26-12-06

Nummer 733

Coldplay met Clocks - 2003

Coldplay is in 2000 dé nieuwe sensatie uit Engeland die in al een vroeg stadium vergeleken wordt met bands als Travis, The Verve en Radiohead. De omschrijving ‘nieuw’ is inmiddels niet meer van toepassing. De band heeft in korte tijd een grote schare fans om zich heen verzameld en wordt als een op zichzelf staande band beschouwd met een eigen geluid.

Coldplay Jammen
Eigenlijk begint het allemaal in 1996 wanneer Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman en Will Champion elkaar ontmoeten op The University College School in Londen. Chris en Jon jammen regelmatig met elkaar en schrijven songmateriaal. 

Line-up compleet
Guy versterkt de twee muzikanten op bas en de line-up is compleet wanneer Will besluit te gaan drummen. (Leuk detail is dat hij dat nog nooit had gedaan). Al vanaf de eerste keer dat de jongens met elkaar spelen, is het duidelijk dat er een bepaalde chemie aanwezig is. 

Coldplay
De bandnaam die vervolgens in het leven wordt geroepen, is Coldplay. Deze naam is ‘gestolen’ van een maatje van Tim die deze ook in zijn hoofd had voor zijn band. Een vriend van de vier jongens, Phil Harvey - inmiddels de manager -, financierde uit eigen zak een EP genaamd Safety

Ontdekking
Het verhaal van hun ontdekking is er een waar beginnende bands van dromen. Wanneer ze in 1998 in een klein zaaltje in Londen spelen, worden ze door een talentscout van het prestigieuze label Parlophone (Queen, the Pet Shop Boys) ontdekt. Coldplay krijgt een platencontract aangeboden waarna ze al snel veel op de Engelse televisie te zien zijn. 

Doorbraak
Het jaar 2000 betekent de doorbraak wanneer de single 'Shiver' een bescheiden maar zeer opgemerkte plaats in de Britse hitlijst verwerft. Er wordt in de media inmiddels flink gesproken over de nieuwe band en de opvolgende single 'Yellow' bereikt dan ook snel de Top 5. 

Parachutes
Wanneer het debuutalbum Parachutes vervolgens tot de eerste plaats van the album charts stijgt, groeit de band uit tot absolute medialieveling. Veelgehoorde omschrijving is the next best thing. De oversteek naar andere landen van Europa is vervolgens snel gemaakt. 

Nederland 
Ook in Nederland worden singles als 'Trouble', 'Don´t Panic' en 'Yellow' flink gedraaid op de Nederlandse radio. Op Lowlands 2000 wordt pas echt duidelijk dat Coldplay Nederland heeft veroverd als een volle tent de singles meezingt. 

A Rush Of Blood To The Head
Eind augustus 2002 verschijnt de langverwachte opvolger van Parachutes, namelijk A Rush Of Blood To The Head. De eerste single van dit album is 'In My Place'. Het album is opgenomen in dezelfde studio als waar Parachutes is opgenomen, en in een Londense studio. 

Tijdens de opnames kreeg Coldplay advies van collega-artiesten als Ian Mc Culloch, Tim Wheeler van Ash en Andy Bell van Oasis. De groep treedt voor de release van het album op in de HMH in Amsterdam.

Recensies
De recensies van A Rush Of Blood To The Head zijn overweldigend, veel recensenten zien Coldplay al bijna in de orde van grootte van U2 en Radiohead. U2 zelf is ook fan van Coldplay. In de zomer van 2002 speelt Coldplay in hun voorprogramma, maar U2 speelt tijdens hun eigen set ineens een stukje van Coldplay's Yellow. 

Bono verklaart vervolgens on stage dat hij groot fan is van de band. En Coldplay? De bandleden zitten met rode oortjes op de tribune!

Clocks
Eind 2002 treedt de groep weer op in Nederland, ditmaal in de Rotterdamse Ahoy. De single 'Clocks' van A Rush Of Blood To The Head wordt een gigantische hit en zorgt voor nog meer populairiteit voor de Britse groep. 

Minifestival
Dit resulteert in een optreden op een eendaags minifestival in het Nijmeegse Goffertpark. In de stromende regen kijken en luisteren 30.000 fans naar Live, Supergrass, Nada Surf en natuurlijk  Coldplay. De volgende single, 'God Put A Smile Upon Your Face' doet het een stuk minder dan 'Clocks'.

Rustperiode
De band kondigt in 2004 een rustperiode aan. Chris Martin is inmiddels getrouwd met Gwyneth Palthrow en de twee krijgen een dochtertje, Apple genaamd. Ondertussen werkt de band aan nieuw materiaal en in juni 2005 zal het nieuwe album,  X&Y getiteld,  uitkomen. 

Chris Martin over de titel: "In de wiskunde zijn X en Y altijd antwoorden, maar in het echte leven is het niet zo simpel. Dit album gaat over onbeantwoorde vragen en het feit dat je niet alles kunt verklaren.''  

Popsecret
Op 6 april 2006 geeft Coldplay exclusief voor 3FM luisteraars een Popsecret optreden. Een klein aantal superfans kan voor het eerst kennismaken met tracks van het nieuwe album X&Y in een superspeciale kleine setting. 

X&Y
Het is voor het eerst sinds lange tijd dat Coldplay weer optreedt. De eerste single van X&Y, 'Speed Of Sound', doet het zeer goed, en X&Y zelf breekt alle records. De hoes van X&Y bevat een geheime code, die staat voor 'Make Trade Fair'. 

Live 8
Dat Coldplay zich graag inzet voor het verbeteren van de wereld blijkt ook uit het feit dat ze op Live 8 spelen, het wereldwijde festival tegen de honger in Afrika. Op 7 juli 2005 speelt de band in het Arnhemse Gelredome. 

Singles
X&Y krijgt al een maand na de release dubbel platina in de VS. Er zijn dan 2 miljoen exemplaren verkocht.
In november 2005 komt de single 'Talk' uit waarvan de videoclip geregisseerd wordt door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. 

De opvolger van 'Talk' is 'The Hardest Part'. Tegelijkertijd geeft Coldplay aan opnieuw een rustperiode te willen inlassen.

Muziekclip Coldplay - Clocks

songtekst

05:52 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.