26-11-06

Nummer 880

Op nummer 881 staat de Nederlandse band Earth & Fire met maybe tomorrow maybe tonight, maar nu op nummer 880 Roxy Music met Jealous guy - 1981

Britse art-rockband aanvankelijk onder aanvoering van zanger Bryan Ferry en multi-instrumentalist Brian Eno. De meer experimenteel ingestelde Eno verlaat de groep na de twee eerste albums Roxy Music (1972) en For Your Pleasure (1973).

Roxy Music wordt opgericht door zanger/toetsenist Bryan Ferry, bassist Graham Simpson, saxofonist Andy McKay en Brian Eno op de synthesizer. De groep besluit zichzelf 'Roxy' te noemen, maar als ze er achter komen dat er al een Amerikaanse band met die naam is besluiten ze er Roxy Music van te maken. Via een advertentie in een blad worden uiteindelijk drummer Paul Thompson en gitarist Davy O'List aangetrokken. O'List verlaat de band al snel en wordt vervangen door Phil Manzanera. Vlak voor het debuutalbum verlaat Simpson de band. Hij zou nooit officieel vervangen worden. 

De groep wordt al snel een groot succes in Engeland met singles als 'Virginia Plain' en 'Pyjamarama'. Na het tweede album van de band, For Your Pleasure (1973), verlaat Eno de band omdat Ferry niets van zijn composities wil weten. Ferry maakt dat jaar ook een solo-coveralbum: These Foolish Things. Muzikaal wonderkind Eddie Jobson komt bij de band. Aan het einde van 1973 verschijnt het album Stranded, wat de groep de eerste nummer 1 notering in Engeland oplevert. 

De groep breekt in 1974 in de VS door met het album Country Life. De cover met daarop 2 modellen in doorkijk lingerie zorgde in de VS voor opschudding. De Amerikaanse cover werd daarom vervangen door een foto van een bos. Roxy Music scoort met ’Love Is The Drug’ in 1975 een grote hit in zowel Europa als de Verenigde Staten. Het nummer staat op het album Siren. Na Siren besluiten de leden zich op hun soloprojecten te gaan richten. 

In 1978 komt de band weer bij elkaar. De band bestaat op dat moment uit Ferry, Manzanera, Mackay, Thompson added former Ace keyboardist Paul Carrack to Eind jaren ’70 stopt de groep tijdelijk waardoor de leden aan soloprojecten kunnen werken. Roxy Music komt in 1979 terug met het album Manifesto. De band slaat meer en meer de weg in van de soulachtige pop en scoort met ‘Dance Away’ een pophit. Meer hits volgen: ‘Over You’ en ‘Jealous Guy’. Het album Avalon scoort goed, vooral in de Verenigde Staten, maar blijkt tegelijkertijd het laatste project van Roxy Music te zijn. 

Muziekclip Roxy Music - Jealous guy

songtekst

 

23:00 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 882

Moody Blues met I'm just a singer(in a rock and roll band) - 1973

Engelse band die in de jaren '60 en '70 een aantal grote hits scoort met o.a. 'Go Now', 'Ride My See-Saw', 'The Story In Your Eyes' en 'I'm Just A Singer (In A Rock And Roll Band)'. De Moody Blues staan in de zomer van 1970 op nummer 1 met 'Question'. Het bekendste nummer is echter 'Nights In White Satin' (1968).

Ray Thomas en Mike Pinder hebben de bandformaties van El Riot & The Rebels en The Krew Cats al op hun naam staan als ze in november 1963 The Moody Blues oprichten. Na een kort avontuur met de Krew Cats in het Duitse Hamburg, besluiten de twee het in Birmingham opnieuw te proberen. Thomas en Pinder willen boven het grote aanbod Engelse bands uitstijgen en vragen de beste muzikanten van topbands om samen een professioneel gezelschap te vormen. Bassist Clint Warwick, gitarist/zanger Denny Laine en drummer Graeme Edge zien wel wat in het avontuur en in 1964 wordt de eerste single ‘Steal Your Heart Away’ uitgebracht.

De Rhythm ‘n’ Blues-stijl, dat doet denken aan de het vroegere geluid van de Rolling Stones, blijkt niet echt te werken. ‘Go Now’ is de enige single die hoog scoort in de Engelse en Amerikaanse hitparades. In 1966 zijn Clint Warwick en Denny Laine de optredens en het matige succes zat en verlaten de band. Met vervangers Justin Hayward en oud El Riot-lid John Lodge, begint, na een korte stop, een nieuwe fase. De nummers krijgen een wat psychedelisch karakter door de, door Ray Thomas ingebrachte, beurtzang. In 1967 wordt Days Of A Future Passed uitgebracht en met de hits ‘Nights In White Satin’ en ‘Tuesday Afternoon’ bereikt het album de gouden status.

Op het even succesvolle vervolgalbum In Search Of The Lost Chord wordt de Mellontron ingebracht. Dit instrument wordt een vast element in de band en draagt bij aan de kenmerkende ‘Moody Blues-sound’. Na On The Treshold Of A Dream en To Our Children’s Children’s Children (beide 1969) besluiten de bandleden om een album te maken waarop minder studio-effecten worden toegepast. Dit resulteert in 1970 in A Question Of Balance Een album wat, door de eenvoud niet alleen makkelijker live uit te voeren is, maar het ook erg goed doet in de hitlijsten.

In 1972, na de release van Seventh Sojourn en na het afronden van een grote, internationale tour, neemt de band even pauze. Een pauze die bijna 5 jaar gaat duren en waarin de bandleden verschillende (solo)projecten doen. In 1977 komt de groep weer bij elkaar en in 1978 wordt het album Octave uitgebracht. Ondanks het succes van de plaat (het album wordt platina), is Mike Pinder niet tevreden en besluit niet mee te gaan op de geplande wereldtour. Pinder stapt uit de band en Patrick Moraz wordt zijn vervanger.

Na A Long Distance Foyager (1981) neemt het succes van de Moody Blues een beetje af. De band blijft albums uitbrengen, maar schuift van populaire, vernieuwende band, naar de status populaire oldies band. In 1992 wordt met het Colorado Symphony Orchestra het album en de video A Night At Red Rocks opgenomen. Het is de eerste video van een liveoptreden en staat, sinds de release, nog steeds in de videoparade. De band mag dan minder vernieuwend zijn geworden, de leden zitten zeker niet stil. In 1994 mogen zij hun handafdruk plaatsen in Hollywood Rock Hall of Fame en wordt het verzamelwerk Time Traveller uitgebracht. In 1996 komt The Very Best Of The Moody Blues uit. Dit album bereikt in de Verenigde Staten binnen 5 weken goud en wordt in 2000 bekroond met de Platinum Sales Award.

De Imaxfilm Journey into Amazing Caves wordt in 2001 muzikaal ondersteund door de Moody Blues.

Muziekclip Moody Blues - I'm just a singer (in a rock and roll band)

songtekst

 

22:00 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 883

Depeche Mode met I just can't get enough - 1985

Britse synth/new wave band die in de jaren '80 en '90 Top 10-hits op zijn naam schrijft met 'People Are People', 'Just Can't Get Enough' en 'Enjoy The Silence'. Depeche Mode wordt mede-opgericht door Vince Clarke, die daarna deel uitmaakt van Yazoo. Hij stapt in 1982 op en scoort vijf jaar later een aantal hits met Erasure.

Depeche Mode Basildon, 1979. Twee koorknapen richten met een klasgenoot een bandje op. Voor een naam reiken ze naar een Frans modeblad. Toegegeven, erg hip klinkt het niet. Maar Depeche Mode heeft zich wel in het collectieve muziekgeheugen genesteld. De band kijkt na zijn oprichting eerst nog rond in de wereld van de gitaarrock, maar schakelt al snel over naar electropop. Een schot in de roos, zo blijkt. 

Hoewel de eerste single 'Dreaming of me' niet ver komt in de hitlijsten, stoot het in de independentlijsten wel meteen door naar nummer één. 'New Life' komt in de officiële hitlijsten al op elf en 'I just can't get enough' haalt zelfs de achtste plek. Het succes van de drie singles leidt tot de release van het eerste Depeche Mode-album Speak and Spell in oktober 1981. 

Na de eerste tour door Duitsland en Groot-Brittannië houdt songwriter Vince Clark het voor gezien. Critici schrijven Depeche Mode ten dode op zonder Clarke. 'Eerst zien en dan geloven', moet het overgebleven trio hebben gedacht. Toetsenist Martin Gore schrijft een tweede Depeche Mode-elpee bij elkaar. Het ingetogen Broken Frame bewijst het ongelijk van de critici. 

De doorbraak in Nederland komt er in 1984 met Some great reward. Niet vanzelfsprekend, want de songs op het vierde album zijn minder toegankelijk en de muziekpers kraakt het album af. Met vaste regelmaat blijft Depeche Mode nieuwe albums uitbrengen, duistere new wave, alternative dance, post-punk... Met dezelfde regelmaat komen hun singles in de hitlijsten. 

Denk maar aan 'People are people', 'Somebody' en 'Personal Jesus'. In augustus 1995 haalt zanger Gahan het nieuws met een zelfmoordpoging. Ze mislukt, Gahan kan de wereld zelf zijn motieven vertellen: zijn vrouw heeft hem verlaten. Maar nog geen jaar later kruipt hij weer door het oog van de naald. Gahan wordt met een heroïne-overdosis gevonden in zijn hotelkamer. Hij wordt gereanimeerd, maar krijgt een vervolging aan zijn broek voor drugsbezit. 

Hij kickt af (en komt er daarom vanaf met twee jaar voorwaardelijk) en volgt zanglessen om de verwoestingen van de drugs op zijn stembanden om te keren. Ondertussen werkt de band aan Ultra, een bittere en melancholische plaat die aansluit bij de tegenslagen waar de band mee te kampen heeft gehad. In 2001 verschijnt 'Exciter'.

Vier jaar later maakt de band een comeback met het album Playing The Angel. Dit album verschijnt op 17 oktober 2005. Van dit album komt de eerste single 'Precious'.

Muziekclip Depeche Mode - I just can't get enough

songtekst

20:59 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 884

Op nummer 885 staat Bloem met Even aanm'n moeder vragen. Dit is nummer 884 de geweldige Santana met Smooth - 1999

Gitaarguru uit San Francisco die al vier decennia (!) lang aan de weg timmert en niet gehinderd lijkt door muzikale trends. Santana verkoopt wereldwijd meer dan dan vijftig miljoen albums en neemt ontelbare awards in ontvangst, waaronder in 1998 een plaatsje in de Rock Hall Of Fame. Supernatural uit 1999 is een comeback-album. Behalve twee grote hits ('Smooth' en 'Maria Maria') levert het Carlos Santana ook een flink aan Grammy Awards op.

Carlos Santana wordt geboren op 20 juli 1947 in Autlan de Navarro, Mexico. Als klein jongetje wordt Carlos door zijn vader Jose, een mariachi violist, ingewijd in de geheimen van de traditionele muziek. In 1955 verhuist de familie Santana naar de Mexicaanse grensstad Tijuana waar de jonge Carlos gitaar leert spelen, voornamelijk beïnvloed door blues-gitaristen als B.B.King, John Lee Hooker en T.Bone Walker. 

