31-12-06

Nummer 679

John Denver met Calypso - 1975

De in 1943 geboren John Denver komt in 1997 om bij een vliegtuigongeluk. Henry John Deutschendorf Jr. noemt zichzelf John Denver (naar zijn lievelingsstad in de Rocky Mountains). De singer/songwriter van klassieke country folk nummers laat vooral zijn sporen na in de jaren zeventig. Wie kent ze niet? ‘Country Roads’, ’Thank God I’m a Country Boy’, ‘Calypso’ en ‘Sunshine On My Shoulders’.

Muziekclip John Denver - Calypso

songtekst

03:01 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 680

Talk Talk met It's my life - 1984

Engelse experimentele rockband die in de jaren '80 een aantal hits scoort met o.a. 'It's My Life', 'Such A Shame' en 'Life's What You Make It'. De Talking Heads stoppen er in 1991 mee. Zeven jaar later brengt Mark Hollis een titelloze soloplaat uit.

Talk Talk

Muziekclip Talk Talk - It's my life

songtekst

02:55 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 681

Queen met Bicycle race - 1978

Een van de meest succesvolle bands uit de popgeschiedenis. Queen heeft in totaal 360 weken in de Nederlandse Top 40 gestaan en zes nummer één hits gescoord ('Bohemian Rhapsody', 'Somebody To Love', 'Crazy Little Thing Called Love', 'Under Pressure', 'Radio Gaga' en 'I Want To Break Free'). Op 24 november 1991 sterft zanger Freddie Mercury aan de gevolgen van AIDS.

Queen Queen is een kind van de leden van de weinig succesvolle band SMILE, bassist John Deacon en Freddie Bulsara, aka Freddie Mercury, aangevuld met drummer Roger Taylor en gitarist Bryan May. Na veel kleinschalige optredens en gratis demotapes toont EMI interesse. Na het eerste album Queen mag de band mee op tour met Mott The Hoople.

Een jaar later, na Queen II, moet Queen een VS-tour met dezelfde band afbreken omdat Bryan May is geveld door hepatitis. Zonder May gaat Queen de studio in om aan het derde album te werken. Sheer Heart Attack levert een hit (’Killer Queen’) en internationale erkenning op.

Queen tourt voor het eerst als hoofdact in de VS en Japan, en door het enorme succes moest de band zelfs extra concerten inlassen. A Night At The Opera levert Queen voor het eerst platina op én een nummer één hit. Hoewel iedereen afraadt om ’Bohemian Rhapsody’ als single uit te brengen, breekt het alle records.

Van A Day At The Races komt ’Somebody To Love’ en het volgende album, News Of The World, levert twee hitsingles op: ’We Will Rock You’ en ’We Are The Champions’. ’We Will Rock You’ wordt in Frankrijk na twaalf weken van de nummer één positie verstoten door... ’We Are The Champions’.

In ’81 levert een samenwerking met David Bowie de hitsingle ’Under Pressure’ op. Ook 1984 is een ’hitjaar’, met ’Radio GaGa’ dat in 19 landen op nummer één komt en met ’I Want To Break Free’. In 1981 is Queen de eerste rockband ooit die in Zuid-Amerika tourt. In Sao Paolo, Brazilië, speelt Queen voor het grootste betalende publiek ooit. In twee avonden komen 251.000 Braziliaanse Queen-fans kijken.

Vijf jaar later zorgt Queen weer voor een precedent, door als eerste rockband in het Oostblok te spelen. De zaal in Budapest, Hongarije, is lang op voorhand uitverkocht. Door de jaren heen blijft Queen albums uitbrengen en hits scoren. Op 23 november 1991 schokt Freddie Mercury de wereld wanneer hij aankondigt dat hij AIDS heeft. Een dag later sterft hij.

Het Mercury Phoenix Trust, postuum opgericht, verzamelt geld voor AIDS-bestrijding. Een jaar later krijgt Freddie Mercury een onderscheiding voor zijn bijdrage tot de Britse muziek. De overige queen-leden nemen afscheid van het publiek op een indrukwekkend optreden in een uitverkocht Wembley-stadium.

Onder anderen Liza Minelli, Elton John en David Bowie nemen de zangpartijen van Mercury over. Maar vooral met George Michael maakt Queen indruk. Samen brengen ze een nieuwe versie van ’Somebody To Love’ uit. In 1995 verschijnt Made In Heaven, het twintigste en laatste Queen-album. Tijdens de laatste maanden van Mercury’s leven waren de opnames begonnen, en de overige bandleden hebben het album afgewerkt en uitgebracht als een "ode aan de onsterfelijke geest van Mercury".

Hoewel de muziek van Queen genoeg hitpotentieel had, was ook de pr van Queen reden voor het immense succes. Queen II kwam later uit dan gepland omdat Queen een miniscuul foutje op de hoes per sé verbeterd wou zien. A Night At The Opera , sowieso al één van de duurste albums ooit, werd voorgesteld in de exclusieve Londense Opera Bar.

In september ’76 bedankte de band zijn fans met een gratis concert in Hyde Park, een concert dat naar schatting 150 tot 200.000 bezoekers trok. En twee maanden later leverde een speciale paardenrace ter promotie van A Day At The Races een voorverkoop van meer dan een half miljoen op. Vijftig naakte meisjes die in het Wimbledon-stadion een fietsenrace hielden, moesten de single ’Bicycle Race’ promoten. Het lanceringsfeestje voor Jazz is na 25 jaar nog steeds berucht.

Zoals ze een originele stunt niet schuwden, was een financieel excesje hier een daar de leden van Queen niet vreemd. Een studio in Canada beviel hen wel: kopen die handel! Concertzaal opsmukken? Wat dacht je van een kroonluchter van 50.000 pond?

In 2005, al bijna 20 jaar na het laatste concert, gaat Queen weer toeren. Dit in samenwerking met Paul Rodgers, de voormalige zanger van onder meer Free en Bad Company. Hoewel hij Freddie Mercury vervangt, heeft Rodgers een heel eigen stemgeluid. Er wordt dan ook opgetreden onder de naam ‘Queen And Paul Rodgers’.

Naast gitarist Brian May, doet ook de oorspronkelijke drummer van Queen mee. Alleen voor bassist John Deacon hoeft het niet meer.

Queen speelde in Ahoy en Gelredome en heeft een eigen musical, We Will Rock You. Verder worden er nieuwe songs gemaakt en komt er waarschijnlijk een live dvd uit.
Muziekclip Queen - Bicycle race

songtekst

 

02:52 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 682

Johnny Cash met Ring of fire - 1963

'The Man In Black' werd bekend door zijn donkere stemgeluid en zijn teksten die recht uit het hart leken te komen. Zijn gevangenisconcerten in Folsom Prison en San Quentin, vastgelegd op de gelijknamige platen, zijn legendarisch. Johnny's succes ging gepaard met drugs en drankgebruik. Door amfetaminen te gebruiken, probeert hij tijdens zijn drukke tournees op de been te blijven. Zijn gezinsleven begint hier ook onder te lijden en hij verlaat zijn gezin. Zijn succes gaat met pieken en dalen verder tot zijn laatste album American IV; The Man Comes Around. Hij hertrouwt in 1970 met June Carter met wie hij tot haar dood in mei van 2003 gelukkig is. In september van dat jaar overlijdt hij op 71-jarige leeftijd aan complicaties van suikerziekte.

Johnny Cash Johnny
Nog voor dat hij als Johnny Cash door het leven gaat, luistert 'The Man In Black' naar de namen J.R. Cash en John Cash. 'Johnny' heet pas 'Johnny' vanaf zijn eerste plaat. Deze brengt hij uit na zijn diensttijd bij de luchtmacht. Hier brengt hij vier jaar van zijn leven door. 

Radiostation van het leger
In de avonduurtjes leert hij zichzelf gitaar spelen en schrijft hij liedjes. 'Folsom Prison Blues', een van zijn grootste hits, schreef hij in die periode. Hij verlaat in 1954 de luchtmacht en gaat werken bij het radiostation van het leger. Samen met zijn latere twee begeleiders, Luther Perkins en Marshall Grant, speelt hij in een countrytrio en treedt hij ook af en toe op. 

I Walk The Line
Het trio doet in 1955 auditie bij Sam Phillips, de directeur van Sun Records. Deze wijst hen in eerste instantie af, maar als Cash later terugkomt met 'Hey Porter', is Phillips overtuigd van zijn kunnen. Ze brengen zijn eerste plaat uit en Phillips is de man die John, tegen zijn zin, Johnny noemt. De plaat slaat aan en ook het vervolg 'Folsom Prison Blues' is een succes. 'I Walk The Line' is voor Johnny zijn eerste nummer 1 hit. 

The Man In Black
Zijn debuut in The Grand Ole Opry, de muziektempel voor iedere countryzanger, maakt hij in 1957, geheel gekleed in het zwart. Zijn achtergrondzangers en begeleiding is met opzichtige tierelantijnen aangekleed en hij steekt er in zijn sobere zwarte pak erg tegen af. Hierdoor krijgt hij de bijnaam 'The Man In Black'. Vanaf dat moment treedt Johnny voornamelijk in het zwart op.

De populatiteit eist zijn tol
Sun laat hem niet toe een gospelalbum uit te brengen en hij stapt over naar Columbia. Hier krijgt hij meer vrijheid en maakt hij uiteindelijk ook de gewenste gospelplaat 'Hymns By Johnny Cash'. Zijn populariteit begint naar mate zijn carriére vordert zijn tol te eisen. Door zijn drukke schema van bijna 300 optredens per jaar, probeert hij zichzelf op de been te houden met amfetaminegebruik. Dit eist uiteindelijk zijn tol. Zijn huwelijk met Vivian Leberto loopt op de klippen en hij verhuist naar New York.

June Carter
June Carter is de vrouw van een van Johnny's vrienden en zij schrijft voor hem een aantal nummers. 'Ring Of Fire' is van haar hand en wordt een van Johnny's populairste nummers. Het tweetal gaat ook samen optreden en tijdens een concert in 1968 vraagt Johnny haar op het podium ten huwelijk. 

Gevangenisconcerten
In datzelfde jaar treedt hij op in de Folsom gevangenis voor de gevangenen en het jaar daarop is San Quentin aan de beurt. Johnny heeft een sympathie voor de onderlaag van de samenleving en laat dat blijken tijdens deze gevangenisconcerten. De optredens worden opgenomen en op plaat gezet en worden de best verkochte platen uit zijn carrière. Van Johnny Cash in San Quentin komt het nummer 'A Boy Named Sue' wat in zowel de pop- als de countryhitlijst een hit wordt.

Tv-show en tv-series
Zijn populariteit bereikt zijn top in de begin jaren '70. Hij krijgt zijn eigen televisieshow en speelt in een aantal tv-series en films. Colombo met Peter Falk en The Gunfight met Kirk Douglas zijn hier mooie voorbeelden van.

Jaren '80
De jaren tachtig waren niet Johnny's meest succesvolle decennium. Hij ligt overhoop met z'n platenmaatschappij i.v.m. de dalende platenverkoop en hij stapt over naar Mercury. Ook hier stagneert de platenverkoop, maar zijn concerten blijven nog steeds zeer goed bezocht.

The Highwaymen
Samen met Willie Nelson, Kris Kristofferson en Waylon Jennings vormt hij in 1985 The Highwaymen, wat een bescheiden succes wordt. Hun tweede album Highwayman 2 volgt in 1990, maar slaat niet zo aan als het eerste album. Na hun derde album The Road Goes On Forever houdt de samenwerking op te bestaan.

Rick Rubin
Rick Rubin, destijds producer van onder andere Public Enemy en de Red Hot Chili Peppers, contracteert Cash in 1993 en blaast Cash' carrière nieuw leven in. Niet alleen spreekt zijn nieuwe album American Recordings zijn trouwe fans aan, ook een jongere lichting fans dient zich aan. In Johnny Depp's Viper Room in Los Angeles treedt hij op voor de Amerikaanse Creme de la Creme van de film- en muziekindustrie.

Samenwerking met U2
De daarop volgende albums God, Love And Murder, American III: Solitary Man en American IV: Solitary Man zijn erg succesvol. Hij neemt een aantal covers op, waaronder 'One' van U2, met wie hij in 1993 al heeft samengewerkt aan het nummer 'The Wanderer' van het album Zooropa. Bono schrijft de tekst, maar vindt hem zelf te zwaar om te zingen.

12 September 2003
June Carter overlijdt op 15 mei 2003 na een hartoperatie. Gebroken door verdriet houdt Johnny het nog een aantal maanden vol zonder zijn vrouw, maar op 12 september van dat jaar gaat hij haar achterna. Hij overlijdt op 71 jarige leeftijd.

Walk The Line
Het leven  van Johnny Cash is dusdanig bewogen geweest dat Hollywood al gauw inziet dat het de moeite van het verfilmen waard is. Vandaar dat in het najaar van 2005 de film Walk The Line uitkomt. Hierin kruipt acteur Joaquin Phoenix in de huid van Johnny Cash.

Muziekclip Johnny Cash - Ring of fire

songtekst

02:47 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 683

Bots met Zeven dagen lang - 1976

Eindhovense groep die met ‘Zeven dagen lang’ in 1974 een 23e plaats in de hitparade haalt. De geëngageerde teksten en folkachtige muziek vinden tot halverwege de jaren tachtig weerklank bij bezoekers van vooral politieke manifestaties en festivals.
Geen muziekvideo voorradig

02:40 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 684

Petula Clark met Down town - 1964

Muziekclip Petula Clark - Downtown

songtekst

02:36 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 685

Frankie Goes To Hollywood met Relax - 1984

Controversiële Britse band rondom Holly Johnson. Midden jaren '80 scoort Frankie Goes To Hollywood grote hits met 'The Power Of Love', 'Welcome To The Pleasuredome', 'Rage Hard' en 'Relax'. 'Two Tribes' staat in de zomer van 1984 op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Frankie goes to Hollywood In 1982 sluit zanger Holly Johnson zich aan bij de band Son Of Egypt. De naam wordt al snel veranderd in Frankie Goes To Hollywood. (De nieuwe naam staat op een poster die in de oefenruimte hangt en slaat op de filmcarrière van Frank Sinatra.) Dat zelfde jaar maakt de band zijn TV-debuut in het programma The Tube. Het nummer dat gespeeld wordt is 'Relax'. Verschillende platenmaatschappijen bieden zich aan en ook Trevor Horn. Behalve dat hij als producer optreedt, weet hij ook de band te tekenen op zijn label ZTT. 'Relax' verschijnt eind 1983 op single. Door de suggestieve tekst zorgt het nummer voor veel opschudding, met name in Engeland. BBC Radio 1 weigert het nummer te draaien. De bijbehorende clip is al net zo controversieel en dus niet te zien op de Engelse televisie. Het doet de single meer goed dan kwaad: 'Relax' haalt de eerste plaats van de Engelse hitlijsten en gaat meer dan 1 miljoen keer over de toonbank. In Nederland haalt 'Relax' de Top 5. Ondertussen loopt heel Engeland rond in T-shirts met 'Relax' en 'Frankie Says...'. Het politieke 'Two Tribes' komt in Engeland op 1 binnen en gaat komt negen weken niet meer van die plek. Binnen zeven dagen is de single goud. Ook van deze opvolger worden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland haalt de single de eerste plaats. In de clip die bij dit nummer hoort zijn de Amerikaanse president Raegen en de Russische partijleider Tsjernenko te zien die elkaar letterlijk te lijf gaan. De BBC vindt ook deze clip niet kunnen en haalt 'm snel van de buis. De derde hit van de band is de (kerst)ballad 'The Power Of Love'. Ook 'Welcome To The Pleasuerdome' wordt een succes. Alle hits zijn terug te vinden op Welcome To The Pleasuredome (1984). Na het debuutalbum brengt Frankie Goes To Hollywood slechts één album uit: Liverpool. Alleen 'Rage Hard' weet de Top 10 te halen. 'Warriors Of The Wasteland' en 'Watching The Wildlife' floppen. In 1987 houdt Frankie Goes To Hollywood ermee op. Twee jaar later gaat Holly Johnson niet onsuccesvol verder.

