14-01-07

Nummer 509

Lenny Kravitz met Let love rule - 1989

Ex-)manlief van 'Cosby-dochter' Lisa Bonet die met zijn debuutalbum Let Love Rule in 1989 doorbreekt. Lenny Kravitz scoort daarna Top 10-hits met 'It Ain't Over (Till It's Over)', 'Always On The Run' en 'Are You Gonna Go My Way'. In 2001 staat de singer/songwriter opnieuw in de Top 10 en wel met 'Stillness Of Heart'.

Lenny Kravitz Kravitz wordt geboren in 1964 als zoon van een blanke vader en een zwarte moeder (Roxie Roker, Helen Willis in de TV-serie The Jeffersons). Als kind al blijkt de kleine Lenny ongelovelijk muzikaal, hij leert zichzelf gitaar, drums, basgitaar en piano spelen. 

In 1988 haalt hij dan eindelijk een platencontract binnen en het album Let Love Rule (1989) is het resultaat. Kravitz heeft een voorliefde voor de sound en instrumenten van de jaen '60 en '70, die hij feilloos in een modern jasje weet te steken. Radio 3 (en met name Jeroen van Inkel) draait de gelijknamige single veel. 'Let Love Rule' wordt een hit.

Ook als producent verdient hij zijn sporen. Voor Madonna produceert hij de clip van 'Justify My Love'. Het enige nadeel aan deze samenwerking is dat de geruchten over een vermeende relatie al snel de ronde doen. Dit tot groot ongenoegen van zijn vrouw, Lisa Bonet (Denise Huxtable in de TV-serie The Cosby Show). Het wordt haar in 1991 teveel en ze vraagt een scheiding aan. Deze komt uiteindelijk twee jaar later rond. Bonet is ook de moeder van zijn dochter Zoe.

Mama Said (1991) gaat over het algemeen over de scheiding van Lenny Kravitz met Lisa Bonet . Titels als 'Stand By My Woman' zeggen genoeg... Guns 'N Roses gitarist Slash (een groot fan van Kravitz) doet mee op 'Always On The Run'. De single haalt de Top 5. 

'It Ain't Over 'Til It's Over' wordt de eerste hit van Lenny Kravitz in de Verenigde Staten. Het nummer staat in de zomer van 1991 op de tweede plaats van de Billboard Hot 100, de Amerikaanse singlelijst. Twee jaar na Mama Said verschijnt Are You Gonna Go My Way. De gelijknamige single wordt wederom een kneiter van een hit. Het ruwe album Circus volgt in 1995. Eind dat jaar overlijdt de moeder van Kravitz aan kanker. 

Op 5 (1998) laat Lenny Kravitz een ander geluid horen. De analoge opname-apparaten hebben plaats moeten maken voor digitale machines. 'Thinking Of You' draagt hij op aan zijn moeder. In de Verenigde Staten scoort Lenny Kravitz met 'Fly Away' zijn eerste hit sinds 'It Ain't Over Til It's Over'. 

In 2000 verschijnt een Greatest Hits cd en het jaar erop Lenny. Op Pinkpop 2002 is Lenny Kravitz een van de publiekstrekkers. Twee jaar later, in 2004, verschijnt Lenny voor de vierde keer op dit festival en doet hij tijdens zijn Europese tournee ook Nederland aan. Hij geeft een eenmalig concert in een overvolle Amsterdam ArenA.

Het album Baptism wordt in datzelfde jaar uitgebracht en levert tot op heden een 3FM Megahit op met 'Where Are We Runnin'?'.

Muziekclip Lenny Kravitz - Let love rule

songtekst

23:32 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.