Via optredens met lokale bands begint hij zijn eigen muziekstijl te ontdekken en te perfectioneren. Begin jaren ’60 verhuist Santana naar de Bay Area, het Spaanssprekende gedeelte van San Francisco. De stad is een bonte mix van culturele, politieke en artistieke invloeden, en Santana voelt zich er erg thuis. In 1966 debuteert hij met de Santana Blues Band. De mix van rock, blues, Zuid-Amerikaanse ritmes en invloeden uit de wereldmuziek die de band speelt, blijkt een schot in de roos. De band wordt helaas snel weer opgeheven omdat Carlos aan tbc lijdt. 

Echter, in 1969 staat hij met een geheel nieuwe band op het hoofdpodium van het legendarische Woodstock-festival. Het succesvolle optreden levert de band een platencontract op. Met debuutalbum Santana breekt de band internationaal door en bereikt de dubbelplatina status. Opvolger Abraxas overtreft dit succes en wordt maar liefst viervoudig platina. In totaal maakt Santana in ruim dertig jaar tien platina en negen gouden albums, die zijn persoonlijke en artistieke ontwikkeling onderstrepen. Daarnaast verschijnen er diverse live-albums en verzamelaars. Een kleine greep uit de lange rij hits van de band: ‘Black Magic Woman’, ‘She’s Not There’ (een cover van de Zombies), ‘Oye Como Va’ en ‘Evil Ways’. 

De band wisselt door de jaren heen regelmatig van samenstelling. Ondanks een aantal jazzrock en fusion uitstapjes begin jaren zeventig, blijft Santana bij zijn roots: de latin muziek. Ook solo is Carlos Santana succesvol. In 1972 verschijnt zijn muzikale avontuur Live With Buddy Miles, en in 1987 het persoonlijke Blues For Salvador. Ook werkt hij samen met zijn broer en neef op Brothers (1994) en met de Italiaanse composer Paolo Rustichelli op Mystic Man

Santana schrijft tevens de score voor de film La Bamba, speelt op de Rock ’n Roll Summit (1987), het eerste rock-concert waarbij de US en de Sovjet Unie samenwerken, en gaat in 1988 op tour met jazz-saxofonist Wayne Shorter, waarmee hij op het North Sea Jazz Festival in Den Haag speelt. 

In 1990 vervult hij een gastrol op de succesvolle titelsong van John Lee Hooker’s album The Healer. Na even van het toneel te zijn verdwenen maakt Carlos Santana in 1999 zijn comeback naar de popwereld met zijn 36e album Supernatural. Op dit album wordt hij bijgestaan door hedendaagse popidolen als Lauryn Hill, Everlast, Eagle-Eye Cherry en vele anderen. De eerste single ‘Smooth’, met zang van Matchbox Twenty’s Rob Thomas, is wereldwijd een knaller van een hit. Ook opvolger ‘Maria Maria’, een nummer dat hij samen schreef met Wyclef Jean (The Fugees), gezongen door Project G&B, is een wereldwijd succes. 

Het album levert Santana maar liefst negen Grammy’s op tijdens de Grammy Awards begin 2000, o.a. voor Best Single (‘Smooth’), Album Of The Year en Best Rock Album. Het concert A Supernatural Evening With Santana wordt op video en DVD uitgebracht, met gastoptredens van Rob Thomas, Lauryn Hill, Dave Matthews en Sarah McLachlan, die ook meewerkten aan het album. 

In 2002 verschijnt Shaman, waarop Santana dezelfde formule hanteert als op zijn voorganger. Dit keer zijn er bijdragen van Dido, Macy Gray en Seal, maar ook van hardere gastmuzikanten als P.O.D. en Chad Kroeger (Nickelback). Op de eerste single ‘The Game Of Love’ is de jonge zangeres Michelle Branch te horen, bekend van haar hit ‘Everywhere’. Het nummer wordt in de herfst van 2002 door 3FM uitgeroepen tot Megahit. 

In november 2005 brengt Carlos Santana een nieuw album uit getitels All That I AM. Hierop werkt hij onder andere samen met Big Boi (Outkast), Mary J Blidge en Joss Stone. DE eerste single van dit album is Just Feel better die Santana samen met Aerosmith-zanger Steven Tyler opneemt.

Muziekclip Santana - Smooth

songtekst

20:55 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 886

Helaas opnieuw een nummer niet gevonden, op nummer 887 Demis Roussos met My friend the wind. Gelukkig wel gevonden op nummer 886 is Eric Burdon & T he Animals met When I was young - 1967

Engelse Rock 'N Roll-band die met 'House Of The Rising Sun' een klassieker op zijn naam heeft staan. De Animals scoren tussen 1964 en 1969 zo'n dozijn hits. De band gaat in 1968 uit elkaar. Bassist Chas Chandler ontdekt Jimi Hendrix in 1966. In de jaren '70 is hij de manager van Slade. Chandler overlijdt op 17 juli 1996.

Muziekclip Eric Burdon & The Animals - When I was young

songtekst

20:47 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 888

Doe Maar met Belle Helene staat op nummer 889 maar die slaan we over daarom nu op nummer 888 Matthias Reim met Verdammt ich lieb' dich - 1990

Muziekclip Matthias Reim - Verdammt ich lieb' dich

songtekst

20:37 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 890

Heart met Crazy on you - 1977

Hardrockband uit Seattle rondom de zussen Ann en Nancy Wilson. Drie decennia lang weet Heart Top 10-hits te scoren met 'Magic Man', 'Crazy On You', 'Alone' en 'All I Wanna Do Is Make Love To You'.

In 1963 richt Steve Fossen de band Army op. De bandnaam veranderd al snel in White Heart en wordt later ingekort tot Heart. Het is ongeveer een decennium later dat de gitarist van de band een relatie krijgt met Ann Wilson. In 1974 doet haar zus, Nancy, het met de andere gitarist van de band. In 1975 neemt Heart, met een platencontact op zak, het debuutalbum Dreamboat Annie op.

Heart

 

 

 

 

 

 

 

 

Muziekclip Heart - Crazy on you

songtekst

20:33 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 891

Blood Sweat & Tears met Spinning wheel - 1969

Muziekclip Blood Sweat & Tears- Spinning wheel

songtekst

20:19 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 892

Op nummer 893 staat Acda & de munnik met mooi liedje, maar wij gaan door met nummer 892. Opnieuw The Bee Gees met Tragedy - 1979

Bij het horen van de bandnaam de Bee Gees denk je al gauw aan witte flapperende openstaande overhemden en de nog wittere tanden van de broertjes Gibb. En natuurlijk aan de vele hits. De band wordt geboren in een periode dat harmonieus zingen bijna vanzelfsprekend is (denk aan The Beach Boys, The Beatles, The Temptations). Maar het geluid dat de tweeling Maurice en Robin Gibb en hun oudere broer Barry produceren is uniek. Niemand zingt zoals de Bee Gees!

Bee Gees De Gibbs zijn geboren op een eilandje maar verhuizen al op jonge leeftijd naar Manchester, waar jongste broer Andy geboren wordt. De drie gaan als tieners gezamenlijk muziek maken en treden in hun beginjaren op als The Rattlesnakes en later als Wee Johnny Hays and the Blue Cats. Wanneer het gezin in 1958 naar Australië verhuist, begin het pas goed te lopen met hun muziekcarrière. De talentjes worden onder de aandacht gebracht door een lokale radio DJ en al snel treedt het trio op als de Bg’s (een afkorting van ‘Brothers Gibb, later verbasterd naar ‘Bee Gees’). Een jaartje later hebben ze zelfs hun eigen tv-show! De oudste van de broers ( Barry) is 18 jaar als zij hun eerste platencontract tekenen in 1963 bij Spin Records. Even later scoren zij onder de vlag van dit label hun eerste nummer 1 hit ‘Spicks and Specks’ dat ook in Nederland een redelijk succes wordt. Dan keert de familie in 1967 terug naar Engeland en brengt de band het debuutalbum Bee Gees 1st (1967) uit dat meteen een doorslaand succes is. De komende decennia zullen de heren vanwege onverenigbare conflicten diverse keren solo gaan, maar steeds komen ze bij elkaar terugkeren. De eerste nummer 1 hit in Amerika is de ballad ‘How Can You Mend A Broken Heart’. Er zullen nog vele rustige ballads volgen als plotseling na 10 jaar de heren hun sound compleet veranderen. Samen met producer Arif Mardin (Atlantic Records) ontwikkelen zij een nieuwe muzikale r&b kant met een dosis funk en lekkere disco. Dat resulteert in het album Main Course (1975) met hits als ‘Jive Talkin’, ‘Nights On Broadway’ en ‘Fanny’. En natuurlijk de discoklassieker ‘You Should Be Dancing’ dat in ’76 overal wordt grijsgedraaid. Die disco-rage krijgt een succesvol vervolg wanneer de Bee Gees de soundtrack verzorgen van de dansfilm Saturday Night Fever dat maar liefst 24 weken op nummer 1 staat! ‘How Deep Is Your Love’, ‘Stayin’ Alive’ en ‘Night Fever’ worden wereldwijde danshits. Dan beginnen de heren ook voor andere artiesten te schrijven. Begin jaren tachtig zijn de Bee Gees als songwriters/producers betrokken bij artiesten als Barbra Streisand, Dionne Warwick, Diana Ross en Kenny Rogers. Dan volgt in ’88 de tragische dood van jongste broer Andy. (Eind jaren ’70 zelf een tieneridool met hits als ‘I Just Want T Be Everything’ en ‘Desire’.) De band neemt hun toekomst onder de loep en besluiten precies te doen waar ze zelf zin in hebben: songteksten schrijven en optreden. Voor het eerst in tien jaar gaan ze weer op wereldtournee. In 1997 verkoopt het album Still Waters - hun grootste succes sinds Spirits (1979) - wereldwijd 2.5 miljoen exemplaren! Dit is een goede reden dat de supergroep in het befaamde Rock&Roll Hall Of Fame zijn vereeuwigd. Betekent dat de broertjes thuis zitten en geen muziek meer maken? Integendeel. Zij treden nog regelmatig op en schrijven hier en daar nog een mooi nummer. In april 2001 brengen zij het album This Is Where I Came In uit.

Muziekclip Bee Gees - Tragedy

songtekst

20:10 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 894

Moody Blues met Had to fall in love - 1978

Engelse band die in de jaren '60 en '70 een aantal grote hits scoort met o.a. 'Go Now', 'Ride My See-Saw', 'The Story In Your Eyes' en 'I'm Just A Singer (In A Rock And Roll Band)'. De Moody Blues staan in de zomer van 1970 op nummer 1 met 'Question'. Het bekendste nummer is echter 'Nights In White Satin' (1968).

Ray Thomas en Mike Pinder hebben de bandformaties van El Riot & The Rebels en The Krew Cats al op hun naam staan als ze in november 1963 The Moody Blues oprichten. Na een kort avontuur met de Krew Cats in het Duitse Hamburg, besluiten de twee het in Birmingham opnieuw te proberen. Thomas en Pinder willen boven het grote aanbod Engelse bands uitstijgen en vragen de beste muzikanten van topbands om samen een professioneel gezelschap te vormen. Bassist Clint Warwick, gitarist/zanger Denny Laine en drummer Graeme Edge zien wel wat in het avontuur en in 1964 wordt de eerste single ‘Steal Your Heart Away’ uitgebracht.

