22-01-07

Numer 462

Rowwen Heze met Bestel maar - 1992

Rowwen Hèze is een populaire texmex-band uit het Limburgse America. Ze zingen doorgaans in het dialect en hebben een ijzersterke live-reputatie.

Muziek
Rowwen Hèze put uit een mix van Ierse folk, polka, tex-mex, rock en feestmuziek. De teksten worden in het Limburgs ingezongen, maar toch breken ze ook door boven de rivieren.

America
De band is afkomstig uit het Limburgse dorpje America. Het pittoresque plaatsje in de Peel is een grote inspiratiebron voor zanger en tekstschrijver Jack Poels.

Rowwen Hèze
Jack Poels speelt in de Engelstalige band Bad Edge als hij in 1985 gevraagd wordt om zich bij The Legendary Texas Four te voegen. Hij stemt toe, op voorwaarde dat hij bij tijd en wijle zijn in het dialect geschreven 'De Peel In Brand' ten gehore mag geven. De band verandert niet snel daarna zijn naam in 'Rowwen Hèze', vernoemd naar een zonderling figuur dat aan het einde van de negentiende eeuw langs de rand van het dorp dwaalde.

Live-reputatie
Rowwen Hèze maakt al snel naam in de regio en staat bekend om zijn spectaculaire live-optredens. In 1987 worden ze door de carnavalsvereniging uit Horst gevraagd om een bijdrage te leveren aan de carnavalscassette. De band komt met 'Niks Stront Niks' op de proppen, een track die door diezelfde vereniging geboycot wordt. Het nummer neemt de plaatselijke politiek op de hak.

Publiciteit
De boycot haalt alle regionale kranten en de naam van Rowwen Hèze is definitief gevestigd. Ook het TV-programma Van Gewest Tot Gewest besteedt aandacht aan de band. In eigen beheer wordt het album Rowwen Hèze uitgebracht.

Dialect
Voor de provinciale selectie van de Grote Prijs van Nederland levert Rowwen Hèze twee cassettes in: één in het Engels en één in het dialect. Met de laatste halen ze de tweede ronde. Als gevolg gaat de groep, die bestaat uit Jack Haegens, Jack Poels, Jan Philipsen, Martin Rongen, Theo Joosten en Tren van Enckevort, in het dialect verder.

Boem
In 1991 produceert Boudewijn De Groot het debuutalbum Boem. De plaat haalt de hitlijsten. Single 'Bestel Mar' wordt voor de tweede keer uitgebracht en wordt nu ook boven de rivieren een hit. Het levert Rowwen Hèze een optreden op Pinkpop op. In 1993 speelt de band ook op het Roskilde Festival in Denemarken, als eerste Nederlandse band op het hoofdpodium.

Station America
De nieuwe CD van de Limburgers, Station America, kan rekenen op enthousiaste reacties. In 1994 ontvangt Rowwen Hèze de Limburg Award voor zijn bijzondere bijdrage aan het promoten van de provincie. Een jaar later scoort de groep een hit met de single 't Roeie Klied'. Hetzelfde geldt voor de track 'Limburg'.

Prijzen
Voor de CD Zondag in 't Zuiden ontvangt de band in 1998 een gouden plaat. Vanaf dat moment zal de groep meerdere prijzen pakken.
In 2005 viert Rowwen Hèze zijn 20-jarige jubileum met twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.

Geen muziekclip voorradig

 

05:07 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.