22-01-07

Nummer 471

Bruce Springsteen met My home town - 1986

Amerikaanse singer/songwriter die in 1981 doorbreekt met de klassieker 'The River'. Bruce Springsteen wordt ook wel The Boss genoemd. In 1985 scoort hij twee nummer 1-hits met 'Dancing In The Dark' en 'I'm On Fire'. In 2002 verschijnt The Rising. Het is het eerste studio-album van Bruce Springsteen sinds The Ghost Of Tom Joad uit 1995 en het eerste album van Bruce Springsteen & The E-Street Band sinds het in 1984 verschenen Born In The U.S.A..

Bruce Springsteen Bruce Springsteen groeit op in New Jersey. Als tiener valt hij voor de rock & roll en halverwege de jaren '60 speelt hij in een aantal bandjes. Begin jaren '70 probeert hij voet aan de grond te krijgen als singer/songwriter. In 1972 krijgt hij een contract aangeboden door Columbia Records. Greetings From Asbury Park verschijnt het jaar erop, maar gaat aan de aandacht voorbij. Ook The Wild, The Innocent And The E-Street Shuffle doet geen stof opwaaien. (Uiteindelijk halen beide albums platina in Amerika.) 

Columbia Records geeft Bruce Springsteen een laatste kans. In de zomer van 1975 verschijnt Born To Run. Het gelijknamige nummer levert Bruce in zijn thuisland een hit op. Zijn eerste Nederlands hitje scoort The Boss in 1980. 'Hungry Heart' haalt de Tipparade. Het jaar erop staat 'The River' in de Top 20. Beide nummers zijn afkomstig van The River (1980). Zijn grootste hits scoort Bruce Springsteen in 1985 met 'Dancing In The Dark' en 'I'm On Fire'. 

Beide nummers halen de bovenste plek van de Top 40 en de verkoopcijfers van het album Born In The U.S.A. liegen er niet om. In 2002 verschijnt The Rising. Het is het eerste studio-album van Bruce Springsteen sinds The Ghost Of Tom Joad uit 1995 en het eerste album van Bruce Springsteen & The E-Street Band sinds het in 1984 verschenen Born In The U.S.A.. The Rising is opgenomen onder productionele leiding van Brendan O’Brien (Mick Jagger, Aerosmith, Bob Dylan, Neil Young) in Atlanta. Hoewel veel nummers verwijzen naar het Amerika van na de aanslagen, gaan de nummers hier niet expliciet over. “De nummers die ik heb geschreven zou je in die context kunnen plaatsen, maar het gaat meer over het gevoel dat ik erdoor kreeg. Gevoelens die veel mensen nog steeds hebben”, aldus Bruce. 

De terugkeer van Bruce Springsteen & The E-Street is een doorslaand succes. Het album gaat in de Verenigde Staten in de eerste week 525.000 keer over de toonbanken en komt binnen op nummer 1 in de Billboard Top 200. Het album is direct goud. In Canada, Engeland, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden, België, Finland, Denemarken en Noorwegen komt The Boss ook binnen op de bovenste positie. In Nederland houdt alleen By The Way van de Red Hot Chili Peppers The Rising van de eerste plek in de Album Top 100. De opvolger van The Rising is Devils & Dust en komt in 2005 uit. Net alsThe Rising is de plaat geproduceerd door Brendan O'Brien. De eerste single is de titeltrack van het album.

Muziekclip Bruce Springsteen - My home town

songtekst

04:32 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.