De Rhythm ‘n’ Blues-stijl, dat doet denken aan de het vroegere geluid van de Rolling Stones, blijkt niet echt te werken. ‘Go Now’ is de enige single die hoog scoort in de Engelse en Amerikaanse hitparades. In 1966 zijn Clint Warwick en Denny Laine de optredens en het matige succes zat en verlaten de band. Met vervangers Justin Hayward en oud El Riot-lid John Lodge, begint, na een korte stop, een nieuwe fase. De nummers krijgen een wat psychedelisch karakter door de, door Ray Thomas ingebrachte, beurtzang. In 1967 wordt Days Of A Future Passed uitgebracht en met de hits ‘Nights In White Satin’ en ‘Tuesday Afternoon’ bereikt het album de gouden status.

Op het even succesvolle vervolgalbum In Search Of The Lost Chord wordt de Mellontron ingebracht. Dit instrument wordt een vast element in de band en draagt bij aan de kenmerkende ‘Moody Blues-sound’. Na On The Treshold Of A Dream en To Our Children’s Children’s Children (beide 1969) besluiten de bandleden om een album te maken waarop minder studio-effecten worden toegepast. Dit resulteert in 1970 in A Question Of Balance Een album wat, door de eenvoud niet alleen makkelijker live uit te voeren is, maar het ook erg goed doet in de hitlijsten.

In 1972, na de release van Seventh Sojourn en na het afronden van een grote, internationale tour, neemt de band even pauze. Een pauze die bijna 5 jaar gaat duren en waarin de bandleden verschillende (solo)projecten doen. In 1977 komt de groep weer bij elkaar en in 1978 wordt het album Octave uitgebracht. Ondanks het succes van de plaat (het album wordt platina), is Mike Pinder niet tevreden en besluit niet mee te gaan op de geplande wereldtour. Pinder stapt uit de band en Patrick Moraz wordt zijn vervanger.

Na A Long Distance Foyager (1981) neemt het succes van de Moody Blues een beetje af. De band blijft albums uitbrengen, maar schuift van populaire, vernieuwende band, naar de status populaire oldies band. In 1992 wordt met het Colorado Symphony Orchestra het album en de video A Night At Red Rocks opgenomen. Het is de eerste video van een liveoptreden en staat, sinds de release, nog steeds in de videoparade. De band mag dan minder vernieuwend zijn geworden, de leden zitten zeker niet stil. In 1994 mogen zij hun handafdruk plaatsen in Hollywood Rock Hall of Fame en wordt het verzamelwerk Time Traveller uitgebracht. In 1996 komt The Very Best Of The Moody Blues uit. Dit album bereikt in de Verenigde Staten binnen 5 weken goud en wordt in 2000 bekroond met de Platinum Sales Award.

De Imaxfilm Journey into Amazing Caves wordt in 2001 muzikaal ondersteund door de Moody Blues.

 

Muziekclip Moody Blues - Had to fall in love

songtekst

 

20:04 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 895

Bee Gees met How can you mend a broken heart - 1971

Bij het horen van de bandnaam de Bee Gees denk je al gauw aan witte flapperende openstaande overhemden en de nog wittere tanden van de broertjes Gibb. En natuurlijk aan de vele hits. De band wordt geboren in een periode dat harmonieus zingen bijna vanzelfsprekend is (denk aan The Beach Boys, The Beatles, The Temptations). Maar het geluid dat de tweeling Maurice en Robin Gibb en hun oudere broer Barry produceren is uniek. Niemand zingt zoals de Bee Gees!

Bee Gees De Gibbs zijn geboren op een eilandje maar verhuizen al op jonge leeftijd naar Manchester, waar jongste broer Andy geboren wordt. De drie gaan als tieners gezamenlijk muziek maken en treden in hun beginjaren op als The Rattlesnakes en later als Wee Johnny Hays and the Blue Cats. Wanneer het gezin in 1958 naar Australië verhuist, begin het pas goed te lopen met hun muziekcarrière. De talentjes worden onder de aandacht gebracht door een lokale radio DJ en al snel treedt het trio op als de Bg’s (een afkorting van ‘Brothers Gibb, later verbasterd naar ‘Bee Gees’). Een jaartje later hebben ze zelfs hun eigen tv-show! De oudste van de broers ( Barry) is 18 jaar als zij hun eerste platencontract tekenen in 1963 bij Spin Records. Even later scoren zij onder de vlag van dit label hun eerste nummer 1 hit ‘Spicks and Specks’ dat ook in Nederland een redelijk succes wordt. Dan keert de familie in 1967 terug naar Engeland en brengt de band het debuutalbum Bee Gees 1st (1967) uit dat meteen een doorslaand succes is. De komende decennia zullen de heren vanwege onverenigbare conflicten diverse keren solo gaan, maar steeds komen ze bij elkaar terugkeren. De eerste nummer 1 hit in Amerika is de ballad ‘How Can You Mend A Broken Heart’. Er zullen nog vele rustige ballads volgen als plotseling na 10 jaar de heren hun sound compleet veranderen. Samen met producer Arif Mardin (Atlantic Records) ontwikkelen zij een nieuwe muzikale r&b kant met een dosis funk en lekkere disco. Dat resulteert in het album Main Course (1975) met hits als ‘Jive Talkin’, ‘Nights On Broadway’ en ‘Fanny’. En natuurlijk de discoklassieker ‘You Should Be Dancing’ dat in ’76 overal wordt grijsgedraaid. Die disco-rage krijgt een succesvol vervolg wanneer de Bee Gees de soundtrack verzorgen van de dansfilm Saturday Night Fever dat maar liefst 24 weken op nummer 1 staat! ‘How Deep Is Your Love’, ‘Stayin’ Alive’ en ‘Night Fever’ worden wereldwijde danshits. Dan beginnen de heren ook voor andere artiesten te schrijven. Begin jaren tachtig zijn de Bee Gees als songwriters/producers betrokken bij artiesten als Barbra Streisand, Dionne Warwick, Diana Ross en Kenny Rogers. Dan volgt in ’88 de tragische dood van jongste broer Andy. (Eind jaren ’70 zelf een tieneridool met hits als ‘I Just Want T Be Everything’ en ‘Desire’.) De band neemt hun toekomst onder de loep en besluiten precies te doen waar ze zelf zin in hebben: songteksten schrijven en optreden. Voor het eerst in tien jaar gaan ze weer op wereldtournee. In 1997 verkoopt het album Still Waters - hun grootste succes sinds Spirits (1979) - wereldwijd 2.5 miljoen exemplaren! Dit is een goede reden dat de supergroep in het befaamde Rock&Roll Hall Of Fame zijn vereeuwigd. Betekent dat de broertjes thuis zitten en geen muziek meer maken? Integendeel. Zij treden nog regelmatig op en schrijven hier en daar nog een mooi nummer. In april 2001 brengen zij het album This Is Where I Came In uit.

Muziekclip Bee Gees - How can you mend a broken heart

songtekst

20:01 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 896

Donovan met Atlantis - 1969

Door sommigen omschreven als het Britse antwoord op Bob Dylan. Scoorde in Nederland hits als ‘Atlantis’ en het later door Boudwijn de Groot gecoverde ‘Universal Soldier’.

Donovan Leitch wordt in 1946 geboren in het Schotse Glasgow. Zijn vader is poëet en treedt af en toe op. Op zesjarige leeftijd zingt hij voor het eerst in het openbaar, begeleid door een piano zingt hij het tekstueel vrij moeilijke nummer ‘There Was An Old Woman Who Swallowed A Fly’ van Burl Ives. Op negenjarige leeftijd neemt zijn vader hem mee naar de film Rock Around The Clock. De jonge Donovan wordt fan van Buddy Holly. Samen met wat klasgenootjes begint hij zijn eerste band, The Macabres. Ook begint hij met het schrijven van zijn eigen poëzie.

Donovan gaat Kunst studeren maar stopt al vrij snel omdat een groot gedeelte van de vakken hem niet interesseren. Op zijn achttiende wordt hij ontdekt als hij in een Engelse badplaats aan het optreden is. Hij krijgt een platencontract en treedt drie weken achter elkaar op in de televisieshow Ready Steady Go. Dit maakt hem erg populair in Engeland en zijn eerste single, ‘Catch In The Wind’, behaalt de derde plaats in de Engelse hitparade. Donovan bereikt ook Nederland, waar ‘Catch In The Wind’ op nummer 21 komt. Zijn volgende singles, ‘Colours’ en ‘Universal Soldier’ bereiken in Nederland de top-10, ‘Sunshine Superman’ komt zelfs in de top-5. Ook heeft hij succes in de Verenigde Staten. In 1967 gaat hij met de Beatles naar India om te mediteren. Als hij terugkomt brengt hij het album Sunshine Superman uit. Dit wordt een grote hit en hij gaat toeren. In New York weet hij de Madison Square Garden beter dan elke solo-artiest voor hem te vullen. Hij blijft hits scoren, waaronder de nummer 1 hit ‘Atlantis’.

In 1970 besluit hij het een stuk rustiger aan te doen. Hij trouwt met zijn jeugdliefde Linda Lawrence en ze krijgen een zoon, Julian. Donovan schrijft soundtracks voor de films Brother Sun, Sister Moon en The Pied Piper Of Hamlyn. Tussen 1971 en 1979 brengt hij totaal negen albums uit, maar hij is nauwelijks meer in de hitparade te vinden. Enkel de single ‘Salvation Stomp’ bereikt in Nederland de hitparade, in 1975 komt piekt de single op de vijftiende plek. In de jaren 80 gaat hij in de Californische woestijn en in 1984 stopt hij met het maken van platen. In 1996 komt hij toch weer met nieuw materiaal, het album Sutras, dat geproduceerd is door Rick Rubin die vooral bekend is van zijn werkt met Johnny Cash en de Beastie Boys. In 2004 laat hij nog van zich horen met het album Beat Cafe.

Muziekclip Donovan - Atlantis

songtekst

19:56 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 897

Rolling Stones met Start me up - 1981

Een van de grootste bands uit de muziekgeschiedenis. Niet voor niets beter bekend onder de bijnaam 'The Greatest Rock & Roll Band in the World'. De Rolling Stones hebben sinds de jaren '60 meer dan 50 (!) hits in Nederland gescoord. Om over het aantal verkochte albums nog maar te zwijgen. In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers (zoals 'Angie', 'Paint It Black', 'Miss You' en 'Satisfaction'), staan er ook een vier nieuwe nummers op.

De Rolling Stones bestaan uit Mick Jagger (zang, gitaar, mondharmonica), Keith Richards (gitaar, zang), Charlie Watts (drums) en Ron Wood ( gitaar, zang). Mick Jagger en Keith Richards kennen elkaar van de middelbare school als ze in 1962 in Londen een bluesgroep oprichten. Ze zijn fan van Amerikaanse R&B, en ze noemen de band dan ook naar het nummer ‘Rolling Stone’ van de bluesvertolker Muddy Waters. De muziek die ze in die tijd maken heeft al veel weg van de rockmuziek die ze later zouden produceren. 

