Studio en Björn en Benny schrijven nummers voor de sessiemuzikanten die verbonden zijn aan Stockholm’s.
In deze periode krijgen de heren een relatie: Björn met de populaire zangeres Agnetha Faltskog en Benny met de Noorse jazz-zangeres Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Het klikt goed tussen de vier en ze besluiten samen een nummer uit te brengen. ‘People In Love’ wordt een hit en levert het viertal in 1973 een uitnodiging voor het Eurovisie Songfestival op. Onder de bandnaam ‘Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid’ spelen ze ‘Ring Ring’. Hoewel het de band niet de verwachte overwinning oplevert, scoort het nummer wel hoog in de Europese hitlijsten. In 1974 wordt het nog een keer geprobeerd. Met ABBA (naar de initialen van de voornamen) als nieuwe bandnaam en het nummer ‘Waterloo’ wint de band het Songfestival en is vanaf dat moment wereldberoemd. In korte tijd worden verschillende albums uitgebracht en verschijnt er een film over het levensverhaal van de popgroep. 
In 1982, vlak na het uitbrengen van het album The Visitors gaat de band uit elkaar. Het jaar ervoor zijn Benny en Anni-Frid gescheiden en het werkt niet meer tussen de vier. Agnetha en Anni-Frid gaan solo. Ze doen het goed in de Europese hitlijsten, maar behalen nooit het succes dat ze met ABBA bereikten. Björn en Benny pakken het slimmer aan. Zij gaan zich bezighouden met het schrijven van musicals over ABBA. De band is namelijk nog steeds erg populair en wereldwijd willen fans ABBA in ere houden.

Muziekclip Abba - Happy new year

songtekst

02:24 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 427

Bob Dylan met Just like a woman - 1966

Robert Allen Zimmerman, beter bekend als Bob Dylan, is een Amerikaanse singer/songwriter die sinds de jaren '60 actief is in de popmuziek. Bob Dylan heeft een flink aantal evergreens op zijn naam staan, waaronder 'Knockin' On Heaven's Door', 'Like A Rolling Stone', 'Lay Lady Lay' en 'I Want You'.

Muziekclip Bob Dylan - Just like a woman

songtekst

02:19 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 428

Rob De Nijs met Het werd zomer - 1977

Amsterdamse popzanger die al meer dan 40 jaar in het vak zit en met name in de jaren '60 en '70 grote hits scoort met o.a. 'Ritme Van De Regen', 'Jan Klaassen De Trompetter', 'Dag Zuster Ursula' en het door Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh geschreven 'Malle Babbe'. Rob de Nijs is ook te zien in de TV-series Oebele en Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer? In 1996 scoort Rob de Nijs zijn eerste nummer 1-hit met 'Banger Hart'. Het grootste gedeelte van het repetoire is geschreven door zijn partner Belinda Meuldijk.

Geen muziekclip voorradig

02:12 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 429

Buena vista social club met Chan chan - 1997

De gelijknamige plaat van de Buena Vista Social Club slaat in 1996 wereldwijd aan. In Nederland staat het album maanden in de top tien van best verkochte albums. Het is dan ook een plaat voor jong en oud. Ook niet Cubanen lijken deze ‘Son’ (zo heet deze stroming van muziek namelijk) te kunnen waarderen. En dat terwijl het hele album binnen vijf dagen is opgenomen.

De Buena Vista Social Club zou oorspronkelijk een samenwerkingsproject zijn tussen Afrikaanse en Cubaanse gitaristen. Toen de Afrikanen niet kwamen opdagen in de studio werd besloten het project zonder hun medewerking voort te zetten. 

De opnames in de studio in Havana, Cuba namen zo weinig tijd in beslag omdat de nummers vrijwel allemaal ‘live’ in een à twee takes slaagden. De muzikanten deelden dezelfde passie voor muziek en voelden zich helemaal op hun gemak met elkaar. 

De nummers werden gaandeweg gearrangeerd en uitgewerkt. Het zijn vrijwel allemaal oude Cubaanse volksliederen in een nieuw jasje gegoten. Buena Vista Social Club bestaat uit bejaarde Cubaanse muzikanten. De oudste van het stel was de toen 89 jaar oude gitarist en zanger Compay Segunda. Een andere vocalist was de 70-jarige Ibrahim Ferrer, een Cubaanse ster uit de jaren vijftig. 

Op het eerste album zingt ‘de Edith Piaf van Cuba’ Omara Portuondo’ een aantal nummers mee. Op de volgende CD van de Social Club, verschenen begin 2000, zingt Omara alle nummers.Enkele van de andere muzikanten zijn: Ry Cooder (gitaar), Elias Ochea (gitaar en zang), Ruben Gonzales (piano) en Ry Cooder, Orlando Lopez (bas), Manuel Mirabel (trompet).

Compay Segunda overlijdt op 14 juli 2003 op 95 jarige leeftijd, Ruben Gonzales (84) overlijdt in datzelfde jaar op 9 december en op 7 augustus 2005 wordt bekend dat ook Ibrahim Ferrer het leven heeft gelaten. Hij werd 78 jaar oud. 

Ferrer stond in juli van 2005 nog op het North Sea Jazz festival in Den Haag en het was de bedoeling dat hij in het najaar zou terugkeren naar Nederland voor concerten in Amsterdam en Groningen.

Muziekclip Buena vista social club - Chan chan

songtekst

02:09 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende