08-01-07

Nummer 572

André Hazes met een beetje verliefd - 1981

Nederlands volkszanger nummer 1. André Hazes breekt eind 1976 door met 'Eenzame Kerst'. Het is de eerste van zo'n vijftig (!) hits. Klassiekers van Hazes zijn o.a. 'De Vlieger', 'Zij Gelooft In Mij' en 'De Vlieger'. In 2000 is Zij Gelooft In Mij, de documentaire van John Appel, in de Nederlandse bioscopen te zien. De film levert Hazes een cult-status op. In maart 2003 kopt De Telegraaf dat André en Rachel uit elkaar zijn. Volgens een woordvoerder van de zanger is "...het boek uit, zoals André en Rachel het zelf omschrijven." Het paar zou teveel uit elkaar zijn gegroeid. Daarom hebben ze besloten een punt achter hun huwelijk te zetten. Later wordt bekend gemaakt dat de twee hun huwelijk nog een kans willen geven. Op 23 september 2004 overlijdt hij op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand. 

André Hazes Zet ‘Een Beetje Verliefd’ van André Hazes op tijdens een bruiloft, een verjaardag of een receptie en binnen enkele seconden lalt iedereen mee. Jong, oud, dik, dun... Het maakt niet uit. Gezelligheid gegarandeerd. Iedereen in Nederland kent tenminste een refreintje uit het repertoire van André Hazes, de onbetwiste volkszanger nummer één. 

Het is bevrijdingsdag 1959, wanneer een jonge Amsterdamse jongen staat te zingen op de Albert Cuyp. Hij wordt ontdekt door Johnny Kraaykamp, senior wel te verstaan. Enkele weken later maakt de dan acht-jarige André Hazes zijn televisiedebuut in de allereerste weekendshow van Johnny en Rijk. Samen met Kraaykamp zingt hij het duet ‘Droomschip’. Daar blijft het voorlopig bij. 

In de jaren die volgen werkt Hazes achtereenvolgens als bloemenbesteller, matroos, schoorsteenveger, slagersknecht, fietsenmaker, grondwerker, bouwvakker, sloper, marktkoopman, discjockey, kelner en barkeeper. In Amsterdam is hij alom bekend als ‘de zingende kelner’. 

In 1976 schrijft hij ‘Eenzame Kerst’, dat hij op aandringen van Willy Alberti opneemt. Hazes scoort er zijn eerste grote hit mee. Pas in 1979 krijgt zijn carrière een vervolg. Door 'N Vriend slaat de Hazes-gekte toe in Nederland. Honderden optredens, TV, radio, interviews in allerlei bladen, de zanger krijgt nauwelijks rust. Hij is een ster. Het wordt nog gekker wanneer in 1981 zijn album Gewoon André uitkomt. Heel Nederland zingt mee met ‘Een Beetje Verliefd’ en ‘Zeg Maar Niets Meer’. Ook de singles van Diep In Mijn Hart (1982) eindigen stuk voor stuk hoog in de hitlijsten. 

In 1983 is André Hazes de eerste Nederlandse artiest die de Ahoy’ in Rotterdam helemaal uitverkocht krijgt. In 1988 overlijdt André’s vaste producer en boezemvriend Tim Griek. Het album Liefde, Leven, Geven (1988) draagt hij op aan zijn overleden vriend. Het volgende album (Dit Is Wat Ik Wil (1989)) is een Rock 'N Roll album, met gastoptredens van Jan Akkerman en Herman Brood. 

Na dat album gaat Hazes verder met het maken van ‘levenspop’ zoals hij dat zelf noemt. Succesvolle albums en vele hits volgen elkaar in hoog tempo op. Met het uitbrengen van Al 15 jaar Gewoon André (1994) viert Hazes zijn 15-jarig jubileum bij EMI Music Holland. Het album is sindsdien vrijwel niet weggeweest uit de album Top 100 van Nederland. 

André Hazes wordt in Nederland (helaas) altijd geassocieerd met drank. Volgens verhalen staat hij ‘altijd dronken op het podium’. De film Zij Gelooft In Mij (2000) van John Appel, bevestigt dat deels. In het portret van Hazes is echter ook een uiterst kwetsbare man te zien, die helemaal op is van de zenuwen als hij het podium op moet. Na het uitkomen van Zij Gelooft In Mij is Andre Hazes opeens een cultfiguur. Hij is een held. De jubileumconcerten die hij in september en oktober van dit jaar in Ahoy’ ter ere van zijn vijftigste verjaardag geeft, bevestigen dat nog maar eens. Allemaal binnen enkele uren uitverkocht. 

André start een politieke carrière door in de gemeente De Ronde Venen zitting te nemen in de gemeenteraad voor de partij Rond Venen Belang. Door de vele kritiek van de andere fracties doet hij echter in juni van dat jaar al afstand van zijn zetel.

In maart 2003 kopt De Telegraaf dat André en zijn vrouw Rachel uit elkaar zijn. De grote druk die André in die tijd voelde, door een grote reeks concerten in de Amsterdam ArenA, droegen bij aan de spanningen tussen de twee. Toch is de breuk maar van korte duur. Het tweetal verzoent zich snel en geeft het huwelijk een tweede kans.

Op woensdag 22 september wordt André tijdens een vakantie in Spanje onwel. Ze keren terug naar Nederland en André wordt met een zware longontsteking en hoge koorts opgenomen in het ziekenhuis. Hij overlijdt op 23 september 2004 na een hartstilstand. Ter nagedachtenis van de Amsterdamse volkszanger wordt er voor zijn fans op 27 september 2004 een afscheidsdienst gegeven in de Amsterdam ArenA. Diverse artiesten treden hierbij op. De kist staat gedurende het hele concert op de middenstip van het stadion.

Een jaar na zijn overlijden wordt er een standbeeld onthuld op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt als eerbetoon aan de volkszanger.

Geen muziekclip voorradig

04:50 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.