In 1963 verschijnt de eerste officiële single, ‘Come On’. In datzelfde jaar breekt de groep in Groot-Brittannië door met ‘I Wanna Be Your Man’ (geschreven door Paul McCartney en John Lennon), gevolgd door de hits ‘It's All Over Now' (1964) en ‘The Last Time' (1965). Het succes van de Rolling Stones is voor een groot deel te danken aan het rebelse karakter van de band… sex, drugs en rock ‘n roll! De muzikanten zijn tegenpolen van de braverikken van The Beatles die met hun keurige haar en nette pakken een totaal andere band zijn. 

In die tijd ben je dan ook OF Beatles- OF Rolling Stones-fan. De concerten van The Stones zijn berucht, altijd breekt er wel een relletje uit. Zoals bij hun eerste Nederlandse optreden in het Scheveningse Kurhaus in 1964, waar het publiek het zaalmeubilair kort en klein slaat. Met ‘(I Can't Get No) Satisfaction’ (1965) bereikt de groep voor het eerst de hoogste notering in de Amerikaanse hitparade. De band gaat vanaf dan eigen materiaal schrijven en laat geen nummers meer door anderen maken. In de jaren ’60 laten The Rolling Stones zich inspireren door de flower power en de hippiecultuur (met de daarbij behorende experimenten met geestverruimende middelen) maar keren uiteindelijk terug naar hun eigen rocksound met het album Beggars Banquet (1968). 

In 1969 verlaat Brian Jones de band wegens een meningsverschil over de te volgen muzikale richting. Kort daarop verdrinkt hij in het zwembad bij zijn huis in Sussex en wordt hij vervangen door Mick Taylor, die op zijn beurt in 1974 weer wordt vervangen door Ron Wood. Inmiddels blijven The Stones voor opschudding zorgen met drugschandalen en uit de hand lopende concerten. Een dieptepunt is een concert in Altamont, waar een donkere jongen voor de ogen van Mick Jagger wordt doodgestoken door een lid van de Hell's Angels die op dat moment bewaker is. 

In 1971 richten The Stones een eigen label op, Rolling Stones Records, en vanaf die tijd verschijnen hun albums in eigen beheer. In de jaren zeventig en tachtig worden er een flink aantal wereldtournees ondernomen en met sterke albums bewijst de band tot de beste rockbands van de wereld te behoren die het ook durft gevoelige ballads te maken zoals ‘Angie’ (1973). De soloprojecten van de bandleden zijn minder succesvol en worden door het publiek minder gewaardeerd. Twee groots opgezette wereldtournees (Steel Wheels Tour, 1989, en Urban Jungle World Tour, 1990) toont dat de groep hun bijnaam ''The Greatest Rock & Roll Band in the World’ niet voor niets heeft gekregen. 

Begin 1993 verlaat de originele bassist Bill Wyman (eigenlijk: William Perks) de groep en hij wordt opgevolgd door Darryl Jones (o.a. ex-Sting). De jaren negentig verlopen uiterst succesvol en de in 1994 ondernomen Voodoo lounge-tournee haalt de hoogste recette uit de popgeschiedenis. Ook bij de kaartverkoop voor hun Bridges to Babylon-concerten (1998) worden alle records gebroken. Alleen al in Nederland haalt het een absoluut snelheidsrecord van 200.000 kaartjes in één dag! In 2002 verschijnt de verzamelaar Forty Licks. Naast (bijna) alle klassiekers, staan er ook een aantal nieuwe nummers op.

Uiteindelijk dreigt dan toch het doek te vallen voor de band, wanneer bij Charlie Watts keelkanker wordt geconstateerd in september 2004. Maar de behandeling is succesvol en hij sluit zich zodra hij kan weer aan bij zijn collega´s.

In mei 2005 maakt de band bekend dat ze in augustus op wereldtournee gaan. De nieuwe plaat, Bigger Bang heeft begin september zijn release, en is na 8 jaar weer het eerste volledig nieuwe studioalbum. Enkele weken voor de relaese van het album zijn er 3 tracks,  ‘Back Of My Hand’, ‘Streets Of Love’ en ‘Rough Justice’, al op het net beschikbaar. De mannen schrijven hiermee geschiedenis, want nooit eerder brengt zo een grote act meer dan één nummer digitaal uit nog voor het verschijnen van het album.  

De band sluit dit jaar ook een deal met TV-Netwerk ABC en de National Football League (NFL). Het hele football seizoen staat in het teken van The Stones. Ze verschijnen in reclamefilmpjes en er worden tijdens de kick-off avond beelden van concerten en videoclips getoond.

Aan het einde van 2005 brengen ze in samenwerking met koffieketen Starbucks een cd uit met daarop remixes, b-kanten en zeldzaam materiaal van de groep.

Muziekclip The Rolling Stones - Start me up

songtekst

 

19:54 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 898

Op nummer 899 staat Procol Harum met Grand hotel, maar niet te vinden dus daarom nummer 898 The Beatles met Back in the U.S.S.R. - 1968

Men neme vier brave jongens met identieke kapsels en nette pakken met stropdassen aan. Hoe ze het doen, doen ze het, maar de boys brengen binnen de kortste keren een massahysterie teweeg zoals tot dan toe niet is voorgekomen. Deze 'Beatle-mania' is het startsein voor een decennium waarin de maatschappij ook verandert. De jongeren nemen niet alles zomaar vanzelfsprekend aan, en zetten zich af tegen het gezag. Ze creëren hun eigen wereld met vooral veel vredestekens (en drugs...). Maar er wordt vooral veel muziek gemaakt. The Beatles zijn in die tijd een grote invloed op het openbare leven. Maar ach... “We waren gewoon vier kerels uit Liverpool die toevallig heel, heel erg groot werden. Da’s alles”, aldus Lennon. 

Een van de belangrijkste data van de muziekgeschiedenis is 5 juni 1955. Op die dag gaat een scholier, Paul McCartney genaamd, kijken bij een optreden van The Quarrymen, een plaatselijke band uit Liverpool. In die band speelt een beetje opvallende jongen, John Lennon. Een paar uur later worden de twee aan elkaar voorgesteld. Lennon besluit Paul McCartney bij de band te halen en op zijn beurt weet McCartney nog wel een gitarist, een vriend van hem: George Harrison. Het trio zou de vaste kern van de band blijven in een periode waarin de bezetting van de band vaak verandert. En de naam? John Lennon droomt dat een man met een grote, roze, brandende taart aankomt, die zei: “Vanaf nu heten jullie The Beetles (= de kevers) met een A.” Op dat moment zijn The Beatles geboren. 

De band gaat, nog totaal onbekend, naar Hamburg. Daar spelen ze in de beruchte rosse buurt, in ranzige cafés en dubieuze nachtclubs. In de Duitse stad ontwikkelen ze een indrukwekkende podium act; urenlang houden ze het publiek bezig en spelen onafgebroken. Eenmaal terug in Liverpool, komt drummer Ringo Starr de band versterken en groeien The Beatles uit tot dé plaatselijke sensatie. Een manager, de befaamde Brian Epstein, besluit de band onder zijn hoede te nemen. Vanaf dan gaat hun carrière in de kever 200 kilometer per uur de berg op. Ze nemen hun eerste plaat op -Please Please Me (1963) - en scoren hun eerste hit met 'Love Me Do'. Vanaf deze release barst het circus los.

The Beatles krijgen succes door heel Europa en bereiken ook in Amerika de nummer één positie. Alles wat de band aanraakt, verandert in goud. Ieder single die wordt uitgebracht, staat in de hele wereld op nummer één. Overal waar de Beatles komen, breekt chaos uit door de duizenden gillende meiden die aan de kant van de weg staan. Tijdens concerten wordt zo hard geschreeuwd dat de band haar eigen muziek niet eens kan horen. Maar The Beatles worden muzikaal steeds volwassener (lees: briljanter) en zijn de chaos om hen heen zat. Ze besluiten in 1967 niet meer op te treden, maar alleen platen en films te maken. 

Als gewerkt wordt aan het album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967) komt de band voor het eerst in aanraking met de drug LSD, wat grote invloed op hen persoonlijk maar ook op de muziek heeft. In 1968 wordt de animatiefilm Yellow Submarine uitgebracht, geïnspireerd op de gelijknamige song. The Beatles hebben vooraf weinig trek in dit filmproject, maar bij het zien van de resultaten besluiten ze mee te werken aan een epiloog waarin zij zelf te zien zijn. Als manager Brian Epstein in augustus 1967 overlijdt door een combinatie van medicijnen en drank, beginnen voor de Beatles de problemen. 

Zakelijk en logistiek had Epstein namelijk alles in handen en binnen de groep heersen grote meningverschillen over de verdere gang van zaken. Het lijkt er ook op dat de band wat op elkaar uitgekeken is. De opnames gaan moeizaam en om de beurt kondigen de bandleden aan te vertrekken. In die sfeer verschijnt het conceptalbum en tv-project Magical Mystery Tour (1967) en het eerste album op hun Apple-label, The Beatles (The White Album) (1968). John Lennon krijgt in die periode een relatie met kunstenares Yoko Ono. Het koppel is altijd bij elkaar en ook bij plaatopnames zit ze naast Lennon. Tussen Yoko en de andere bandleden klikt het echter niet al te best en dat verhoogt de spanningen in de band. 

Na het album Let It Be (1970) gaan The Beatles uit elkaar, al wordt dat nooit officieel aangekondigd. Aan het leven van John Lennon komt in 1980 een tragisch einde. Hij wordt voor zijn huis doodgeschoten door een geflipte fan die een aantal minuten daarvoor nog een handtekening had gevraagd. (En had gekregen.) Paul McCartney richt na The Beatles met zijn vrouw Linda de band Wings op, waarmee hij opnieuw wereldwijd succes boekt.

De drie resterende Beatles komen nog een keer samen om de Anthology serie uit te brengen die bestaat uit een aantal cd's, een boek en een reeks verklarende videobanden. Hierop staat ook het 'nieuwe' Beatlesnummer 'Free As A Bird', waarvoor een oude stemopname van John is aangevuld met muziek en zang van de overgebleven 3.

McCartney mag zich aan het begin van de 21e eeuw de rijkste popmuzikant ter wereld noemen, met een vermogen van anderhalf miljard gulden! Ringo Starr scoort ook een aantal hitjes solo en houdt zich later bezig met produceren. George Harrison is solo redelijk succesvol en organiseert het legendarische Concert For Bangladesh (1971). Hij maakt aan het eind van de jaren tachtig nog deel uit van The Traveling Wilbury's, samen met o.a. Roy Orbison en Bob Dylan. Op 29 november 2001 overlijdt hij aan kanker.