Muziekclip Frankie Goes To Hollywood - Relax

songtekst

02:30 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 686

Barbra Streisand & Barry Gibb met Guilty - 1980

New Yorkse zangeres, actrice en regisseuse die met 68 millioen verkochte albums (47 goud, 28 platina en 13 multi-platinum) de best verkopende zangeres van de 20e Eeuw is. In 1980 scoort Barbra Streisand een nummer 1-hit in ons land met het door de Bee Gees-geschreven 'Woman In Love'. 'Guilty' is een duet met Barry Gibb (Bee Gees), 'Till I Loved You' met ex-minnaar Don Johnson en 'No More Tears' met Donna Summer. Barbra Streisand neemt in 1991 de Living Legends Award in ontvangst en in 1995 de Lifetime Achievement Award. Verder wint ze in haar carrière acht Grammy Awards en twee Oscars.

Muziekclip Barbra Streisand & Barry Gibb - Guilty

songtekst

02:19 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 687

Alison Moyet met That old devil called love - 1985

Britse zangeres met een onmiskenbaar warm stemgeluid die debuteert in de jaren tachtig-groep Yazoo. Haar eerst solo-album ‘Alf’ uit 1983 levert direct al een aantal hits op waaronder ‘All Cried Out’ en ‘Love Resurrection’. In 1985 heeft zij succes met een cover van Billie Holiday's ‘That Ole Devil Called Love’ en een jaar later met ‘Is This Love?’.

Geen muziekclip voorradig

02:12 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 688

Albert Hammond met I don't wanna die in an air disaster - 1974

In Londen geboren singer/songwriter die in de jaren '70 en '80 een aantal grote hits scoort met o.a. 'The Free Electric Band', 'I'm A Train', 'I Don't Wanna Die In An Air Disaster' en (in duet met Albert West) 'Give A Little Love'. De single 'It Never Rains In Southern California' haalt in de Verenigde Staten de Top 5 èn goud. Albert Hammond heeft (samen met Diane Warren) de Starship-hit 'Nothing's Gonna Stop Us Now' geschreven en de hit 'To All The Girls I've Loved Before' van Julio Iglesias en Willie Nelson. Zoon Albert Hammond Jr. is de gitarist van The Strokes.

Geen muziekclip voorradig


 

 

02:07 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 689

René Klijn met Mister blue - 1993

Nederlands model en zanger die met 'Mr Blue' een nummer 1-hit scoort. Op 5 september 1993 overlijdt René Klijn.

René Klijn wordt op 8 september 1962 geboren in Den Haag. In de jaren '80 is hij lid van Bam To Bam Bam. De jongensgroep doet ook mee met het Nationale Songfestival, maar wint niet. In de tijd dat hij AIDS heeft verschijnt René Klein in de show van Paul de Leeuw waar hij het Yazoo-nummer 'Mr. Blue' zingt. Dit nummer wordt later op single uitgebracht en haalt de eerste plek in de Nederlandse Top 40. Een album ligt in de planning, maar 5 september 1993 sterft René Klein aan de gevolgen van AIDS. De aflevering van De Schreeuw Van De Leeuw met René Klijn krijgt in 1993 een Bronzen Roos in Montreux. Ook wint de aflevering de Silver Promotion Award in New York.

Muziekclip René Klijn - Mister blue

songtekst

02:02 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 690

Michael Jackson met Ben - 1972

Hij is zo gek als een deur, hij is geniaal. Hij is een plastische chirurgie-fanaat, een elastieken danser, een multimiljonair. Hij is een kinderliefhebber, een zuurstoffleshouder, een dierenvriend en een 'moonwalker'. Maar eigenlijk heeft de grootste popster sinds Elvis Presley en The Beatles geen introductie nodig.

Jackson Five
Geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana in een groot gezin, wordt Michael Jackson onder het (strenge) juk van zijn vader grootgebracht. Als vierjarig jochie zingt Michael met zijn broers in de groep Jackson Five. 

Motown
Het befaamde platenlabel Motown Records tekent de broers eind 1968 en de Jackson Five scoren meteen hits als 'I Want You Back', 'ABC', 'The Love You Save' en 'I’ll Be There'. (Komisch; Michael is te jong om door hemzelf gezongen thema’s zélf te ervaren, maar hij zingt ze met zoveel oprechtheid, dat het publiek hem beschouwt als een zelfbewuste, haast volwassen, performer.) 

Donny Osmond
Wanneer MGM Records de (familie)groep de Osmonds naar voren schuift als concurrent - en ook de dertienjarige Donny Osmond een tienerster wordt - antwoordt Motown daarop met een solorelease van Michael Jackson. De song 'Got To Be There' (1971) wordt een grote hit in Amerika en Engeland, waarna de gevoelige filmthemasong 'Ben' volgt. 

The Wizz
Ook zien we Michael een paar jaar later op het witte doek. Hij speelt, naast o.a. Diana Ross, in de musicalfilm The Wizz (1978) In 1979 produceert Quincy Jones het album Off The Wall, een plaat waarbij het publiek een nieuwe, volwassen geworden Michael hoort. De songs 'Rock With You' en 'Don’t Stop Till You Get Enough' worden knallers van hits. Tussen zijn solowerk door blijft hij gewoon toeren met zijn broers. De groepsnaam is inmiddels omgetoverd tot The Jacksons. 

Wacko Jacko
Af en toe lijkt er wel een steekje los bij de succesvolle Wacko Jacko en raakt de ster steeds meer geïsoleerd van de werkelijkheid. Hij omgeeft zich namelijk met massa's speelgoed, dieren en kinderen. In de ogen van de media blijft hij dan ook, ondanks zijn sterstatus, een groot kind. 

Thriller
In 1982 komt het geniale album Thriller uit (wederom geproduceerd door Quincy Jones). Commercieel één van de meest succesvolle albums allertijden met 40 miljoen verkochte exemplaren! Hierop staan classics als 'The Girl Is Mine' (duet met Paul McCartney), 'Billie Jean', 'Beat It' en natuurlijk de titelsong 'Thriller'.  De bijbehorende videoclip met Jacksons' baanbrekende break-dance optreden is trendsettend voor alle opvolgende videoclips. 

Bad
Het album Bad komt uit in 1987. Dansend in een parkeergarage voor de titeltrack is goed te zien dat Wacko Jacko obsessief zijn gezicht heeft laten verbouwen. Veel lichter van kleur en een smal neusje rijker, is dit wel een beetje schrikken voor de fans. Tot 1992 weigert Jackson zich te laten interviewen zodat iedereen, en de media in het bijzonder, de vrijheid heeft hem als een weirde fantasiefiguur af te beelden. 

Beschuldigingen
Via een zorgvuldig voorbereid interview met Oprah Winfrey in zijn eigen woning (lees: megagrote villa met pretpark), lukt het hem in 1992 deels dit brakke imago op te vijzelen. Maar hardnekkige beschuldigingen, waaronder kindermisbruik, blijven naar voren komen. 

Kindermisbruik
Eind 1993 wordt hij zelfs door een 13-jarige direct aangeklaagd en de popster geeft de familie 20 miljoen dollar schadevergoeding. Door deze gebeurtenis verliest hij, naast een betrouwbare reputatie, een sponsorcontract met Pepsi. 

