23-11-06

Nummer 946

Paul McCartney & Wings met Live and let die - 1973

Solo-artiest uit voormalige band de Beatles waarin hij leadzanger, bassist en songwriter is. McCartney begint wat nummers te schrijven met John Lennon, vormt zijn band onder de naam Beatles, scoort een duizelingwekkende lijst van nummer 1-hits, zet meer dan de halve wereld op zijn kop en heft de band weer op in 1970. McCartney wil in eerste instantie solo gaan, maar formeert in 1971 al de groep Wings. 

Paul McCartney & Wings
Deze band bestaat uit voormalig Moody Blues-gitarist Denny Laine, drummer Denny Seiwell en McCartney’s vrouw Linda. De eerste jaren doet Wings het 'niet onaardig' in de charts. De recensies zijn slecht, waardoor de eerste twee albums al met al te beschouwen zijn als flops.

In 1973 komt het album Band On The Run uit en haalt maar liefst driedubbel platina. Het McCartneys best gerecenseerde en algeheel meest succesvolle album met Wings. Ook komt in ditzelfde jaar het album Red Rose Speedway uit.

Twee jaar later verschijnt een hitalbum (Venus And Mars), gevolgd in 1976 door het succesalbum Wings At The Speed Of Sound met onder andere de nummers 'Silly Love Songs' en 'Let ‘Em In'. In 1977 komt McCartney met het onvergetelijke 'Mull Of Kintyre'. Het is de meest veelvuldig verkochte Britse single aller tijden.

1980 is een desastreus jaar voor zowel McCartney als de band Wings. Tijdens de Japanse tournee wordt  Paul gearresteerd wegens marihuana bezit. De tournee wordt afgeblazen en hiermee wordt het einde van de band ingeluid. 

John Lennon wordt op 8 december 1980 vermoord en McCartney weigert daardoor om verder te gaan met zijn Britse tournee. Bandlid Danny Laine verlaat om deze reden de band en ondertekent hiermee het doodsvonnis van Wings. Op 27 april 1981 wordt officieel kenbaar gemaakt dat Wings niet langer bestaat.

Een jaar na de breuk staat McCartney al weer op de rails. Met zijn album Tug of War maakt hij zijn comeback als solo-artiest officieel. Op het album staat de nummer 1 single 'Ebony And Ivory', een duet met Stevie Wonder. In 1983 begint de samenwerking met Michael Jackson, denk aan 'The Girl Is Mine' en 'Say, Say, Say'. In 1985 voelt McCartney zich enorm verraden als Jackson alle rechten van de Beatles liedjes onder zijn neus vandaan grist. Jackson koopt het hele handeltje op.

Elvis Costello werkt mee aan de totstandkoming van een aantal nummers op 'Flowers In The Dirt'. Dit zorgt in 1989 voor heel wat positieve opschudding. Een gigantische tour ondersteunt het succes van het album. In 1991 is McCartney de eerste artiest die bij MTV Unplugged optreedt en daarmee een Unplugged Album uitbrengt. McCartney zit vol met verrassingen en creëert onder pseudoniem The Fireman een ambient/ techno album in 1994. De twee daarop volgende jaren legt hij zich voornamelijk toe op het maken van de videodocumentaire: Anthology.

1998 Is weer een tragisch jaar. Linda sterft aan borstkanker. McCartney produceert ter nagedachtenis aan zijn vrouw het album Wilde Prairie. Het is een collectie met nummers door haarzelf geschreven en geproduceerd. McCartney laat pas enkele jaren later van zich horen, maar komt wel met een aantal nieuwe albums. Touren doet hij tot op de dag van vandaag nog. In mei 2003 geeft de artiest een onvergetelijk, gratis concert in Rome met het Colosseum als decor. En half miljoen mensen komt er op af! Paul blijft het groots aanpakken. Zo treedt hij op in de Superbowl, het grootste eendaagse sportevenement ter wereld, en Live 8, het gigantische benefietfestival dat in juli 2005 plaats vindt.

In september 2005 komt het 20ste solo album van Paul Mc Cartney uit: Chaos And Creation In The Backyard. Voor dit album neemt Mc Cartney producer Nigel Godrich aan, die eerder Beck en Radiohead onder handen nam. Voor Mc Cartney is dat wel even wennen, Godrich gaat namelijk uitgebreid in discussie met Mc Cartney over de manier van aanpak en dat is Mc Cartney niet gewend. De eerste single van het album  is 'Fine Line'.

Muziekclip Paul McCartney & Wings - Live and let die

songtekst

08:09 Gepost door Kurt in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.