Muziekclip The Beatles - Back in the U.S.S.R.

songtekst

19:40 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 900

Helaas 2 nummers niet gevonden op nummer 902 Renéé Froger met This is the moment en nummer 901 Drukwerk met Je loog tegen mij. Wel gevonden op nummer 900 Albert Hammond met I'm a train - 1974

In Londen geboren singer/songwriter die in de jaren '70 en '80 een aantal grote hits scoort met o.a. 'The Free Electric Band', 'I'm A Train', 'I Don't Wanna Die In An Air Disaster' en (in duet met Albert West) 'Give A Little Love'. De single 'It Never Rains In Southern California' haalt in de Verenigde Staten de Top 5 èn goud. Albert Hammond heeft (samen met Diane Warren) de Starship-hit 'Nothing's Gonna Stop Us Now' geschreven en de hit 'To All The Girls I've Loved Before' van Julio Iglesias en Willie Nelson. Zoon Albert Hammond Jr. is de gitarist van The Strokes.

Muziekclip Albert Hammond - I'm a train

songtekst

19:31 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 903

Marvin Gaye met Sexual healing - 1982

Soullegende die in de jaren '60, '70 en '80 actief is. Marvin Gaye heeft hits op zijn naam staan met 'It Takes Two', 'Sexual Healing' en (in duet met Diana Ross), 'You Are Everything'. Het bekendste nummer van de zanger is misschien wel 'I Heard It Through The Grapevine'. De dag voor zijn 45e verjaardag wordt Marvin Gaye tijdens een familiereünie dodelijk verwond door zijn eigen vader.

Marvin Pentz Gaye wordt in 1939 als zoon van een dominee geboren in een ghetto in Washington DC. Na een mislukt opleiding tot luchtmachtpiloot voegt hij zich begin jaren ’60 bij de zanggroep The Moonglows. In ’62 spelen de Moonglows op een feestje in Detroit en daar wordt Gaye door Motown- baas Berry Gordy aangeschoten. 

Het is de start van Gayes carrière als solo-artiest. In 1962 wil Marvin Gaye een crooner worden zoals Frank Sinatra en brengt dan na veel gedoe bij Motown (die zagen het niet zitten) een album uit met standards: Soulful Moods Of Marvin Gaye. Dat album verkoopt niet erg goed. Marvin Gaye wil echter geen liedjes uitbrengen die in zijn ogen te commercieel zijn. Mickey Stevenson en George Gordy schrijven daar dan ook een liedje over: Stubborn Kind Of Fellow. Marvin vindt het prachtig en schrijft er zelfs aan mee. Het wordt de doorbraakhit voor Marvin Gaye, maar in zijn hart ziet hij zichzelf dan nog steeds als miskende crooner. Een aantal hits volgt en halverwege de jaren zestig vormt Gaye een duo met zangeres Kim Weston. In 1966 neemt het tweetal de cd Take Two op. De daarvan afkomstige single 'It Takes Two' wordt een regelrechte wereldhit. 

Kort daarop wordt Gaye door Motown gekoppeld aan zangeres Tammi Terrel, in de hoop dat Gaye ook haar naar het grote succes kan trekken. Gaye stelt niet teleur en een drietal hits zijn het gevolg waarvan 'Ain’t No Mountain High Enough' de bekendste is. 

Solo boekt Gaye ondertussen succes met 'I Heard It Through The Grapevine', een nummer dat in januari van 1969 de 25ste plaats in de Nederlandse Top 40 haalt. De samenwerking met Tammi Terrel komt tot een abrupt einde als Terrel in 1970 aan een hersentumor overlijdt. Gaye raakt daardoor in een behoorlijke depressie en het zal tot 1974 duren tot hij, met uitzondering van een paar benefietoptredens, weer voet zet op een podium. 

In de studio blijft Gaye wel aan het werk. In de periode 1970 – 1974 maakt hij maar liefst vier albums. In 1973 wint Gaye een Grammy, voor de single 'What's Going On'. Na 1974 slaat Gaye weer lustig aan het touren en tot 1977 lijkt er geen wolkje aan de lucht. 

Tot 1978 blijft het dan stil rond Gaye, die pas weer in het nieuws komt als bekend wordt dat hij is gescheiden van zijn vrouw Anna, de zus van Berry Gordy. Die ervaring verwerkt Gaye in de dubbelelpee Here My Dear, een album dat wordt gezien als een meesterwerk. 

Medio ’80 wordt duidelijk dat Gaye de zakelijke problemen met platenmaatschappij Motown niet langer aankan en na een aantal verhuizingen komt hij terecht in België. Daar maakt hij in 1982 voor zijn nieuwe platenmaatschappij CBS het album Midnight Love. De daarvan afkomstige single 'Sexual Healing' wordt zijn grootste succes ooit. 

Begin 1984 waagt Gaye de grote terugkeer naar de States. De daar gehouden tour wordt echter een compleet fiasco en het noodlot slaat voor Gaye toe in april van dat jaar. De dag voor zijn 45e verjaardag wordt Gaye tijdens een familiereünie dodelijk verwond door nota bene zijn eigen vader. Gaye en zijn vader kregen ruzie waarna vader Gaye naar verluidt uit zelfverdediging een pistool moest trekken. 

In 1986 wordt 'I Heard It Through The Grapevine' in Nederland gebruikt voor een spijkerbroekenreclame en opnieuw wordt het nummer een grote hit.

Muziekclip Marvin Gaye - Sexual healing

songtekst

19:22 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 904

Santana met Europe - 1977

Gitaarguru uit San Francisco die al vier decennia (!) lang aan de weg timmert en niet gehinderd lijkt door muzikale trends. Santana verkoopt wereldwijd meer dan dan vijftig miljoen albums en neemt ontelbare awards in ontvangst, waaronder in 1998 een plaatsje in de Rock Hall Of Fame. Supernatural uit 1999 is een comeback-album. Behalve twee grote hits ('Smooth' en 'Maria Maria') levert het Carlos Santana ook een flink aan Grammy Awards op.

Carlos Santana wordt geboren op 20 juli 1947 in Autlan de Navarro, Mexico. Als klein jongetje wordt Carlos door zijn vader Jose, een mariachi violist, ingewijd in de geheimen van de traditionele muziek. In 1955 verhuist de familie Santana naar de Mexicaanse grensstad Tijuana waar de jonge Carlos gitaar leert spelen, voornamelijk beïnvloed door blues-gitaristen als B.B.King, John Lee Hooker en T.Bone Walker. 

Via optredens met lokale bands begint hij zijn eigen muziekstijl te ontdekken en te perfectioneren. Begin jaren ’60 verhuist Santana naar de Bay Area, het Spaanssprekende gedeelte van San Francisco. De stad is een bonte mix van culturele, politieke en artistieke invloeden, en Santana voelt zich er erg thuis. In 1966 debuteert hij met de Santana Blues Band. De mix van rock, blues, Zuid-Amerikaanse ritmes en invloeden uit de wereldmuziek die de band speelt, blijkt een schot in de roos. De band wordt helaas snel weer opgeheven omdat Carlos aan tbc lijdt. 

Echter, in 1969 staat hij met een geheel nieuwe band op het hoofdpodium van het legendarische Woodstock-festival. Het succesvolle optreden levert de band een platencontract op. Met debuutalbum Santana breekt de band internationaal door en bereikt de dubbelplatina status. Opvolger Abraxas overtreft dit succes en wordt maar liefst viervoudig platina. In totaal maakt Santana in ruim dertig jaar tien platina en negen gouden albums, die zijn persoonlijke en artistieke ontwikkeling onderstrepen. Daarnaast verschijnen er diverse live-albums en verzamelaars. Een kleine greep uit de lange rij hits van de band: ‘Black Magic Woman’, ‘She’s Not There’ (een cover van de Zombies), ‘Oye Como Va’ en ‘Evil Ways’. 

De band wisselt door de jaren heen regelmatig van samenstelling. Ondanks een aantal jazzrock en fusion uitstapjes begin jaren zeventig, blijft Santana bij zijn roots: de latin muziek. Ook solo is Carlos Santana succesvol. In 1972 verschijnt zijn muzikale avontuur Live With Buddy Miles, en in 1987 het persoonlijke Blues For Salvador. Ook werkt hij samen met zijn broer en neef op Brothers (1994) en met de Italiaanse composer Paolo Rustichelli op Mystic Man

Santana schrijft tevens de score voor de film La Bamba, speelt op de Rock ’n Roll Summit (1987), het eerste rock-concert waarbij de US en de Sovjet Unie samenwerken, en gaat in 1988 op tour met jazz-saxofonist Wayne Shorter, waarmee hij op het North Sea Jazz Festival in Den Haag speelt. 

In 1990 vervult hij een gastrol op de succesvolle titelsong van John Lee Hooker’s album The Healer. Na even van het toneel te zijn verdwenen maakt Carlos Santana in 1999 zijn comeback naar de popwereld met zijn 36e album Supernatural. Op dit album wordt hij bijgestaan door hedendaagse popidolen als Lauryn Hill, Everlast, Eagle-Eye Cherry en vele anderen. De eerste single ‘Smooth’, met zang van Matchbox Twenty’s Rob Thomas, is wereldwijd een knaller van een hit. Ook opvolger ‘Maria Maria’, een nummer dat hij samen schreef met Wyclef Jean (The Fugees), gezongen door Project G&B, is een wereldwijd succes. 

Het album levert Santana maar liefst negen Grammy’s op tijdens de Grammy Awards begin 2000, o.a. voor Best Single (‘Smooth’), Album Of The Year en Best Rock Album. Het concert A Supernatural Evening With Santana wordt op video en DVD uitgebracht, met gastoptredens van Rob Thomas, Lauryn Hill, Dave Matthews en Sarah McLachlan, die ook meewerkten aan het album. 

In 2002 verschijnt Shaman, waarop Santana dezelfde formule hanteert als op zijn voorganger. Dit keer zijn er bijdragen van Dido, Macy Gray en Seal, maar ook van hardere gastmuzikanten als P.O.D. en Chad Kroeger (Nickelback). Op de eerste single ‘The Game Of Love’ is de jonge zangeres Michelle Branch te horen, bekend van haar hit ‘Everywhere’. Het nummer wordt in de herfst van 2002 door 3FM uitgeroepen tot Megahit. 

In november 2005 brengt Carlos Santana een nieuw album uit getitels All That I AM. Hierop werkt hij onder andere samen met Big Boi (Outkast), Mary J Blidge en Joss Stone. DE eerste single van dit album is Just Feel better die Santana samen met Aerosmith-zanger Steven Tyler opneemt.

Muziekclip Santana - Europe

 

19:18 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 905

Marianne Faithfull met The ballad of Lucy Jordan - 1979

Engeland geboren zangeres, actrice en ex-vriendin van Mick Jagger (Rolling Stones) die in 1965 een bescheiden hit scoort met 'Summer Nights' en in 1979 de Top 15 haalt met 'The Ballad Of Lucy Jordan'. Marianne Faithfull neemt in 1997 een nummer op met Metallica: 'The Memory Remains'. Het duet wordt een hit. Kissin' Time verschijnt in 2002. Op dit album krijgt ze hulp van Billy Corgan (Smashing Pumpkins en Zwan), Beck, Damon Alborn (Blur en Gorillaz) en Jarvis Cocker (Pulp).

Marianne Faithfull
As Tears Go By
Marianne Faithful begint in 1964 een zangcarrière onder begeleiding van Rolling Stones manager Andrew Loog Oldham. Met haar door Keith Richards en Mick Jagger geschreven debuutsingle ‘As Tears Go By’ heeft ze een grote hit in zowel Engeland als Amerika. 