Relaties
Tot ieders verbazing trouwt de mysterieuze popster in 1995 met de dochter van Elvis Presley, Lisa Marie Presley. Maar het huwelijk houdt maar negentien maanden stand. Al snel daarna krijgt Michael verkering met een verpleegster: Debbie Rowe. In 1996 baart zij hem een kind, maar hij voedt het kind alleen op. 

HIStory
Door alle fanatieke roddels zou je bijna vergeten dat Michael Jackson ook nog muziek maakt. In 1991 komt het album Dangerous uit en in '95 wordt het tijd om wat bekende hits op één cd-tje te persen. En wel op HIStory Past, Present & Future dat tevens een tweede cd bevat met nieuwe nummers zoals 'You Are Not Alone' en 'Scream', een duet met zus Janet. De futuristische zwart-wit videoclip van 'Scream' wint drie MTV Video Music Awards. 

Invincible
Twee jaar later brengt Michael een dance-remix album uit: Blood On The Dancefloor, History In The Mix (1997). De cd Invincible verschijnt eind 2001. Hiervoor viert de King of Pop zijn 30-jarig bestaan (!) als artiest. Hij doet dit met o.a. Britney Spears, Whitney Houston, Marc Anthony, ‘N Sync en Shaggy. Invincible flopt flink en Jackson komt in een neerwaartse spiraal terecht. De verhalen over seksueel mistbruik van jongetjes zijn de wereld niet uit te krijgen. 

Kindermisbruik 2
Jackson krijgt een kind van een draagmoeder. Hij noemt het kind  Prince Michael II, maar spreekt het jongetje aan met Blanket. Jackson schokt de hele wereld door Blanket uit het raam van een Berlijns hotel te laten bungelen. De Engelse documentairemaker Martin Brashir maakt een documentaire over Jackson waar de zanger niet bepaald goed uitkomt. Vooral Jacksons uitspraken over het slapen met kinderen zorgde voor veel opschudding. In 2004 wordt Jackson aangeklaagd voor seksueel misbruik van een kankerpatientje. Na een lange rechtszaak wordt Jackson in 2005 vrijgesproken.

Bahrein
Jackson verhuist naar Bahrein om tot rust te komen. Hij neemt er een benefietnummer op voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. Er werken meerdere artiesten mee aan dit lied. In november wordt Michael in het aangrenzende land Dubai gespot in een damestoilet. Het is het zoveelste schandaal voor Jackson in korte tijd.

Muziekclip Michael Jackson - Ben

songtekst

01:55 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 691

Doors met Touch me - 1969

Spraakmakende psychedelische rockband uit Los Angeles die in 1967 een Amerikaanse nummer 1-hit scoort met 'Light My Fire'. The Doors leveren in de jaren erop nog klassiekers af met o.a. 'Hello I Love You', 'Love Her Madly' en 'Riders On The Storm'. Op 12 december verlaat de charismatische frontman Jim Morrison de band. Hij overlijdt op 3 juli 1971 aan een hartaanval. Oliver Stone verfilmt in 1991 het verhaal van The Doors met Val Kilmer in de hoofdrol.

De diepe, sonore stem van Jim Morrison boven de keyboardsounds van Ray Manzarek typeert de muziek van The Doors. Met drummer John Densmore en gitarist Robby Krieger richten Morrison en Manzarek de band op in 1965. Een jaar later tekenen de studenten film een platencontract bij Elektra Records. 

Hun eerste album The Doors (1967) en de single 'Light My Fire' zijn meteen een schot in de roos. De geslaagde, psychedelische mix van blues, klassiek en pop die The Doors brengen, valt niet te vergelijken met andere muziek. Het succes blijkt echter een beperking voor de band. 

Waar de volgende albums nog origineel materiaal bevatten, krijgen Morrison en co het bij The Soft Parade (1969) moeilijk om aan de verwachtingen van het publiek te voldoen. Dat album is volgens veel undergroundliefhebbers te populair. Voor Morrison Hotel (1970) en L.A. Woman (1971), de laatste twee cd's waarop Morrison nog te horen is, grijpen The Doors terug naar blues. 

Vanaf het begin is Jim Morrison de spilfiguur van The Doors. Hoogintelligent (hij zou een IQ van 149 hebben gehad), charismatisch, maar ook verslaafd aan alcohol en drugs. Naarmate het succes van The Doors groeit, groeit ook zijn afhankelijkheid van verdovende middelen. 

Na de release van LA Woman verlaat Morrison de band en trekt hij naar Parijs. Hij voelt zich, als frontman van The Doors, niet ernstig genomen als dichter. In Parijs, waar ook zijn grote voorbeeld Rimbaud had gewoond, hoopt hij nieuwe inspiratie te vinden voor zijn gedichten. 

De inspiratie blijft echter uit en Morrison glijdt weg in een depressie. Op 3 juli 1971 wordt hij dood gevonden in zijn badkuip. Het 27-jarige rockicoon is gestorven aan een overdosis. 

Na het vertrek en de dood van Morrison gaan de andere bandleden door. Toch kunnen ze de herinnering aan het Morrison-tijdperk niet doen vervagen. The Doors blijven Jim Morrison. In de jaren '80 en '90 is hij even populair als toen hij nog leefde. De vele Morrison-biografieën houden Morrison levend.

Manager van de band en schrijver van diverse boeken over The Doors, Danny Sugerman, overlijdt op 5 januari 2005 op 50-jarige leeftijd.

Muziekclip The Doors - Touch me

songtekst

01:08 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 692

Police met So lonely - 1979

Engels/Amerikaans trio met Sting als frontman die een mengeling van new wave met reggae maakt. The Police breken eind 1979 door met de single 'So Lonely' en scoren daarna nog een aantal hits met o.a. 'Roxanne', 'Can't Stand Losing You', 'Message In A Bottle', 'Walking On The Moon', Don't Stand So Close To Me' en 'Every Breath You Take'. Met 'Every Little Thing She Does Is Magic' haalt eind 1981 de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Police We tellen 1977. De naar Engeland verhuisde Amerikaan Stewart Copeland, drummer van de band Curved Air, bezoekt de lokale jazzclub Last Exit. Aldaar wordt hij meegesleept door de indringende stem van zanger Gordon Sumner, een docent Engels, die in de weekenden bijbeunt als jazz-zanger. Na het concert raken de twee aan de praat en blijken muzikaal op dezelfde golflengte te zitten. Ze besluiten een progressieve popgroep te formeren. Samen met gitarist Henry Padovani duiken ze de studio in en spelen nummers die Copeland heeft gecomponeerd. 

Gordon Sumner, alias Sting, geeft later toe dat hij Copeland’s nummers vreselijk vond, maar dat hij geraakt werd door zijn enthousiasme en uithoudingsvermogen. Al snel krijgt The Police bekendheid in het Engelse clubcircuit. Ze vallen met hun geblondeerde kapsels en punkuiterlijk zo enorm op, dat ze gevraagd worden voor een kauwgumreclame. Hierdoor kwamen er nog meer mensen naar hun optredens. 

Aan het eind van 1977 is het tijd voor hun eerste single. Ze brengen de plaat ‘Fall Out’ uit op I.R.S., een zogenaamd independant label van Copeland en zijn broer Miles, die zich ook al had opgewerpt als manager van The Police. Voor een plaat op een onafhankelijk label, doet de plaat het erg goed. Er worden 70.000 exemplaren verkocht. Omdat de band toch niet helemaal tevreden is met gitarist Padovani, wordt hij vervangen door Andy Summers. Summers is enorm ervaren en speelde in het verleden in The Kevin Ayers Band, The Animals en met Neil Sekada. In de lente van 1978 wordt The Police gecontracteerd door A&M. 

