17-12-06

Nummer 775

Dolly Parton met Jolene - 1974

Countryzangeres uit Tennessee die meer noten op haar zang heeft. Dolly Parton heeft niet alleen de hits 'You Are', '9 To 5' en 'I Will Always Love You' op haar naam staan, ook is ze te zien in films als The Best Little Whorehouse In Texas, Steel Magnolias en 9 Top 5. In 1986 opent ze Dollywood, haar eigen pretpark.

Dolly Parton Dolly Parton begint in 1967 haar carrière in Porter Wagoner's TV-show. In 1974 stopt ze daar mee. In de zomer van 1974 verschijnt 'Jolene' op single. Het nummer wordt in Nederland een klein hitje, in de Verenigde Staten niet. 

Het echte succes komt pas met 'Here You Come Again', in 1977. De single bereikt de derde plaats in de Billboard Hot 100 en levert Dolly goud op. In 1980 verschijnt (in de Verenigde Staten) '9 To 5' op single. De titelsong voor de gelijknamige film (waarin Dolly Parton ook te zien is) wordt een nummer 1-hit en haalt ook goud. In Nederland verschijnt de single een aantal maanden later en de zangeres heeft haar eerste Top 10-hit op zak. 

Samen met Kenny Rogers brengt ze in de jaren tachtig nog een aantal nummers, waarvan ´Islands In The Stream´ de meest succesvolle is. De titel is afgeleid van het gelijknamige boek van Ernest Hemingway. Ook het kerstnummer ´Christmas Without You´wordt veel gedraaid bij het haardvuur.

Muziekclip Dolly Parton - Jolene

songtekst

06:02 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.