Succesvoller in Engeland
Toch is ze in Engeland, haar geboorteland, succesvoller dan in de Verenigde Staten en ze heeft na haar debuutsingle een aantal hits in Engeland in het midden van de jaren ’60 met nummers als ‘Summer Nights’, ‘This Little Bird’ en ‘Come And Stay With Me’. 

Jaren ’60 icoon
Haar grootste populariteit krijgt Marianne niet als singer/songwriter, maar als 60-er jaren icoon door haar schoonheid en langdurige relatie met Mick Jagger. Toch schrijft ze zelf ook nummers, zoals het lied ‘Sister Morphine’ uit 1969 dat ze mede heeft geschreven. De Rolling Stones brengen dit nummer later zelf ook uit op hun album Sticky Fingers

Drugs
Marianne Faithful en Mick Jagger gaan in de jaren ’70 uit elkaar. Faithful raakt vervolgens aan de drugs. Ze neemt nauwelijks nog platen op en de nummers die ze opneemt worden geen succes, totdat ze in 1979 een enorme comeback maakt met het nummer ‘Broken English’. Haar stem is inmiddels krakerig en een octaaf lager dan in de jaren ’60. 

Biografieën
Ook schrijft Faithful inmiddels het merendeel van haar nummers zelf. In de jaren ’80 en ’90 neemt ze nog maar sporadisch op. In 1994 brengt ze haar autobiografie Marianne Faithful uit. Er komt ook de biografie ‘As Tears Go By’ uit, geschreven door Mark Hodkinson. In 1997 zingt ze mee op het nummer ‘The Memory Remains’ van Metallica. 

Kissin’ Time
Marianne Faithful brengt in 2002 weer een eigen album met de titel Kissin’ Time uit. Voor dit album werkte Faithful samen met Beck, Damon Albarn, Billy Corgan, Jon Brion, Jarvis Cocker en andere. 

Before The Posion
Before The Posion komt in 2004 in Engeland uit en aan het begin van 2005 ook in Amerika. Ook op dit album werk Marianne Faithful weer samen met verschillende artiesten, zoals onder andere P.J. Harvey, Nick Cave and the Bad Seeds.

Muziekclip Marianne Faithfull - The ballad of Lucy Jordan

songtekst

19:15 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 906

Benny Neyman met Waarom fluister ik je naam nog staat op 907. Dit is nummer 906 ook uit Nederland Volumia met Hou me vast - 1998

Zeer populaire Nederlandstalige (studenten)band die eind jaren '90 een aantal grote hits scoort met o.a. 'Hou Me Vast' en 'Blijf Bij Mij'. In april 2002 stopt Volumia! en een aantal maanden daarna zou zanger Xander trouwen met Wendy van Dijk. Het huwelijk wordt op het allerlaatste moment afgeblazen omdat Xander vreemd zou zijn gegaan.

Volumia! Volumia! wordt in 1993 opgericht door Hans Paul Nieskens. De groep speelt als coverband op studentenfeesten in Limburg. Na een aantal jaar is het negental het studentenband-imago beu en besluit zelf nummers te schrijven. Voorman Xander de Buisonjé blijkt dat het beste te kunnen. BMG toont al snel interesse nadat Xander meedoet aan de Grote Prijs van Nederland. In september 1997 verschijnt bij deze platenmaatschappij 'Het Is Over' op single. Het nummer wordt geen grote hit, maar trekt wel de aandacht. 

Een echte hit scoort Volumia! met 'Afscheid'. Ook de gouden single 'Hou Me Vast', een muzikale bijdrage aan de film Het Veertiende Kippetje, is een groot succes. Het titelloze debuutalbum verschijnt in 1998 en wordt door meer dan 350.000 Nederlanders gekocht. Ook onze zuiderburen zijn gecharmeerd door Xander en zijn band. In 1999 is het tijd voor een opvolger: Wakker. Op deze cd zijn de singles 'Blijf Bij Mij' (geschreven door Dinand van Kane), 'Ik Vlieg Ik Zweef', 'Er Is Altijd Een Weg' en 'Hoe Lang Heb Ik Te Leven' terug te vinden. Wakker is binnen een dag goud en in totaal worden er zo'n 150.000 stuks verkocht. I

n 2001 verscijnt het derde album van Volumia!: Puur. Ook dit album wordt op de dag van de release bekroond met goud. Op 2 april 2002 laat Volumia! weten na 10 jaar te stoppen. Volgens het persbericht komt deze beslissing voort uit "...het verlangen van diverse individuele bandleden om een eigen carrière op te starten." H.P. Nieskens "We kijken allemaal terug op tien fantastische jaren waarvan we allemaal met volle teugen hebben genoten." Ook staat Nieskens stil bij de vele fans in Nederland en Vlaams België: "Ons succes hebben we natuurlijk ook met name te danken aan onze fans. Door hun support werden wij steeds gestimuleerd om fantastische muziek te maken. Wij willen onze fans dan ook heel graag bedanken voor deze 10 mooie jaren." Een aantal maanden daarna haalt Xander de covers van vrijwel alle (dag)bladen. Wendy van Dijk, met wie Xander zou trouwen, heeft twee dagen van te voren het huwelijk afgeblazen omdat Xander vreemd zou zijn gegaan.

Muziekclip Volumia - Hou me vast

songtekst

19:10 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 908

Neil Young met Only love can break your heart - 1970

Muziekclip Neil Young - Only love can break your heart

songtekst

19:05 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 909

A-Ha met The sun always shines on tv - 1986

Noors trio dat vanaf midden jaren '80 een aantal wereldwijde hits scoort. Met 'Take On Me' scoort A-ha een nummer 1-hit in ons land. Maar ook singles als 'The Sun Always Shines On TV', 'Hunting High And Low' en 'The Living Daylights' worden grote hits. In 2000 maakt A-ha een comeback met het album Minor Earth, Major Sky. Begin 2003 verschijnt een live-album. De live-versie van 'The Sun Always Shines On T.V.' verschijnt op single. Het nummer is opgenomen tijdens het concert dat A-ha in oktober 2002 heeft gegeven in de Heineken Music Hall.

AHA Bij het horen van de bandnaam A-ha zal bijna iedereen direct denken aan de inmiddels klassiek geworden videoclip van 'Take On Me'. In deze clip wordt een mooi meisje de animatiewereld binnengetrokken door een zingende Morten. Tja, en wie valt er niet voor zo´n 'droopy' uitstraling? Even terug in de geschiedenis.

Voordat de Noorse New Wave band A-ha wordt opgericht in 1984 spelen gitarist Paul Waaktar en keyboardspeler Magne Furuholmen (afgekort tot Mags) in diverse groepjes. Nadat zanger Morten Harket zich bij de groep aansluit, richten zij A-ha op. In London weten ze al vrij snel een platencontract te bemachtigen bij platenmaatschappij Warner Brothers die hun eerste single 'Take On Me' uitbrengt in 1984. Van deze single worden slechts 300 exemplaren (!!!) verkocht. 

De tweede release doet het evenmin beter. Maar als in 1985 'Take On Me' voor de derde keer wordt uitgebracht mét een prachtige videoclip, barst het los. Opeens staat de single in negen verschillende landen op nummer 1, waaronder de Verenigde Staten en Nederland. Zeker is dat de videoclip met vernieuwende animatietechnieken een grote rol heeft gespeeld. De clip is dag en nacht te zien op MTV en maakt van Morten een grote ster. In Engeland komt 'Take On Me' tot de tweede plaats, maar de daarop volgende single, 'The Sun Always Shines On TV', komt op de eerste plaats. 

Het debuutalbum Hunting High and Low (1985) zelf doet het eveneens goed: maar liefst 7,8 miljoen exemplaren worden er wereldwijd van verkocht. In 1986 winnen de songs 'Take on Me' en 'the Sun Always Shines on TV' acht MTV-awards (waaronder voor beste videoclip). A-ha wordt ook genomineerd voor de Grammy Awards (Best New Artist); maar Whitney Houston gaat er met de prijs vandoor. 

Eind 1986 volgt een tweede album Scoundrel Days. De eerste single 'I've Been Losing You' brengt A-ha opnieuw in de hitparade. In totaal staat A-ha tijdens deze periode ('85 - '86) zeven keer in de hitparade. A-ha brengt vervolgens het album Stay On These Roads uit in 1988. Op dit album staat het James Bond thema 'The Living Daylights' dat gitarist Paul met John Barry schrijft. De gitarist is trouwens verantwoordelijk voor bijna al het songmateriaal van A-ha. 

Andere bekende singles op het album zijn 'Touchy', 'The Blood that Moves the Body', 'Stay on these Roads' en 'You are the One'. En in 1989 wordt Morten zelfs even acteur in de film Kamilla and the Thief. In 1990 komt er verandering in het songmateriaal van A-ha. De nette popsound verdwijnt en er wordt harder gerockt zodat de fans van het eerste uur het een beetje laten afweten. 

De albums East Of The Sun West Of The Moon (1991) (met de cover van Everly Brothers-hit 'Crying in the Rain'), Memorial Beach (1993) doen het dan ook beduidend minder. Na de flop van het album Memorial Beach in 1993 wordt het stil rond A-ha, maar de groep houdt er nooit officieel mee op. Alle drie bandleden werken afzonderlijk aan hun eigen solocarrière. (Morten heeft overigens in 1995 al een solo-album Wild Seed uitgebracht waarvan in Noorwegen 200.000 exemplaren worden verkocht.) In 1996 Is Morten de presentator van het Eurovisie Song Festival, wat dat jaar in Noorwegen wordt georganiseerd.

In 1998 treedt A-ha eindelijk weer op als formatie tijdens de Nobelprijsuitreiking met een nieuw nummer: 'Summer Moved On'. Blijkbaar doet deze tijdelijke samenwerking hun goed want ze nemen een nieuw album op: Minor Earth Major Sky (2000). Het is het eerste album in zeven jaar en heeft het vertrouwde A-ha geluid. 

Minor Earth Major Sky
wordt goud in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Spanje. De video voor de gelijknamige single is gemaakt door Philip Stoezl. De videoclip voor Madonna's 'Amercian Pie' is ook van zijn hand. In 2002 verschijnt Lifelines en het jaar erop de live-CD How Can I Sleep With Your Voice In My Head. De titel is een zin uit 'The Swing Of Things', een liedje van Scoundrel Days. Een live-uitvoering van 'The Sun Always Shines On TV' verschijnt op single.

Muziekclip A-Ha - The sun always shine on tv

songtekst

19:02 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 910

We gaan nummer 911 moeten overslaan wegens niet te vinden, Harry Belafonte met Island in the sun. Wel gevonden, en dit op nummer 910 zijn de Mama's & the Papa's met Monday, monday - 1966

Zanggroep uit Los Angeles die halverwege de jaren '60 een aantal hits scoort waarvan 'Monday Monday' en ''I Saw Her Again' de Top 10 halen. 'California Dreamin'' haalt in Nederland nooit de hitlijsten, maar in de Verenigde Staten is de single goed voor goud. 'Dream A Little Dream Of Me' is een hit van Mama Cass met The Mama's & The Papa's. In 1970 trouwt zangeres Michelle Philips met acteur Dennis Hopper. Het huwelijk houdt acht dagen stand. Chynna Phillips van Wilson Philips is de dochter van John en Michelle Phillips.