De eerste single die ze uitbrengen op dat label is 'Roxanne' en deze flopt meedogenloos. Dit had de band niet verwacht. Er stond al een tour door Amerika gepland. Ondanks de flop van ‘Roxanne’, trekken hun concerten veel bezoekers. In de herfst van 1978 brengt The Police het album Outlandos Amour uit, een mix tussen jazz en reggae. Om deze te promoten, gaan ze als voorprogramma van de groep Alberto Y Lost Trios Paranoias op tournee en brengen ze de single ‘So Lonely’ uit. 

Hun album komt al snel terecht in de top tien van de Engelse albumlijsten en ook in Amerika doet het album het goed. De groep besluit de plaat ‘Roxanne’ opnieuw uit te brengen en deze keer lukt het wel. 'Roxanne' wordt een hit. De bandleden krijgen sekssymboolstatus en Sting ontpopt zich als acteur in films als Radio One en Quadrophenia, een film over de band The Who. In de herfst van 1979 verschijnt het tweede album van de band, genaamd Regatta De Blanc. De bijbehorende single ‘Message In A Bottle’ zorgt voor de definitieve doorbraak in Engeland en Europa. Manager Miles Copeland bewijst zijn managingtalent door de band te laten optreden in landen waar zelden popbands spelen zoals Thailand, India Mexico, Griekenland en Egypte. Hierdoor krijgt The Police ook succes in deze landen. Na een enerverende tournee, wordt in de herfst van 1980 het derde album Zenuatta Mondatta uitgebracht. 

Dankzij dit album, breekt The Polic ook door in Canada. De eerste single van dat album heet ‘Don’t Stand So Close To Me’ en bereikt hitstatus in alle landen waar de band bekend is. Het succes wordt nog eens onderstreept als de heren in 1981 optreden voor een uitverkocht en uitgelaten Madison Square Garden. In de herfst van dat jaar komt het vierde album Ghost In The Machine uit. De single ‘Every Little Thing She Does Is Magic’ wordt de grootste hit voor The Police. Tijdens de eerste editie van de Brit Awards winnen de heren drie Grammy’s en worden ze uitgeroepen tot Beste Britse Groep. 

Na de wervelwind van succes verlangen de bandleden naar een jaar vrij. In 1982 gaan ze een jaar lang hun eigen weg. Sting speelt in de film Brimstone And Treacle en brengt zijn eerste solosingle ‘Spread A Little Happiness’ uit, een track voor zijn filmproject. Deze single krijgt alleen succes in Engeland. Stewart Copeland schrijft muziek voor de film Rumble Fish van Francis Ford Coppola, brengt een album uit onder het pseudoniem Klark Kent en speelt verscheidene sessies met Peter Gabriel. Andy Summers brengt samen met Robert Fripp het instrumentale album I Advance Masked uit. In 1983 is het weer tijd voor The Police en ze brengen het album Synchronicity uit. 

De fans zijn enorm blij dat hun favoriete band weer bijeen is en kopen massaal het nieuwe album. Al snel bereikt Synchronicity de status multi platinum. Vooral de single ‘Every Breathe You Take’, wordt enorm gewaardeerd. In deze plaat bezingt Sting de pijn die hij voelt na de scheiding van zijn vrouw, die hij meerdere malen bedroog. Want ook dat geschiedde er tussen de bedrijven door. Na de bij dit album behorende tournee, kondigt de band aan dat ze wederom een ‘sabbatical year’ nodig heeft om persoonlijke interesses aandacht te geven. De band keert echter nooit terug van haar ‘sabbatical’. Spanningen tussen de bandleden zorgen ervoor dat ze totaal geen behoefte meer aan elkaar hebben. De fans zijn radeloos. 

Sting gaat verder met zijn soloplannen. In 1985 brengt hij het succesvolle The Dream Of The Blue Turtles uit, waarmee hij zichzelf neerzet als de man die zijn band niet meer nodig heeft. Copeland en Summers voelen niet de behoefte om Sting achterna te gaan in zijn succes en maken muziek die ze zelf waarderen. Copeland gaat film- en TV-muziek schrijven en Summers gaat verder met het art-rock project dat hij samen met Robert Fripp heeft opgezet. In 1986 lijken de fans hun zin te krijgen en doet The Police verscheidene pogingen om weer bij elkaar te komen. Ze spelen op het Amnesty International concert en maken plannen voor een nieuw album. 

In de studio blijkt echter dat Sting niet van plan is om zijn zelfgeschreven nummers op te nemen met The Police. Hij houdt ze liever voor zichzelf. De heren doen een poging om hun oude nummers in een nieuw jasje te steken, maar zelfs dit project mislukt. De bandleden zijn uit elkaar gegroeid. In 1986 word hun album Every Breathe You Take – The Singles uitgebracht en in veel landen komt dit album op nummer 1 te staan. The Police komt nog één keer samen in 1992 op Stings bruiloft. Datzelfde jaar verschijnt er een Greatest Hits album. Een jaar later wordt de boxset Message In A Box: The Complete Recordings uitgebracht. De laatste stuiptrekking van The Police vindt plaats in 1995 als de dubbelaar Live wordt uitgebracht. Vandaag de dagen hopen de fans nog steeds op een reünie van de band. Maar gezien Stings ego zit dat er niet in.

Muziekclip The Police - So lonely

songtekst

01:02 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 693

Goede Doel met Vriendschap - 1983

Succesvolle Nederlandstalige band die in de jaren '80 grote hits scoort met 'Vriendschap', 'Ik Dans Dus Ik Besta', 'Nooduitgang' en 'België'. Het Goede Doel is geesteskind van componist Henk Temming en tekstschrijver Henk Westbroek. Als begeleiders van René Froger scoren ze in 1989 hun grootste hit met 'Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken'. In 1992 maakt Westbroek een geslaagd solodebuut met Voorjaar, gevolgd door meedere succesvolle solo-albums. In 2002 komt de groep -in navolging van Doe Maar- weer bij elkaar.

Het Goede Doel wordt eind jaren zeventig opgericht. De tweede single 'Gijzelaar' wordt de eerste hit van de band uit Utrecht. Met 'België' en 'Vriendschap' breken Henk en Henk op grootse schaal door.

Geen muziekclip voorradig

00:58 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 694

Wet Wet Wet met Love is all around - 1994

Succesvolle Schotse band in de jaren '80 en '90, bekend van o.a. 'Angel Eyes', 'Goodnight Girl', 'Wishing I Was Lucky' en 'Sweet Surrender'. 'Love Is All Around', een muzikale bijdrage aan de film Four Weddings And A Funeral, levert Wet Wet Wet in de zomer van 1994 een nummer 1-hit op.

Wet Wet Wet - Love is all around

songtekst

00:55 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 695

Gino Vannelli met Hurts to be in love - 1985

Canadese zanger die in 1985 een Top 10-hit scoort met 'Hurts To Be In Love'. Twee jaar later haalt ook 'Wild Horses' de Top 10. Gino Vannelli breekt in 1974 door met het net niet hitje 'People Gotta Move'.

Muziekclip Gino Vannelli - It hurts to be in love

songtekst

00:44 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 696

Kayak met Starlight dancer - 1977

Symfonische band oorspronkelijk afkomstig uit het Gooi gecentreerd rond toetsenman/componist Ton Scherpenzeel. Kayak levert levert talloze hoogstaande albums aflevert en is succesvol tot in Amerika aan toe. Invloeden lijken vooral te komen van Engelse bands als Yes. Kayak bereikt regelmatig de hitlijsten, te beginnen met de debuutsingle ‘Lyrics’ (1973) en eindigend met ‘Seagull‘ (1981) afkomstig van hun (in eerste instantie) laatste studioalbum. Kayak stopt in 1982. In 2003 verschijnt Merlin-Bard Of The Unseen, in een nieuwe bezetting met Bert Heerink als zanger.

