17-12-06

Nummer 777

Michael Jackson met Heal the world - 1992

Hij is zo gek als een deur, hij is geniaal. Hij is een plastische chirurgie-fanaat, een elastieken danser, een multimiljonair. Hij is een kinderliefhebber, een zuurstoffleshouder, een dierenvriend en een 'moonwalker'. Maar eigenlijk heeft de grootste popster sinds Elvis Presley en The Beatles geen introductie nodig.

Jackson Five
Geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana in een groot gezin, wordt Michael Jackson onder het (strenge) juk van zijn vader grootgebracht. Als vierjarig jochie zingt Michael met zijn broers in de groep Jackson Five. 

Motown
Het befaamde platenlabel Motown Records tekent de broers eind 1968 en de Jackson Five scoren meteen hits als 'I Want You Back', 'ABC', 'The Love You Save' en 'I’ll Be There'. (Komisch; Michael is te jong om door hemzelf gezongen thema’s zélf te ervaren, maar hij zingt ze met zoveel oprechtheid, dat het publiek hem beschouwt als een zelfbewuste, haast volwassen, performer.) 

Donny Osmond
Wanneer MGM Records de (familie)groep de Osmonds naar voren schuift als concurrent - en ook de dertienjarige Donny Osmond een tienerster wordt - antwoordt Motown daarop met een solorelease van Michael Jackson. De song 'Got To Be There' (1971) wordt een grote hit in Amerika en Engeland, waarna de gevoelige filmthemasong 'Ben' volgt. 

The Wizz
Ook zien we Michael een paar jaar later op het witte doek. Hij speelt, naast o.a. Diana Ross, in de musicalfilm The Wizz (1978) In 1979 produceert Quincy Jones het album Off The Wall, een plaat waarbij het publiek een nieuwe, volwassen geworden Michael hoort. De songs 'Rock With You' en 'Don’t Stop Till You Get Enough' worden knallers van hits. Tussen zijn solowerk door blijft hij gewoon toeren met zijn broers. De groepsnaam is inmiddels omgetoverd tot The Jacksons. 

Wacko Jacko
Af en toe lijkt er wel een steekje los bij de succesvolle Wacko Jacko en raakt de ster steeds meer geïsoleerd van de werkelijkheid. Hij omgeeft zich namelijk met massa's speelgoed, dieren en kinderen. In de ogen van de media blijft hij dan ook, ondanks zijn sterstatus, een groot kind. 

Thriller
In 1982 komt het geniale album Thriller uit (wederom geproduceerd door Quincy Jones). Commercieel één van de meest succesvolle albums allertijden met 40 miljoen verkochte exemplaren! Hierop staan classics als 'The Girl Is Mine' (duet met Paul McCartney), 'Billie Jean', 'Beat It' en natuurlijk de titelsong 'Thriller'.  De bijbehorende videoclip met Jacksons' baanbrekende break-dance optreden is trendsettend voor alle opvolgende videoclips. 

Bad
Het album Bad komt uit in 1987. Dansend in een parkeergarage voor de titeltrack is goed te zien dat Wacko Jacko obsessief zijn gezicht heeft laten verbouwen. Veel lichter van kleur en een smal neusje rijker, is dit wel een beetje schrikken voor de fans. Tot 1992 weigert Jackson zich te laten interviewen zodat iedereen, en de media in het bijzonder, de vrijheid heeft hem als een weirde fantasiefiguur af te beelden. 

Beschuldigingen
Via een zorgvuldig voorbereid interview met Oprah Winfrey in zijn eigen woning (lees: megagrote villa met pretpark), lukt het hem in 1992 deels dit brakke imago op te vijzelen. Maar hardnekkige beschuldigingen, waaronder kindermisbruik, blijven naar voren komen. 

Kindermisbruik
Eind 1993 wordt hij zelfs door een 13-jarige direct aangeklaagd en de popster geeft de familie 20 miljoen dollar schadevergoeding. Door deze gebeurtenis verliest hij, naast een betrouwbare reputatie, een sponsorcontract met Pepsi. 

Relaties
Tot ieders verbazing trouwt de mysterieuze popster in 1995 met de dochter van Elvis Presley, Lisa Marie Presley. Maar het huwelijk houdt maar negentien maanden stand. Al snel daarna krijgt Michael verkering met een verpleegster: Debbie Rowe. In 1996 baart zij hem een kind, maar hij voedt het kind alleen op. 

HIStory
Door alle fanatieke roddels zou je bijna vergeten dat Michael Jackson ook nog muziek maakt. In 1991 komt het album Dangerous uit en in '95 wordt het tijd om wat bekende hits op één cd-tje te persen. En wel op HIStory Past, Present & Future dat tevens een tweede cd bevat met nieuwe nummers zoals 'You Are Not Alone' en 'Scream', een duet met zus Janet. De futuristische zwart-wit videoclip van 'Scream' wint drie MTV Video Music Awards. 

Invincible
Twee jaar later brengt Michael een dance-remix album uit: Blood On The Dancefloor, History In The Mix (1997). De cd Invincible verschijnt eind 2001. Hiervoor viert de King of Pop zijn 30-jarig bestaan (!) als artiest. Hij doet dit met o.a. Britney Spears, Whitney Houston, Marc Anthony, ‘N Sync en Shaggy. Invincible flopt flink en Jackson komt in een neerwaartse spiraal terecht. De verhalen over seksueel mistbruik van jongetjes zijn de wereld niet uit te krijgen. 

Kindermisbruik 2
Jackson krijgt een kind van een draagmoeder. Hij noemt het kind  Prince Michael II, maar spreekt het jongetje aan met Blanket. Jackson schokt de hele wereld door Blanket uit het raam van een Berlijns hotel te laten bungelen. De Engelse documentairemaker Martin Brashir maakt een documentaire over Jackson waar de zanger niet bepaald goed uitkomt. Vooral Jacksons uitspraken over het slapen met kinderen zorgde voor veel opschudding. In 2004 wordt Jackson aangeklaagd voor seksueel misbruik van een kankerpatientje. Na een lange rechtszaak wordt Jackson in 2005 vrijgesproken.

Bahrein
Jackson verhuist naar Bahrein om tot rust te komen. Hij neemt er een benefietnummer op voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. Er werken meerdere artiesten mee aan dit lied. In november wordt Michael in het aangrenzende land Dubai gespot in een damestoilet. Het is het zoveelste schandaal voor Jackson in korte tijd.

Muziekclip Michael Jackson - Heal the world

songtekst

05:49 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.