Muziekclip Mama's & The Papa's - Monday,Monday

songtekst

18:59 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 912

Peter Sarstedt met Where do you go to my lovely - 1969

Britse zanger van de typische jaren '60-song 'Where Do You Go To, My Lovely' uit 1968. Peter Sarstedt (1941) bouwt vanaf de jaren '60 langzaam aan een muzikale carrière, aanvankelijk met zijn broers Clive en Richard.

Onder invloed van onder meer de muziek van Bob Dylan zet Peter zich zelf aan het schrijven van folksongs. Sarstedt mag, naar aanleiding van 'Where Do You Go To, My Lovely', een gelijknamig album opnemen. Single en album worden een hit. Andere succesvolle singles volgen: ‘One More Frozen Orange Juice’ en ‘I Am A Cathedral’.

Sarstedt pendelt in de jaren daarop heen en weer tussen Londen, Kopenhagen en Los Angeles en brengt regelmatig nieuwe albums uit.

Muziekclip Peter Sarstedt - Where do you go to my lovely

songtekst

18:45 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 913

Barbra Streisant met The way we were - 1973

New Yorkse zangeres, actrice en regisseuse die met 68 millioen verkochte albums (47 goud, 28 platina en 13 multi-platinum) de best verkopende zangeres van de 20e Eeuw is. In 1980 scoort Barbra Streisand een nummer 1-hit in ons land met het door de Bee Gees-geschreven 'Woman In Love'. 'Guilty' is een duet met Barry Gibb (Bee Gees), 'Till I Loved You' met ex-minnaar Don Johnson en 'No More Tears' met Donna Summer. Barbra Streisand neemt in 1991 de Living Legends Award in ontvangst en in 1995 de Lifetime Achievement Award. Verder wint ze in haar carrière acht Grammy Awards en

 twee Oscars.

Muziekclip Barbra Streisand - The way we were

songtekst

18:41 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 914

David Bowie met Golden years - 1976

Engelse singer/songwriter en acteur die sinds eind jaren '60 hits scoort. David Bowie klassiekers zijn o.a. 'Space Oddity', 'Fame' en 'Heroes'. Met maar liefst vijf singles weet de muzikale kameleon de nummer 1-positie in ons land te halen. Een keer alleen ('Let's Dance') en vier keer met de hulp van anderen: 'Under Pressure' (samen met Queen), 'This Is Not America' (met de Pat Metheny Group), 'Dancing In The Streets' (met Mick Jagger) en 'Tonight' (met Tina Turner). David Bowie is te zien in o.a. de films Absolute Beginners en Labyrinth.

David Bowie Het is 1969, de periode van de peace & flower power, wanneer een onbekende David Bowie doorbreekt met het nummer over een gestrande astronaut, Space Oddity. Deze song wordt door de BBC in 1969 gebruikt voor een documentaire over de maandlanding. Mede door dit programma wordt het een nummer 1 hit en Bowies carrière is meteen gelanceerd. 

De naam Bowie heeft hij een paar jaar ervoor bedacht omdat zijn eigen naam (David Robert Jones) te veel leek op die van Davy Jones, zanger van The Monkees. Als geen ander weet Bowie trends in de popmuziek (glamrock, funk, ambient, new wave etc.) voor een groot publiek toegankelijk te maken. Als tiener speelt Bowie saxofoon in diverse schoolbandjes. Aan deze roerige tijd houdt hij zijn verschillend gekleurde ogen over. 

Tijdens een gevecht om een meisje wordt hij namelijk in zijn oog gestoken.Bestempeld als glam-rocker en alter-ego Ziggy Stardust en The Thin White Duke wordt hij ooit geboren als David Robert Jones, op 8 april 1947, Brixton, Londen, Engeland. In 1970 vinden er een aantal belangrijke veranderingen in Bowies leven plaats. Zijn vader overlijdt, zijn broer wordt in een inrichting geplaatst en hij trouwt met Angela Barnett (die later twee biografieën over Bowie's zou schrijven: Free Spirit en Backstage Passes ). Bovendien verruilt hij manager van het eerste uur Kenn Pitt in voor Tony DeFries. 

Bowie neemt hetzelfde jaar (1970) het nummer 'Tired Of My Life' op. Hiervan wordt gezegd dat dit het eerste nummer is dat hij ooit schrijft op 16-jarige leeftijd. Met gitarist Mick Ronson, drummer Mick ‘Woody’ Woodmansey, producer/bassist Tony Visconti en drummer Ralph Mace maakt Bowie zijn eerste grote album: The Man Who Sold The World (1970). Thema’s in dit werk -die verder ook als een rode draad door zijn carrière lopen- zijn seksuele perversie (in het nummer 'The Width Of A Circle'), mentale gekte ('All The Madmen') en Nietzscheaans nihilisme ('The Supermen'). 

In de jaren zeventig is Bowie de onbetwiste koning van de glamrock. Als een kameleon presenteert hij zich om de haverklap in andere extraverte kostuums waarmee hij speelt met zijn bi-seksualiteit en provoceert met zijn multiple personages en tegenstrijdige uitspraken. Het album The Rise and Fall Of Ziggy Stardust komt uit in juni ’72 en wordt door het blad Melody Maker beschreven als ‘zijn meest invloedrijke en beroemde album ooit’. Vooruitlopend op de jaren tachtig golf van electro-pop synthesizer muziek resulteert Bowies samenwerking met Brian Eno (in Berlijn, van’76 tot ’79) in de albums Low , Heroes en Lodger waarop je de invloed van Eno’s minimalistische elektronische geluiden duidelijk hoort. 

Maar Bowie heeft het ook in zich om commerciële songs te schrijven zoals in 1985 met Let’s Dance. Zijn songs worden ditmaal geproduceerd door Nile Rodgers (die ook bekend werd voor zijn werk voor Chic en Madonna). Het album Black Tie, White Noise (1993) wordt ook onder supervisie van Rodgers vervaardigd. 
Bowie vervolgt zijn carriere met pogingen aan te sluiten bij nieuwere muziekstromingen. Zo toert hij in 1995 zelfs met Nine Inch Nails en brengt in 1997 de drum&bass cd Earthling uit.  
De BBC brengt in 2000 het compilatiealbum Bowie At The Beeb uit, waarvan twee cd’s opmerkelijke BBC radio sessies uit ’68 -’72 bevatten. De derde cd is een registratie van Bowies indrukwekkende live optreden in de BBC Radio Theatre op 27 juni 2000. 
Inmiddels is Bowie veel meer dan zanger. Hij is performer, producer én schilder (hij exposeert in 1995 met zijn schilderijen in The Gallery in Londen). Maar multi-media (en met name internet) fascineert hem ook en hij heeft er sinds 2001 een hobby bij: een eigen online radiostation, Community BowieRadio (te bereiken via www.davidbowie.com). Op Wall Street kan je inmiddels aandelen van David Bowie kopen. Wat kunnen we nog meer van Bowie verwachten? Een eigen ruimtestation. In de zomer van 2001 brengt David Bowie twee bijzondere albums uit: All Saints (een verzameling instrumentale nummers uit de periode 1977-1999) en Christiane F (heruitgave van de oorspronkelijke soundtrack van de film Christiane F. Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo). Een hernieuwde samenwerking met producer Tony Visconti levert Bowie twee nieuwe cd's op: Heathen (2002) en Reality (2003).

Muziekclip David Bowie - Golden years

songtekst

18:35 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 915

Sweet met Poppa Joe - 1972

Enige glamrockband die succesvol is in de VS en in Nederland 15 hits op haar naam schrijft, waaronder drie nummer 1-hits ('Funny Funny', 'Poppa Joe' en 'Block Bluster'). Sweet wordt in 1968 opgericht in Londen rondom zanger Biran Connolly. Na het internationale succes van 'Love Is Like Oxygen' (in Nederland een Top 20-hit in 1978), verlaat Connolly de band. Hij wordt vervangen door Gary Moberley. Daarna weet de band geen hits meer te scoren. Sweet wordt in 1982 ontbonden. Connolly overlijdt op 2 oktober 1997. Hij wordt 52.

Sweet

 

 

 Muziekclip Sweet - Poppa Joe

songtekst

00:31 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 916

Geen nummer 917 van Frans Halsema met Zondagmiddag Buitenveldert. Dit is wel nummer 916 van Mocedades met Eres tu - 1973

Muziekclip Mocedades - Eres tu

songtekst

00:28 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 918

Frank Sinatra met Strangers in the night - 1966

Bekend van o.a. 'My Way', 'New York, New York' en 'Somethin' Stupid', het duet dat hij zingt met zijn dochter Nancy Sinatra. Niet alleen als zanger komt hij in de publiciteit. Hij speelt in diverse films en is samen met Sammy Davis Jr, Dean Martin, Joey Bishop en Peter Lawford lid van The Rat Pack; de playboys in de entertainment industrie. Ook zijn contacten met de maffia zijn berucht. Frank Sinatra overlijdt op 14 mei 1998 in Los Angeles.

Frank Sinatra Francis Albert Sinatra wordt op 12 december 1915 in Hoboken, New York geboren als zoon van Italiaanse immigranten. Hij bekwaamt zich op school in sport en schrijft daarnaast voor zijn schoolkrant. Ook bokst hij regelmatig en slaat daarbij geen slecht figuur. 

De jonge Frank zingt in zijn vrije tijd liedjes van Bing Brosby na, om zo te oefenen op zijn zangkunsten. Geld voor zangles is er niet. Ook richt hij in deze periode richt hij ook 'The Hoboken Four' op. Als hij The Hoboken Four een keer inschrijft voor een zangwedstrijd op de radio, gaat de zangcarrière van Frank echt van start. 

Hij krijgt een baan aangeboden in The Rustic Cabin; een kleine club in New Jersey. Hier is hij kelner en zingt hij af en toe. In zijn vrije tijd zingt hij bij lokale radiostations voor wat extra bijverdiensten. Hij trouwt in 1939 met zijn jeugdliefde Nancy Barbato. 

Ondertussen zingt hij nog steeds in The Rustic Cabin en wordt hij ontdekt door Harry James. James is de assistent van Benny Goodman, maar is bezig met het opzetten van zijn eigen band en hij weet Frank te strikken. 

Na een tournee van 6 maanden en het uitbrengen van een single, sluit Sinatra zich aan bij The Tom Dorsey Orchestra. Sinatra's zalvende stem blijft niet onopgemerkt en de groep scoort een tiental hits in de hitlijsten. In 1940, als de band inmiddels een van de grootste acts van Amerika is, begint zijn filmcarrière met Las Vegas Nights.

Vele films volgen en Sinatra wordt een superster. Zijn zoetgevooisde doet meisjes in katzwijm vallen, vandaar ook zijn bijnaam ' The Voice'. Zijn populariteit is ongekend en het inkomen van Sinatra wordt geschat rond de $1.250.000 per jaar. En dat in een tijd waarin een nieuwe auto nog ongeveer duizend dollar kost.

In 1947 neemt Frank 72 nieuwe nummers op. Een persoonlijk record in een jaar tijd.  Toch is dat jaar niet alleen maar succesvol. Hij wordt verdacht van het onderhouden van communistische contacten, in een periode dat er een anticommunistische wind over Amerika raasde. Maar ook zijn vermeende banden met de maffia worden onder de loep genomen, nadat hij in Cuba is gesignaleerd met maffiabaas Lucky Luciano.

Zijn huwelijk met Nancy loopt op de klippen en zijn carrière raakt in het slop nadat bekend wordt dat Frank een buitenechtelijke relatie heeft met filmster Ava Gardner Na zijn scheiding van Nancy trouwt hij met haar, maar ook dit huwelijk houdt geen stand. Ava wil dat Frank zijn ' foute' vrienden en zakenpartners gedag zegt, maar hij wil er niks van weten. Ze scheiden weer in 1953.

Door zijn rol in From Here To Eternity pakt Sinatra de draad weer op. Hij krijgt een Oscar voor zijn acteerprestatie en zijn wisseling van platenmaatschappij legt hem ook geen windeieren. Door de vele filmrollen die volgen en zijn natuurlijke manier van spelen komt hij bekend te staan als zowel een goede zanger, als een goed acteur.

Sinatra blijkt een invloedrijk man. Niet alleen binnen de artiestenwereld, ook op politiek gebied laat Sinatra zijn mening gelden. Hij schaart zich achter de toenmalige senator John F. Kennedy, tijdens diens gooi naar het presidentsschap. Dit deed hij in 1944 ook al voor Franklin Delano Roosevelt tijdens zijn campagne . 

Het verhaal gaat dat Kennedy en Sinatra zelfs een vriendinnetje hebben gedeeld; Judith Exner. Maar door  Kennedy's reputatie als 'Tough On Crime'  president en Sinatra's vermeende maffiabanden, kon de vriendschap geen stand houden. 

Hij trouwt in 1966 op zijn 51ste met de 21 jaar oude Mia Farrow, maar ook dit huwelijk - zijn derde - houdt niet lang stand. in 1968 wordt er alweer echtscheiding aangevraagd. Dan breekt de tijd van The Rat Pack aan. De vriendengroep ontstaat in 1960, nadat ze samen in de film Oceans Eleven hebben gespeeld en bestaat uit Sammy Davis Jr., Dean Martin, Joey Bishop en Peter Lawford. Ze komen bekend te staan als een groep zingende playboy's. Samen kennen ze de hele Amerikaanse Jetset.

In 1971 besluit Frank een punt achter zijn muzikale carrière te zetten. Hij wil meer tijd met zijn familie doorbrengen en ook de negatieve media-aandacht is hij zat. Zijn vervroegd pensioen is echter van korte duur. In 1973 komt hij terug met Ol' Blue Eyes Is Back. Maar zijn productiviteit is niet meer zo hoog als in vroeger dagen. 

In de film The Godfather uit 1972 komt een personage voor die gebaseerd  zou zijn op Sinatra. Johnny Fontaine, een zanger/acteur van Italiaanse afkomst, heeft banden met de Corleone familie en hij komt hen om hulp vragen voor zijn filmcarrière. Door een afgehakt paardenhoofd in het bed van een van de filmbazen te leggen, overtuigen ze hem van de noodzaak Fontaine een rol te geven.

In 1976 trouwt Frank voor de vierde en laatste keer. Barbara Marx, de weduwe van Marx Brother Zeppo, is de gelukkige.

In de jaren tachtig geeft Frank voornamelijk live optredens. Las Vegas, waar hij ook al aandelen heeft in een casino, is de plek waar hij avond aan avond optredens geeft. De jaren negentig brengen nog succes voor The Voice. Hij neemt een aantal nummers op met andere artiesten, zoals Bono van U2, Aretha Franklin en Tony Bennet.

Frank overlijdt op 14 mei 1998 op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Zowel Robbie Williams als de Ierse band Westlife nemen een aantal nummers van Frank. Robbie doet dat op het album Swing When You're Winning uit 2001 en Westlife brengt in 2004 het album Allow Us To Be Frank uit. Hierop staan alleen maar covers op van old blue eyes, waar Williams ook nog andere artiesten uit de jaren vijftig de revue laat passeren.

Muziekclip Frank Sinatra - Strangers in the night

songtekst

00:23 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 919

Patrick Bruel met Casser la voix - 1992

Patrick Bruel scoorde maar 1 hit in Nederland, maar is een gevierde ster in Frankrijk. Begonnen als acteur, maar doorgegroeid als zanger. Met de Live uitvoering van 'Casser la Voix' scoort hij een hit buiten Frankrijk, maar het grote succes heeft hij toch op eigen bodem. Zijn acteercarrière gaat ondertussen ook verder en inmiddels heeft hij in 34 speelfilms gespeeld. Op 21 september 2004 trouwt hij in Parijs met de 24-jarige Amanda Maruani. Het tweetal heeft dan al een zoontje (Oscar)van 1 jaar.Patrick Benguigui is de man die menig Frans vrouwenhart sneller doet kloppen, al zullen maar weinig vrouwen deze uit Algerije afkomstige zanger zo kennen. Hij is dan ook beter bekend als Patrick Bruel. Samen met zijn moeder, een Algerijnse lerares Frans, verhuist Patrick na de onafhankelijkheidsverklaring van Algerije in 1962 naar Parijs. 

Hier stort de jonge Benguigui zich vol op de voetbalsport. Zijn ambitie om profvoetballer te worden vervaagt als hij meer en meer interesse gaat tonen voor muziek. Hij is erg gecharmeerd door Jacques Brel, maar ook het gitaarspel van Jimi Hendrix en Eric Clapton spreekt hem aan. Hij begint zelf met gitaar spelen.

In 1978 speelt hij zijn eerste rol in een speelfilm. Hij reageert op een advertentie in de krant, gaat op auditie en krijgt de rol. De film Le Coup De Sirocco gaat toevalligerwijs over een Algerijns gezin dat na de onafhankelijkheid van Algerije naar Frankrijk gaat. De film doet het aardig, maar van een doorbraak kan niet gesproken worden. Patrick besluit zijn geluk te gaan beproeven in New York, waar hij in kroegen en clubs speelt en zingt. Hier leert hij Gérard Presgurvic kennen. Ze worden goede vrienden en Presgurvic blijft tot op de dag van vandaag de songwriter van Patrick.

Hij keert terug naar Parijs en speelt tot 1983 in een aantal films. Zijn muziek is dan even op een lager pitje komen te staan. In 1981 heeft hij wel zijn eerste single uitgebracht, maar die was weinig succesvol. In 1983 komt zijn tweede single 'Marre de cette nana-là!' uit, die inslaat als een bom. De eerste gillende meisjes zijn een feit. 

Maar de massahysterie laat nog even op zich wachten. Zijn eerste album De Face flopt. Er wordt wel een nummer gebruikt als soundtrack voor een film, waar Bruel zelf ook in speelt. Als acteur doet hij het op dat moment beter dan als zanger. Hij krijgt lovende kritieken voor zijn rol in de film Force Majeure uit 1989.

Met zijn tweede album Allors Regarde verandert Bruel dan toch van succesvolle zanger in een absolute megaster.....in Frankrijk. Het nummer 'Casser La Voix' wordt een klassieker. De live versie uit 1991 bereikt ook de internationale hitlijsten. Bruels populariteit in Frankrijk is ongekend. Men spreekt er zelfs van een ware Bruel- mania.

Internationaal heeft Patrick het op muzikaal gebied nooit verder geschopt dan die ene hit. In Frankrijk is de zanger echter nog steeds een ster. In september 2004 trouwt de dan 45 jarige Bruel in Parijs met de 24 jarige Amanda Maruani. Zij is de moeder van zijn zoon Oscar.

Muziekclip Patrick Bruel - Casser la voix

songtekst

 

00:18 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nummer 920

Supertramp met It's raining again - 1982

Symfonische band uit Engeland die eind jaren '70 en begin jaren '80 succesvol is. Supertramp scoort hits met o.a. 'Give A Little Bit', 'The Logical Song', 'Breakfast In America', 'Dreamer' en 'School'.

Supertramp Als er één band is geslaagd de perfecte combinatie te maken tussen symfonische rock en popmuziek is het wel Supertramp. (Kayak en The Alan Parsons Project zijn andere voorbeelden.) De typische Supertramp-sound van hits als 'Dreamer', 'Give A Little Bit', 'School' en 'The Logical Song' is het werk van Rick Davies en Roger Hodgson, beide verantwoordelijk voor composities, zang en toetsen. Andere bandleden zijn Bob C. Enberg op drums, John Helliwell op sax en Dougie Thomson op bas. 

De ontstaansgeschiedenis van Supertramp is een beetje wonderlijk en heeft te maken met Nederland. In 1969 krijgt muzikant Rick Davies de gelegenheid van een Nederlandse miljonair Stanley August Miesegaes aangeboden een band te formeren, Miesegaes zou het geheel financieren. Na een advertentie in Melody Maker wordt Supertramp opgestart. 

De eerste twee platen (titelloos en Indelibly Stamped (1971)) zijn voorbeelden van progressieve rock met lange instrumentale stukken. Het slaat niet aan bij het publiek en miljonair Miesegaes trekt zich terug. En tja, wat doe je dan als band? In plaats van bij de pakken neer te zitten, gaat het roer rigoureus om. 

Supertramp gaat op zoek naar een nieuw geluid dat resulteert in meer pop-geörienteerde korte songs die ook op de radio gedraaid kunnen worden. Het album Crime Of The Century (1975) is het eerste wapenfeit van deze nieuwe sound en wordt geproduceerd door Ken Scott, bekend van Bowies Ziggy Stardust en het Mahavishnu Orchestra. 

Na het album Crisis? What Crisis? komt het grote succes voor Supertramp met de albums Even In The Quietest Moments (1977) en de ultieme hitklassieker Breakfast In America (1979). Maar de artistieke stagnatie waaraan de groep begin jaren '80 lijdt, komt op het album Famous Last Words (1982) tot uiting. 

In die tijd botert het niet meer tussen Hodgson en Davies, dus de albumtitel is wat dat betreft letterlijk te nemen. Hodgson stapt in 1983 op om een solocarrière te beginnen. Fans vinden dat zijn solo-elpees het nooit hebben gehaald bij de Supertramp-platen. Davies gaat door en maakt met het licht afgeslankte Supertramp de albums Brother Where You Bound (1985) en Free As A Bird (1987). 

Dan is het een tijd stil rond Supertramp maar negen jaar later komt er nieuw materiaal van de band met het album Some Things Never Change (1997). De in Californië wonende Rick Davies verzamelt voor dit album een elftal muzikanten om zich heen, voornamelijk bekende Amerikaanse sessiemusici. Ook de muzikanten van het eerste uur Helliwell en Siebenberg zijn van de partij. 

Davies' comeback wordt gevolgd door een uitgebreide wereldtournee en Supertramp speelt een aantal keer in Nederland in een tot de nok toe gevuld Ahoy'. Na Some Things Never Change komt in 2002 het album Slow Motion, het 11e album. In mei van dat jaar staat Supertramp nogmaals in Ahoy'.

Muziekclip Supertramp - It's raining again

songtekst

00:03 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |