31-12-06

Nummer 701

Duran Duran met Save a prayer - 1985

Engelse popgroep met leadzanger Simon LeBon die in de jaren '80 wereldwijd hits scoort met o.a. 'Wild Boys' en 'The Reflex'. Ook verzorgen ze de soundtrack voor de James Bond film 'A View To A Kill'.

Duran Duran Duran Duran is genoemd naar een personage uit de science fiction-film ‘Barbarella’ (Met Jane Fonda). De groep start in het Britse Birmingham in 1978. Bandleden Nick Rhodes, John Taylor, Andy Taylor en Roger Taylor beginnen samen lekker te jammen in een bandje. Ze denken de formule te weten voor een succesvolle band maar er ontbreekt slechts één belangrijk ding; een leadzanger! 

Via via stuiten ze op de toneelschool student Simon le Bon. Ze kunnen het gelijk met elkaar vinden en beginnen een popgroepje. Het debuutalbum Duran Duran wordt in ’81 door Capital records uitgebracht. Onmiddellijk krijgen ze erkenning voor hun zo typerende ‘hip synthesized, neo-disco sound’. Duran Duran wordt dan ook zeer populair bij tiener meisjes. 

Maar dit imago is niet echt wat de jongens bedoelen en ze werken er dan hard aan om het ‘volwassen’ tegendeel te bewijzen. Maar ja, voorlopig zitten we nog volop in de jaren ’80 met opvallende kleren en kapsels dus het lukt niet echt…. 

De combinatie van hun dansmuziek en het flitsende uiterlijk plaatst de groep aan het hoofd van de zogenaamde ‘New Wave’ waar ook groepen als Spandau Ballet, Visage en Ultravox bijhoren. Tot halverwege de jaren tachtig heeft Duran Duran, net zoals die andere bands, flink succes met hoge posities in de hitlijsten albums als Rio (1982) en Seven And The Ragged Tiger (1984). De belangrijkste hits van de band zijn ‘Hungry Like The Wolf’, ‘Rio’, ‘Wild Boys’ en ‘The Reflex’. 

De video’s van Duran Duran luiden het nieuwe tijdperk in van hoge budget clips en computer bewerkte beelden. De gelijknamige soundtrack voor de James Bond film A View To A Kill in 1985 resulteert in een wereldwijde nummer één hit. 

Duran Duran beleeft na 1987 moeilijke jaren. Begin jaren ’90 is de groep zelfs een aantal jaar niet meer actief. In 1993 brengt Duran Duran dan een titelloos album uit waar twee top-tien singles van geplukt worden: ‘Ordinary World’ en ‘Come Undone’. In maart '93 staat de groep met een semi-akoestische set (inclusief strijkers) in het Amsterdamse Paradiso. 

De tieners van toen zijn nu twintigers en de massahysterie lijkt voorgoed verdwenen. (Wat dat betreft lijkt de geschiedenis van de Britse band wel een beetje op Doe Maar…) Vier jaar later komt Duran Duran’s elfde plaat Medazzaland (1997) uit. Hun laatste cd Pop Trash komt uit in 2000. De heren komen dat jaar in april langs bij 3FM en worden door Ruud de Wild aan de tand gevoeld. 

In 2004 komt hun dertiende album Astronaut uit. Hierop staat ook het nummer 'Reach Up For The Sunrise', waarmee ze sinds lange tijd weer een internationale hit scoren. Wederom komen ze in de 3FM studio, maar dit keer is het Gerard Ekdom die ze een uur lang te spreken krijgt.

Muziekclip Duran Duran - Save a prayer

songtekst

00:02 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.