Deze Nederlandse band begint in 1968 in Hilversum, waar Ton Scherpenzeel en drummer Pim Koopman het conservatorium volgden. Na de toevoeging van gitarist Johan Slager, bassist Cees van Leeuwen en zanger Max Werner werd de groep solider in 1972 en ging door met platen opnemen. 

Stylistisch gezien gebruikten ze de instumenten en delen van progressieve acts als Yes en Genesis, maar de popsong structuren van Supertramp en Alan Parsons Project bleven trekken en gaven ze naar verloop van tijd de voorkeur aan de popkant. 

Royal Bed Bouncer, die het midden houdt tussen deze twee stijlen, was een commercieel en artisitek hoogtepunt voor de band. Ze gingen met gering succes door in de jaren zeventig met een keur aan labels, en ondersteunde de Queen-tour in 1974. Een actie die hun latere werk heeft beinvloed. 

Zoals de meeste progressieve bands had Kayak nooit een hele stabiele lineup. Op een bepaald moment versleten ze drie bassisten in even zovele jaren. Kayak´s eerste lineup bleek ook hun beste, met Scherpenzeel als enige constante, Maar Koopman´s astma dwong hem zich terug te trekken in 1967. 

Werner had zo´n vreselijke last van podiumvrees en ongefundeerde twijfels over zijn zangcapaciteiten, dat hij de leeggekomen drumstoel voor zichzelf opeisde. Hij liet de zang over aan het nieuwe lid Edward Reekers. 

Kayak viel in 1980 uit elkaar. Scherpenzeel werkte door met de Engelse band Camel en ging voornamelijk samenstellen voor het theater. Koopman en Reekers werken in de muziek productie en performance, Werner verliet het podium om postbode te worden en van Leeuwen werd een prominente advocaat. 

De band kwam in 1997 weer bij elkaar voor een Nederlandse TV special. Kayak is sinds 2000 weer bijelkaar in de originele bezetting. Close To The Fire verschijnt in 2000 en Night Vision in 2002. Bert Heerink sluit zich in 2001 aan als leadzanger.

Geen muziekclip voorradig

00:35 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 697

Cats met Marian - 1969

Volendamse groep die vanaf 1968 verantwoordelijk is voor vele hitnoteringen en de bekendste vertegenwoordigers zijn van de zogenoemde ‘palingpop’. Zanger/gitarist Piet Veerman en bassist Arnold Mühren schreven hits als ‘Lea’, ‘Times Were When’, ‘Why’, ‘Marian’,’ Where Have I Been Wrong’ en ‘Be My Day’. Als Piet Veerman in 1985 solo gaat houdt de groep definitief op te bestaan.

Cats

 

 

 

 

 

 

Geen muziekclip voorradig

00:31 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 698

Humphries Singers met To my fathers house - 1970

Duitse zanggroep die bestaat uit vele zangers waaronder John Lawton van Uria Heep.

De Les Humphries Singers worden in 1970 opgericht door Les Humphrie. Engelsman Les Humphrie speelt tijdens zijn militaire dienst in de militaire kapel. Als hij 25 is verlaat hij het leger en verhuisd naar Hamburg. Hier richt hij de Les Humphries Singers op, De groep bestaat uit een grote hoeveelheid zangers.

De Les Humphries Singers maken een unieke mix tussen schlagers, gospel en flower power muziek. De band scoort flinke hits in het begin van de jaren 70. Singles als ‘To My Father’s House’ en ‘Mexico’ behalen respectievelijk de eerste en tweede plaats in de Nederlandse hitparade. ‘Mama Lou’, ‘Old Man Moses’ en ‘We Are Going Down To Jordan’ halen de top 20. In 1975 doet de groep mee met het Eurovisie songfestival, het nummer ‘Sing Sang Song’ bereikt een teleurstellende achttiende plaats.

Geen muziekclip voorradig

00:27 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 699

Bob Dylan met The times are a-changing - 1964

Robert Allen Zimmerman, beter bekend als Bob Dylan, is een Amerikaanse singer/songwriter die sinds de jaren '60 actief is in de popmuziek. Bob Dylan heeft een flink aantal evergreens op zijn naam staan, waaronder 'Knockin' On Heaven's Door', 'Like A Rolling Stone', 'Lay Lady Lay' en 'I Want You'.

Muziekclip Bob Dylan - The times they are a-changing

songtekst

00:21 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 700

Queen met You're my best friend - 1976

Een van de meest succesvolle bands uit de popgeschiedenis. Queen heeft in totaal 360 weken in de Nederlandse Top 40 gestaan en zes nummer één hits gescoord ('Bohemian Rhapsody', 'Somebody To Love', 'Crazy Little Thing Called Love', 'Under Pressure', 'Radio Gaga' en 'I Want To Break Free'). Op 24 november 1991 sterft zanger Freddie Mercury aan de gevolgen van AIDS.

Queen Queen is een kind van de leden van de weinig succesvolle band SMILE, bassist John Deacon en Freddie Bulsara, aka Freddie Mercury, aangevuld met drummer Roger Taylor en gitarist Bryan May. Na veel kleinschalige optredens en gratis demotapes toont EMI interesse. Na het eerste album Queen mag de band mee op tour met Mott The Hoople.

Een jaar later, na Queen II, moet Queen een VS-tour met dezelfde band afbreken omdat Bryan May is geveld door hepatitis. Zonder May gaat Queen de studio in om aan het derde album te werken. Sheer Heart Attack levert een hit (’Killer Queen’) en internationale erkenning op.

Queen tourt voor het eerst als hoofdact in de VS en Japan, en door het enorme succes moest de band zelfs extra concerten inlassen. A Night At The Opera levert Queen voor het eerst platina op én een nummer één hit. Hoewel iedereen afraadt om ’Bohemian Rhapsody’ als single uit te brengen, breekt het alle records.

Van A Day At The Races komt ’Somebody To Love’ en het volgende album, News Of The World, levert twee hitsingles op: ’We Will Rock You’ en ’We Are The Champions’. ’We Will Rock You’ wordt in Frankrijk na twaalf weken van de nummer één positie verstoten door... ’We Are The Champions’.

In ’81 levert een samenwerking met David Bowie de hitsingle ’Under Pressure’ op. Ook 1984 is een ’hitjaar’, met ’Radio GaGa’ dat in 19 landen op nummer één komt en met ’I Want To Break Free’. In 1981 is Queen de eerste rockband ooit die in Zuid-Amerika tourt. In Sao Paolo, Brazilië, speelt Queen voor het grootste betalende publiek ooit. In twee avonden komen 251.000 Braziliaanse Queen-fans kijken.

Vijf jaar later zorgt Queen weer voor een precedent, door als eerste rockband in het Oostblok te spelen. De zaal in Budapest, Hongarije, is lang op voorhand uitverkocht. Door de jaren heen blijft Queen albums uitbrengen en hits scoren. Op 23 november 1991 schokt Freddie Mercury de wereld wanneer hij aankondigt dat hij AIDS heeft. Een dag later sterft hij.

Het Mercury Phoenix Trust, postuum opgericht, verzamelt geld voor AIDS-bestrijding. Een jaar later krijgt Freddie Mercury een onderscheiding voor zijn bijdrage tot de Britse muziek. De overige queen-leden nemen afscheid van het publiek op een indrukwekkend optreden in een uitverkocht Wembley-stadium.

Onder anderen Liza Minelli, Elton John en David Bowie nemen de zangpartijen van Mercury over. Maar vooral met George Michael maakt Queen indruk. Samen brengen ze een nieuwe versie van ’Somebody To Love’ uit. In 1995 verschijnt Made In Heaven, het twintigste en laatste Queen-album. Tijdens de laatste maanden van Mercury’s leven waren de opnames begonnen, en de overige bandleden hebben het album afgewerkt en uitgebracht als een "ode aan de onsterfelijke geest van Mercury".

Hoewel de muziek van Queen genoeg hitpotentieel had, was ook de pr van Queen reden voor het immense succes. Queen II kwam later uit dan gepland omdat Queen een miniscuul foutje op de hoes per sé verbeterd wou zien. A Night At The Opera , sowieso al één van de duurste albums ooit, werd voorgesteld in de exclusieve Londense Opera Bar.

In september ’76 bedankte de band zijn fans met een gratis concert in Hyde Park, een concert dat naar schatting 150 tot 200.000 bezoekers trok. En twee maanden later leverde een speciale paardenrace ter promotie van A Day At The Races een voorverkoop van meer dan een half miljoen op. Vijftig naakte meisjes die in het Wimbledon-stadion een fietsenrace hielden, moesten de single ’Bicycle Race’ promoten. Het lanceringsfeestje voor Jazz is na 25 jaar nog steeds berucht.

Zoals ze een originele stunt niet schuwden, was een financieel excesje hier een daar de leden van Queen niet vreemd. Een studio in Canada beviel hen wel: kopen die handel! Concertzaal opsmukken? Wat dacht je van een kroonluchter van 50.000 pond?

In 2005, al bijna 20 jaar na het laatste concert, gaat Queen weer toeren. Dit in samenwerking met Paul Rodgers, de voormalige zanger van onder meer Free en Bad Company. Hoewel hij Freddie Mercury vervangt, heeft Rodgers een heel eigen stemgeluid. Er wordt dan ook opgetreden onder de naam ‘Queen And Paul Rodgers’.

Naast gitarist Brian May, doet ook de oorspronkelijke drummer van Queen mee. Alleen voor bassist John Deacon hoeft het niet meer.

Queen speelde in Ahoy en Gelredome en heeft een eigen musical, We Will Rock You. Verder worden er nieuwe songs gemaakt en komt er waarschijnlijk een live dvd uit.
Muziekclip Queen - You're my best friend

songtekst

 

00:09 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 701

Duran Duran met Save a prayer - 1985

Engelse popgroep met leadzanger Simon LeBon die in de jaren '80 wereldwijd hits scoort met o.a. 'Wild Boys' en 'The Reflex'. Ook verzorgen ze de soundtrack voor de James Bond film 'A View To A Kill'.

Duran Duran Duran Duran is genoemd naar een personage uit de science fiction-film ‘Barbarella’ (Met Jane Fonda). De groep start in het Britse Birmingham in 1978. Bandleden Nick Rhodes, John Taylor, Andy Taylor en Roger Taylor beginnen samen lekker te jammen in een bandje. Ze denken de formule te weten voor een succesvolle band maar er ontbreekt slechts één belangrijk ding; een leadzanger! 

Via via stuiten ze op de toneelschool student Simon le Bon. Ze kunnen het gelijk met elkaar vinden en beginnen een popgroepje. Het debuutalbum Duran Duran wordt in ’81 door Capital records uitgebracht. Onmiddellijk krijgen ze erkenning voor hun zo typerende ‘hip synthesized, neo-disco sound’. Duran Duran wordt dan ook zeer populair bij tiener meisjes. 

Maar dit imago is niet echt wat de jongens bedoelen en ze werken er dan hard aan om het ‘volwassen’ tegendeel te bewijzen. Maar ja, voorlopig zitten we nog volop in de jaren ’80 met opvallende kleren en kapsels dus het lukt niet echt…. 

De combinatie van hun dansmuziek en het flitsende uiterlijk plaatst de groep aan het hoofd van de zogenaamde ‘New Wave’ waar ook groepen als Spandau Ballet, Visage en Ultravox bijhoren. Tot halverwege de jaren tachtig heeft Duran Duran, net zoals die andere bands, flink succes met hoge posities in de hitlijsten albums als Rio (1982) en Seven And The Ragged Tiger (1984). De belangrijkste hits van de band zijn ‘Hungry Like The Wolf’, ‘Rio’, ‘Wild Boys’ en ‘The Reflex’. 

De video’s van Duran Duran luiden het nieuwe tijdperk in van hoge budget clips en computer bewerkte beelden. De gelijknamige soundtrack voor de James Bond film A View To A Kill in 1985 resulteert in een wereldwijde nummer één hit. 

Duran Duran beleeft na 1987 moeilijke jaren. Begin jaren ’90 is de groep zelfs een aantal jaar niet meer actief. In 1993 brengt Duran Duran dan een titelloos album uit waar twee top-tien singles van geplukt worden: ‘Ordinary World’ en ‘Come Undone’. In maart '93 staat de groep met een semi-akoestische set (inclusief strijkers) in het Amsterdamse Paradiso. 

De tieners van toen zijn nu twintigers en de massahysterie lijkt voorgoed verdwenen. (Wat dat betreft lijkt de geschiedenis van de Britse band wel een beetje op Doe Maar…) Vier jaar later komt Duran Duran’s elfde plaat Medazzaland (1997) uit. Hun laatste cd Pop Trash komt uit in 2000. De heren komen dat jaar in april langs bij 3FM en worden door Ruud de Wild aan de tand gevoeld. 

In 2004 komt hun dertiende album Astronaut uit. Hierop staat ook het nummer 'Reach Up For The Sunrise', waarmee ze sinds lange tijd weer een internationale hit scoren. Wederom komen ze in de 3FM studio, maar dit keer is het Gerard Ekdom die ze een uur lang te spreken krijgt.

Muziekclip Duran Duran - Save a prayer

songtekst

00:02 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-12-06

Nummer 702

Pussycat met Mississippi - 1975

In 1973 opgerichte groep rond de zusjes Tonny, Marianne en Betty Kowalczyk. Pussycat heeft in 1975 een wereldwijde hit met het country-achtige ‘Mississippi’. Andere succesvolle singles zijn: ‘Georgia’, ‘Smile’, ‘My Broken Souvenir’. De band stopt in 1985. Toni Willé (de zussen bedienen zich als artiest van de achternaam van hun echtgenoten) start een solocarrière. Begin 2004 verschijnt een duet van Toni Willé en Danny Vera op single.

Muziekclip Pussycat - Mississippi

songtekst

23:55 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 703

John Mayall met Room to move - 1970

John Mayall, de ongekroonde koning van de Britse blues, geboren in 1933, is de ontdekker van veel nieuw talent. Zijn band de Bluesbreakers betekende voor velen een springplank aan het begin van hun carriere. Zo leren o.a. Eric Clapton, Mick Taylor, Peter Green, Mick Fleedwood en John McVie van Mayall de kneepjes van het vak. Begin jaren zeventig maakt Mayall kennis met de Verenigde Staten, dit betekent een toename van jazz-invloeden in zijn muziek. "Jazz-blues fusion" (1972) is daar een goed voorbeeld van.

Geen muziekclip voorradig

23:41 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 704

Amalia Rodrigues met Uma casa Portugesa - 1956

Amalia Rodriguez

 

 

 

 

 

 

 

Geen muziekclip voorradig

 

23:37 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 705

Roberta Flack met The first time ever I saw your face - 1972

Amerikaans zangeres van jazzy ballads. Roberta Flack (1939) breekt door als haar single ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ in 1972 op de soundtrack verschijnt van de film Play Misty For Me. De song wordt een nummer 1 hit. Een jaar later is ‘Killing Me Softly With His Song’ wederom een grote hit, een jaar later gevolgd door ‘Feel Like Makin' Love’. Roberta Flack neemt een aantal succesvolle duetten op met Donny Hathaway zoals ‘Where Is The Love’, en

Audio - The first time ever I saw your face

songtekst

23:18 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 706

Abba met knowing me knowing you - 1977

Een van de populairste bands uit de popgeschiedenis. ABBA scoort in de jaren '70 en '80 maar liefst 27 Top 40 hits. Met zeven nummers haalt de Zweedse band de nummer 1-positie in ons land.

