17-12-06

Nummer 782

Nina Simone met Ain't got no .... I got life - 1968

Amerikaanse R&B-/jazz-zangeres die twee nummer 1-hits scoort in ons land. In 1969 met 'Ain't Got No - I Got Life' en in 1987 'My Baby Just Cares For me'. Nina Somone staat begin 1998 voor het laatste in de Top 10 met (opnieuw) 'Ain't Got No - I Got Life'. Het nummer wordt dat jaar gebruikt onder een TV-commercial van Amev. Op maandag 21 april 2003 overlijdt Nina Simone op zeventig jarige leeftijd in haar huis in Frankrijk. Ze sterft in haar slaap in haar woonplaats Carry-le-Rouet, even buiten Marseille.

Niet iedereen zal meteen weten wie Nina Simone is. Maar als je haar muziek hoort denk je “oh van de reclames!”. Veel songs (onder andere ‘Ain’t Got No – I Got Life') van de prachtige souldiva hoor je namelijk terug op televisie en radio. 

De soul-en gospelzangeres, pianiste, componiste, moeder, maar vooral ook diva Nina Simone wordt geboren als Eunice Kathleen Waymon op 21 februari 1933 in Tyron, North Carolina (USA). Eunices’ ouders hebben acht kinderen: vier jongens en vier meisjes. 

Het is al snel duidelijk dat Nina speciale muzikale talenten heeft en al vanaf haar vijfde speelt ze piano en zingt ze in een kerkkoor. Haar eerste optreden vindt echter plaats in een bibliotheek. Een gedenkwaardig moment want, naast een overweldigend applaus wordt het jonge meisje ook (voor het eerst) geconfronteerd met racisme. Tijdens het optreden worden haar ouders van de eerste rij verwijderd, omdat er plaats moet worden gemaakt voor ‘de blanken’. 

Dit incident maakt natuurlijk enorme indruk op Nina en deze ervaring is het begin van haar kwaadheid en strijd voor vrijheid en gelijkheid. Haar artiestennaam is een samenvoegsel van de troetelnaam van haar toenmalige vriendje (Niña betekent ‘meisje’ in het Spaans) en haar favoriete actrice Simone Signoret. 

In 1958 verschijnt haar eerste album Jazz As Played In An Exclusive Side Street Club. De grootste hit van het album is ‘I Loves You Porgy’ dat in Amerika een grote hit wordt. Dit succes zorgt ervoor dat zij overal kan optreden zoals in Carnegie Hall (New York) en jazz festivals. 

Haar repertoire is heel divers en spreekt iedereen aan: jazz, folk, blues, pop, klassiek en gospel. Het is Nina te doen om het effect dat muziek heeft op het publiek: “ To make people feel on a deep level”, schrijft ze in haar autobiografie. In de jaren zestig schrijft zij geschiedenis met haar protestsongs als ‘Mississippi Goddam’. En in 1963 heeft Simone drie grote hits in Amerika: ‘Ain’t Got No – I Got Life’, ‘To Love Somebody’ en ‘Revolution’. 

Ondanks het succes besluit Nina Amerika in 1969 te verlaten vanwege het racisme. Ze gaat wonen in verschillende delen van de wereld, van Zwitserland, Barbados en Liberia tot België, Engeland en Nederland. Maar het meeste thuis voelt ze zich in Afrika. 

Nina staat in 1987 weer in de schijnwerpers door een reclamecampagne van het parfummerk Chanel 5 waarin haar ‘My Baby Just Cares For Me’ gebruikt wordt. In Nederland krijgt ze er zelfs een nummer 1 hit mee. Ruim tien jaar later, in ’98, is er weer een song van haar te horen in een reclame. ‘Ain’t Got No - I Got Live’ onder een commercial van verzekeraar AMEV. Het blijkt maar weer: Nina Simone maakt zich met haar universeel herkenbare teksten en warme stem onsterfelijk! 

Nina Simone overlijdt maandag 21 april 2003 op zeventig jarige leeftijd in haar huis in Frankrijk. Ze sterft in haar slaap in haar woonplaats Carry-le-Rouet, even buiten Marseille. 

Wat weinigen weten is dat Nina een aantal jaren van haar leven in Nijmegen heeft gewoond. Een aantal Nijmeegse artiesten, waaronder natuurlijk Frank Boeijen, hebben het plan opgevat om een cd uit te brengen met nummers uit Simone's repertoire. Dit als eerbetoon aan een oud-stadsgenoot.

Muziekclip Nina Simone - Ain't got no ... I got life

songtekst

05:21 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.