02-12-06

Nummer 856

Nummer 857 daar staan de Trammps met Shout maar dit is nummer 856

Elton John met Sorry seems to be the hardest word - 1976

Een van Engelands grootste singer/songwriters uit de muziekgeschiedenis. Scoort in de jaren '70, '80 en '90 grote hits. In 1997 breekt Elton John alle verkooprecords. 'Candle In The Wind' is opgedragen aan de overleden Prinses Di.

Reginald Kenneth Dwight, beter bekend als Elton John, is al op twaalfjarige leeftijd actief in de muziek. In '59 treedt hij voor het eerst op. Hij geeft de middelbare school op om in '64 'manusje-van-alles' te worden bij muziekuitgeverij Mills-Music. Als pianist begeleidt hij verschillende artiesten, onder wie zangeres Patti LaBelle. 

Dit doet hij al snel onder zijn artiestennaam die is afgeleid van de blueszangers Elton Dean en (long) John Baldry. Zelf is hij pas succesvol als hij samen met tekstschrijver Bernie Taupin songs gaat schrijven. Ze vullen elkaar uitstekend aan omdat Taupin gespecialiseerd is in wat Elton John niet beheerst: fraaie teksten op papier zetten. 

In '69 verschijnt Elton John's eerste plaat Empty Sky. Vanaf zijn tweede album raakt John's carrière in een stroomversnelling. De zanger/pianist begint zich dan ook steeds excentrieker te gedragen en zijn brilmonturen nemen steeds extravagantere vormen aan. Na '77 verhuist Taupin naar de VS waardoor John in zee gaat met een nieuwe schrijfpartner: Gary Osborne. John doet het wat rustiger aan in de muziek en wordt hoofdsponsor en voorzitter van de voetbalclub Watford FC. In '79 treedt hij op in de Sovjet Unie. 

Tijdens Live Aid is John één van de sterren en deelt hij het podium met George Michael. Met diezelfde Michael scoort hij in '91 een megagrote hit met zijn 'Don't Let The Sun Go Down On Me'. In '94 verzorgt hij de Soundtrack voor de Disneyfilm Lion King

Na de dood van Diana in 1997 speelt hij 'Candle In The Wind' (oorspronkelijk een ode aan Marilyn Monroe) live tijdens de begrafenisplechtigheid. Het wordt de best verkochte single allertijden en de Engelsen staan bij de release in de rij om de single te bemachtigen. Wereldwijd zijn er meer dan 33 miljoen exemplaren van verkocht, in Nederland meer dan 600.000. Elton John is eigenaar van eigen platenlabel Rocket Records. In 2001 verschijnt Songs From The West Coast. Na veertig albums is het volgens de zanger tijd ermee te stoppen. "Ik hou ervan voor jullie te zingen, maar ik haat de muziekindustrie," aldus Elton John. 

Bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, in 2004 verschijnt een nieuw album van de zanger: Peachtree Gold. In 2005 helpt Elton John de dan al bijna 10 jaar dode rapper 2Pac zijn eerste nummer 1 hit te scoren in Engeland. John is te horen op een geremixte versie van een oud nummer van de rapper. John staat dat jaar ook op Live 8, de opvolger van het originele Live Aid. in juli 2005 verschijnt ook de door Elton John geschreven en gezongen single 'Electricity', afkomstig uit Billy Elliot - The Musical. John is samen met Lee Hall die de muziek voor de oorspronkelijke film verzorgde, verantwoordelijk voor de muziek voor de musical.

Muziekclip Elton John - Sorry seems to be the hardest word

songtekst

23:13 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.