14-01-07

Nummer 524

Iggy Pop met Lust for life - 1977

De fascinerende geschiedenis van Iggy Pop is niet in een paar regels te vertellen. Hij heeft een indrukwekkend aantal albums op zijn naam staan. De afgelopen jaren heeft de bijna 60-jarige Pop vooral verzamelalbums uitgebracht zoals The Best Of Iggy Pop en A Million In Prizes: The Anthology. Pop gaat in 2006 weer op tournee en staat met zijn band The Stooges ook op Lowlands.


Iggy Pop wordt wel gezien als de ‘godfather of punk’. Niet zonder reden, want bijna elke punkband heeft ooit wel iets van Pop geleend. Pop is in 1947 geboren op een woonwagenkamp in Muskegon in de Verenigde Staten als James Newell Osterberg. Als kind is Pop geïntrigeerd door mechanische geluiden als scheermachines. Zulke geluiden worden het uitgangspunt als hij in 1967 een band begint met de broers Asheton en Dave Alexander. The Psychedelic Stooges, al snel afgekort tot The Stooges, zijn geboren.

Begin van Punk
Elektra Records geeft de band een contract voor het zelf opgenomen album The Stooges en de opvolger ervan Funhouse. De albums verkopen slecht, maar worden uiteindelijk toch klassiekers omdat ze gezien worden als het begin van punk. Elektra verlengt het contract niet en de band gaat uit elkaar. Pop is tegen die tijd drugsverslaafd.

Bowie
Het is David Bowie die de inmiddels afgekickte Pop er toe zet zijn carrière weer op te pakken. De Asheton broers worden opgetrommeld en met een contract van Columbia Records op zak, brengen de Stooges Raw Power uit in 1973. Pop raakt echter weer aan de drugs. Hij laat zich opnemen en schrijft nieuwe songs in het ziekenhuis. Deze muziek wordt pas in 1977 uitgebracht op Kill City.

Opnieuw is het Bowie die Pop onder zijn hoede neemt. Samen gaan de twee op tournee en wonen ze een tijdje in Berlijn. Bowie zorgt dat Pop een contract krijgt bij RCA. Later geeft hij toe dat Pop ook een soort proefkonijn is voor het uitbrengen van elektronische rock, zoals de albums The Idiot en Lust For Life.

In de jaren daarna brengt Pop bijna jaarlijks een nieuw album uit. Daarna trekt hij zich terug en schrijft zijn autobiografie I Need More. Bowie scoort inmiddels een hit met China Girl, die eerder al op Pop’s The Idiot had gestaan. Pop komt terug 1986 met het door Bowie geproduceerde album Blah Blah Blah.

Succesvol
Daarna besluit hij om het hard rock/ heavy metal pad op te gaan. Met Brick By Brick uit 1990 is hij weer terug op volle sterkte. Het album bezorgt hem een top 20 hitsingle met Candy, een duet met Kate Pierson. Zes jaar later maakt de film Trainspotting alsnog een hit van Lust for Life. Pop speelt zelf ook mee in een aantal films.

Terugblik
Tijdens de jaren ’90 noemen steeds meer bands The Stooges als een inspiratiebron. Pop kijkt vaker terug op de band en schrijft er het boek Please Kill Me: The Oral History Of Punk over.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de Stooges in het nieuwe millennium weer samenkomen. Er volgen meer albums, zowel solo als samen met The Stooges. De laatste albums kwamen uit in 2005. Dat waren The Best Of Iggy Pop en A Million In Prizes: The Anthology.

En Iggy Pop en The Stooges are still going strong: in 2006 staan ze op festival Lowlands.

Muziekclip Iggy Pop - Lust for life

songtekst

 

21:14 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.