De roots van ABBA liggen in Stockholm. Hier werken begin jaren ‘70 Björn Ulvaeus en Benny Andersson voor de latere manager van ABBA, Stig Anderson. Anderson is eigenaar van de Stockholm’s Polar Studio en Björn en Benny schrijven nummers voor de sessiemuzikanten die verbonden zijn aan Stockholm’s.
In deze periode krijgen de heren een relatie: Björn met de populaire zangeres Agnetha Faltskog en Benny met de Noorse jazz-zangeres Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Het klikt goed tussen de vier en ze besluiten samen een nummer uit te brengen. ‘People In Love’ wordt een hit en levert het viertal in 1973 een uitnodiging voor het Eurovisie Songfestival op. Onder de bandnaam ‘Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid’ spelen ze ‘Ring Ring’. Hoewel het de band niet de verwachte overwinning oplevert, scoort het nummer wel hoog in de Europese hitlijsten. In 1974 wordt het nog een keer geprobeerd. Met ABBA (naar de initialen van de voornamen) als nieuwe bandnaam en het nummer ‘Waterloo’ wint de band het Songfestival en is vanaf dat moment wereldberoemd. In korte tijd worden verschillende albums uitgebracht en verschijnt er een film over het levensverhaal van de popgroep. 
In 1982, vlak na het uitbrengen van het album The Visitors gaat de band uit elkaar. Het jaar ervoor zijn Benny en Anni-Frid gescheiden en het werkt niet meer tussen de vier. Agnetha en Anni-Frid gaan solo. Ze doen het goed in de Europese hitlijsten, maar behalen nooit het succes dat ze met ABBA bereikten. Björn en Benny pakken het slimmer aan. Zij gaan zich bezighouden met het schrijven van musicals over ABBA. De band is namelijk nog steeds erg populair en wereldwijd willen fans ABBA in ere houden.

Muziekclip Abba - Knowing me knowing you

songtekst

23:10 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 707

Paul Weller met You do something to me - 1995

Zijn algemene bekendheid in Nederland heeft hij voornamelijk te danken aan een bierreclame, waarin zijn nummer Wild Wood gebruikt wordt. Ook het nummer 'You Do Something To Me' is erg bekend. Toch heeft Paul Weller meer noten op zijn zang. Hij begint als zanger en gitarist voor verschillende bands, maar brengt in 1991 zijn eerste soloalbum Into Tomorrow uit.

Paul Weller Hoewel je bij zijn huidige werk nooit aan punk moet denken, is dat wel de basis waar Paul Weller mee is begonnen. Zijn eerste band, The Jam, bestaat uit  Steve Brooks, Rick Buckler en natuurlijk Weller zelf. Ze spelen vanaf 1972 tot en met 1982 door heel Engeland en brengen ook enkele platen uit. 

In Engeland scoort de band aardig, maar een Amerikaanse doorbraak weten ze niet te forceren, in tegenstelling tot generatiegenoten als The Police en Elvis Costello. Toch doet het niveau van Weller's teksten niet onder voor deze gerenommeerde namen.

Tegen het einde van The Jam, begint Weller een fascinatie voor Motown en Soul te ontwikkelen. Als de band uit elkaar gaat, vormt hij de band The Style Council's. Maar deze muzikale interesse verschuift al snel meer naar Jazz-pop en house. In 1989 houdt de band op te bestaan en gaat hij solo verder. Langzaam maar zeker vervreemdt hij van zijn publiek en is het moeilijk voor hem om nog een platencontract te krijgen.

Hij keert toch terug naar zijn soulroots en brengt een aantal soloalbums uit. En niet geheel onverdienstelijk, want zijn imago van rockicoon blijft intact en wordt zelfs groter door zijn ijzersterke albums. Into Tomorrow, Wild Wood en Stanley Road  rehabiliteren de reputatie van Weller weer.

Samen met Noel Gallagher van Oasis wordt Weller door de Engelse pers gezien als de man die halverwege de jaren negentig de Britpop weer nieuw leven heeft ingeblazen. 

Weller brengt in 2004 een nieuw album uit. Studio 150 wordt geheel opgenomen in Amsterdam en in deze periode verblijft hij ook in deze stad. Het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg is in oktober van 2004 gastheer voor een eenmalig concert.

Muziekclip Paul Weller - You do something to me

songtekst

23:05 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 708

Janis Joplin met Mercedes Benz - 1970

Texaanse blues-/rockzangeres die de bijnaam Pearl heeft. De 27-jarige Janis Joplin overlijdt op 4 oktober 1970 aan een drugsoverdosis. Na haar dood halen de singles 'Me And Bobby McGee' en 'Cry Baby' de Top 20 in Nederland. In de Verenigde Staten wordt 'Me And Bobby McGee' een nummer 1-hit.

Zevenentwintig jaar is ze geworden, maar in die korte tijd heeft Janis Joplin een onuitwisbare indruk gemaakt. Vijfentwintig jaar na haar dood wordt ze nog steeds gezien als een van de meest getalenteerde muzikantes van de jaren ’60. Seks, drugs en rock 'n' roll... Op weinig mensen zijn die termen zo toepasselijk als op Janis Joplin. Al op jonge leeftijd profileert Janis Joplin zich. Terwijl het racisme hoogtij viert in Port Arthur, het kleine Texaanse industriestadje waar ze opgroeit, neemt Joplin het op voor de Afro-Amerikanen. Terwijl haar leeftijdsgenoten luisteren naar folk en jazz, ontdekt Janis de blues. Ze begint zelf te spelen en ontdekt dat ze talent heeft. Haar eerste optredens speelt ze in koffiehuizen in Texaanse provinciestadjes. Later vangt ze een studie aan, maar haar aandacht gaat meer uit naar muziek, alcohol en drugs dan naar haar studieboeken. Als een vriend haar uitnodigt om in een rockbandje te zingen, trekt Janis Joplin naar San Francisco. De psychedelische rock van Big Brother and the Holding Company slaat aan. Onder een klein platenlabel brengt de band een album en twee singles uit, maar de grote ontdekking is tijdens een optreden op het Monterey International Pop Festival. Albert Grossman, één van de meest bekende managers in die tijd, neemt Big Brother onder zijn vleugels en regelt een platencontract bij Columbia Records. Voortaan wordt de band aangekondigd als Janis Joplin with Big Brother and the Holding. De bandleden verdienen goed en geven hun geld graag uit aan drugs. De verslavingen komen de optredens en de onderlinge relaties niet ten goede, en de band gaat uit elkaar. Met een nieuwe band werpt Janis Joplin zich weer in de blues. Terwijl het eerste album, I Got Dem 'Ol Kozmic Blues Again, Mama (1969), in de Verenigde Staten met gemengde gevoelens wordt onthaald, loopt Europa helemaal warm voor de nieuwe sound. Met nog meer drugs en alcohol probeert Joplin met de druk om te gaan. Als ze eindelijk inziet dat ze een ernstig probleem heeft, kickt ze af en richt ze een derde band op. The Full Tilt Boogie klinkt professioneler en Joplin heeft eindelijk haar eigen stijl blanke blues ontdekt. Bij de opnames van het album Pearl zwicht ze toch weer voor de verlokking van heroïne. Een accidentele overdosis wordt haar fataal. Op 4 oktober 1970 overlijdt ze op 27-jarige leeftijd in een motel in Los Angeles. Het album Pearl wordt postuum uitgebracht. De single 'Me And Bobby McGee' haalt in 1971 de nummer 1 in de Billboard 100. In Nederland haalt deze Roger Miller cover de Top 20. In 1979 speelt Bette Midler de hoofdrol in The Rose. De film is losjes gebaseerd op het leven van Janis Joplin.

Muziekclip Janis Joplin - Mercedes Benz

songtekst

22:57 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |